לרדוף אחרי צל: סכנת ההימורים והקריפטו
אחד החוליים של הכדורגל העולמי זכה לשכלול: תשלום בכסף וירטואלי, כזה שאי אפשר לעקוב אחריו. על הניסיונות לבצע את "הפשע המושלם", והפתרון שמציעה אופ"א כדי להילחם בתופעה
לפי ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית, "פשע מושלם הוא כינוי לפשע שנעשה באופן שמבצעיו אינם ניתנים לגילוי, ולכן הם חומקים מעונש". כלומר, פשע שלא ניתן לאתר באמצעים פיזיים, שאי אפשר להוכיח. חלומו של כל עבריין הוא לבצע את העבירה, להרוויח ממנה את מה שהוא יכול, ולהיעלם בחזרה אל תוך החשיכה כמו דבר לא קרה. והמציאות של "הפשע המושלם", שבדרך כלל מופיע בספרות בלשית או סרטי פשע, מתחילה לאט לאט לחלחל למציאות - דרך השילוב הקטלני בין כדורגל, הימורים וביטקוין.
הסיפור שלנו מתחיל בפינלנד. בתקשורת המקומית התפרסמה, לפני פחות מחודש, ידיעה לפיה כדורגלנים בליגות הנמוכות קיבלו הצעות (באמצעות הודעות פרטיות בחשבון האינסטגרם שלהם) להטות משחקים תמורת סכומים פנטסטיים. במקרה אחד, סיפר יוקו איקונן, ראש מחלקת המחקר במרכז לאתיקת ספורט במדינה, הסכום הגיע עד לכדי מאה אלף יורו תמורת הטיית משחק בודד.
ההודעות אמנם נשלחו בשיטה המוכרת לכולנו, הידועה גם כ"פישינג" - אבל כאן מצוי ההבדל. מי ששלח את ההודעה, ידע היטב את מי הוא מוצא, ובעיקר באיזו ליגה הוא משחק. איך מקבלים את הכסף? התשובה כאן פשוטה - התשלום עבור הטיית המשחק יתבצע במטבעות וירטואליים, מה שמכונה גם "מטבעות קריפטו", שניתן להמיר לכסף אמיתי. כל עוד הכסף הוא וירטואלי, אי אפשר לעקוב אחריו.
איקונן מכיר את תופעת הטיית המשחקים היטב ממדינה נורדית אחרת: בשנת 2017 הוא הוביל מעקב אחר פנייה לשוערה היווני של קבוצת אי"ק סולנה, קיריאקוס סטמטופולוס, בה הוצע לו סכום של כ-2 מיליון קרונות שבדית (שווה ערך ל-196 אלף יורו), תמורת הטיית משחק בשבדיה. סטמטופולוס סירב, האנשים ששלחו את התופעה נתפסו, אבל הדרכים להצעות שוחד שכאלו - השתכללו מאוד.
רק בתחילת ספטמבר השנה, תועד מקרה בו שחקני אנרג'י קוטבוס הגרמנית (שהיום משחקת בליגה המחוזית) קיבלו הצעה דומה לאלה שפורסמו בפינלנד: כסף וירטואלי תמורת הטיית משחקים. גם השחקנים הגרמניים סירבו להצעה.
גם באנגליה מנסים להילחם בתופעה, כששם הניסיון הוא להתחיל מהשורש. ב"דיילי מירור" המקומי פרסמו דו"ח לפיו ארגון השחקנים האנגלי הזהיר כדורגלנים מפי השקעה בביטקוין, מתוך חשש שכניסה לחובות בהשקעה המאוד ספקולטיבית, עלולה פתח את הדלת גם לנסיונות הטיית משחקים.
אבל מי שבעיקר מנסה להילחם במצב, שמאיים על הכדורגל והספורט כולו, היא אופ"א - התאחדות הכדורגל האירופית השיקה יישומון מיוחד לטלפונים הסלולריים של שחקני כדורגל, המכונה "כפתור אדום" - ובמסגרתה, יוכלו שחקנים לדווח באנונימיות על הצעות שקיבלו להטות משחקים תמורת כסף. האפליקציה, אגב, נוצרה בפינלנד וקיימת כבר עשור - אבל כעת זכתה גם לגיבוי מצד גוף הכדורגל הגדול באירופה.
מדובר במציאות חדשה ומבעיתה עבור הכדורגל והספורט בכלל. הימורים תמיד היוו סכנה לשלום המשחק, אבל המצב החדש שבו כסף גדול יכול לעבור באופן בלתי ניתן לאיתור, הוא חלומם של עבריינים. וזה עוד בלי שדיברנו על ההשפעות ההרסניות של הימורים, כל סוג של הימורים, על חייהם של בני אדם הרחק ממגרשי הספורט. הכדורגל, כמו כל העולם, נכנס למצב חדש עם המטבעות הווירטואליים - מצב שלא רק מסכן את המשקיעים, אלא גם את כל מי שאוהב את המשחק היפה בעולם.