מותח גבולות: בלאט רוצה לשכתב את הספרים
תמיר בלאט עשוי להפוך השבוע לישראלי הראשון והיחיד שזכה ב-3 גביעים ברציפות כבר בגיל 22. כדי שזה יקרה, הפועל ירושלים תצטרך את בלאט של הליגה - זה שהשתפר כמעט בכל תחום - ולא את זה שחווה נסיגה באירופה. הולך למוניטור על הישראלי הבכיר של קטש
אם הכל יילך כמתוכנן עבור הפועל ירושלים, תמיר בלאט יהפוך ביום חמישי בערב לשחקן הראשון והיחיד אי פעם שכבר בגיל 22 זכה ב-3 גביעי מדינה ברציפות. היחיד שהתקרב להשיג דומה היה טל בורשטיין, שעד גיל 22 זכה בשני גביעים ברציפות במדי מכבי ת״א, ובשלישי ברציפות זכה רק אחרי שהיה בן 23. מה שיהפוך את ההישג של בלאט לגדול יותר, אם וכאשר יניף את הגביע השלישי, זו העובדה שהוא יעשה זאת מחוץ למכבי ת״א, ובשתי קבוצות שונות.
אחרי עונת פריצה אשתקד, בוודאי מבחינה סטטיסטית, בלאט ממשיך העונה לבסס את מעמדו כגארד הישראלי הבכיר בירושלים, ושימש לאורך רוב קמפיין מוקדמות המונדובאסקט כרכז הפותח של הנבחרת. המספרים מספרים שבליגת העל בלאט מגלה העונה יציבות ושיפור כמעט בכל פרמטר סטטיסטי לעומת העונה שעברה, ונדמה שהוא מרגיש בנוח עם מעמדו בקבוצה, וזאת למרות שההחלטה ללכת על גארד זר נוסף לאירופה גרמה לכך שהוא כבר לא ״באנקר״ בחמישייה, וגם התפוקה ירדה בהתאם.
בלאט של הליגה: טוב יותר בהכל
תמיר בלאט של ליגת העל הוא אחד השחקנים הבודדים בירושלים ששומרים על יציבות ואף מציגים שיפור משמעותי כמעט בכל פרמטר: הוא קולע כמות דומה של נקודות (10 העונה לעומת 9.7 אשתקד) מדייק יותר באחוזים ל-2 (45 לעומת 40), שיפר עוד יותר את האחוזים ל-3 (43 לעומת 38) ואת האחוזים מהקו (77 לעומת 67) ומאבד פחות כדורים (1.8 לעומת 2.5).
בסטטיסטיקה המתקדמת אפשר לגלות שיפור ניכר אצל בלאט באחוזי קליעה של זריקות פנויות (54 לעומת 42) וגם בזריקות תחת שמירה (37 לעומת 30). אבל השיפור הבולט והחשוב ביותר עבור בלאט מגיע מההגנה: בעונה שעברה השחקנים שעליהם שמר קלעו עליו ב-42%, והמספר הזה צנח העונה ל-35%. גם באירופה השינוי מורגש, עם ירידה מ-49% בעונה שעברה ל-46% העונה.
בלאט של אירופה: ירידה ברוב הפרמטרים
על אף שההחלטה של ירושלים להביא גארד זר במקומו של יוגב אוחיון, נדמה שדווקא בלאט הוא הנפגע העיקרי. מבט על ההבדלים הסטטיסטים מספר את הסיפור: בלאט קולע העונה פחות (7.4 נק׳ לעומת 10.1 בעונה שעברה), האחוזים ל-3 ירדו משמעותית (31 לעומת 40), כך גם כמות האסיסטים (4.8 לעומת 7), החטיפות (0.5 לעומת 1), אבל גם האיבודים (1.6 לעומת 2.3).
בלאט מדייק פחות כשהוא חופשי (36% לעומת 41%), וגם תחת שמירה (31 לעומת 36), אך בהגנה הוא מאפשר ליריביו פחות זריקות (5.1 לעומת 6) שאותן הם קולעים באחוזים פחות טובים (46 לעומת 49). גם בקליעה מפיק-אנד-רול, אלמנט שנחשב למומחיות של בלאט, יש ירידה מ-38% אשתקד ל-29% העונה.
כבר לא ״חור״ בהגנה
קיימות כמה סיבות להבדלים בין בלאט של הליגה לבלאט של אירופה, מעבר להבדלי הרמות כמובן, והראשית שבהן היא ההחלטה של ירושלים ללכת על גארד זר נוסף. הגארד הזה אמנם הגיע במקומו של יוגב אוחיון, אבל המשמעות היא שלקטש יש העונה כלי נוסף ושונה שבו הוא יכול להשתמש. בזמן שנתח הדקות של בלאט לא ירד משמעותית לעומת העונה שעברה, אפשר להבחין כי האשראי שממנו נהנה בלאט בעונה שעברה מעט הוגבל השנה.
״תמיר מתקדם בקצב מהיר יותר משחקנים בגילו וברמתו״, מספרים בירושלים, ״העובדה שהוא שומר על המספרים שלו ואף משפר אותם העונה מדברת בעד עצמה. ברמה החברתית הוא מרגיש העונה נוח יותר, בעיקר בגלל שהישראלים שהצטרפו השנה - נמרוד לוי ועידן זלמנסון - הם בסטטוס דומה לשלו וקרובים אליו בגיל, לעומת יוגב אוחיון, ליאור אליהו ואלכס צ׳וברביץ׳ שהם מבוגרים יותר ולכולם יש משפחות, עם החבר'ה הצעירים תמיר מרגיש שיש לו מכנה משותף רחב יותר".
ברמה המקצועית, בירושלים שמים דגש על השינוי שבלאט עבר בעיקר בפן ההגנתי: ״אם בשנים קודמות היה מי שחשב שהוא ׳חור׳ בהגנה, העונה זה ממש לא המקרה. אנחנו יכולים לראות קפיצה ברמה הפיזית, הוא תוקף יותר את הסל וכבר לא מתפשר רק על הזריקה מבחוץ. מוסר העבודה שלו היה ונשאר מהגבוהים והמרשימים שיש בקבוצה. אי אפשר לצפות ממנו לקפיצה למספרים אסטרונומיים, כי הוא לא שחקן כזה, אבל בתחומים החשובים אפשר לזהות קפיצה וזה מה שחשוב״.