מעל כולם: הגיבור השקט של הקלאסיקו

השחקנים שהתעלו בריאל מדריד, שערוריית טכנולוגיית קו השער והסיבה לאופטימיות של ברצלונה. סיכום ערב גדול של כדורגל וערב מביך עבור ראשי הליגה הספרדית

אברהם בן עמי
אברהם בן עמי
Getting your Trinity Audio player ready...
(GETTY)
(GETTY)
שנה גודל פונט א א א א

1. בין אם מדובר בג'וד בלינגהאם, לאמין ימאל, ויניסיוס ז'וניור, רוברט לבנדובסקי או רודריגו, או בכלל ברונאלד אראוחו, אנטוניו רודיגר ומארק אנדרה טר שטגן, סביר להניח שאם היו שואלים אתכם מי השחקן שיתעלה מעל כולם בקלאסיקו, הייתם מעלים לפחות 20 שמות לפני שהייתם בכלל חושבים על לוקאס ואסקס. ובכל זאת, המגן הימני בן ה-32 הציג אולי את הופעתו הגדולה בקריירה במדים הלבנים עם שער, בישול וסחיטת פנדל - או במילים אחרות, מעורב בכל שלושת השערים ב-2:3 של ריאל מדריד נגד ברצלונה.

12 פעמים בלבד ב-32 מחזורים פתח הספרדי בהרכב של קרלו אנצ'לוטי, והוא מדורג במקום ה-17 בלבד בחלוקת הדקות בקבוצה, ובכל זאת, לעולם לא תשמעו ממנו תלונה או ראיון מתמסכן בתקשורת. זו כבר עונתו התשיעית של לוקאס בבוגרים, והוא אמנם לא הכי מהיר, הכי מוכשר או הכי קטלני, אך בכל הזדמנות שבה נקרא לדגל, הוא משאיר הכל במגרש, ומסיים שבוע מושלם מבחינתו, אחרי שנכנס כמחליף נגד מנצ'סטר סיטי והקפצות הכדור שלו לפני הפנדל המדויק מול אדרסון הפכו לאחת משיחות היום במדריד.

כשחקן הרכב, כמחליף, בכנף או בהסבה למגן, הוא תמיד יהיה שם וייתן הכל, אז מה הפלא שאצל כל אחד מחמשת מאמניו במדריד הוא תמיד הצליח להפוך לשחקן משמעותי? "לוקאס ואסקס, אתה פא*ינג אגדה", כתב לו ג'וד בלינגהאם אחרי המשחק. ו-ויניסיוס ז'וניור כינה אותו קאפו-קאס (במחווה למגן האגדי של נבחרת ברזיל). כי בסופו של דבר גם הכוכבים הכי גדולים יודעים: כל קבוצה צריכה לוקאס ואסקס.


2. לעומת זאת, אחד שיעדיף לשכוח את המשחק אתמול נקרא אנדריי לונין. מה לא נאמר על השוער האוקראיני? מי שהגיע לריאל מדריד בגיל 19, לא ממש מצא את עצמו בהשאלות ללגאנס, ויאדוליד או אוביידו והתחיל את העונה כשוער השלישי בלוס בלאנקוס, הפך לאחד הסיפורים הגדולים העונה בכדורגל האירופי ולבאנקר בשער של אנצ'לוטי. אלא שאחרי תצוגה בלתי נשכחת נגד סיטי ועצירת שני פנדלים בדו קרב, ריאל מדריד קיבלה לונין שהזכיר ימים אחרים.

השוער, שהצליח לשמור על קור רוח מוחלט גם בפנדל המנצח של אנטוניו רודיגר ביום רביעי נראה קצת מבוהל מול התקפת ברצלונה, בעיקר בכדורי הגובה ונראה היה שכל קרן מאיימת להסתיים בשער (הראשונה, כידוע, גם קיימה). ובסופו של דבר, האוקראיני היה אשם בשני השערים שקבוצתו ספגה, וגם בשער שנפסל בין לבין. נכון, אין ספק שמדובר בעונת מפנה בקריירה של השוער, שתסדר לו קריירה נהדרת במדריד או מחוצה לה, אך דבר אחד בטוח - כשטיבו קורטואה ישוב מהפציעה, לא יהיה אפילו מקום לדיון בנוגע למי צריך להיות השוער הראשון של ריאל מדריד.

3. בברצלונה, לעומת זאת, המצב הפוך לחלוטין. אם ריאל מדריד השיגה ניצחון דרמטי על סיטי, החבורה של צ'אבי (וגם צ'אבי) קרסו לחלוטין נגד פריז סן ז'רמן. אם הלבנים הצליחו לרשום אמש שני מהפכים בברנבאו, ברצלונה הייתה מי שאיבדה פעמיים את היתרון, והצליחה גם להרגיש מקופחת מהחלטות השיפוט. ובכל זאת, למרות התחושות, צריך לומר בכנות שלמעט רבע השעה הראשונה, ברצלונה לא הייתה הקבוצה הטובה יותר, בהמשך ישיר למשחק בליגת האלופות, ולא הצליחה לנצל את העייפות מול יריבה שרק ביום רביעי שיחקה 120 דקות מול סיטי.

ובכל זאת, אם יש בקטלוניה סיבות לאופטימיות, הן מגיעות מצד ימין - שם לאמין ימאל הציג יכולת יוצאת דופן, וגרם להיזכר שוב שהוא רק בן 16. היהלום מקטלוניה ניצל את העדרותו של הקיר הצרפתי פרלאן מנדי כדי לעשות חיים קשים במיוחד לאדוארדו קמאבינגה, חרך את האגף ולמרות שלא כבש או בישל, הוא היה מי שהוביל ל-1:2 של פרמין לופס, וכמעט עשה זאת מוקדם יותר, כשהכדור שלו ספק עבר את הקו במהלך שנפסל. מחלקת הנוער של ברצלונה כבר לא מה שהייתה בתחילת המילניום, ובשנים האחרונות סיפקה בעיקר הבטחות שרובן לא התגשמו (ד"ש לאנסו פאטי). ובכל זאת, אפשר לומר בזהירות שיש בלאמין משהו אחר, ואם הכל יילך במסלול נכון ונטול פציעות, בקאמפ נואו המשופץ עוד ייהנו מהצגות רבות שלו.
סיבה לאופטימיות עבור ברצלונה. לאמין ימאל (GETTY)
סיבה לאופטימיות עבור ברצלונה. לאמין ימאל (GETTY)

4. ואי אפשר בלי ג'וד בלינגהאם. אחרי פתיחת עונה חריגה, שגם פלורנטינו פרס ואנצ'לוטי לא העזו לחלום עליה בחלומותיהם הפרועים ביותר, ראינו ב-2024 קצת האטה בעונה המטורפת של האנגלי. הרחקה פה, פציעה שם ופגרת נבחרות שהצליחו לעצור את המומנטום, וגררו לא מעט ביקורות ששיאן היה במשחק הראשון נגד סיטי. אלא שאת השינוי ראינו כבר שבוע לאחר מכן בגומלין, וגם אם הוא לא בא לידי ביטוי בשערים או בישולים כפי שהרגיל אותנו בלינגהאם, השינוי התבטא בעיקר בעבודה קשה במרכז המגרש.

גם בקלאסיקו הקשר בן ה-20 היה צריך כמעט מחצית כדי להעלות הילוך, אך שוב סיפק תצוגה פשוט נהדרת בקישור, כשהמספרים מדברים בעד עצמם עם 44 מ-46 מסירות מדויקות (96% הצלחה), 8 מאבקים מוצלחים (מתוך 10) ושני דריבלים (100% הצלחה), כשהוא בכל מקום במגרש. אז אחרי הופעה כזאת, יש יותר מגיע מלשבור בצורת של חודשיים וחצי עם שער ניצחון בדקה ה-91 נגד היריבה הגדולה מכולן?

5. ונחזור, בפעם השלישית והאחרונה, לשער שנפסל. לא משנה אם לבשתם אתמול לבן או כחול-רימון, על דבר אחד אפשר להסכים: העובדה שב-2024, אחד המשחקים הטובים ביותר שיש לכדורגל להציע משוחק ללא טכנולוגיית עין הנץ היא פשוט מחדל. בניגוד לפנדל שנשרק על ואסקס (והיה גם היה), בשער שנפסל לברצלונה לא היה צורך ב-VAR או בשיקול דעת השופט, אלא בקביעה פשוטה - האם הכדור עבר את הקו או לא? אלא שבמקום אותה קביעה, קיבלנו בעיקר מהומה ואוהדים משתי הקבוצות שחיפשו אינספור זוויות והדמיות בעד ונגד ההחלטה, כשהפיתרון לכל הסוגייה כאמור הזו יכול היה להיות הרבה יותר פשוט.

ואם זה לא מספיק, נשיא לה ליגה חאבייר טבאס הוסיף חטא על פשע ובמהלך המשחק צילומי מסך מטעויות של עין הנץ בליגות אחרות מ-2022, 2021, 2018 ואפילו 2016. כשמצרפים זאת לרשימת המחדלים של ההתאחדות הספרדית בשנה האחרונה, נראה שלאוהדים בספרד נשאר בעיקר להודות על כך שלמרות הכל, הם עדיין מצליחים להנות ממשחקי כדורגל משובחים כמו שקיבלנו אתמול בסנטיאגו ברנבאו.