מה עשה הכסף שלכן? ההעברות היקרות שאכזבו

אם זה בגלל פציעות חוזרות ונשנות, חוסר התאקלמות או העדר התאמה בין הצדדים. דווקא השחקנים היקרים ביותר בעונת 19/20 לא עמדו בציפיות. האם הקבוצות ילמדו את הלקח?

דני פורת
דני פורת
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בכל קיץ, לפחות בתקופת טרום הקורונה, מתמלאת טבלת ההעברות בכדורגל העולמי, בכוכבים בעלי שם וצעירים מבטיחים, שעלו הרבה מאוד כסף. בעונה החולפת נתקלנו בתופעה מוזרה ואפילו יוצאת דופן: רוב השחקנים ששולם עליהם הסכום הגבוה ביותר ב-2019/20, לא השכיל לעמוד בציפיות מעצמם. אם זה בגלל פציעות, חוסר התאקלמות או העדר התאמה בין הצדדים. מסיבות, שונות ומשונות ייתכן והם צריכים יותר זמן שפשוף ויהיה יותר נכון לשפוט את הביצועים שלהם על פני תקופה ארוכה יותר מ-12 חודשים. בינתיים, הכנו סיכום ביניים של תשע ההעברות היקרות ביותר בעונה החולפת.

ז'ואאו פליקס - 126 מיליון יורו הפכו את ילד הפלא מבנפיקה לרכש היקר ביותר העונה. אתלטיקו מדריד החליטה להשקיע את הסכום האדיר הזה על הבחור הצנום שבקושי קרע זוג נעליים, אך קרע רשתות בליגה הפורטוגלית והרשים מאוד במשחקי האימון בקיץ עם הקולצ'ונרוס. עד כה, אפשר לומר בביטחון שעונת הבכורה של פליקס בספרד מאכזבת מאוד. הוא הבקיע 8 שערים ובישל פעמיים בלבד ב-31 משחקים בליגה ובליגת האלופות, פתח בשני שליש מהמשחקים אצל דייגו סימאונה ומתקשה להסתיר את אכזבתו מכל חילוף. התסכול שלו גובר ככול שהתחרות בקבוצה על מקום בהרכב עולה עם שינוי התפקיד של מרקוס יורנטה, הרכישה בינואר של יאניק קראסקו והחזרה למגרשים של דייגו קוסטה.

אנטואן גריזמן - כפי שכבר נכתב לא מעט, אי התאקלמותו של הצרפתי בברצלונה, נובעת בין היתר מהעובדה שהוא מתופקד בצד שמאל של ההתקפה בעוד העמדה המועדפת עליו היא חלוץ מטרה או מתחת לחלוץ כפי שהקריירה המוצלחת שלו באתלטיקו ובנבחרת צרפת יכולה להעיד. לאחרונה קיקה סטיין החליט לספסל את גריזמן (אפילו על חשבון אנסו פאטי ומרטין בריית'ווייט), דבר שגרר מתקפות של בני משפחתו של אלוף העולם על המאמן. אולי השער האדיר שכבש החלוץ שעלה 120 מיליון יורו מול ויאריאל (התשיעי שלו בסך הכל בליגה) והמהלך המנצח מול אספניול, שחררו קצת מהלחץ והמחנק שהוא מרגיש בקאמפ נואו. בכל מקרה, בינתיים זה רחוק מלהיות נישואים מוצלחים.

גריזמן. שווה 120 מיליון? (Getty)
גריזמן. שווה 120 מיליון? (Getty)
הפציעות מנעו ממנו להשפיע (Getty)
הפציעות מנעו ממנו להשפיע (Getty)

אדן הזאר - משנה מקום, משנה מזל (רע). בביוגרפיה המרשימה של הבלגי מצוין כי נחשב לאיש ברזל של ממש, נטול פציעות, ששיחק בשבע העונות האחרונות בפרמיירליג 35 משחקים בממוצע (כלומר החמיץ רק שלושה). בריאל מדריד, בשנת הבכורה שלו, החסינות הרפואית שלו נעלמה לחלוטין והזאר נעדר בסדרה של ארבע פציעות שונות, הקשה ביותר בקרסול בין סוף נובמבר לתחילת פברואר. מי שהיה אמור לתת כתף לכרים בנזמה ולחלוק איתו כמות דו ספרתית של שערים ובישולים, עומד על שער בודד ושישה אסיסטים ב-14 משחקי ליגה בלבד. למזלה של ריאל, זינאדין זידאן בנה קבוצה ממושמעת ויעילה, שמסתמכת כל פעם על גיבור תורן אחר, בדרך כנראה לאליפות. תארו לכם מה יקרה כאשר הזאר, שעלה מאה מיליון יורו, יהיה באמת בריא?

הארי מגווייר - הרבה גבות הורמו לאחר שמנצ'סטר יונייטד החליטה לשלם 80 מיליון פאונד ללסטר תמורת בלם נבחרת אנגליה. ככול שעובר הזמן, נראה שמגווייר נכנס לעניינים והשדים האדומים, שפתחו רע את העונה, מתייצבים. מידת ההצלחה שלו תלויה ברמה הקבוצתית ובשאלה האם יונייטד תשיג את המקום לליגת האלופות ואולי תצליח לזכות בליגה האירופית. יונייטד ספגה העונה בממוצע שער לעונה, אך לא תמיד בגלל הבלם היקר שלה. ברור שהמועדון זקוק לעוד בלם בשיעור קומה לצד מגוייר, כדי לחזור לגדולה, וכאשר יימצא אחד כזה ניתן יהיה להעריך יותר את התרומה של מגוייר לשדים האדומים.

מתיאס דה ליכט - חצי העונה הראשונה של הבלם ההולנדי ביובנטוס לוותה בהמון ביקורת. בעקבות פציעתו של ג'ורג'יו קייליני, דה ליכט נזרק מהר למערכה ובמשחק הבכורה שלו ספג שלישייה (3:4 על נאפולי) ובהמשך היה אחראי למספר טעויות ישירות שהובילו לשערי היריבות. רגע השפל היה ספסולו לאחר ההפסד 3:1 ללאציו בדצמבר לחמישה משחקים ולמעשה רק הפציעה הקשה של מריח דמירל החזירה אותו ל-11. גם כאן, נראה שמדובר יותר בהסתגלות (למשל לגעת פחות בכדור מאשר בהולנד), ולמעשה מאז החזרה מפגרת הקורונה הבלם היקר מאייאקס מגלה יכולת משופרת ומלא בביטחון בדרך לזכייה בסקודטו. צריך עדיין לזכור שהוא בסך הכל בן 20.

דה ליכט. ספג ביקורות קשות בתחילת העונה (Getty)
דה ליכט. ספג ביקורות קשות בתחילת העונה (Getty)

ניקולה פפה - אוהדי ארסנל קיוו למתנה גדולה בקיץ לאחר שניקולה פפה נחת כרכש הנוצץ מליל כשברזומה שלו 22 שערים ו-11 בישולים בעונה הקודמת בצרפת. אבל החוף השנהבי ידע העונה עליות ובעיקר ירידות ועד לעצם היום הזה הוא לא ממש תפס מקום של קבע. תחילה נאלץ לעבוד על ירידה וסגירות הגנתיות אצל אונאי אמרי, וכעת עם הכניסה של מיקל ארטטה לתפקיד, קרדיט גדול יותר מגיע לשחקנים צעירים כמו ג'ו ווילוק או אדי נקייטה. הביצועים ההתקפים של פפה - 5 שערים ו-6 בישולים ב-27 משחקים - לא מספקים ונראה שהמחיר ששולם עליו (80 מיליון יורו), היה מוגזם עבור בחור בן 25 בעל שתי עונות טובות בליגה הצרפתית בלבד.

לוקאס הרננדז - הבלם/מגן הצרפתי עבר בקיץ שעבר מאתלטיקו מדריד תמורת 80 מיליון יורו, והפך לרכש היקר בתולדות באיירן והבונדסליגה. עוד לפני שהגיע הרננדז נאלץ לעבור ניתוח בברך ולצערו זו לא הפעם האחרונה שעבר על מיטת הטיפולים. אלוף העולם הספיק לרשום שש הופעות ליגה בטרם נפצע באמצע אוקטובר ברצועות הקרסול והושבת לכמעט ארבעה חודשים. כשחזר גילה שבאיירן עם המאמן החדש הנזי פליק, כבר התייצבה בהגנה. אלפונסו דייויס המעולה תפס את עמדת המגן השמאלי, ואילו ז'רום בואטנג ודויד אלאבה כיסו את מרכז ההגנה. למרות שהיה זמין במהלך פגרת הקורונה, פתח רק בשלושה משחקי ליגה, באחד אפילו נפצע. לא בדיוק הספיק להותיר חותם בעונת הבכורה שלו.

פרנקי דה יונג - בברצלונה בנו על הרכש ההולנדי מאייאקס (85 מיליון יורו) שיגדל ויתפתח להיות הכלאה בין צ'אבי לאינייסטה. כמובן שיש פער בין מה שמצפים ממנו לבין התרומה עד כה. דה יונג הרבה לא מעט ניצוצות בתחילת העונה, אך נכנס גם לסיטואציה מורכבת בעונה שבה בארסה נאלצה לעבור זעזוע בעמדת המאמן ונעה בין מאניה לדפרסיה. דה יונג, שנפצע בחודש שעבר, הבקיע שני שערים ובישל ארבעה ב-39 משחקים, מספרים מעט נמוכים נוכח התקוות הגדולות שתלו בו. מאמנו בהולנד, רונאלד קומאן, טוען שהעובדה שהתפקוד של דה יונג בעמדה מעט יותר אחורית בבארסה בניגוד לנבחרת, מונע ממנו לפרוץ קדימה בסערה.

רודרי - פפ גווארדיולה הביא את הקשר המחונן מאתלטיקו מדריד (70 מיליון יורו) כתחליף לפרננדיניו בן ה-35. קשר אחורי עם ראית משחק מצויינת ובעל תפקיד קריטי בשיטת המסירות של המנג'ר. ההתאקלמות לפרמיירליג לא היתה פשוטה, שכן רודרי נאלץ לשחק בפעם הראשונה בקריירה שלו את תפקיד ה-6 לבדו, בלי סיוע. פרננדיניו ירד למרכז ההגנה בגלל בעית כשירות הבלמים ולמעשה הפך את הספרדי לעוגן של סיטי במרכז השדה. היו לא מעט תקלות בדרך אבל העובדה שסיטי מרוחקת 20 נקודות מהאלופה ליברפול, פחות קשורה ליכולת של רודרי, והרבה ביותר למרכז ההגנה. בסך הכל, שנה ראשונה לא רעה לרכש הספרדי.

דה יונג. לא בא לידי ביטוי (Getty)
דה יונג. לא בא לידי ביטוי (Getty)