האם משרד האוצר יהפוך ליריב הגדול של מועדוני הספורט בישראל? כפי שזה נראה כרגע, אחת התוכניות של שר האוצר, יאיר לפיד, היא להעלות את המס בנוגע לספורטאים זרים. כרגע לא ברור בכמה אחוזים יגדל המס על אותם הספורטאים אבל על פי התכנון, השינוי הזה יכניס 15 מיליון שקלים לקופת המדינה.
מדובר בחלק בתכנית התקציב החדשה, אבל צריך לזכור שכבר בעבר היו מספר ניסונות לשנות את גודל המס שמשלמים ספורטאים זרים, אבל ההצעות טורפדו.
כיום, ספורטאים זרים משלמים רק 25 אחוזי מס למרות שמרוויחים משכורות גבוהות יחסית לעומת ספורטאים ישראלים שמשלמים יותר אם הם משתכרים באותם סכומים. ''קחו את יוון וטורקיה, שיעור המס הוא רק 12%. אז מה רוצים לעשות?'', אמר שמעון מזרחי ב''תוכנית משחק'' בגלי צה"ל, ''גם ככה קשה לנו לגייס שחקנים זרים לישראל, זו ארץ שנראית לא בטוחה דרך מרקעי הטלוויזיה. אנחנו רוצים גם להיות באירופה ולא להתמודד שווה בין שווים? מבחינתנו, זה כאילו לסגור את הספורט הישראלי, שלא יוכל להתמודד באירופה. זה גזר דין מוות לקבוצות. גם לא נכון לומר שזה יטפח את הספורטאי הישראלי''.
''אני לא יודע כמה זה 15 מיליון שקלים בחלקי אחוזים מתקציב של מאות מיליארדים. האם זה ישנה את תקציב המדינה? אני מטיל ספק. לא רק שהמדינה לא נותנת הטבות והקצבות מתאימות לספורט, היא באה לגזור גזירה קשה על כל הספורט. אני לא יודע מה חלקו של יאיר לפיד ואם הוא היה ער להצעת התקציב שפקידי האוצר הניחו לפניו. אני לא בטוח ואני כמעט משוכנע שהוא לא היה עירני לכך. אולי בעקבות הפרסומים, הוא יהיה ער למצב. הוא לא ירצה להיות שר האוצר שהעלה את הספורט לשרטון כזה גדול. כל השרים הקודמים הבינו את המצב לאשורו, אחד לאחד. אני גם קורא לשרת הספורט להירתם בכל הנחישות לטיפול בנושא הזה''.
ומה אומר החוק? ''היתר לנכות מהכנסתו מעיסוק בספורט סכום שהוציא בעד לינה או דמי שכירות והוצאות בשל ארוחות. הקלה זו אינה ייחודית לספורטאים, והיא ניתנת גם למומחים זרים", נכתב בתקנות מס הכנסה (ספורטאי חוץ), התשנ"ח-1998, ''על הכנסתו החייבת של ספורטאי חוץ מעיסוק בספורט חל מס בשיעור 25%, במקום השיעורים הרגילים, המגיעים ל-46%, ובעבר הגיעו אף לשיעור גבוה יותר''.
בעבר הוגשה כבר בקשת עתירה לבג"ץ של ארגון שחקני הכדורסל בישראל וארגון שחקני הכדורגל בישראל, לביטול הקלות מס אלה, בנימוק שהן פוגעות בזכויות הספורטאים הישראלים אך כאמור, העתירה נדחתה.