תוכנית מציאות: עמיאל מגיע להציל את ירושלים
טביעת העין להחתמת שחקנים בכסף קטן והפיכתם לכוכבים, ההצלחות בליגת האלופות ובצ'כיה, סגנון משחק קשוח וסגירת המעגל האישית. אורן עמיאל מגיע להפועל ירושלים על מנת להשכיח את עונת הבלהות החולפת ויש לא מעט סיבות להאמין שיוכל לעשות זאת. היכרות עם המאמן
מינויו של אורן עמיאל למשרת המאמן של הפועל ירושלים הוא לא רק סגירת מעגל עבור המאמן בן ה-49 שכבר עבד בירושלים כעוזרו של בראד גרינברג ב-2013, אלא גם מינוי צפוי שלמעשה תוכנן עוד באמצע העונה החולפת, אחרי עזיבתו של עודד קטש. עמיאל היה הראשון שקיבל טלפון מהאדומים בניסיון להביאו כמחליפו של קטש, אך מרגע שקבוצתו נימבורק הודיעה כי היא אינה מעוניינת לשחררו, בירושלים עברו למועמד הבא, לא לפני שסיכמו עם עמיאל: אנחנו עוד נדבר.
ממכבי ועד נצרת עילית
עמיאל זכור כשחקן קשוח במיוחד במדי הפועל גליל עליון בשנות התשעים, כזה שלא מפחד "להתלכלך" ודוגל בעבודה קשה. זו בדיוק הזהות שהוא מנסה להנחיל לקבוצותיו כמאמן, ובמידה רבה זו גם היתה דרכו, מג'וב במכבי ת"א ועד ירידה לליגה הארצית. עמיאל החל את דרכו כעוזר בגליל עליון בשנת 2004, ואחרי שלוש שנים נבחר ע"י עודד קטש לאחד מעוזריו במכבי ת"א. ב-2008 ניסה את מזלו לראשונה כמאמן ראשי בהפועל מגידו מהלאומית, ושנה לאחר מכן ירד לארצית ואימן את הפועל נצרת עילית.
ב-2010 קיבל עמיאל את הטלפון ששינה את חייו, כשננו גינזבורג הציע לו את משרת העוזר בנימבורק הצ'כית. עמיאל שימש כיד ימינו של ננו במשך שש שנים, עד שקיבל את המינוי המיוחל ועשה צעד קדימה למשרת המאמן הראשי של הקבוצה. עמיאל אימן את נימבורק בהצלחה רבה בארבע העונות האחרונות, וכעוזר וכמאמן ראשי זכה בשמונה אליפויות ובשמונה גביעים. גם ברמה האישית עמיאל קצר הצלחה, כשנבחר למאמן השנה בליגת האלופות של עונת 19/20.
הצלחות גדולות בכסף קטן
הזכייה של עמיאל בתואר האישי הנחשק היתה הגושפנקא להחלטה של ירושלים ללכת עליו, אבל לא רק. אחת הסיבות העיקריות לבחירה בעמיאל, הייתה היכולת שלו להעמיד קבוצות מצויינות שמגיעות להישגים - ובתקציב לא גבוה במיוחד, דבר שאולי מעיד על ה-DNA של ירושלים בשנים הקרובות. עמיאל הצליח להגיע לפני שנתיים לפיינל פור של ליגת האלופות ולפני שנתיים לפיינל 8, ועשה זאת עם תקציב שחקנים נמוך יותר מזה של הפועל חולון, למשל, ובטח שנמוך בהרבה מזה של הפועל ירושלים.
בנוסף, עמיאל הצליח להביא לצ'כיה שחקנים "בכסף קטן", וחלקם עשו קפיצת מדרגה משמעותית בהמשך הקריירה, גם מקצועית וגם כלכלית, כמו למשל קנדריק ריי שהגיע בהמשך למכבי ת"א, האוורד סנט רוז שמשחק כיום בפנאתינייקוס וזאק הנקינס, שזכור מ"ליגת הקורונה" אז שיחק במדי מכבי ראשון לציון, עבר לגלאטסראיי, אך כיום עדיין מתאושש מפציעה קשה.
ואמנם, ההצלחה הגדולה בנימברוק צריכה להילקח בפרופורציות הנכונות: נימברוק נחשבת למכבי ת"א של צ׳כיה, ושולטת ללא עוררין בליגה הלא חזקה במיוחד, ועמיאל לא התמודד עד כה עם רמת לחץ וציפיות שאפילו קרובה למה שצפוי לו בירושלים - במיוחד אחרי הקטסטרופה שהתרחשה בעונה החולפת. "אנחנו מודעים לזה וגם הוא מודע לזה", אומרים בירושלים, "אבל אנחנו גם מודעים לכך שהלחץ הוא בעיקר מסביב ולא בתוך המערכת. סביבת העבודה אצלנו היא לא של חיפוש אשמים אלא של מציאת פתרונות. ביום יום שלנו יש פחות לחץ ממה שיש בקבוצות אחרות, ואת זה אמרו מאמנים ועוזרים שכבר עברו בקבוצות אחרת בקריירה שלהם".
יעמוד באתגר המשולש?
עמיאל המאמן לא מזוהה עם שיטת משחק אחידה כמו למשל קטש שמזוהה עם הפיקנרול, או יאניס ספרופולוס שמזוהה עם מצבי אחד על אחד. המכנה המשותף של הסגלים שבנה בנימברוק הוא בעיקר של לחימה ואופי, עם העדפה לביגמן בעל נוכחות בצבע. "נימבורק מובילה את ליגת האלופות כבר שנתיים ברוב המדדים", אומרים בבירה. "ואת זה הוא עשה בתקציבים לא גבוהים. כולם הרי שמחים למצוא מציאות, והתקווה היא שמי שיודע לזהות כישרון רגע לפני הפריצה, יידע לעשות זאת גם אצלנו".
האתגר שעומד בפני עמיאל הוא משולש: הוא צריך לבנות קבוצה מנצחת בתקציב שעל פי כל הסימנים - אלא אם יקרה מהלך בלתי צפוי - עלול לרדת בהשוואה לעונה החולפת, הוא צריך לעמוד בציפיות הסטנדרטיות של ירושלים, שהן להגיע לכל הגמרים בכל המסגרות, והעפלה לשלבים האחרונים בליגת האלופות, ובעיקר - עמיאל צריך להשכיח, ומהר, את עונת הבלהות של 20/21.