למה פ.ס.ז' ובאיירן החליטו לא להצטרף לסופר ליג?

בין פוליטיקה למבנה בעלות: בזמן שהקבוצות הבכירות של אירופה נהרו לליגה החדשה, למה דווקא הגרמניות ואל חלאיפי בחרו להישאר בחוץ. ההסבר המלא להתנגדות הנחרצת

דני פורת
דני פורת

תגיות: סופר ליג

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אחרי ההכרזה הדרמטית של 12 קבוצות מאנגליה, איטליה וספרד על הקמת הסופר ליג, נותרו כביכול שלושה מקומות פנויים לחברות קבע במיזם החדש. הכיסאות הללו היו אמורים להשמר עבור באיירן מינכן, דורטמונד ופ.ס.ז'. לפי שעה, השלוש מסרבות להכנס למפעל ומאמינות ברפורמות של ליגת האלופות החדשה שתחול ב-2024.

ננסה להסביר מדוע. לפי הלאקיפ, פאריס סן ז'רמן, סגנית אלופת אירופה, לא מתכוונת לשתף פעולה עם חברות הסופר ליג, למרות הרצון הטבעי לראות את האימפריה הצרפתית משחקת בליגה של הטובות ביותר. הסיבה לכך נראית פוליטית גרידה: הבעלים של פ.ס.ז', נאסר אל חליפי, משמש כאחד מחברי הוועד הפועל של אופ"א, האמורים על ההחלטות החשובות ביותר של המפעל. הוא גם בכיר בהתאחדות המועדונים האירופית וכאמור חבר הוועדה המארגנת למונדיאל בקטאר 2022, שמתקיים תחת המטריה של פיפ"א.

אל חאליפי נמצא בין הפטיש לסדן ושלא כמו אנדראה אניילי, נשיא יובנטוס, לא מוכן כרגע לשבור את הכלים ומאמין בהצעת פשרה. אם כי גם הוא יודע, שבעתיד הנראה לעין, בהינתן עולם שבו יש סופר ליג, הקבוצות הצרפתיות ופאריס סן ז'רמן באופן ספציפי, יתקשו לעמוד בשמירה על הכוכבים שלהם - דוגמת קליאן אמבפה, ניימאר ושות' - בהנחה שלא יצליחו להגיע להכנסות העצומות שמציעה הליגה החדשה של 12 המורדות. כרגע אל חאליפי מעדיף לשבת על הגדר ולהמתין להתפתחויות.

באיירן ודורטמונד אומנם יריבות ספורטיביות משחר הבונדסליגה אבל לשתיהן יש אינטרס משותף. המנכ"לים שלהן קרל היינץ רומיניגה והאנס יואכים ואצקה הם חברים בכירים בהתאחדות המועדונים האירופית, שמטרתה להגן על האינטרסים של ליגות רבות ביבשת, כמו הבונדסליגה. ואצקה כבר הוציא הודעת גינוי לסופר ליג החדשה וטען כי גם דורטמונד וגם באיירן מתכוונות לשחק לפי הכללים ולהשתתף בליגת האלופות שתעבור מהפכה בעוד שלוש שנים.

לכך, יש להוסיף את עניין הבעלות בגרמניה, שהוא שונה באופן מובהק. רוב החברות החדשות של הסופר ליג נמצאות בבעלות פרטית מלאה, כמו למשל משפחת גלייזר במנצ'סטר יונייטד. בבונדסליגה ישנו חוק של 50+1 המפורסם, האוסר על בעלים פרטים להחזיק בשליטה מלאה על קבוצות כדורגל. רוב המניות של באיירן ודורטמונד נמצאות בידי הציבור - כלומר האוהדים שמתנגדים באופן נחרץ להקמת הסופר ליג. גם אם לשתי המעצמות הגדולות יש אינטרס כלכלי לחצות את הקווים, הן מעדיפות בשלב זה להמנע מחשש גדול לביקורת.

לא שובר את הכלים. אל חלאיפי (getty)
לא שובר את הכלים. אל חלאיפי (getty)