חלימה מודעת? פנטזיית טרינקיירי ופסקוואל
"החייט ממילאנו" לוקח השראה מדרווין, "מהנדס הכדורסל של היורוליג" עשה היסטוריה אדירה. על שני השמות שעולים פעם אחר פעם בפי אנשי מכבי ת"א - אפשרות אמיתית או צעד דמיוני?
הדבר המרתק ביותר בשינה הוא מצב של חלום צלול - תופעה שמתרחשת כאשר אדם מודע לכך שהוא נמצא בחלום, מה שמאפשר לו לשלוט בפעולות שמתרחשות באותה מציאות מקבילה כשבפועל הוא ישן. מאז פיטורי יאניס ספרופולוס מכבי תל אביב מרבה לחלום, כששני שמות מרכזיים מתרוצצים שוב ושוב במסדרונות המועדון - זה של אנדראה טרינקיירי וזה של צ'אבי פסקוואל.
גם הצהובים בטוח יודעים שהבאת אחד מהשניים היא משימה לא פשוטה, אך האם מדובר בחלימה מודעת או שאולי זאת אפשרות אמיתית? מהיכרות עם "החייט ממילאנו" ו"מהנדס הכדורסל", דרך בדיקת המציאות המחייבת ועד לפתח הקיים לקראת הצעד שעשוי לשנות את מגמת השנים האחרונות.
"החייט ממילאנו" - אנדראה טרינקיירי
בגיל 53 מאמנה הנוכחי של באיירן מינכן כבר צבר מוניטין אדיר וזאת ממש לא תהיה הגזמה לקבוע שמדובר במאמן הטוב ביותר שעדיין לא קיבל הזדמנות באחד ממועדוני הפאר ביורוליג. נדמה שמדובר בעניין של זמן בלבד עד שגם את הפסגה הזאת הוא יכבוש, כשלאחריה סביר להניח שממתינות לו מעבר לאופק עוד הצלחות רבות.
בכל מקום אליו הגיע, טרינקיירי הצליח לעשות קסמים. מי שהתחיל את דרכו כעוזר מאמן במילאנו ב-1998 פרץ לתודעה כשקיבל את המפתחות לקאנטו, שם זכה פעמיים ברציפות בתואר מאמן העונה של הליגה האיטלקית ב-2010 ו-2011, כשב-2012 דהר לשלב הטופ 16- הישג נאה מאוד עבור מועדון בסדר הגודל של קאנטו המודרנית.
מאוחר יותר, הוא סחב את באמברג לטופ 16, בפעם השנייה בתולדותיה וגם זכה ב-3 אליפיות וגביע בין 2014-2018 - שנים שזכורות כטובות במיוחד עבור הקבוצה, שהידרדרה מאוד מאז לכתו. את באיירן הנוכחית הוא כזכור הוליך אשתקד לפלייאוף היורוליג, ובכך הפך אותה לראשונה בהיסטוריה של הכדורסל הגרמני שמגיעה למעמד, כשרק משחק אחד הפריד בינה לבין פיינל פור סנסציוני במיוחד.
טרינקיירי ידוע כאחד המאמנים המגוונים והיצירתיים ביותר, וההשתלבות שלו בכל מקום בו נחת לא נוצרה סתם כך. "השתניתי בשנים האחרונות, סגנון המשחק שלי תמיד מתעצב מחדש", העיד על עצמו האיטלקי, "בהתחלה התנהגתי כמו מניאק על כל פרט קטן, אבל היום אני כבר לא מאמין שאתה יכול להרשות לעצמך להחזיק בסגנון משחק אחד. אני מנסה לשחק בדרך הטובה ביותר עבור השחקנים שלי, מאמן חייב להסתגל לכל סגל שהוא מקבל. אפשר להגיד שאני כמו חייט - אתה נותן לי את החומר, אני יכול לקוות שזה משי או קשמיר, אבל אני בכל מקרה חייב להכין את החליפה המושלמת. הקבוצה תמיד תשתנה, אתה לא תחזיק שחקנים לאורך זמן ולכן אתה חייב להיות גמיש. גם צ'ארלס דרווין אמר את זה - מי שמסתגל, שורד".
"מהנדס הכדורסל" - צ'אבי פסקוואל
המאמן הקטאלוני של זניט אמנם בן 49 בלבד, אבל עשה את צעדיו הראשונים כבר לפני 32 שנה - כשהיה בן 17 בלבד, אז התחיל בליגות הנמוכות בספרד. נקודת המפנה הגיעה עם הצטרפותו לברצלונה ב', מה שהוביל אותו שנה לאחר מכן לקבל את תפקיד עוזר המאמן בברצלונה וב-2008 את אחת המשרות היוקרתיות ביותר באירופה, על הקווים של קבוצת הפאר הקטאלונית. שנה וחצי בלבד לאחר מכן, והמינוי השתלם כשפסקוואל הוביל את ברצלונה לתואר היורוליג השני בתולדותיה, מה שהפך אותו למאמן הצעיר ביותר אי פעם לעשות זאת בעידן החדש של היורוליג.
"אני מאמין שהוא המאמן הטוב ביותר בעולם בכל הקשור לריווח התקפי", הילל פיט מייקל, הפורוורד האגדי שחגג את הזכייה האדירה של הקטאלונים, "לקחתי ממנו כל כך הרבה דברים". באתר היורוליג אגב, בחרו לתאר אותו כ"מהנדס הכדורסל של הליגה".
בכל אופן, לצד ההישג היוקרתי ביותר, למאמן יש 4 אליפיות ספרד ו-3 גביעים ספרדיים, כשגם בתקופתו בפאנתינייקוס (2016-2018) עשה את שלו בזירה המקומית עם 2 אליפויות יוון, ו-2 גביעים יווניים. בדיוק כמו טרינקיירי, גם פסקוואל לקח אשתקד קבוצה שכמעט אף אחד לא ספר עד למרחק נגיעה מהפיינל פור, כשנכנע עם זניט לאקסית ברצלונה במשחק החמישי בין השתיים.
"פסקוואל הוא מאמן שמאוד אוהב משחק קבוצתי", ניתחו ביורוהופס, "המשחק שלו מלא בתנועה ללא כדור מה שיוצר לשחקנים שלו תנאים אידיאליים להוציא לפועל את המהלכים שהם רוצים. תרגילי פיק אנד רול נפוצים מאוד במשחק שלו, הוא אוהב להפוך את הגבוה לפליימייקר במהלכים האלה, בדיוק כפי שעשה עם אנטה טומיץ' בברצלונה. באופן כללי הוא תמיד רוצה לראות תנועה וחיתוכים. אפשר להגיד שהוא מעדיף לנצח דרך ההתקפה, ולא דרך ההגנה, מה שגרר מפעם לפעם לא מעט ביקורת, כמו גם יכולת התגובה הבעייתית שלו למתרחש על הפרקט בזמן המשחק".
בדיקת מציאות
דבר אחד ברור מאוד - כמעט בכל מצב אחר, שאינו זה הקיצוני בו אנחנו נמצאים כעת, העלאת שמם של שני המאסטרים כאופציות ריאליות למכבי ת"א הייתה יכולה להיחשב כלא יותר מפנטזיה. למעשה, גם עכשיו אפשר בהחלט להיות סקפטיים לאפשרות שמהלך גדול שכזה אכן ייצא לפועל - אם להיות כנים, לשניים, שעוד מחזיקים בחוזה לעונה הבאה בקבוצותיהם, יש הרבה יותר מה להפסיד מאשר להרוויח בהגיעם למועדון כמו מכבי תל אביב. שניהם הפכו את עצמם מעבר לכל ספק לשמות שראויים להיכלל בפנקסים של הקבוצות הגדולות ביותר, וסביר להניח שגם הם יודעים שלהגיע ולקחת את המפתחות להיכל ברחוב יגאל אלון יהיה לא רק צעד מסוכן, אלא גם לא מאוד רציונלי.
נכון, הראשון לחלץ את הספינה הצהובה השוקעת ייצרב בתודעה כגיבור גדול, ואנחנו הרי זוכרים את גלי האופוריה המטורפים בעונת 19/20 והמוניטין הגדול שספרופולוס צבר באותה תקופה, אבל עבור טרינקיירי ופסקוואל מדובר בסיכון שככל הנראה לא שווה את התועלת. האיטלקי והקטאלוני כבר הוכיחו שהם מאמנים ברמה הגבוהה ביותר של אירופה וסביר להניח שאם ירצו להמשיך הלאה לתחנה הבאה, מכל סיבה שהיא, הצעד הנכון בהרבה יהיה לחכות להזדמנות נוחה יותר מאשר להמר ולבוא למקום בו קודמיהם נכשלו שוב ושוב.
ובכל זאת, זמנים משוגעים מביאים איתם צעדים מפתיעים שהיו יכולים לעלות רק בדמיון. עוד מוקדם לדעת איך תתקדם הלחימה בין רוסיה לאוקראינה, אבל במידה שהיא לא תיעצר בזמן הקרוב, מפת הכדורסל האירופי עתידה להשתנות לחלוטין כשכוכבים אדירים ייפלטו אל השוק, מה שיגרור תגובת שרשרת שיהיה קשה לדעת היכן תיעצר. באותם רגעים יהיו כאלה שינצלו את המצב, ומכבי ת"א תהיה חייבת להיות אחת מאלה שיעשו את זה, מה שעשוי להיות הצעד הראשון בדרך להתאוששות מהשנים הרעות שעוברות עליה.