הענף בסכנה? המספרים מאחורי משבר הכדורמים
נחשף: תעריפי העלויות שזינקו, מסמכים שנחשפים, והספורטאים שפנו לשר הספורט
הנהלת מכון וינגייט העלתה את מחירי השימוש בבריכה האולימפית הלאומית במכון, שהיא גם הבריכה האולימפית הלאומית היחידה בישראל, ובה מתאמנים ספורטאי ענפי המים השונים - שחייה, שחייה אמנותית וכדורמים. כמו לענף הכדורמים, גם לשאר הענפים העלויות עלו משמעותית, אך כרגע יש אינטרסים אחרים במלחמות של איגוד השחייה, שנמצא בחובות כספיים ובמצב ניהולי לא מזהיר כפי שאנחנו מתוודעים אליו בשבועות האחרונים.
מחודש אפריל השנה, מחירי השכרת הבריכה לצורך אימונים ומשחקים רשמיים קפצו להרבה יותר ממה ששולם בעבר, ולאיגוד הכדורמים אין היכולת הכלכלית לשלם את המחירים הגבוהים.
גורם באיגוד הכדורמים אמר: ״הבריכה האולימפית בישראל עומדת שעות רבות ביום ריקה, חשוכה לגמרי, והעלאת המחירים היא פגיעה אנושה בענף. הנבחרות שלנו משתתפות באליפויות עולם ובאליפויות אירופה, והשחקנים והשחקניות חייבים לשחק במסגרות הקבוצתיות בבריכה האולימפית שהיא מתקן תקני יחיד עבורם לתחרויות, וזה לא יוצא לפועל בעלויות האלה״.
איגוד הכדורמים ערך כנס חירום עם אגודות הכדורמים, וככל הנראה אלה לא יפתחו את הליגה בעוד כחודש ימים. מעבר לפתיחת העונה הנוכחית שנמצאת בסיכון רב, באיגוד הכדורמים מסתכלים קדימה אל עבר ההכנות האולימפיות ללוס אנג׳לס 2028 שהתחילו רגע אחרי טקס הסיום בפריז, וגם הן נמצאות בסכנה בעקבות המצב. ״לא נוכל להביא לכאן מפעלים אירופיים או עולמיים כשאלה העלויות. הספורטאים והספורטאיות שלנו לא יוכלו להתחרות בבריכה שאמורה לשרת את הספורט״, אמרו באיגוד.
לפני מספר חודשים הועברה הודעה בעל פה וגם באמצעות מייל לאיגוד הכדורמים ובה נמסר כי ״אחרי לחץ מאוד גדול של מחלקת המתקנים העלויות יעלו״, והתמחורים אכן האמירו. לדוגמה, העלות למשחק כדורמים באליפות ישראל ובגביע המדינה בבריכה הלאומית עלתה ל-5,600₪ לעומת 2000₪ שהיה התעריף ב-2022/3 (משחק שאורך כשעה). זו עלייה של 280%. כמו כן, משחק בבריכה האולימפית עלה בעבר 1,600₪, וכעת עומד על 4,400₪. עלייה של למעלה מ-250%. לשם השוואה, השכרת הבריכה האולימפית ביוון תעלה 200 יורו לשעה וחצי של אימון/משחק, זאת לעומת המחיר המופקע בישראל.
מאמני הנבחרות הלאומיות בענף הכדורמים רואים בבריכה האולימפית בוינגייט כהכנה מאוד חשובה של שחקני ושחקניות הנבחרות למפעלים השונים בהם הם משתתפים. מאמני הנבחרות פנו להנהלת מכון וינגייט, והנהלת המכון אישרה להם כי המחירים עולים וכי זה המצב הנתון.
גורם נוסף באיגוד הכדורמים שיתף: ״לא מדובר בענף שיש לו את הכספים לעמוד בעלויות הללו שנכנסו לתוקפן בחודש אפריל. אין לנו את היכולת לעמוד בזה ואנחנו קורסים תחת הנטל. גם ככה יש לנו הוצאות רבות על דברים רגילים ביום יום, וביניהן גם טיסות לחו״ל של נבחרות שכוללות העברות, מלונות, שהות. מפרוץ המלחמה העלויות התייקרו עוד יותר, ומחירי הטיסות בכלל הגיעו לשיאים חדשים, ואנחנו צריכים לחשוב אם נוכל לשחק בבריכה בווינגייט או לא בגלל זה, זה אבסורד. וינגייט הוא תאגיד ממשלתי, אנחנו קורסים תחת הנטל. הם כרגע עומדים בצד שלהם. הם מונופול. לנו אין לאן ללכת. נאלצנו להעביר את משחקי ההכרעה שהיו לו השנה לקיבוץ אפיקים בצפון הארץ כי אנחנו לא יכולים לעמוד בעלויות. אנחנו בשוקת שבורה״.
אנשי איגוד הכדורמים פנו למנכ״ל וינגייט, למשרד הספורט, ולוועד האולימפי בנידון. ״מצאנו אוזן קשבת במשרד הספורט. הם מבקשים מווינגייט להגיע לעמק השווה״, אמרו באיגוד. מעבר לכך, הקפטנים של הנבחרות פנו ישירות לשר הספורט מיקי זוהר בעניין הזה, ובדבריהם אמרו: ״ענף הכדורמים נכנס לסחרור לאחר שנחשפנו למייל שנשלח ממכון וינגייט על הפקעת המחירים בלמעלה מ-280% בבריכה האולימפית״. הקפטנים הוסיפו: ״יש בנו תחושה קשה כי יש מי שרוצה שבמכון וינגייט לא תתקיים ליגה ומשחקי נבחרות בארץ ודגל ישראל יוסר מענף הכדורמים העולמי. מבקשים להיפגש עימך בדחיפות כדי למצוא פתרון למשבר בהקדם האפשרי״.
שר הספורט העביר זאת הלאה למנכ״ל המשרד בניסיון אמיתי לטפל בעניין הזה. לאחר כחודש הושגה האפשרות לשיחה מסוימת בין וינגייט לבין איגוד הכדורמים. איגוד הכדורמים מוכן ללכת לפשרות, אבל רוצה להגיע למשהו יציב וקבוע, שלא ייאלץ אותם להילחם על כך בכל עונה מחדש. בווינגייט אומרים שכרגע זה המצב הנתון.
עוד נודע לערוץ הספורט, כי ב-2021 מכון וינגייט הזמין עבודה ממשרד רואי חשבון של דלויט לבדיקה של עלות שעת השכרת בריכה, כשדאז נקבע כי 1,750₪ היה הסכום המתאים. סך העלויות התחלקו במספר השעות בפועל שהבריכה עבודת, כש״במקרה הטוב היא עובדת 8 שעות ביום. כל האיגודים מכסים על השעות הללו שווינגייט בעצם לא מוכרים אותה לשימוש״, אמרו באיגוד הכדורמים. הסכום הספיק לעלות מאז בכמה אחוזים, וכעת המחירים קיצוניים עד כדי דמיוניים. באיגוד הכדורמים אומרים כי ״מכון וינגייט מתבצר בעמדתו״. הוועד האולימפי בישראל מודע לעניין ותהיה בקרוב פגישה עימו ועם אנשי איגוד הכדורמים שתדון בכך.
באיגוד הכדורמים מסרו: ״היה כנס אגודות לפני שבועיים, ההחלטה היא שאנחנו לא נפתח את הליגות במידה ולא יהיו פתרונות. כרגע אנחנו ממתינים לשר הספורט או למנכ״ל משרד הספורט. העברנו את כל החומרים. הפעילויות שלנו בבריכה בעצם לא משתנות, לכן אנחנו לא מבינים למה יש שינויים בתעריפים. התכניות היו להביא לכאן מפעלים גדולים בעולם, בעיקר אחרי שבתחילת השנה בוטלה אליפות אירופה בעקבות המלחמה. אבל אי אפשר לראות שדברים כאלה יקרו כשזה המצב כלפינו בישראל״.
ממכון וינגייט נמסר: "נדגיש כי לא רק שמחירון הפעילות בבריכה האולימפית לאיגודים לטובת אימונים לא התייקר, אלא שהמכון ספג התייקרויות בעלויות התפעול ולא השית אותם על פעילות האימונים של האיגודים במחירון העדכני ל-2024/2025".
"ההתייקרות היחידה עליה הוחלט הינה לתחרויות ומשחקים של האגודות, וזאת באופן מתון ובהתאמה לעבודה כלכלית שנעשתה באמצעות משרד רואי חשבון ״דלויט״ אל מול הוצאות התפעול בפועל. לאחר שאיגוד הכדורמים הביע הסתייגות מהמחירון החדש, נוהל שיח ענייני ומכבד בין מנכ״ל המכון ליו״ר איגוד הכדורמים שהניב סיכום על מחירון סופי לשביעות רצון כל הצדדים, שהיה אמור להיות מאושר בישיבת הדירקטוריון לפני כחודשיים. אלא שבסופו של דבר האיגוד חזר בו מההסכמה בנושא והסיכום לא יצא אל הפועל. חרף זאת המכון ממשיך בשיח עם האיגוד כדי לפתור את הסוגיה בשיתוף פעולה עם משרד התרבות והספורט".
"יודגש כי מכון וינגייט מעריך ומוקיר את איגוד הכדורמים ורואה בו איגוד חשוב שהמכון מהווה עבורו בית לאומי. אנו משוכנעים שעם רצון טוב מצד האיגוד ניתן יהיה לפתור את הסוגיה כפי שעלה בדיונים שקיימנו עם אנשי האיגוד לאחרונה".