קו אחד: על חידת דין דוד במכבי חיפה
היכולת להיכנס לעומק אמנם סידרה לו את המקום הרביעי בעולם בנבדלים, אך היא גם "הברכה" שיכולה לקחת אותו לקריירה אירופית שידעו רק גדולי חלוצי הכדורגל הישראלי. רגע לפני הכוכב האדום - חלוץ האלופה מתמודד עם הביקורות, מתאושש מהטראומה האישית שחווה ומסמן מטרות
מהרגע שהגיע לכרמל, דין דוד היה סוג של חידה עבור אוהדי מכבי חיפה. החלוץ שנרכש במיליון יורו ממ.ס אשדוד בקיץ שעבר על מנת למלא את החלל שהותיר אחריו ניקיטה רוקאביצה, הוכיח באינספור רגעים כי מצד אחד מדובר באחד הטובים בתפקידו בכדורגל הישראלי עם 25 שערים בכל המסגרות. אך מנגד, לפחות כרגע - ישנן מספר תכונות שחסרות לו על מנת להפוך לחבילה השלמה.
דוד (26), הצטרף לסגל האלופה אל תוך הר של ציפיות ולעולם שונה משהכיר. כאמור, משחקן מוביל במ.ס אשדוד הצנועה, הוא ירש את מלך שערי הליגה בשנתיים שקדמו להגעתו ונאלץ להילחם על המקום ב-11 עם גודסוואי דוניו ובן שהר. ההתחלה היתה מאתגרת, כשלמרות שערים במוקדמות הקונפרס ליג, החלוץ חווה בצורת בליגה כששערו הראשון מגיע רק במחזור ה-9. במערכת לחוצה כמו מכבי חיפה, שחקנים רבים עלולים היו להישבר. אבל אז זה נפתח.
"התחלנו לעבוד לפני שלוש שנים, בעונת ההישרדות של אשדוד, ממש לפני הפלייאוף התחתון. ראיתי אותו במשחק נגד הפועל חיפה, שאלתי 'מי הילד הזה?', ומאז הוא ואני עובדים ביחד", מספר מאמנו המנטלי של דוד, יניב לוי. מסתבר, כי כבר מתחילת העבודה המשותפת שלהם הציב החלוץ מטרה ברורה: "מהיום הראשון המטרה היתה להגיע למכבי חיפה בפרק זמן של בין שנה לשנתיים. בהתחלה אמרנו שהמטרה היא להגיע לאחת הגדולות, אבל הוא אמר 'אני רוצה למכבי חיפה'".
יעד אחד הוא כבר כבש, תרתי משמע. אך כדי לעשות את קפיצת המדרגה לאירופה, דוד יחד עם הכוורת המקצועית והמנטלית שלו יודעים כי יש לו נקודת תורפה אחת שדורשת טיפול - בעיית הנבדלים. כזכור, בעונה שעברה נתפס דוד בנבדל 72 פעמים בסך הכל - הרביעי בעולם בקטגוריה, כשהממוצע עמד על נבדל אחד כל 51 דקות.
אך מסתבר, אם אפשר לשפוט על פי חמשת המשחקים של החלוץ העונה, כי ה"בעיה" טרם נפתרה. מבין כל השחקנים ששיחקו העונה 400 דקות לפחות (דוד שיחק 349), חלוץ מכבי חיפה שוב (!) במקום הרביעי בעולם, כשנתפס 9 פעמים ב-5 משחקים בסך הכל בממוצע של נבדל כל 38 דקות. עם זאת, חשוב לציין כי 5 מתוך 9 הנבדלים בהם נתפס העונה היו ב-1:1 מול אולימפיאקוס בסמי עופר.
פרשן ערוץ הספורט אייל לחמן ניסה להסביר את התופעה: "כששחקן נמצא בנבדל זה מעיד על שני דברים, האחד מהירות גבוהה והשני זה תנועות לעומק. אם יש דבר שהכי קשה ללמד אותו - זה תנועה לעומק. כשיש לך תכונה טובה כזאת, אז צריך רק לווסת אותה קצת. שחקנים שלא נעים לעומק - אין להם קריירה בחו"ל. החלוצים הישראלים שהצליחו באירופה זה רק כאלה שנעו לעומק - פיני בלילי, שון וייסמן, ערן זהבי ובן שהר לדוגמא. לעומת זאת, ברק יצחקי, טוטו תמוז, אלירן עטר - שהם לא שחקני עומק, קשה להם יותר באירופה. זו תכונה מבורכת, התכונה הכי קשה למצוא בחלוצים".
דוד, שטרם מצא את הרשת העונה, אך כבש שלושה שערים שנפסלו עקב נבדל שלו עצמו, יודע כי בליגה הסיפור יהיה אחר, זאת עקב האופי השונה שיש למפגשים האירופיים. "המשחקים באירופה בניגוד לכדורגל בישראל הם לא משחקים של לרגל, אין יותר פליימיקרים שמקבלים את הכדור לעמידה", מסביר לחמן. "כדור אצל היריב - לוחצים. כדור אצלך - תנועה לעומק וטסים, והוא עונה על הדרישה", הרחיב הפרשן בנוגע ליתרון שהופך גם לחיסרון של החלוץ.
במכבי חיפה יודעים בדיוק מה הוא הכוח העיקרי של דוד, ולכן יודעים כי לא יהיה טעם בלהעמיס ביקורת על העבודה שעושה החלוץ - שהאינסטינקטים הטבעיים שלו הם תנועה מהירה וחדה לעומק. אך נראה כי הוא עצמו מודע מאוד לעניין ועובד עליו. "בגדול, אנחנו לא מתייחסים לשום רעשי רקע, במקסימום אנחנו לומדים מהם", סיפור יועצו המנטלי. "ביקורת מלמדת, אם אתה לא לומד ממנה אתה נפגע. מחמאות נותנות לך דלק ואתה לומד מהן מה אתה שווה. דיברנו על נושא הנבדלים בדיוק היום והוא אמר לי 'זוכר שדיברנו על זה לפני חודשיים? זה רק עוד טיפה דיוק וריכוז, זה הכל. אנחנו מסיימים את המשבר הזה והכל יעבור'", הוסיף.
המשבר עליו מספר יניב לוי התרחש לפני שלושה חודשים, כשאימו של דוד, אורלי, הלכה לעולמה. "דין נהיה כדורגלן בזכות אמא שלו", סיפר היועץ המנטלי בכאב. "כשהוא היה ילד היא היתה לוקחת אותו בטרמפים מהמושב ליד אשקלון, גם כשלא היה כסף, היא השקיעה בו ברמה מדהימה. וכשהיא הלכה לעולמה לא מזמן, הבור היה מאוד מאוד גדול, אבל יוצאים ממנו", הוסיף.
יחד, הם מצאו את הדרך להתקדם צעד-צעד מהאירוע הטראומתי. "הוא משחק גם בשבילה", סיפר לוי. "בזכות השינוי באורח חיים שלו אני יודע שהוא יעשה את זה מאוד מהר. אני מרגיש שהוא ב-50% מהדרך, הוא עדיין מתאושש מזה. כל החיים שלו היו סביבה. אנחנו לומדים עכשיו איך להשתחרר מאמא שלו".
מעבר להתמודדות ברמה האישית, דוד חווה ועוד יחווה העונה אתגר מקצועי גדול לא פחות מזה שעבר בזו שעברה. עם הצטרפותם של פרנטזדי פיירו ושובו של ניקיטה רוקאביצה, המלחמה על המקום ב-11 ובוודאי שעל המקום בחוד הפכה קשה משמעותית. במשחקים של מכבי חיפה העונה, תופקד דוד לא אחת דווקא באחד משני האגפים - מה שמקשה עליו מאוד לייצר מספרים דומים לאלו שהציג בעונה שעברה.
אך מסתבר שהאתגר הזה לא חדש לדוד. "כשאני הכרתי אותו באשדוד הוא היה חלוץ 9, ואז המאמן הכניס אותו לאגף", סיפר לוי. "דין אמר לי שהוא לא רוצה לשחק בכנף, אז אמרתי לו 'אתה תלמד לשחק בכנף, ואם צריך אתה תלמד גם להיות שוער. כל מה שיבקשו מאיתנו - נלמד'. מאותו הרגע התחיל השיפור: מתוך 11 שערים שלו באותה עונה הוא כבש 6 ברגע שמאל - שזה דבר שהוא עובד עליו מאוד".
דוד, שהיכולות שלו באות לידי ביטוי במיוחד כחלוץ, יודע לייצר אותן גם מהאגף, כשלא פעם הוא חובר בתנועה שלו לשחקן החוד על המגרש. "לכוכב האדום יש 7 שחקנים מעל גיל 30, זו קבוצה שיש לה נקודת תורפה והיא איטיות, היא קבוצה מבוגרת", התייחס לחמן לאתגר הצפוי לחלוץ בצמד המשחקים מול הכוכב האדום. "לכן, לדין דוד נגד קבוצות כאלה יש משמעות גדולה - המשמעות הכי גדולה של דין דוד תהיה במשחק החוץ, שהכוכב יבואו ללחוץ את חיפה במגרש שלהם ויהיה חצי מגרש פנוי ושם הוא ייכנס לעומק עם התנועות שלו", הוסיף.
ומה בנוגע לעתיד? הערב הוא יפגוש את הכוכב האדום בפעם הראשונה, אך הציפייה של דין דוד הן שמשחקים מהסוג הזה יהיו כדרך קבע עבורו. "המטרות? לא פחות ממה שהיה בעונה שעברה", סיפר יועצו המנטלי. "הציפייה של דין היא בכל שנה לעלות מדרגה אחת לפחות. המשמעות היא שהמספרים צריכים להיות יותר מבעונה שעברה. עכשיו המטרה היא להפוך לחלוץ הישראלי הטוב ביותר, להוביל את הנבחרת ולעבור לאירופה".
ימים יגידו אם דוד אכן יגשים את החלום האירופאי ואת השאיפות להוביל את הנבחרת, אך דבר אחד בטוח - אצל ברק בכר הוא הפך לאחד השחקנים עליהם המאמן הישראלי הבכיר ביותר סומך יותר מכל. כעת, כל שנותר לו הוא לכבוש - שערים ויעדים.