בשקט בשקט, ממש מתחת לאף שלנו, גביע המדינה בכדורסל נכנס לישורת האחרונה. הערב (שני), יעלו על הפרקט בהיכל מנורה ארבעה קבוצות - הפועל ירושלים, מכבי ראשל"צ, עירוני נס ציונה ועירוני נהריה - אך רק שתיים מהן יצאו מחייכות. ועד שזה יקרה, חפרנו בארכיון ובדקנו מה צופן לנו העתיד על פי דפי ההיסטוריה.
נתחיל במשחק המרכזי, שיפגיש בין מחזיקת הגביע מירושלים, לבין זו שהדיחה אותה בחצי גמר הפיינל פור אשתקד, מכבי ראשל"צ. כידוע, הקבוצה מהבירה היא היחידה מבין ארבעת הקבוצות שכבר זכתה בגביע בעברה, והיא תמיד עשתה זאת בצמדים: בעונות 1996-1997, ובעונות 2007-2008 (היחידה שזכתה פעמיים ברצף למעט מכבי ת"א). בנוסף, ארבע מחמש הזכיות של הקבוצה מהבירה נלקחו בהיכל.
ועדיין, לחצי הגמר הזה ירושלים מגיעה בתקופה פחות טובה - אך האם זה משבר או ירידה לצורך עלייה? שימו לב: בארבעת המשחקים האחרונים ירושלים מחזיקה במאזן עגום של ניצחון מול שלושה הפסדים, כאשר לפני כן היא נוצחה פעם אחת בלבד לצד 17 ניצחונות (94% הצלחה). המפתח לכך הוא כנראה ג'יימס פלדין, שתרם 15.1 נקודות ב-18 המשחקים הראשונים, מול 8.5 נקודות בלבד בשלושת המשחקים האחרונים. אבל קטש יכול להתנחם בכך שגם לקלאסיקו ברבע הגמר, ירושלים שלו הגיעה אחרי שני הפסדים רצופים בזירה האירופית.
ונעבור לצד הכתום של חצי הגמר הזה. הקבוצה של גיא גודס לא אוהבת להגיע להיכל, בו היא נוצחה ב-12 מתוך 13 המשחקים האחרונים, אבל אותו ניצחון היה הניצחון על ירושלים בחצי הגמר של העונה שעברה. למעשה, ראשל"צ גברה על ירושלים בשלושה משחקי נוקאאוט בחמש השנים האחרונות ואם תמשיך לעשות כן, היא תהיה הקבוצה השנייה אי פעם ממרכז מכבי שזוכה בתואר הנכסף.
בחצי הגמר השני, ההיסטוריה הרבה יותר דלילה. שתי הקבוצות יאבקו על הכרטיס הראשון שלהן אי פעם לגמר הגביע, כאשר המנצחת תהיה המעפילה ה-18 לגמר בהיסטוריית הגביע. אגב, דני פרנקו הוא אחד משלושת המאמנים היחידים שזכו גם באליפות וגם בגביע בקבוצות שהן לא מכבי ת"א. בצד של נהריה, כו אצל ראשל"צ, לא אוהבים להגיע להיכל. נהריה שיחקה 33 פעמים בת"א וניצחה רק פעמיים, כששני הביקורים הקודמים בחצי גמר הגביע היו טראומתיים: איבוד יתרון שש נקודות בדקה האחרונה ב-2005, ומהפך ברבע הרביעי ב-2009.
* כל הנתונים באדיבות אורי סביר