זמן לזוס: על הפרידה של זוסמן ממכבי ת"א

ההחלטה לעזוב, ההסכמה העקרונית לעבור להפועל י-ם, ההצעה שטרפה את הקלעים והסאגה מול הצהובים שעדיין לא הסתיימה. הסיפור המלא מאחורי חתימתו של יובל זוסמן באלבה ברלין

רועי כהן
רועי כהן
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

עם ההכרזה של אלבה ברלין על החתמתו של יובל זוסמן קיבלנו תשובה לסימן השאלה הגדול ביותר בקיץ, זה שהיה סביב עתידו של שחקן מכבי ת״א בשש השנים האחרונות. הסיפור הזה מסתיים עם חוזה ל-3 עונות במועדון הפאר הגרמני, אך הדרך לשם היתה ארוכה, מותחת ומלאה בטוויסטים.

ההחלטה של זוסמן לעזוב את מכבי התגבשה כבר בשלהי העונה שעברה, ונעוצה בעיקר בסיבות מקצועיות. הגארד אמנם זכה לתמיכה גדולה מהמאמן יאניס ספרופולוס ומראש מחלקת הסקאוטינג והפיתוח אבי אבן, ושניהם לקחו חלק אקטיבי בניסיונות לשכנע אותו להישאר, אך זוסמן הרגיש שהסיטואציה הרחבה יותר לא מתאימה לו. בשנתיים האחרונות התרומה של זוסמן בצד ההתקפי היתה מזערית, ובליבו גמלה החלטה לנסות לעבור לקבוצה שתיתן לו תפקיד דומיננטי יותר, בדומה למה שהיה באליפות אירופה לעתודה ב-2018.

מרחק נגיעה מירושלים
המועמדת הראשונה לקלוט את זוסמן היתה בלתי צפויה: הפועל ירושלים. כשבוע אחרי תום העונה, נפגש זוסמן עם מנכ״ל הקבוצה גיא הראל והמנהל הספורטיבי יותם הלפרין ושמע מהם הכרזה נחרצת: ״אנחנו מתכוונים ׳להתאבד׳ עליך״. האדומים שטחו בפני זוסמן את התכניות שלהם לגביו, את הכוונה לתת לו את המפתחות לקבוצה ולבנות סביבו את הסגל. זוסמן הוחמא מאוד מהעניין, ויצא מהפגישה בתחושה שהנה, הוא אולי מוצא קבוצה שרוצה אותו ומוכנה לתת לו את הבמה שחיפש.

גם ברמה הכלכלית ירושלים שידרה רצינות. זוסמן היה עתיד להיות הישראלי שמשתכר הכי גבוה מאז ליאור אליהו ויותם הלפרין, והמשתכר הכי גבוה בקבוצה בעונה הבאה. לשם השוואה, ירושלים אף תכננה להגיש הצעה גבוהה יותר ממה שאלבה תשלם לזוסמן. השחקן לקח כמה ימים למחשבה, שבסופם השלים עם הרעיון שיעזוב את היורוליג כדי לקבל תפקיד מוביל ודומיננטי ונתן הסכמה עקרונית להגיע לבירה. עמוק בתוך חודש יוני, היה נדמה שזוסמן הולך לעשות את הבלתי נתפס ולעבור ממכבי ת״א להפועל ירושלים. אבל אז הגיעה אלבה.

ואז ניקח את ברלין
הכוכבים הסתדרו עבור זוסמן עם התפתחויות בגזרת סימונה פונטקיו. באסקוניה הסכימה לשלם לאלבה עבור הכוכב האיטלקי 250 אלף יורו, ועמדת הגארד/פורוורד התפנתה. הגרמנים, שעקבו אחרי זוסמן כבר כמה שנים, החליטו ללכת עליו. הקשר הראשוני נוצר עם סוכנו של זוסמן, נדב מור מהסוכנות הבינלאומית ״יו פירסט״, שחי על קו ברלין-תל אביב ומקושר מאוד לראשי הקבוצה.

הגרמנים הציעו שכר הולם, שיטת משחק שיכולה להתאים לזוסמן ומנהל מקצועי שמחויב לפיתוח שחקנים. כמובן העובדה שזוסמן דמיין נסיעה משותפת לאימונים עם חברו הטוב תמיר בלאט לא הזיקה (גם בלאט הינו מיוצג של אותה סוכנות), ואלבה הרגישה כמו החבילה השלמה והמקום הנכון להיות בו. ברגע שהתקבלה ההצעה, זוסמן הודיע לירושלים שהוא מתכוון למצות את המגעים מול אלבה.

כעת התפנה זוסמן לטפל בסוגיה הרגישה ביותר - סיום ההתקשרות עם מכבי ת״א. נכון לכתיבת שורות אלו, עדיין אין הסכמה רשמית וסגורה על תנאי השחרור הכספיים של זוסמן ממכבי, וכדי להבין באמת את המורכבות, יש ללכת מעט אחורה בזמן.

היתה השקעה, רוצים תמורה
בדצמבר 2019 נכנס זוסמן לעונתו הרביעית בחוזה עם מכבי ת״א, שנחתם בשנת 2015, כשיובל היה בן 16. על פי החוזה ההוא, זוסמן היה צפוי להרוויח כ-35 אלף דולרים בלבד לעונה, מהרגע שישתחרר מהשירות הצבאי - סכום נמוך מאוד, בוודאי לשחקן יורוליג, בוודאי למי שרק שנה קודם לכן נבחר ל-MVP של אליפות אירופה ההיסטורית עם נבחרת העתודה.

מזרחי. מכבי ת"א רוצה תמורה, ובצדק (עודד קרני)
מזרחי. מכבי ת"א רוצה תמורה, ובצדק (עודד קרני)

זוסמן ביקש לפתוח את החוזה ולשדרג אותו. במכבי היו יכולים לסרב לבקשה ולהבהיר שישנו חוזה חתום ומחייב עד קיץ 2021, אך הבינו שהבקשה לגיטימית, הסכימו לפתוח את החוזה ולמעשה להעניק לו שכר גבוה כמעט פי ארבעה, מ-35 אלף דולרים לכ-130 אלף. עד אותו חוזה, זוסמן קיבל מגורים מלאים על חשבון הקבוצה במלון כפר המכביה - אלמנט שכמעט לא קיים בחוזים עם שחקנים ישראלים, אך מכיוון שמכבי ראתה בו כהשקעה ארוכת טווח וכשחקן בית על כל המשתמע מכך, כך הוחלט.

בתמורה, ביקשו במכבי להאריך את ההסכם בשנתיים, אך זוסמן סרב. השאיפה של זוסמן היתה להגיע לקיץ 2021 כשחקן חופשי, לראשונה בקריירה המקצוענית, ואת המטרה הזאת הוא הגשים. זוסמן רצה להגיע למצב שבו הוא יוכל למנהל מו״מ הגון על ערכו בשוק החופשי. ה״גזר״ היחידי שלמעשה מכבי קיבלה, היה אותה זכות השוואה מפורסמת, שהיתה שמורה לה אם תגיע הצעה מקבוצה אחרת. עוד סוכם, כי אם המועדון לא ישווה את ההצעה, זוסמן ישוחרר ללא כל תמורה.

במכבי התאכזבו מאוד לשמוע מזוסמן כי הוא מעוניין לעזוב, כינסו ישיבה ודנו כיצד לנהוג. לבסוף הוחלט שאי אפשר להחזיק את השחקן בניגוד לרצונו, אך כן ישנו רצון לקבל פיצוי מסוים שישקף שני אלמנטים: את העובדה שמכבי השקיעה סכומים לא מבוטלים בשדרוג חוזהו של זוסמן על אף שלא היתה חייבת לעשות כן, ואת העובדה שמכבי למעשה נעתרת לבקשתו של זוסמן ומוותרת על זכות ההשוואה, ולא עושה זאת כי היא אינה מעוניינת בשחקן.

כאן הדברים החלו להסתבך, ולצד אווירה לא טובה בין הצדדים, התגלעה מחלוקת על גובה הפיצוי שמכבי האמינה שמגיעה לה בגין הוויתור על זכות ההשוואה. בתחילה ביקשו במכבי פיצוי כספי בנוסף לזכות השוואה עתידית שיישמר לה מדי קיץ, כך שלמעשה תוכל להחזיר את זוסמן. השחקן הסכים רק לפיצוי כספי, של 20 אלף יורו כפול מספר העונות שיהיה שחקן של אלבה. אחרי כמה ימים של תחלופת מיילים, כנראה שנוצרה אי הבנה סביב סכום הפיצוי, והמחלוקת עדיין לא הגיעה לכלל פתרון.

עם יאניס. רצה שיישאר (אלן שיבר)
עם יאניס. רצה שיישאר (אלן שיבר)

תם, אך עדיין לא נשלם
בשלב זה לא ברור כיצד נושא הפיצוי ייסגר, אך לפחות כלפי חוץ ישנו מאמץ לסיים את הרומן בצורה מכובדת. מכבי נפרדה מזוסמן ברשתות החברתיות עם קליפ פרידה מרגש, מה שמרמז על רצון לסיים את זה יפה. אפשר להסתכל על התמונה הכוללת ולהבין שככל הנראה לא מדובר בתאוות בצע של מועדון גדול ובעל אמצעים לעוד כמה עשרות אלפי דולרים, אלא ברצון כנה לקבל תגמול מסוים בעבור המשאבים הרבים שהושקעו בשחקן ב-6 השנים האחרונות, ובמיוחד תמורת הוויתור על זכות ההשוואה - אותה זכות שמלכתחילה שכנעה אותם לשדרג את החוזה בצורה משמעותית.

לעולם לא נדע איך היתה מסתיימת הסאגה אם אלבה ברלין לא היתה נכנס לתמונה, וזוסמן היה מחליט ללכת לירושלים. לא נדע כיצד מכבי היתה נוהגת, או כיצד המהלך היה מתקבל בקרב האוהדים. אבל זה כבר סיפור של בדיעבד: זוסמן עובר לאלבה בידיעה שחובת ההוכחה תהיה מוטלת עליו, ועם משקולת לא קטנה של שחקן זר שיידרש לתת תוצרת ותפוקה. היכולת שם: רק לפני שנתיים, טרום הפציעות והקורונה, זוסמן היה השחקן בעל מדד הפלוס/מינוס הגבוה ביותר בקבוצה, ועל היכולות ההגנתיות אין מה להרחיב. אם הכל יילך כמתוכנן, זוסמן ישחק בגרמניה ב-3 השנים הבאות, ואולי, רק אולי, יחזור בעתיד לצהוב של מכבי כשחקן מנוסה יותר, שלם יותר וטוב יותר.