דלת מסתובבת: יובל זוסמן יהיה הפנים של הפועל ירושלים?
אחרי התחלה לא פשוטה עם דז'יקיץ' והמשך אפילו קשה יותר תחת קאנצוריס, הגארד מתחיל להצדיק את האמון שניתן בו בקיץ. בדרך להפוך לסמל אדום דווקא מול המועדון בו גדל?
בעולם אוטופי, שבו הכל היה מסתדר לפי התכנית, יובל זוסמן היה לובש בגמר הגביע הערב (חמישי, 21:00) מדים צהובים. הוא הרי אמור היה להיות הפנים של מכבי תל אביב. השחקן שגדל במחלקת הנוער, שסומן ככוכב מגיל צעיר, שהוכתר ל-MVP של אליפות אירופה לנבחרות עתודה, שהשתלב מהר מאוד גם בקבוצה הבוגרת. זה שאמור להיות חביב הקהל. אבל המסלול של זוסמן היה שונה מזה שהעולם ייעד לו: הערב הוא ילבש דווקא את המדים האדומים של הפועל ירושלים - וירצה להניף גביע מול מועדון נעוריו, ועוד ביד אליהו.
זוסמן מגיע לגמר הגביע הזה בכושר הכי טוב שלו העונה, אולי בכושר הטוב ביותר שלו מזה כמה שנים. אחרי התחלה די קשה בירושלים, הוא מצא את המקום שלו בשבועות האחרונים ונראה בדיוק כמו שהפועל ירושלים ציפתה וקיוותה כשהחתימה אותו בקיץ. "אני לא יכול להסתיר את העובדה שאני מאמין בו בצורה מטורפת, הוא שחקן על", אמר יונתן אלון, המנהל המקצועי (הקבוע) והמאמן (הזמני) של הפועל ירושלים, בראיון בפודקאסט "כיפה אדומה". "יש לו כמות כלים, כשרון וסייז בלתי נתפס, נראה לי שגם מבלי להגיד את זה, אני מעביר לו את התחושה הזו וכמה מעריך אותו. כנראה שכל אחד צריך אדם אחד שיאמין בו".
לקראת הגמר הערב, בשלב הזה של העונה - אין ספק שזוסמן הוא אחד השחקנים המרכזיים של הפועל ירושלים, ומי יודע איפה הקבוצה היתה אלמלא שלשת הקלאץ' שלו מול הפועל באר שבע בחצי הגמר. אבל זה ממש לא היה נראה ככה בשלבים מוקדמים יותר של העונה.
כל ההתחלות קשות, במיוחד עם דז'יקיץ'
בקיץ האחרון זוסמן התלבט. מכבי ת"א, שאותה הוא עזב שנתיים קודם לכן, לא באמת היתה אופציה. על הפרק היתה הישארות באלבה ברלין או חזרה לישראל, כשהפועל ירושלים אותתה לו עוד מסיום העונה שעברה. מאז שמתן אדלסון הפך לבעלים, הוא שם לעצמו למטרה להחתים את הישראלים הבכירים ביותר בשוק, יהיה המחיר אשר יהיה.
זוסמן היה אחד השמות הראשונים ברשימה של אדלסון, גל מקל ויונתן אלון, והם עשו כל שביכולתם כדי לגרום לכך שיובל יגיע לארנה. זה כלל שיחות אישיות עם אדלסון, פיצוי של 200 אלף דולר לאלבה ומשכורת עתק של כ-1.3 מיליון דולר לשלוש שנים. על החתמתו הודיעה ירושלים במסיבת עיתונאים מיוחדת, בו הוצג גם כריס ג'ונסון ויצאה ההודעה על הארכת חוזהו של ספידי סמית'. אבל זוסמן היה גולת הכותרת - ויחד עם השכר הגבוה, הטייטל של "הישראלי הבכיר", זה ששיחק כמעט כל הקריירה רק ביורוליג, הגיעו באופן טבעי הציפיות.
זוסמן פתח דווקא לא רע, עם הופעה טובה בניצחון על מכבי ת"א בגביע ווינר, אלא שהחריקות הגיעו אחר כך. אירועי ה-7 באוקטובר יצרו איתם נזקים היקפיים בכל תחום וממש לא פסחו על הפועל ירושלים, שנדדה לבלגרד והתחילה את הופעותיה ב-BCL בזמן שהליגה בארץ עוד היתה מושבתת. לזוסמן היה קשה. קודם כל, כפי שהיה קשה לכל שחקן (או אדם) ישראלי לתפקד היטב בחו"ל בזמן שבישראל פרצה מלחמה כמוה טרם ידענו. ושנית, ההתאקלמות שלו בתוך קבוצה שרצה עונה שניה ברציפות, עם מאמן כמו אלכסנדר דז'יקיץ', היתה קשה במיוחד.
"זוסמן היה בשנתיים האחרונות במסגרת שיש שיגידו שהיא מדהימה ויש שיגידו שהיא הזויה, אבל מה שקורה באלבה ברלין זה בדיוק ההיפך מאלכסנדר דז'יקיץ'", הסביר אלון ב"כיפה אדומה". "בשנה שעברה התארחתי אצל אלבה שבוע. היה להם אימון לא טוב, והמאמן אמר לשחקנים שהוא אני מצפה שמחר הם יבואו יותר טובים, כי יותר כיף להתאמן יותר חזק ויותר טוב. אחר כך הוא ניגש אלי ואמר לי 'ראית איך נכנסתי בהם?'. זה כל ההבדל, זו גישה לבוא ליהנות, אנרגיות חיוביות. להגיע ישר אחר כך להתאמן אצל דזיקיץ', המרחק הוא גדול וההתאמה שצריך לעשות לוקחת זמן. יובל חי תרבות מסוימת תקופה מסוימת ויכול להיות שהוא היה צריך זמן לעשות את השינוי".
זה באמת לא התחבר בהתחלה - דז'יקיץ' הביע את חוסר שביעות רצונו מזוסמן עוד בשלבים הראשונים של גביע ווינר. "זה השחקן הכי יקר שלנו", הוא סינן לספסל תוך כדי משחקים בתסכול יותר מפעם אחת, אחרי טעויות של זוסמן, שהיה די אנמי בסיבוב הראשון בליגת האלופות של פיב"א, אותו הוא סיים עם 5 נקודות בממוצע למשחק. ואז התקבלה ההחלטה שהליגה מחודשת. כל הזרים של הפועל ירושלים, כולל המאמן, נשארו בבלגרד. רק הישראלים חזרו.
ג'ו אלכסנדר וסטורם וורן גילו לפתע שהם שחקני הפועל ירושלים ומנהל הקבוצה עדי כהן סבן נקרא לדגל והוחזר מפרישה. לכאורה, זו אמורה להיות שעתו הגדולה של זוסמן. הוא הוחתם הרי כישראלי מוביל, וזה באמת אמור היה להיות הזמן שלו להוביל. בפועל, ההיפך קרה. הפועל ירושלים הפסידה באופן מכובד יחסית לעירוני רמת גן והתבזתה בחלוף יומיים עם תבוסה ב-40 הפרש מול הפועל עפולה. זוסמן נוסה במשחקים האלה כרכז, ואיבד בממוצע 7 כדורים, כשמול רמת הוא קבע שיא שלילי של 10 איבודים.
זה לא שמישהו האשים את זוסמן, הסיטואציה הרי נכפתה עליו - אבל בהחלט ציפו בירושלים שהוא ייראה קצת יותר טוב. דווקא אור קורנליוס היה זה שנראה במשחקים הללו כישראלי הבכיר של הקבוצה, וכששתי ההופעות הללו התחברו לפתיחת העונה הבינונית ב-BCL, הרי שאפשר לומר בוודאות שתחילת הדרך היתה מאכזבת. "מה שאנשים פחות יודעים עליו, זה שהוא מפלצת מנטלית, שום דבר לא מזיז לו", אמרו בירושלים. "באימונים לפעמים הוא עושה את הזריקות הרגילות וחברים שלו מנסים להפריע לו, וזה לא מזיז - הוא ממשיך לקלוע 20-30 שלשות רצוף. זה בא לידי ביטוי גם במשחקים ובתקופות שפחות הלך לו".
אלון מסביר איך זוסמן עבר את התקופה הזו: "למה אני כל כך מאמין בו? כי בכל התקופה שבה הוא היה לא טוב, במיוחד כשרק הישראלים חזרו ונתנו לו לרכז וזה לא הלך לו, הוא לרגע אחד לא הפסיק להאשים את עצמו ולקחת הכל על עצמו. הוא ידע שהבעיה היא אצלו ולכן גם הפתרון אצלו. הוא לא זרק אחריות ולא חשב שדופקים אותו, רק המשיך לעבוד יותר קשה ולדרוש מעצמו יותר. אנשים כאלה לאורך זמן מצליחים בעיניי".
השינוי הגדול
העונה המשיכה, דז'יקיץ' עזב - ועם ההגעה של איליאס קנצוריס הדברים לא באמת נראו טוב יותר. לא עבור זוסמן באופן אישי ובטח שלא עבור הפועל ירושלים, שקרסה מאז הניצחון הגדול על טנריפה. זוסמן קלעו 12 נקודות ב-6 משחקים בטופ 16 - לא בממוצע, בסך הכל (!) - ותחת קנצוריס לא באמת הגיעה הבשורה. אפילו ההיפך. המאמן היווני מיעט להשתמש בשחקנים הישראלים, אבל איבד באופן כללי את חדר ההלבשה, זרים וישראלים כאחד. הוא פוטר אחרי התבוסה המשפילה להפועל תל אביב וההדחה מאירופה, וזו היתה נקודת המפנה הן בעונה של ירושלים והן בעונה של זוסמן.
כשמסתכלים על שינויי מגמות סטטיסטיות לא תמיד ניתן להצביע בפירוש על הצומת בה נעשתה הפנייה, אבל במקרה של זוסמן זה מובהק במיוחד - מהרגע שקנצוריס עזב את הבירה, ממש מהמשחק הראשון מול בני הרצליה, הפורוורד הישראלי כאילו התעורר לחיים ושיפר באופן יוצא דופן את יעילות ההתקפית שלו. ממוצע הנקודות קפץ מ-5.8 תחת קנצוריס ל-9.5 תחת אלון (ובהתחלה שי אולארצ'יק ותיאו ינאקופולוס), הוא מקבל יותר דקות (23.5 לעומת 21) וקולע טוב בהרבה מחוץ לקשת (45% לעומת 36%), כשגם המספרים המתקדמים של InStat מצביעים באופן חד משמעי על המגמה.
לפני השינוי על הקווים זוסמן קלע 1.06 נקודות בממוצע למהלך של קאץ' אנד שוט (31.3% מסך מהלכיו ההתקפיים). בשמונת משחקי הליגה שנערכו מאז הוא רשם זינוק אדיר ל-1.5 נקודות לאותו מהלך בדיוק, שיפור של כמעט 50%. גם בהתקפות מעבר (20% מסך מהלכיו ההתקפיים) זוסמן נהנה מנסיקה עם 1.45 נקודות לפוזשן לעומת 0.95 בימי קנצוריס.
זוסמן יעיל יותר, אבל גם הדרך בה יונתן אלון מנצל את היכולות שלו, שונה ביחס למה שעשה קנצוריס. תחת המאמן היווני רק 4.1% ממהלכיו ההתקפיים של זוסמן היו כמוביל כדור/מקבל החלטות בפיק אנד רול, ומהם הוא סיפק 0.56 בלבד נקודות לפוזשן, נתון שנחשב לנמוך למדי. תחת אלון הסיפור אחר לגמרי: כעת, הובלת הכדור בפיק אנד רול היא 10.5% ממהלכיו ההתקפיים של זוסמן, וגם פה זה הוא רשם קפיצה משמעותית ל-1.17 נקודות לפוזשן.
זוסמן תמיד היה נחשב לשומר מצוין, ודווקא בכל הנוגע למדדים ההגנתיים אין הבדל מהותי מבחינתו מאז פתיחת העונה. גם זוסמן יודע, שהשינוי במקרה שלו, התחיל מההתקפה. "אני מרגיש יותר טוב על המגרש, עם הכניסה של יונתן לתפקיד אני יכול להביא את עצמי לידי ביטוי בצורה יותר טובה", הוא אמר לפני חצי גמר הגביע. "הוא מצפה ממני שאהיה יותר אגרסיבי לכיוון הסל, זה פותח לי הרבה הזדמנויות להשפיע התקפית. רוב האנשים מכירים את הפן ההגנתי שלי, אבל ככל שאני מרגיש יותר טוב התקפית, אני מאמין שגם הקבוצה יותר טובה. באופן כללי יש לנו יותר שטף בהתקפה לאחרונה, רואים את זה, יותר שחקנים נהנים - וזה אחד המפתחות לזה שאנחנו משחקים יותר טוב".
עוד עניין שעשה טוב לזוסמן הוא הכניסה לחמישיה במשחקים האחרונים. בירושלים קיבלו את ההחלטה הזו גם לאור הרצון לראות את קורנליוס מגיע מהספסל טרי כדי שילחץ על הכדור בצד השני ויתיש עוד יותר את מובילי הכדור של היריבה, כך שהקבוצה הרוויחה פעמיים במהלך אחד. "ההקפצה שלו לחמישייה עשתה לו טוב, לא בגלל המעמד אלא כי זה עשה סדר בהיררכיה", הסבירו בירושלים. "זוסמן הוא מסוג השחקנים שתלויים באופן מוחלט בכימיה הקבוצתית. אם הכימיה טובה הוא יפרח, ואם לא הוא לא יוכל לבוא לידי ביטוי. אחרי כל השינויים נוצר עכשיו מצב שהכימיה אצלנו ברמה מאוד גבוהה והוא הראשון שנהנה מזה".
הפנים של הפועל ירושלים
אפשר לומר שזוסמן של מאי 2024 שונה לגמרי מזה של ינואר 2024. זה בא לידי ביטוי לא רק במספרים, אלא גם במהלכי קלאץ' שניצחו משחקים - החטיפה והזריקות מהקו נגד הרצליה, השלשות הגדולות בסיומי המשחקים מול הפועל חולון והפועל עפולה וכמובן הסל שניצח את חצי הגמר מול באר שבע. זה הזוסמן שהפועל ירושלים רצתה לקבל. "הוא שחקן מצוין, ואם גם יש לו את הכלים להצליח, זה הבן אדם שצריך להיות הפנים של הפועל ירושלים המון שנים", קבע אלון באותו ראיון ל"כיפה אדומה".
בראיון שנערך עם זוסמן לפני פתיחת העונה ולא הספיק לראות אור משום שהתקיים ימים ספורים לפני ה-7 באוקטובר, הוא סיפר בעיקר על הבחירה שלו בהפועל ירושלים. על הרצון להיות סוף סוף שחקן מוביל בקבוצה גדולה, על האמונה בעצמו שיוכל להיות שחקן שמזוהה עם המועדון, בערך כפי שהיה ליאור אליהו.
כדי שזה יקרה, זוסמן צריך להביא תארים גדולים, מבלי לגרוע מגביע ווינר. ואם יש מישהו שיודע לעשות את זה בהפועל ירושלים הזו, זה הוא. הוא אמנם רק בן 26, אבל זכה כבר ב-5 אליפויות ו-2 גביעים, במדי מכבי ת"א ובמדי אלבה ברלין.
אפרופו מכבי. זוסמן שלם לגמרי עם העזיבה של המועדון שבו גדל ועם ההחלטות שלקח מאז. הערב, כשהחצי הצהוב של יד אליהו ישרוק לו את הבוז החזק ביותר, יש לו את ההזדמנות להתחיל לכתוב את המורשת שלו בהפועל ירושלים. להתחיל להפוך לפנים שלה, דווקא מול מכבי תל אביב.