"80% משלוש": מבט לתוך הקיץ של דני אבדיה
הצצה אל מאחורי הקלעים של האימונים עם מאמניו של פורוורד וושינגטון. מהדגשים ("היה חודר כמעט תמיד ימינה"), דרך האלמנטים ששיפר ("יכול להטביע על שני שחקנים") ועד המקצועיות הנדירה ("דבקות במטרה של ספורטאי על") והאופטימיות לקראת העונה הגורלית ב-NBA. וגם: מאמן הקליעה המעוטר שהגיע במיוחד לארץ ומתקן האימונים החדשני ברעננה שעשוי לשנות את הכדורסל הישראלי
עונת 2023/24 עשויה להיות עונה של קריירה שלמה מבחינתו של דני אבדיה. הנציג הישראלי ב-NBA ייכנס בחודש אוקטובר הקרוב לשנה הרביעית שלו בליגה הטובה בעולם, שנת חוזה, שבסיומה כולנו נהיה הרבה יותר חכמים.
בסיומה נבין האם אבדיה (שיחגוג 23 בינואר) הוא שחקן של 17-20 מיליון דולר לעונה, כלומר אחד שעדיין שווה להמר עליו מתוך אמונה שמדובר בכוכב צעיר שעתיד להתפוצץ, או שהוא שחקן משלים ושהתקרה שלו פחות גבוהה משחשבנו. ובגלל שכבר למדנו שאבדיה חי מביטחון, יכולת כזו או אחרת העונה, בקבוצה המתחדשת (ומלאת ההזדמנויות) של וושינגטון - יכולה להשפיע על כל השנים הבאות.
אז בינתיים עובדים. הוויזארדס החליטו שאבדיה לא יהיה חלק מנבחרת ישראל לטורניר המוקדמות הקדם-אולימפי בעקבות פציעה בירך וכעת הישראלי ממוקד ב-100% בעונה הקרובה, אליה הוא מתכוון להגיע בכושר שיא.
אבדיה המריא לאחרונה בחזרה לבירת ארצות הברית אחרי מספר חודשים בארץ בהם התאמן בצורה אינטנסיבית במיוחד במתחם האימונים "קלאץ'", שנפתח הקיץ על ידי עודד ברנדויין. הפורוורד הצעיר עבד במתחם החדשני ברעננה עם מאמנו האישי וליקו פרוביץ', מאמן הכושר רגב פנאן, מאמן הקליעה אדם פיליפי וזאק גות'רי מצוות האימון של הוויזארדס.
כדי להבין בדיוק איך נראו האימונים של אבדיה, שוחחנו עם מאמניו שנתנו לנו הצצה אל מאחורי הקלעים. על מה הוא שם דגש? איפה אנחנו אמורים לראות שיפור? ומה מייחד אותו? בואו נעיף מבט.
"הגעתי לישראל, ראיתי את דני אחרי זמן מה והכי התרשמתי מכמה שהוא גדל פיזית והפך לאתלטי יותר", שיתף פרוביץ' שעובד שנים עם אבדיה. "גם אחרי פגרת הקורונה ולפני האליפות האחרונה במכבי תל אביב אמרתי את זה. אחרי הניסיון שהוא צבר ב-NBA ידענו על מה צריך לעבוד וידענו שגם רמת הביצוע וגם האחוזים צריכים להשתפר".
פנאן התייחס לעומק לכל ההיבט הפיזי: "אנחנו תמיד עובדים עם דני על המוביליות, המהירות, הזריזות והכוח האקספלוסיבי. בשנים האחרונות עשו איתו עבודה מצוינת בוושינגטון, הוא נהיה ממש מרשים וחזק. עבדנו הרבה על מרכז הגוף ועבודת האגן שלו, תמיד הייתה לו בעיה עם הגמישות שם. עשינו הרבה כוח, הוא שחקן שמקבל ביטחון מהכוח. כשדני מרגיש חזק הוא במיטבו".
"הגמישות באגן באה לידי ביטוי במגרש בהרבה מהלכים", המשיך. "כמו במהלך למשל שהוא שלח לי שהוא 'זרק' את יאניס אנטטוקומפו והיה ממש גאה בעצמו. אנחנו שמים דגש על המעבר של כוח רגיל לכוח אקספלוסיבי ועובדים על תרגיל שמשרתים אותו אחר כך על הפרקט. דני מגיב טוב ומתרגם אותם לכדורסל, לא כל השחקנים יודעים לעשות את זה. היו ימים שעשינו עבודה אתלטית, גם ביד אליהו. בגלל שדני כל כך שיפר את כל האלמנטים התנועתיים האלה וקראו לו 'טורבו', רצינו לקחת את זה לשלב הבא".
אבדיה (2.06 מ') נחשב לאחד השחקנים היותר מהירים ב-NBA ביחס לגובה שלו, כך שהמטרה היא לא לפגוע בחוזק הזה שלו תוך העלאת מסת שריר. "צריך פשוט למצוא את האיזון ולשלב עבודה אתלטית", הסביר פנאן. "כמעט תמיד אחרי אימוני כוח דני הלך לעשות אימון כדורסל, שזה הדבר הכי טוב שאפשר לעשות. תמיד ניסינו לחבר לו את זה".
"בעיניי השיפור הכי גדול שדני עשה הקיץ היה בניתור", הוסיף. "היה פה גם מאמן מוושינגטון שראוי לקרדיט על השיפור המשמעותי הזה. יש לדני את היכולת להטביע על אחרים, הרבה יותר מפעם. זה עניין של ביטחון אצלו, הוא צריך לקבל את ההחלטה ולעשות את זה. הוא מספיק חזק כדי להטביע על שחקן ואפילו שניים".
זה לא סוד שכדי להפוך לשחקן שהוא מכוון להיות ב-NBA - אבדיה חייב להפוך לקלע שלשות הרבה יותר טוב. מבין 152 השחקנים בליגה שזרקו לפחות 231 שלשות בעונה שעברה, הישראלי היה במקום ה-149 באחוזים עם 29.7% עונתי. החדשות המדאיגות הן שרוב הזריקות של אבדיה היו פנויות אחרי ממסירה, ובנוסף - המספרים שלו ירדו על אף שהתקשה מחוץ לקשת גם בשתי עונותיו הראשונות (31.5% ו-31.7% משלוש).
זאת הסיבה שהגיע לארץ מאמן הקליעה אדם פיליפי, שמתמחה בטכניקת הקליעה ובעברו בילה עשור בלוס אנג'לס לייקרס כסקאוט, שם זכה בשלוש אליפויות.
"ניתן היה לראות שיפור עקבי בקליעה של דני", סיפר ברנדויין, שעזר לכל המאמנים של אבדיה שעבדו איתו בקלאץ'. "דני זרק להערכתי 1000 שלשות ביום שזו כמות באמת מטורפת. הוא הציב לעצמו מטרה לשפר את הקליעה ולאורך כל הקיץ אפשר היה לראות את המחויבות שלו לעבוד על זה. שבוע אחר שבוע, כשהצטברו להן עשרות אלפי זריקות ביחד עם העבודה הגופנית שהוא עשה - הכל התחיל להתחבר לו וראו איך הקליעה משתפרת לאט לאט".
"אחרי 4-5 שבועות של עבודה רציפה דני הגיע לרמת קליעה מאוד מאוד גבוהה, באיזור ה-80% מחוץ לקשת", שיתף. "הוא הגיע לאימונים של 600-700 שלשות ב-80%, יום אחר יום. זה לא 8 מ-10 משלוש אלא רמת עקביות אחרת לגמרי. כל האימונים מתועדים במצלמות שלנו ויש מעקב".
פנאן תיאר היכן פיליפי זיהה מקום לשיפור בטכניקה של אבדיה: "לפעמים החיבור בין הרגליים של דני לבין התנועה האוטומטית מפלג הגוף התחתון לעליון הייתה קצת לוקה בחסר. אחרי שלושה שבועות של עבודה הקליעה שלו נראתה הרבה יותר נקייה ושוטפת. ברגע שגמישות האגן שלו תשתפר, והיא משתפרת, הכל ייראה יותר חלק. איך משפרים את זה? הרבה תרגילים דינמיים ויותר מורכבים - מקצות האצבעות למעלה".
פרוביץ' המשיך ודיבר על אלמנטים נוספים שאבדיה התמקד בהם: "עבדנו על תקיפת ה'קלוז-אאוטים' שלו (כששומר יוצא אליו). היום הוא הולך ימינה ב-90% מהמקרים האלה, אז רצינו לשפר את התקיפה שמאלה ואת הסיומות. דני התאמן על הסיומת שלו מול הגנה מפריעה על מנת שיידע להשתמש יותר טוב בגוף החזק שלו ויקלע יותר סלים עם עבירה. הוא השתפר בזה".
"שמנו דגש גם על האחד על אחד של דני", הוסיף המאמן הקרואטי. "אלה דקויות שיעזרו לו למצבי פיקנ'רול. בנוסף התאמנו על הכדרור שלו, התעכבנו על כל מני זוויות כדי שיבין איפה הוא יכול להוריד את הכדור על הרצפה ואיפה לא. זה עניין של ניסיון תחת לחץ וצפייה בווידאו".
ברנדויין נדהם בעיקר ממוסר העבודה של אבדיה: "קשה לתאר במילים את העבודה הקשה, המסירות וההשקעה של דני לאורך הקיץ. מעולם לא ראיתי מקצוענות כזו מכדורסלן. זה לא דומה לאף שחקן שאני מכיר. היכולת לבוא ממוקד בשבע וחצי בבוקר, לתת שעתיים של עבודה, לעלות לחדר כושר, לחזור שוב ב-17:00-17:30 לעוד אימון קליעות של שעתיים - ככה 5-6 פעמים בשבוע - זה משהו שאני לא חושב שישראלי אחר יכול לעשות במשך חודשיים. ראיתי את דני עושה את זה מקרוב, בלי קיצורי דרך".
"האימונים של דני מאוד מאוד קשים והוא עשה אותם עם אפס תלונות ואפס התבכיינויות. פשוט בן אדם שיודע מה המטרה שלו השנה והוא מסור לזה לגמרי. כל מי שמכיר את דני יודע שמגיל צעיר יש לו מוסר עבודה שאין לאף כדורסלן ישראלי אחר. זו דבקות במטרה ששייכת רק לספורטאי על. הוא לא החמיץ אימון אחד. זה בא מתוכו, מהדרייב המטורף שלו להצליח ואפשר גם לקשר את זה לחינוך שקיבל מהבית".
"ההבדל הכי גדול מבחינת דני העונה הולך להיות ההזדמנות שהוא יקבל", אמר פרוביץ'. "אני רוצה לראות במשחקים את כל הדברים שעבדנו עליהם. דני רוצה לקבל תפקיד גדול יותר מפתיחת העונה ועד סופה. הוא מנהיג מלידה והוא עובד קשה כדי להיות מנהיג ב-NBA, אנחנו רוצים שהוא ייקח ויוביל, זה השינוי שאנחנו מייחלים לו. זה הזמן עבורו לגלות את תפקידו ב-NBA, יש לו אינסטינקטים של מנהיג".
"אם דני יהפוך למנהיג - זהו זה, אנחנו נראה לוחם שמח על הפרקט", טען. "הוא צריך לשלוט במשחק מבחינה פיזית וברגע שזה יקרה הכל ייפתח עבורו. הקליעות, החדירות, ההטבעות, האסיסטים, המסירות על מגרש שלם. כשדני יהיה מנהיג הוא יהיה שחקן שעושה הכל. הוא עבד כל כך קשה בשביל זה אז אין סיבה שלא נראה יותר מהפוטנציאל שלו בעונה הקרובה".
פנאן תיאר גם כן את הציפיות שלו מאבדיה השנה: "אחרי העבודה הקיץ אני מצפה לראות מדני שיפור בלטרליות (תנועות צידיות), במיוחד הגנתית. מבחינת הכוח הוא שם, הוא יכול להחזיק הגנתית עם שחקנים כמו סטף קרי. אז אני רוצה לראות שיפור בלטרליות ובמהירות תגובה. מבחינת כושר הוא בסדר גמור ותמיד דוחף את עצמו".
ברנדווין נשמע אופטימי במיוחד בנוגע לעתידו הקרוב של הישראלי: "אני בטוח שדני יספק את העונה הכי טובה בקרייירה שלו עד היום. הוא שם לגמרי. הוא יקצור את הפירות העונה אחרי העבודה שהוא נותן מעצמו כל יום".
רבים מהכדורסלנים המובילים בישראל מתאמנים גם כן בקלאץ', כי הרף שהוצב מזכיר את מה שקורה מעבר לים. "דני אמר לי שקלאץ' ממש מזכיר לו את מתחם האימונים המפורסם 'סאמיט' בניו יורק של כריס בריקלי", סיפר ברנדויין, שהרחיב על ההחלטה להקים את הפרויקט המיוחד הזה: "רציתי ליצור סטנדרט כמו בארה"ב, ראיתי ששחקנים ישראלים מתזזים ממאמן כושר פה למאמן אישי שם ומנסים להתארגן על אולם, תוך שהם מבלים המון זמן על הכביש ומחפשים את עצמם. השחקנים בארץ היו קמים בבוקר בלי לדעת איפה יתאמנו".
"רציתי להיות הראשון בארץ שעושה את זה, זאת 100% השקעה שלי ואני הבעלים הבלעדי של העסק הזה. דני הבין מההתחלה שיש לו פה סטנדרט של ארה"ב שעדיין לא היה פה בארץ וזה עשה לו חשק לעבוד פה בצורה יום-יומית. אני רוצה להגיע לכל שחקן במדינה כדי שכולם יראו וירגישו את הרמה, ואח"כ החזון שלי הוא לפתוח בשנים הקרובות עוד מתחמי אימון בארץ. ובהמשך? לצאת עם זה מגבולות ישראל".
לסיום ברנדויין אמר: "אני מאמין שקלאץ' זו נקודת מפנה בכדורסל הישראלי, דברים כבר לא ייראו כמו שהם נראו בעבר. זה שינוי מאוד משמעותי בכל הנוגע למה ששחקן יכול לאפשר לעצמו בקיץ ובמהלך העונה כי המקום פתוח כל השנה וזה היתרון שלו. זה ממש עידן חדש".