תפתיעו אותנו: על שלבי ההכרעה באלופות
הגרלת שלבי ההכרעה של ליגת האלופות זימנה לנו שני מסלולים לא שוויוניים, מה שמגביר עוד יותר את הסיכוי לאלופה חדשה. יעקבי מנתח כל הדרך עד לגמר בליסבון. תיכף זה מגיע
אז זהו, אפשר להתחיל לסמן ביומנים, להפעיל את הספירה לאחור, כי בעוד פחות מחודש, ליגת האלופות חוזרת. כן, במתכונת מוזרה, משונה, לא ממש נורמלית, אבל העיקר שהיא חוזרת. ביום שישי ה-7 באוגוסט, בדיוק בעוד ארבעה שבועות, יתחיל המרתון שבו ישתתפו 12 קבוצות ואשר יימשך 17 יום, עד למשחק הגמר ב-23 באוגוסט, באיצטדיון "האור" של ליסבון.
ב-17 הימים הללו יתקיימו 11 משחקים שיתפרשו על פני 9 ימים שונים. תחילה ייערכו ארבעת המשחקים שנותרו בשלב שמינית הגמר, באיצטדיונים הביתיים של הקבוצות. ואז יעברו שמונה האחרונות לליסבון, ל"פיינל 8" – טורניר מזורז של 12 יום, שבסיומו תוכתר אלופת אירופה החדשה.
בהיסטוריה של ליגת האלופות היו הרבה עונות משוגעות, הרבה עונות עם הפתעות ומהפכים לא צפויים. אבל מעולם לא הייתה בכדורגל האירופי עונה כמו זו שאנו חווים אותה כעת. כבר עתה מכנים אותה "עונת הקורונה", ואין ספק שגם זו שתניף את הגביע עם האוזניים הגדולות ב-23 באוגוסט תזכה לכינוי "אלופת הקורונה".
אבל אותנו, חובבי הכדורגל והמכורים לליגת האלופות, כל זה לא מעניין. נכון, לא יהיה קהל באיצטדיונים בליסבון. נכון, האווירה תהיה מוזרה ומעט סטרילית. ועדיין ישחקו לפנינו הקבוצות הטובות בעולם, השחקנים הטובים בעולם. ודבר אחד בטוח: את הטורניר הזה, השונה והמוזר, אף אחד לא ישכח לעולם.
אז בואו נעשה סדר עם מה שמצפה לנו בחודש הבא:
שמינית הגמר
אי שם בתחילת חודש מארס הצליחו ארבע קבוצות להעפיל לרבע הגמר, ממש לפני שמגפת הקורונה עצרה את כל פעילות הכדורגל באירופה: אתלטיקו מדריד, פאריז סן ז'רמן, אטאלנטה ור.ב. לייפציג. אתלטיקו מדריד הדהימה כשניצחה את ליברפול, אלופת אירופה, 2:3 באנפילד. פסז' ניצחה 0:2 מול יציעים ריקים את בורוסיה דורטמונד. אטלאנטה גברה על ולנסיה גם בגומלין בספרד 3:4 (אחרי 1:4 בסן סירו, במשחק שהוגדר כ"פצצה ביולוגית") ולייפציג הביסה 0:3 את טוטנהאם. ארבעת משחקי הגומלין הנותרים לא נערכו ויתקיימו ב-7 וב-8 באוגוסט. אומנם באיצטדיונים הביתיים – אבל ללא קהל. וזה עשוי להיות מאוד משמעותי.
מנצ'סטר סיטי – ריאל מדריד
סיטי ניצחה 1:2 במשחק הראשון בברנבאו משערים של גבריאל ז'זוס וקווין דה בריינה, והיא כמובן פייבוריטית ברורה להשלים את המלאכה ב"איתיחאד". סיטי תסיים את העונה בפרמייר ליג ב-26 ביולי כך שיהיו לה 12 ימים להתכונן למפגש הביתי מול ה"בלאנקוס". ריאל מדריד תסיים את הליגה הספרדית שבוע קודם לכן, ב-19 ביולי, כלומר לזינדין זידאן יהיו 19 ימים להתכונן, כמעט שלושה שבועות.
כמובן שהרבה יותר קשה לשמור על כשירות וריכוז במשך שלושה שבועות מבלי לשחק, וזו תהיה המשימה הגדולה של זידאן והצוות שלו.
בעיה גדולה עוד יותר עבור זידאן היא ההיעדרות של הקפטן והמנהיג סרחיו ראמוס, שהורחק במשחק הראשון מול סיטי. בלעדיו זו לא אותה קבוצה. כולם זוכרים איך זה נגמר בעונה שעברה כשראמוס נעדר בגלל הרחקה מהגומלין מול איאקס. אגב, סיטי אמורה לדעת בשבוע הבא מה עלה בגורל העירעור שלה על העונש שספגה, הרחקה לשנתיים מליגת האלופות. לתוצאת העירעור תהיה השפעה עצומה על המשך הפרוייקט של פפ גווארדיולה בסיטי, למרות שהוא עצמו כבר המהיר שבכל מקרה יישאר בעונה הבאה.
יובנטוס – ליון
ליון ניצחה 0:1 במשחק הראשון בצרפת, מה שנותן לה סיכוי של ממש להפתיע בגומלין, ועדיין יובנטוס נחשבת לפייבוריטית. כריסטיאנו רונאלדו שואף לזכות בליגת האלופות עם קבוצה שלישית ויש לו סיכוי טוב לעשות זאת, גם כשהוא זוכר שה"פיינל אייט" יתקיים בארצו, פורטוגל.
מאחר והליגה בצרפת הופסקה ולא חודשה, המשחק האחרון של ליון היה ב-8 במארס, לפני ארבעה חודשים. וזו בעיה קשה. אז נכון, ליון חזרה לאימונים וב-31 בחודש היא תשחק בגמר גביע הליגה מול פסז', אבל מבחינת כושר משחק היא תגיע למפגש מול יובה בנחיתות משמעותית. ובכל זאת יש גם חדשות טובות לליון: הכוכב ההולנדי ממפיס דפאי שנפצע בדצמבר והיה בטוח שסיים את העונה, ניצל את פגרת הקורונה כדי להתאושש ולחזור לכשירות מלאה.
יובה קיימה כבר שבעה משחקים מאז החזרה לפעילות ומצפים לה עוד שבעה. המשחק האחרון שלה בסריה א' יהיה מול רומא ב-2 ביולי, כלומר רק חמישה ימים לפני המשחק מול ליון. בניגוד לקבוצות אחרות, ליובה אין בכלל הפסקה בין סיום הליגה לחידוש הצ'מפיונס.
ברצלונה – נאפולי
אחרי 1:1 באיטליה בארסה נחשבה במארס לפייבוריטית ברורה. אבל מאז קרו כמה דברים. ברצלונה נקלעה למשבר וכנראה תאבד את האליפות בספרד. נאפולי לעומת זאת התחזקה וצברה המון ביטחון, בעיקר אחרי הזכייה בגביע האיטלקי. וכמובן, לשחק בקאמפ נואו ריק זה לא כמו מול 98 אלף אוהדים שדוחפים בכל הכוח. נאפולי תגיע לקאמפ נואו חמישה ימים אחרי שתסיים את העונה. בארסה תצטרך להמתין כמעט שלושה שבועות. לא פשוט. אגב, ארתורו וידאל שהורחק במשחק הראשון ייעדר כמובן, כמו גם סרחיו בוסקטס.
באיירן מינכן – צ'לסי
המפגש היחיד מבין הארבעה שבעצם הוכרע. באיירן ניצחה במארס בלונדון 0:3 ואין כוח בעולם שימנע מהדאבליסטית הגרמנית את המקום ברבע הגמר. באיירן ניצחה בכל 11 משחקיה מאז החזרה מפגרת הקורונה, היא כרגע הקבוצה בכושר הטוב ביותר באירופה. וגם העובדה שהיא לא תשחק למעלה מחודש עד המפגש מול צ'לסי, לא משמעותית במקרה הזה.
רבע הגמר
מנצ'סטר סיטי או ריאל מדריד – יובנטוס או ליון
ההיגיון אומר שמצפה לנו מפגש אחד (אין גומלין) בין סגנית אלופת אנגליה לבין אלופת איטליה. לפפ גווארדיולה, שזכה כמאמן בליגת האלופות רק פעמיים עם ברצלונה, אבל מאז נכשל 6 פעמים ברציפות עם באיירן מינכן וסיטי, זה היה המשחק הכי חשוב של העונה. מבחינת גווארדיולה, אם יעבור בשמינית הגמר את ריאל מדריד יצפה לו מכר ותיק אחר, כריסטיאנו רונאלדו.
ר.ב. לייפציג – אתלטיקו מדריד
אתלטיקו נחשבת לפייבוריטית, אבל לא בהרבה. יש לה הרבה יותר ניסיון באירופה לעומת לייפציג, שזו העונה הראשונה שלה בשלבי הנוק אאוט של ליגת האלופות. מעבר לכך, לייפציג תתייצב למשחק בלי הכוכב הכי גדול שלה העונה, מלך השערים טימו ורנר (34 שערים בכל המסגרות), שחתם בצ'לסי. המשחק האחרון של לייפציג היה ב-27 ביוני, כך שלרבע הגמר היא תגיע אחרי למעלה מחודש וחצי ללא משחק תחרותי. זה הרבה מאוד זמן. מבחינת אתלטיקו ה"פגרה" מסיום הליגה הספרדית תהיה של שלושה וחצי שבועות. אגב, אתלטיקו ניצחה בכל 8 מפגשי הנוק אאוט האחרונים שהיו לה מול יריבות מגרמניה.
ברצלונה או נאפולי – באיירן מינכן או צ'לסי
סביר להניח שברצלונה תיפגש עם באיירן מינכן, מה שמזכיר נשכחות: בעיקר חצי הגמר של 2015, ומה שלאו מסי עשה לג'רום בואטנג. השניים הללו עדיין משחקים והאמת שנשארו לא מעט שחקנים מאז בשתי הקבוצות. מה שהשתנה הוא שכעת באיירן תהיה הפייבוריטית לנצח את בארסה - או את נאפולי, אם הקבוצה של ג'נארו גאטוזו תפתיע.
אטלאנטה – פסז'
על הנייר אלופת צרפת, קבוצת הכוכבים של קיליאן אמבאפה וניימאר, קיבלה הגרלה נוחה. אטלאנטה משחקת בפעם הראשונה בליגת האלופות והיא האנדרדוג האולטימטיבי. אבל אטאלטה כבר הוכיחה שזו טעות קשה לזלזל בה. מדובר בקבוצת ההתקפה הטובה באירופה, שאין לה יותר מדי מה להפסיד, והיא גם מייצגת את העיר ברגאמו, שנפגעה הכי קשה באיטליה במגיפת הקורונה. השחקנים יודעים שהם מייצגים משהו גדול בהרבה ממועדון כדורגל.
מצד שני לפסז' יש העונה את ההזדמנות הטובה ביותר לזכות בליגת האלופות, לפני שאחד משני הכוכבים הגדולים שלה עוזבים. לפסז' יש שני "משחקי הכנה" מצויינים לפני המפגש מול אטלאנטה. ב-24 בחודש היא תשחק מול סנט אטיין בגמר הגביע הצרפתי ושבוע לאחר מכן מול ליון בגמר גביע הליגה. אגב, בפסז' מקווים שהמשחק מול מץ במחזור הראשון של הליגה הצרפתית יידחה. הסיבה: הוא נקבע ל-23 באוגוסט, היום שבו יתקיים גמר ליגת האלופות.
חצי הגמר
כמובן שאי אפשר לנתח את משחקי חצי הגמר כאשר אחד מהם כולל כרגע שמונה קבוצות אפשריות. ובכל זאת, הנה כמה תובנות:
ההגרלה חילקה את שני המסלולים לחצי הגמר באופן לא שוויוני. בצד אחד נמצאות ענקיות כמו ריאל מדריד, ברצלונה, יובנטוס ובאיירן מינכן, ובסה"כ 26 זכיות בגביע אירופה לאלופות. בצד השני של ההגרלה אין אפילו זכייה אחת. כלומר, לגמר תגיע בוודאות קבוצה שמעולם לא זכתה בגביע, ורק אחת מהארבע שכבר הבטיחו את מקומן ברבע הגמר, אתלטיקו, שיחקה בעבר בגמר (שלושה הפסדים). אפרופו אתלטיקו, אם היא תגיע לגמר מול ריאל מדריד, זה יהיה שיחזור מדוייק של הגמר של 2014 שגם הוא התקיים באיצטדיון של בנפיקה בליסבון. ריאל ניצחה 1:4 בהארכה.
דבר אחד בטוח: אחת מבין אטלאנטה, לייפציג, פסז' או אתלטיקו תהיה בגמר. וכאמור לאחת מהן זו הופעת בכורה במפעל ולשנייה הופעה ראשונה בשלבי הנוק אאוט.
כן, יש אפשרות ל"קלאסיקו" בין ברצלונה לריאל מדריד בחצי הגמר. מה שבטוח, אין מצב ששתי קבוצות הפאר הספרדיות ייפגשו בגמר. אגב, אם סיטי תעפיל לרבע הגמר ותנצח שם את יובנטוס, היריבה בחצי הגמר תהיה כנראה אחת משתי קבוצותיו הקודמות, ברצלונה או באיירן מינכן.
אז כן, חודש אוגוסט עומד להיות מרתק ומרגש. ליגת האלופות תתחדש אחרי חמישה חודשים. ובמצב החדש שנוצר יש הזדמנות לקבוצות ה-"קטנות" להפתיע, כי מדובר במשחק אחד. אין קהל, אין גומלין, אין שערי חוץ. הכל פתוח. בדיוק כמו שאנחנו אוהבים.