100 מיליון סיבות: מה עוצר את ההתקדמות של החלוץ החם בעולם?
ויקטור גיוקרס כובש יותר מהולאנד ומאמבפה וגם מוכיח שהוא לא סוליסט. אז איך הוא עדיין בספורטינג ליסבון? התשובה האפשרית גורמת לפחד אצל כל ענקיות הפרמיירליג
בשבוע הבא תצא לדרך ליגת האלופות החדשה, עם יותר קבוצות ויותר שחקנים. מטבע הדברים תהיה זו הזדמנות לשחקנים רבים להיחשף לקהל גדול יותר ולקנות את עולמם במפעל הכי יוקרתי שיש לכדורגל העולמי להציע. אחד מהם, שאולי כבר סימנתם לקבוצת ליגת החלומות שלכם (ומי שלא, אז זה הזמן להכיר), הוא
ויקטור גיוקרס. חלוצה השבדי של ספורטינג ליסבון הוא מכונת שערים מהלכת על שתיים.
גיוקרס,
כפי שכבר כתבנו פה, נחשב לאחד החלוצים הכי מסקרנים באירופה. בעונה שעברה הוא כבש 29 שערים ובישל תשעה והוביל את ספורטינג לאליפות פורטוגל. את העונה הנוכחית הוא פתח בסערה עם תיאבון גדול יותר לשמור על התואר ואחרי ארבעה משחקים הוא הרשית שבע פעמים, כן בדיוק כמו ארלינג הולאנד, כולל בניצחון 0:2 על פורטו, אחת היריבות הגדולות בפורטוגל. בשוק החלוצים באירופה הוא מסומן בעשירייה הראשונה של בעלי הערך הגבוה ביותר לפי אתר טרנספרמרקט - 65 מיליון יורו. אז איך קרה שספורטינג הצליחה להשאיר אותו?
הסיפור של גיורקס הקיץ מלמד על מה שקורה בשוק ההעברות. מאמנו רובן אמורים כבר הזכיר לא פעם שמי שתרצה לשים את היד שלה על החלוץ המחונן, תצטרך להפרד מ-100 מיליון יורו, זה סעיף השחרור של השבדי. השחקן הכי יקר שעבר בחלון האחרון הוא חוליאן אלבארס, אלוף עולם וטרבליסט עם מנצ'סטר סיטי, עליו שילמה אתלטיקו מדריד 75 מיליון יורו. ויקטור אוסימן שהיה המלפפון הכי חם של הקיץ בסוף הגיע רק בהשאלה לגלאטסראיי. למרות שתג המחיר שלו היה 130 מיליון יורו, אף אחת כולל צ'לסי ופ.ס.ז' לא הסכימו לשלם עליו כל כך הרבה והחל מינואר הבא, תג המחיר שלו יפחת כמעט בחצי.
מספר קבוצות הביעו עניין בגיוקרס מהלך העונה האחרונה כולל צ'לסי וארסנל, אך לבסוף לא היתה שום הצעה. נראה כי הסיבה העיקרית קשורה למה שקורה עם הקבוצות האנגליות, שמסדרות מחדש את החשבונות שלהן בעקבות מגפת הפיירפליי בליגה הכי עשירה באירופה. העובדה שהרכש הכי יקר באנגליה הקיץ היה דומיניק סולאנקה, שעבר תמורת 65 מיליון יורו מבורנמות' לטוטנהאם, מלמדת בין השאר על החזרה לשפיות בתחום ההוצאות. מנצ'סטר סיטי לא הביאה מחליף לאלבארס, ארסנל נשארה ללא חלוץ, ליברפול הביאה רק שחקן התקפה אחד (פדריקו קייזה) וצ'לסי נזכרה מאחור מדי ופספסה את אוסימן.
בפורטוגל מסבירים כי היו שני פקטורים נוספים שאולי עיכבו את מעברו של החלוץ הלוהט. הפקטור הראשון הוא הניתוח שעבר השחקן במיניסקוס בסוף העונה שעברה, מה שאולי עורר את החשש להמשך תפקודו הבריאותי - דבר שהופרך כבר במשחקים הראשונים של עונת 2024/25. הפקטור השני הוא ליגת האלופות. כמו הרבה שחקנים שמגיעים עם הקבוצות שלהן לפיק מסויים, גם גיוקרס השתכנע כי הצלחה עם ספורטינג בבמה הכי גדולה שיש - ליגת האלופות - יכולה לקדם את הקריירה שלו הרבה יותר, מבלי שיטילו ספקות בו.
ביום שלישי הקרוב, כשגיוקרס יעלה לשמוע את ההמנון של ליגת האלופות באצטדיון ז'וזה אלבלדה בליסבון במשחק מול ליל, זה יקרה בפעם הראשונה כשהוא בן 26. מה שמלמד על כך שהוא פרץ די מאוחר לעולם, בניגוד למגמה השלטת היום בכדורגל האירופי. הוא אומנם נרכש על ידי ברייטון בגיל 19, אך לא רשם אף דקת פרמייר ליג ונאלץ לנדוד בין הבונדסליגה השניה (סנט פאולי) לצ'מפיונשיפ באנגליה (סוואנזי וקובנטרי). רק לפני שלוש התחיל להתבלט עם 38 שערים ב-91 הופעות במדי קובנטרי בליגה השניה באנגליה, לפני שנדד לספורטינג ליסבון והתחיל באמת למשוך תשומת לב עולמית.
גיוקרס סיים את העונה שעברה עם מעורבות ב-58 שערים, כלומר 43 כיבושים ו-15 אסיסטים בכל המסגרות, שניים יותר מהארי קיין מבאיירן מינכן ו-4 יותר מקיליאן אמבפה. הוא מדורג ראשון בטבלת כובשים של 2024 עם 36 שערים ב-37 משחקים, שישה יותר מארלינג הולאנד. במהלך פגרת הנבחרות הוכיח גיוקרס שהוא יכול לתפקד מצויין גם עם חלוץ נוסף, אלכסנדר איסאק, ועזר לשבדיה עם שני ניצחונות על אזרבייג'ן ואסטוניה, כשהוא מרשית שלושה שערים ומבשל שניים.
כל הנתונים הללו בעצם מחזקים את הטענה כי מלבד יכולות הכיבוש שלו, גיוקרס נחשב לשחקן קבוצתי מאוד ונראה כי זה רק עניין של זמן עד שיגיע לליגה וקבוצה בכירה יותר. "אני מאוד מופתע שהוא נשאר בפורטוגל אחרי עונה מטורפת", סיפר פרשן הכדורגל הפורטוגלי טום קונדרט לעיתון אקספרסן השבדי, "אין לי בכלל ספק שהוא יכול להיות שחקן מוביל בכל ליגה, במיוחד בכדורגל האנגלי, שכן הפיזיות שלו מתאימה מאוד לסגנון המשחק בפרמיירליג". אם זה לא קרה בקיץ 2024, זה יקרה בקיץ 2025.