ותודה לקורונה: כך התבשל המהפך של הפועל תל אביב

כבר ב-2017 התקבלה במועדון החלטה שכדי להתחרות בכסף של גולדהאר ושחר, הפוקוס צריך לעבור לנוער ושנתון 2001 סומן. שלוש שנים אחרי, הניסנובים קוצרים את הפירות

שירי אלג'ם
שירי אלג'ם
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אמצע חודש אפריל. ניר קלינגר ומשה סיני אוספים את שבעת שחקני הנוער שהקפיצו לקבוצה הבוגרת ואומרים להם "אתם תקבלו מאיתנו תמיכה וביטחון, אבל אתם חייבים להתעלות". כנראה שכששני שחקני עבר ענקיים כמו קלינגר וסיני אומרים משפט שכזה לשחקנים בני 18 ו-19, שעומדים לקבל את ההזדמנות הראשונה שלהם בבמה של הגדולים, זה מחלחל ופוגע בדיוק בנקודות שצריך. כבר שלושה משחקים שאותם צעירים מקבלים דקות, זוכים למחמאות והם חלק בלתי נפרד מהחזרה המפתיעה של הפועל מפגרת הקורונה. אז איך נולד בכלל המהלך? מי יזם אותו? ומתי החליטו שכבר עכשיו יריצו את הצעירים? ערוץ הספורט עושה לכם סדר סביב ההחלטה המשמעותית של הפועל ת"א.

כדי להבין באמת מאיפה הכל התחיל צריך לחזור אחורה בזמן. אחת המטרות שהציבו לעצמם ארבעת הבעלים, איציק ושרון ניסנוב, מאיר תושב וזאב גרינברג בתחילת דרכם במועדון הייתה לבנות מחדש את מחלקת הנוער ולחזק אותה. "זה היה ברור מההתחלה שאנחנו לא נוכל להילחם באמת בבעלים שיש להם הרבה מאוד כסף כמו מיץ' גולדהאר ויענקל'ה שחר, ולכן הבנו שאנחנו נהיה חייבים 'לייצר' ולגדל שחקנים צעירים טובים גם כדי שיעזרו לקבוצה הבוגרת וגם כדי שבסופו של דבר יהיה לנו מקור הכנסה נוסף", הסביר גורם בכיר בחודורוב. "מהרגע שהגעתי להפועל, שזה בדיוק לפני שלוש שנים, אמרו לי שרוצים לבנות מועדון חזק ולהחזיר את מחלקת הנוער לימים היפים שלה, שתהיה משמעותית ותייצר שחקנים לקבוצה הבוגרת", סיפר עומר בוקסנבוים, המנהל המקצועי של מחלקת הנוער.

במקביל להחלטה האסטרטגית שהתקבלה כאמור כבר ב-2017 , במועדון כבר אז סימנו בעיקר את שחקני שנתון 2001. מדובר באושר דוידה, טום אחי מרדכי, עילי תמם, אופק עובדיה, עמית מאיר, ושביט מזל, בהמשך גם דורון ליידנר (שנתון 2002) הצטרף לפנקס של בוקסה והניסנובים ככזה שיפרוץ ויגיע לרמות הגבוהות ביותר. "אנחנו תמיד כיוונו לכך שברגע שזה יהיה אפשרי, השחקנים הצעירים ישתלבו באימונים של הקבוצה הבוגרת ומשם זה בידיים של הצוות המקצועי" סיפר גורם נוסף בהנהלה.

סיני. נתן לצעירים בטחון (עודד קרני)
סיני. נתן לצעירים בטחון (עודד קרני)
הניסנובים. החליטו על התהליך עוד ב-2017 (אלן שיבר)
הניסנובים. החליטו על התהליך עוד ב-2017 (אלן שיבר)

בחודש דצמבר, כחודש אחרי המינויים של קלינגר וסיני, השניים החליטו לשלב שחקני נוער בקבוצה הבוגרת לצורך עיבוי הסגל (בשלב הזה, שי אייזן, שפתח את העונה בנוער, כבר היה חלק מהקבוצה הבוגרת). תחילה לחבר'ה הצעירים הייתה תכנית חיזוקים, עבדו איתם בעיקר כדי שיעלו את מסת השריר. "בהתחלה הם קיבלו עוד יחידת אימון בהתאם ללוח הזמנים של הנוער, וכבר אז זה היה סוג של הצהרת כוונות" סיפר אורי אוזן, מאמן קבוצת הנוער של האדומים.

לקראת סוף העונה הסדירה הם כבר הצטרפו לאימונים, אז הפועל ת"א עלתה לפלייאוף העליון, לאחר מכן הגיע משבר הקורונה, ומשם הדרך כבר הייתה קצרה. "עוד לפני שהפסיקו את האימונים בגלל הקורונה אני, בוקסה ואיציק ניסנוב ישבנו עם השחקנים ואמרנו להם שמעכשיו הם יהיו חלק מהקבוצה הבוגרת", נזכר אוזן וגם סיפר: "גם במועד המקורי של המשחק מול מכבי חיפה, שני שחקני נוער היו אמורים להיות בסגל". בוקסנבוים חיזק: "גם בלי הקורונה היו משלבים את הצעירים, אבל אין ספק שמשבר הקורונה נתן לכל המהלך דחיפה, גם מכיוון שסגרו את המסגרות של הנוער, גם העזיבה של ספירובסקי וגם הרצון להריץ את השחקנים כבר עכשיו ולראות באמת מה היכולת שלהם".

מאז שהצטרפו לאימוני הבוגרת, קלינגר וסיני נותנים לחבר'ה הצעירים תשומת לב יתרה. שיחות אישיות, שיחות קבוצתיות, הסברים על המשמעות של להיות שחקן בוגרים והכוונה טקטית ומקצועית באופן אישי הן רק חלק מהפעולות שמתרחשות במתחם חודורוב סביב הצעירים. סיני גם חילק לכל אחד מהשחקנים דף מעקב אותו הם צריכים למלא אחרי כל אימון ובו שאלות שקשורות להרגשה שלהם מבחינה פיזית ומנטאלית. גם השחקנים הוותיקים נרתמו לעזור במעבר של השחקנים לבוגרים, ובמועדון סיפרו שאוראל דגני ומאור בוזגלו הם אלו שבעיקר "תפסו פיקוד" על הצעירים. "הלוואי שבכל קבוצה היו מקבלים את החבר'ה הצעירים כמו שקיבלו אותם פה", אמרו בחודורוב, "התחברו אליהם ישר".

בוזגלו. עוזר לכוון את הצעירים (אלן שיבר)
בוזגלו. עוזר לכוון את הצעירים (אלן שיבר)
קלינגר עם ליידנר. האמון בצעירים השתלם (אלן שיבר)
קלינגר עם ליידנר. האמון בצעירים השתלם (אלן שיבר)

למרות שעד עכשיו הם הפתיעו וגילו יכולת טובה, במועדון כל הזמן מבהירים שזו רק ההתחלה ושהשחקנים צריכים עוד להוכיח את עצמם. זהו המסר שהשחקנים עצמם גם מקבלים מהצוות המקצועי. "הם בהחלט מראים כמה הם מוכשרים אבל הם עוד לא קרעו זוג נעליים", אמרו בחודורוב.

"לשנייה לא היה לי ספק שהם יצליחו ולא היה לי ספק שזה המהלך הנכון", המשיך אוזן. "השאיפה של מאמן נוער היא להעלות כל שנה שחקן או שניים לבוגרים, אז בו זמנית להעלות כל כך הרבה? זה חלום שמתגשם. אבל חשוב להבין שעוד יהיו להם נפילות והם יצטרכו ללמוד ולהתמודד עם זה". בוקסנבוים: "מדובר רק בשלושה משחקים, שחקנים לא נמדדים בכזו תקופה קצרה. הם חייבים להימדד בטווח הארוך. צריך להיות זהירים איתם. פתאום כל מי שסביב הכדורגל יודע מיהם, זה גם קצת מסוכן, לכן צריך להמשיך להכווין ולעבוד איתם".

אז ברור לאנשי המועדון כי הדרך עם הצעירים עוד תהיה ארוכה, אבל כשהבעלים מסתכלים על התמונה הכוללת הם מדברים על תהליך בנייה. "גם את רומא לא בנו ביום אחד וזה בדיוק מה שקורה אצלנו. הגענו אחרי פירוק, ירדנו ליגה, עלינו חזרה לליגת העל אחרי עונה בלבד, בשנה הראשונה התבססנו בליגה, ובשנה השנייה כבר הגענו לפלייאוף העליון, לחצי גמר גביע ויש לנו שחקנים צעירים מוכשרים מאוד, אז התהליך שאנחנו עוברים הוא נכון והעתיד נראה ורוד", הסביר אחד הבעלים.

בהפועל ת"א מקווים להוסיף עוד לבנה בתהליך הבנייה של המועדון הערב ולהעפיל לראשונה מאז 2012 לגמר גביע המדינה. "השחקנים של שנתון 2001 לקחו ארבע פעם ברציפות גביע, הם כבר מומחים, אז אולי הם יתנו קצת מזל לבוגרים, לא?", אמרו בחיוך בהפועל.  

יחגגו גביע? (אלן שיבר)
יחגגו גביע? (אלן שיבר)