דברים שרואים משם: האיש שגילה את מנור סולומון
מאות המיליונים שהכניס לבנפיקה בזכות השחקנים שהביא, הרצון של מוריניו להחתימו ביונייטד והסיבה שהצטרף לפרוייקט השאפתני בשחטאר. הכירו את סקאוט העל, ז’וזה בוטו
מאחורי כל קבוצת כדורגל ברמות הגבוהות, בין אם היא מצליחה יותר או פחות, ניצבים שורה של מוחות שמנווטים את הארגון מאחורי הקלעים. אחד המרכזיים שבהם הוא הסקאוט הראשי כאשר העיניים של הטובים מכולם יכולות למעשה לשנות את עתיד המועדון. מבין אותם יחודי סגולה, ז’וזה בוטו בלי צל של ספק הוא אחד הטובים בעסק.
רבים מכירים את הפורטוגלי מהתקופה הנהדרת שלו בבנפיקה בה הנשרים הכניסו לקופת המועדון 450 מיליון יורו בשמונה שנים כאשר בין השחקנים שגילה ועשה עליהם אקזיט היו: רודריגו מורנו, אקסל ויטסל, נמניה מאטיץ’, יאן אובלק, ויקטור לינדלוף, אדרסון ולוקה יוביץ׳.
כעת, נענה על השאלה המתבקשת - איך זה שבחרנו להתמקד דווקא באותו אדם, שלמרות הצלחתו בקריירה הוא לא השם הכי נוצץ אם נגיד זאת בצורה עדינה? ובכן, כבר יותר משנתיים שהסקאוט הפורטוגלי הוא חלק מרכזי מהצוות של שחטאר דונייצק ולמעשה הוא אחד הגורמים המרכזיים בהגעה של מנור סולומון לאוקראינה. בוטו, יחד עם מאמן הקבוצה דאז, פאולו פונסקה אהבו כל כך את הכישרון מישראל שהם חרגו מהנורמה של המועדון והביאו שחקן שהוא לא ברזילאי או אוקראיני.
למרות שפונסקה עזב את שחטאר הוא לא שכח לרגע את סולומון כאשר לפני שנה רומא הגישה הצעה של 12 מיליון יורו עבורו. בתוך כך, התקשורת האיטלקית דיווחה בשבועות האחרונים על התעניינות רצינית של הג'יאלארוסי בבוטו לאחר שעדיין לא נמצא מחליף למונצ’י, שחזר לסביליה. מכיוון שחוזהו יסתיים בעוד כשנה וחצי ישנו סיכוי לא רע שהפורטוגלים יתאחדו ברומא ואולי גם יחדשו את ההתעניינות ביהלום מישראל.
אז מדוע בכלל בוטו עזב את הפרויקט המצליח במולדתו לטובת שחטאר? הפורטוגלי הרגיש תחושה של מיצוי לאחר קרוב לעשור ובעקבות זאת הוא חיפש אתגר חדש. למרות שבוטו קושר גם למנצ׳סטר יונייטד וז'וזה מוריניו ניסה לדחוף למהלך, הצטרפותו לא קרמה עור וגידים. כמה שבועות אחרי שבוטו חתם באוקראינה הוא התפנה לדבר על אותן שמועות. על אף שבוטו לא חשף באמת עד כמה ריאלי זה היה, הוא לא חסך בביקורת בקשר להתנהלות של יונייטד בכל הנוגע לגילוי הכישרונות ויש הסבורים כי היעדר הסכמויות גרם לו לחתום בסופו של דבר בשחטאר.
מלבד שכר העתק כמובן, הדבר שמשך את בוטו היה האפשרות לבנות את שחטאר החדשה. זה לא סוד גדול שכוכביה בשנים האחרונות - מרלוס, טייסון וג'וניור מוראיס אינם נעשים צעירים יותר ולכן בעלי הקבוצה, רינאט אחמטוב בחר בבוטו כאדם המתאים ביותר לשמור על המורשת המפוארת של שחטאר. מאז שבוטו מונה צורפו לסגל שישה שחקנים זרים וכמובן סולומון הוא היחידי שאינו ברזילאי.
לאחר תקופת התאקלמות של כוכבי העתיד ההתפוצצות שלהם הגיעה בניצחון על ריאל מדריד באצטדיון אלפרדו די סטפנו. פציעות ונגיף הקורונה גרמו לאותם צעירים להיזרק למים העמוקים בבמה המרכזית והם לא אכזבו את לואיס קסטרו עם מחצית ראשונה לפנתיאון שהופיעה בסיוטים של שחקני הבלאנקוס למשך תקופה ארוכה.
העובדה כי בוטו הגיע למדינה ותרבות חדשה לגמרי לא השפיעה יותר מדי משום שהסקאוט דוגל באסכולה של המועדון ומחזיק בקשרים הנכונים במדינה מדרום אמריקה. החיבה שלו לכדורגל הברזילאי בשילוב עם המועדון שטיפח שחקנים כמו וויליאן, פרננדיניו ודוגלאס קוסטה הוא מתכון מנצח ובוטו דיבר על כך בתקשורת הפורטוגלית: ״הייחודיות של שחטאר היא שהמועדון יכול להביא שחקנים מהנבחרות הצעירות של ברזיל בלי בעיה. הם יודעים שזה פתח עבורם לטופ של הכדורגל העולמי״.
על פי בוטו אחד הדברים החשובים ביותר להתפתחות הכישרון והיצירתיות אצל הכדורגלנים הצעירים הוא כדורגל הרחוב. ״זהו גורם הלמידה הטוב ביותר מכיוון שאין שם חוקים ומבוגרים שמשפיעים על הנעשה״, בוטו גילה, ״בדרך הזו אותם כדורגלנים משתפרים ברמה הטכנית וגם ברמה הקוגניטיבית, הניסוי וטעייה ברחוב נותן להם כלים שהם לא ילמדו בשום מקום אחר״.
לסיכום, בוטו גם חשף כמה סודות מקצוע כאשר מבחינתו אותן תכונות עושות את ההבדל בדרך של השחקן לצמרת: ״הדבר הראשון שמושך לי את העין הוא החיבור של הכדורגלן עם הכדור והבנת המשחק שלו, טקטיקה אפשר ללמוד בגיל יותר מאוחר. אם אותו כישרון מחזיק בארסנל הזה, יש לו סיכוי להצליח ברמות הגבוהות״.