ועדת לובצקי במבוכה: ענף ההתעמלות ייפגע?

חברי הוועדה ניסו לקדם את הענף אך הגדירו בצורה שנויה במחלוקת את הקריטריונים. מבדיקת אתר ערוץ הספורט עולה כי בענפי הג'ודו והכדורגל יכולים להרוויח מניסוח לקוי של הסעיפים

מערכת אתר ערוץ הספורט
Getting your Trinity Audio player ready...
לא מגיע לו? אלכס שטילוב בלונדון (gettyimages)
לא מגיע לו? אלכס שטילוב בלונדון (gettyimages)
שנה גודל פונט א א א א

אחרי ההתעלמות מהפריפריה, הקיפוח המטריד של ספורט הנשים בארץ והתקצוב הביזארי של האיגודים על סמך הצלחות של מועדונים באירופה, הגיע הזמן לבדוק מי עוד ניזוק כתוצאה מההמלצות השנויות במחלוקת של ועדת לובצקי. כזכור, הוועדה הזו, הגישה שלשום את המלצותיה לצורך קביעת קריטריונים וחלוקת הכספים של הטוטו ועוררה מהומה לא קטנה.

אחד הסעיפים המטרידים בדוח נוגע לענפי הספורט ואיגודיהם הזכאים לתמיכה כספית מיוחדת. ועדת לובצקי הציגה תחילה חמש קטגוריות בסיסיות:

1. קטגוריה ראשונה: שלושה ענפי היסוד בספורט, הם הענפים בהם מחולקים מספר המדליות הכולל הגדול ביותר במשחקים האולימפיים;

2. קטגוריה שניה: שני ענפי הספורט האולימפי בהם זכתה ישראל מספר המדליות הגדול ביותר במשחקים האולימפיים, באליפויות עולם ובאליפויות אירופה;

3. קטגוריה שלישית: שני ענפי הספורט האולימפי הקבוצתי, פרט לכדורגל וכדורסל, שלהם מספר הספורטאים הגדול ביותר;

4. קטגוריה רביעית: שני ענפי ספורט אולימפי אישי, בעלי מספר המשתתפים הגדול ביותר ברובד העממי של אותו ענף (ואשר איננו ספורט מועדף בקטגוריה אחרת);

5. קטגוריה חמישית: ענף ספורט לא-אולימפי בו זכתה ישראל מספר המדליות הגדול ביותר במשחקי העולם, באליפויות עולם ובאליפויות אירופה.

נטע, תשכחי מרשת ביטחון עד ריו. ריבקין (gettyimages)
נטע, תשכחי מרשת ביטחון עד ריו. ריבקין (gettyimages)

אך כאשר בודקים את התנאים האלה לעומק ניתן להגיע למסקנה אחת ברורה - ענף ההתעמלות, שהביא לא מעט הישגים לישראל בשנים האחרונות, ואשר היה אחד הסיבות לכינוסה של ועדת לובצקי, שוב לא מקבל את החלק לו הוא ראוי. על פי מידע שהגיע לאתר ערוץ הספורט, ועדת לובצקי ניסחה את הקריטריונים הללו בצורה אשר נועדה להתאים מבעוד מועד למספר ענפים ביניהם התעמלות, ג'ודו, אתלטיקה ושייט.

הסעיף הראשון בא להגדיר שלושה ענפי יסוד אולימפיים שבהם מחולקים המספר הכולל של המדליות, כך על פי הניסוח. ובכן, נראה כי בוועדת לובצקי לא הבינו שבענף הג'ודו מחלקים שתי מדליות ארד ולא אחת. כך שכבר בסעיף הזה, שנועד להכניס כסף לענף ההתעמלות, נמצאת הטעות. הוועד האולימפי מחלק לענף ההתעמלות סך של 48 מדליות לעומת 56 שמקבל ענף הג'ודו, כאשר חובה לציין כי הוועד האולימפי מחשיב זכייה של נבחרת כלשהי במדליה - כמדליה אחת בלבד בספירה. למשל, מדליית הזהב של נבחרת ארצות הברית בהתעמלות מכשירים נחשבת כמדליה אחת בספירה, למרות שחמש ספורטאיות עלו על ראש הפודיום.

יכול לגזור קופון גדול. פונטי
יכול לגזור קופון גדול. פונטי

אגב, מכיוון שהסעיף הזה מנוסח בצורה לא ברורה, הרי שניתן לטעון שיש לספור את כמות המדליות לפי מספר הספורטאים שזוכים בו. ומי מרוויח מהכיוון המשפטי הזה, אפילו אם הוא קטנוני? ענף הכדורגל. הסיבה? לא פחות מ-132 כדורגלנים וכדורגלניות זוכים במדליות בטורניר האולימפי (22 בכל סגל, 66 זוכים בגברים, 66 בנשים).

על פניו, לג'ודו יש אפשרות להרוויח בשני הסעיפים משום שלא מופיעה הגבלה אחרת בהגדרות הקטגוריה. לפי ההגדרות של ועדת לובצקי, משה פונטי צריך להיות מאושר, משום שהוא זכאי לתמיכה משמעותית בענף, שנוחל הצלחה רבה בישראל בעשרים השנים האחרונות.

גם יתר הקטגוריות נראות כאילו נקבעו מראש עבור ענפים מסוימים. למשל, הקטגוריה השלישית מכוונת במיוחד לענפי הכדורעף והכדוריד ואילו הרביעית מותאמת עבור האופניים והטריאתלון. ושוב, ראשי ענף ההתעמלות, שזוכים לעדנה רבה בשנים האחרונות בזכות אלוף אירופה בתרגיל הקרקע, אלכס שטילוב ובזכות המתעמלת האומנותית נטע ריבקין, יכולים לתפוס את הראש.

המדליה שלה שווה יותר. ג'רבי (gettyimages)
המדליה שלה שווה יותר. ג'רבי (gettyimages)