היועץ המשפטי דורש: תלונה במשטרה נגד שאול אייזנברג

חבר הנהלת האיגוד מסר צ'קים בלי כיסוי, על סך 250 אלף ש"ח, ולכאורה הסתיר שחשבונו מוגבל. היו"ר דן חלוץ משהה את הפנייה למשטרה בשל לחץ שמופעל עליו. אייזנברג: "הסיפור בכלל הפוך". הפרשה שמטילה צל על האיגוד

רועי גלדסטון
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א
הסיפור המובא כאן ונחשף לראשונה הוא חמור, וחושף את איגוד הכדורסל בערוותו. מסמך מפורט ורשמי, שהגיע לידי אתר ערוץ הספורט וכולל חמישה עמודים בתוספת 10 עמודי נספחים, מטיל פצצה בנוגע להתנהלות של חבר הנהלת האיגוד שאול אייזנברג: "חשד לביצוע עבירות פליליות לכאורה ע"י חבר הנהלת ונשיאות האיגוד לנוכח אי כיבוד המחאות אישיות שהופקדו ברשות לבקרת תקציבים". מסקנת המסמך, כמצוטט בעמוד 5 סעיף 23: "אנו סבורים כי על איגוד הכדורסל או מי מטעמו להגיש בהקדם האפשרי תלונה למשטרת ישראל אשר תחקור את העניין לעומק".

מדובר על עונת המשחקים 2011/12, בה שיחקה קבוצת הנשים של הפועל ת"א בליגת העל. תקציב הקבוצה עמד על מיליון שקלים, והרשות לבקרת תקציבים דרשה כי בטוחות בסך 250 אלף שקלים, שיינתנו על ידי יו"ר הקבוצה דאז, שאול אייזנברג, ועל פיהן הוא ערב להתחייבויות הקבוצה לתשלום שכר המאמנים והשחקניות, לתשלומים לרשויות המס וכן להתחייבויות נוספות עד לסך של 250 אלף ש"ח. אייזנברג הפקיד בידי הבקרה 5 צ'קים אישיים על סך 50 אלף שקלים כל אחד, ובמסגרת מתן הערבויות הסכים אייזנברג כי הצ'קים ייפרעו על פי שיקול דעת הרשות לבקרת תקציבים, ובתנאי שתינתן לו התראה בת 10 ימים, מראש ובכתב.

בסעיף 5 שבעמוד 2 במסמך מצוין כי מאחר שהקבוצה לא עמדה בהתחייבויותיה, הודיעה הבקרה לאייזברג על מימוש הבטוחות ב-27.9.12. אייזנברג הגיש "השגה" (ערעור), ולכן הרשות החליטה לעכב את מימוש הבטוחות עד לדיון בערעור. ב-2.1.13 החליטה מליאת הרשות לבקרת התקציבים לדחות את הערעור שהגיש אייזנברג ולפרוע את הצ'קים. אייזנברג הגיש ערעור נוסף, הפעם לביה"ד העליון של איגוד הכדורסל, ולכן מליאת הבקרה שוב דחתה את מימוש הבטוחות. ב-10.6.13, כ-9 חודשים לאחר הודעת המימוש הראשונית של הבקרה, החליט ביה"ד העליון של האיגוד לדחות את ערעורו של אייזנברג וקבע כי הבקרה רשאית לממש את הבטוחות ולהעביר אליה את הבטוחות מחשבונו של אייזנברג.

כפי שהתחייבה, הבקרה פנתה לאייזנברג והודיע מראש על כוונתה לממש מיידית את הבטוחות שהפקיד. אייזנברג כלל לא הגיב למכתב שיצא ב-11.6.13, ולכן ב-24.6.13 הבקרה פנתה שוב לאייזנברג עם כוונה מיידית לפרוע את הצ'קים - בסך 200 אלף מתוך 250 אלף שהופקדו.

אלא שהניסיון להפקיד את הצ'קים לא צלח, ומבדיקה שנערכה עלה כי החשבון האישי של מר אייזנברג הוכרז על ידי בנק ישראל כ"חשבון מוגבל" עד ל-28.2.18. בעקבות זאת הועמד אייזנברג לדין משמעתי באיגוד, מתוקף היותו יו"ר הפועל ת"א נשים ובא כוחה, וכמו כן חבר הנהלת ונשיאות באיגוד הכדורסל. היועצים המשפטיים לאיגוד ביקשו מביה"ד המשמעתי להטיל על אייזנברג עונש של איסור מילוי תפקיד רשמי או ייצוגי באיגוד (כולל כהונתו כחבר הנהלה ונשיאות), עד אשר ידאג כי ההמחאות שמסר יכובדו וייפרעו.

הדרישה: תלונה מיידית (צילום מתוך המסמך)
הדרישה: תלונה מיידית (צילום מתוך המסמך)
אחת ההמחאות שניתנו ללא כיסוי (צילום מתוך המסמך)
אחת ההמחאות שניתנו ללא כיסוי (צילום מתוך המסמך)
חשד לעבירות חמורות (צילום מתוך המסמך)
חשד לעבירות חמורות (צילום מתוך המסמך)

בדיון המשמעתי טען אייזנברג כי אין ביכולתו לשלם, ובתגובה דחה ביה"ד את החלטתו בעשרה ימים, כדי לתת לאייזנברג זמן להמציא מסמכים המעידים על חוסר יכולתו לעמוד בתשלומים. ב-11.8.13 הגיש אייזנברג תצהיר: "חשבונותיי מעוקלים ומוגבלים כיום... בשל המצב, איני יכול לקבל אשראי לצורך תשלום החוב הנטען". עוד נטען בתצהיר: "בחודש אוגוסט 2011, כאשר חתמתי על הערבות לטובת קבוצת הנשים של הפועל תל אביב, היה מצבי הכלכלי סביר".

ב-26.8.13 הרשיע ביה"ד המשמעתי את אייזנברג בעבירה על "תקנון האיגוד או הוראה מפורשת", בגין אי כיבוד הצ'קים ואי מילוי דרישת הבקרה מיום ה-17.9.12. ביה"ד קבע בהחלטתו: "מדובר במעשה חמור, ובפרט שמדובר בסכומים ניכרים, וכשתוצאת אי פרעון הערבות גורמת לאי תשלום חובות הקבוצה לשחקניותיה".

אייזנברג לא התייאש והגיש לביה"ד העליון ערעור על החלטת ביה"ד המשמעתי. האיגוד הגיש את תגובתו לערעור וביקש לדחות אותו, ואף הגיש ערעור על קלות העונש שניתן (הרחקה מתפקידיו כחבר הנהלה וחבר נשיאות). ב-10.10.13, כמעט שנה לאחר בקשת הפרעון הראשונית של הרשות לבקרת תקציבים, החליט ביה"ד העליון לדחות את ערעורו של אייזנברג, וקיבל את ערעור האיגוד. יחד עם זאת, ביה"ד העליון נעתר לבקשתו של אייזנברג לשלם את החוב עד ל-1.1.14, ולכן דחה את מועד ביצוע העונש עד לתאריך זה. עד שחובו ייפרע (ולא עד לתום עונת 2014/15), אייזנברג לא יכהן בתפקיד רשמי.

אייזנברג אף הפקיד מכתב התפטרות שייכנס לתוקף אם החוב לא יפרע עד למועד שנקבע. בנוסף, לפני מספר חודשים הגיש האיגוד תביעה למוסד לבוררות כנגד הפועל ת"א נשים (ובא כוחה שאול אייזנברג) על סך 162,500 שקלים, כאשר הקבוצה ואייזנברג הגישו לאיגוד תביעת נגד על סך 900,000 שקלים. במסגרת הליך ההוכחות בבוררות הגיש אייזנברג מכתב רשמי של בנק הדואר מה-1.5.2011, ובו הודיע הבנק לאייזנברג כי לאור אי כיסוי של 10 צ'קים שנמשכו מחשבון הבנק שלו, החשבון מוגדר כמוגבל החל מה-16.5.11 ועד ה-16.5.12. כתוצאה מכך, לאייזנברג אסור בתקופה זו, בין היתר, למשוך צ'קים מחשבון זה וכן לפתוח חשבון צ'קים בבנקים אחרים.

טווח התאריכים שבהם החשבון מוגבל הוא קריטי למקרה זה. למעשה, ביום שבו אייזנברג הפקיד 5 צ'קים בחתימתו, על סך 50 אלף שקלים כ"א, לבקרה התקציבית, הוא כבר ידע שחשבונו מוגבל וכי אסור לו להוציא צ'קים, ודאי שלא לצורך הפקדת בטוחות. למרות מידע זה, אייזנברג לא ציין בפני הבקרה שחשבונו מוגבל ועל סמך הצ'קים (הערבויות) הנ"ל, אישרה הבקרה את תקציבה של הפועל ת"א והתאפשר לה לשחק בליגה. בעמוד 4 שבמסמך מציינים היועצים המשפטיים את החשדות, לכאורה, ולפיהן הם ממליצים על הגשת תלונה במשטרה בגין "קבלת דבר במרמה" ו/או "תחבולה", "מרמה והפרת אמונים בתאגיד" וכמו כן "הוצאת צ'ק ללא כיסוי". עוד מוזכר במסמך כי אייזנברג הרי הצהיר שבזמן שנתן את הצ'קים מצבו היה "סביר", ואילו לאחר מכן נודע כי חשבונו היה מוגבל וכי הוא ידע על כך. בגין עניין זה ישנו חשד לביצוע, לכאורה, של "שבועת שקר".

למה לוחצים על חלוץ? (עודד קרני, איגוד הכדורסל)
למה לוחצים על חלוץ? (עודד קרני, איגוד הכדורסל)
מסמך רשמי זה, שחתום ע"י היועצים המשפטיים של איגוד הכדורסל ומוען ליו"ר האיגוד דני חלוץ, נשלח כבר שלשום עם העתקים ליו"ר הרשות לבקרת תקציבים, רו"ח משה דרוקר, ליו"ר ועדת הביקורת של איגוד הכדורסל מעוזיה סגל, לרו"ח מוטי גולנסקי, ולמבקר הפנים של האיגוד, רו"ח אריה ברסקי. גורם באיגוד הכדורסל ציין: "אדם שהחזיק בתפקיד של חבר הנהלה וחבר נשיאות, שהוא ממקימי סיעת עוז שחרתה על דגלה 'טוהר מידות', מתגלה כנוכל לכאורה? החשדות חמורים מאוד".

באיגוד הכדורסל יש מי שכבר העלה תהיה, מדוע לא הוגשה עדיין תלונה למשטרה אם ישנה המלצה חד משמעית מהיועץ המשפטי? בין היתר נרמז כי על יו"ר האיגוד דן חלוץ מופעל לכאורה לחץ שלא להגיש תלונה במשטרה, ובעקבותיו החליט היו"ר להקפיא בשלב זה את הגשת התלונה, עד לבדיקה פנימית נוספת של העניין. חלוץ עצמו הביע כעס גדול על כך שגורמים באיגוד נפגשו עם שאול אייזנברג בנוגע להמלצת היועץ המשפטי נגדו, והתריע כי עצם הפגישה "מטילה צל כבד על ההתנהלות של איגוד הכדורסל".

כאן לא נגמרת הסאגה. לאתר ערוץ הספורט נודע כי על פי אחת ההצעות שהועלו, אייזנברג יגיש את התפטרותו מכל תפקידיו באיגוד הכדורסל, לכאורה בתמורה לאי הגשת תלונה במשטרה. לא ברור עדיין כיצד תסתיים הפרשה, בכל הנוגע לחוב של אייזנברג וגם לגבי להחלטתו של חלוץ להגיש תלונה או להיכנע ללחץ. האם יו"ר איגוד הכדורסל יפעל בהתאם להמלצת היועצים המשפטים ואכן יפנה למשטרה?

תגובתו של שאול אייזנברג: "אין לי מה להגיב. הסיפור הוא בכלל הפוך, אשלח לכם מסמכים שמגבים את זה". מאיגוד הכדורסל נמסר: "הגשת תלונה במשטרה אינה דבר של מה בכך, ויש לשקול את הנושא בכובד ראש אל מול העובדות. הנושא נמצא בלמידה ובדיקה".

"איגוד הכדורסל עשה מעשה פלילי שלא ייעשה תוך שלקח צ'קים שנמסרו לו בגין עונות קודמות, קרי לפני עונת 2011/12, והציג אותן כאילו מדובר בהמחאות שניתנו על ידי מר אייזנברג לעונת 2011/12", מסר עו"ד דן שווץ, פרקליטו של אייזנברג. "הדברים מקבלים משנה חומרה נוכח העובדה שהתנהלות זו נעשתה ביודעין וכאשר פנינו לאיגוד הכדורסל בבקשה לקבל את אישורי המסירה של הצ'קים לעונת 2011/12, התברר לנו שאכן אין בידי הבקרה התקציבית כל אסמכתא למסירת הצ'קים ע"י מר אייזנברג בגין העונה הנ"ל, דבר שמתיישב עם גרסתנו שהמחאות כאלה לא ניתנו ומכאן ברור הוא שהבקרה התקציבית על דעת עצמה וללא כל אישור מאייזנברג לקחה צ'קים מעונות קודמות, ומכאן יש שימוש בהמחאות שכלל לא ניתנו לטובת עונת 2011/12. מהרגע שגילינו את חומרת הדברים, נכנסה הבקרה התקציבית למגננה כאשר ההמלצה של היועץ המשפטי אינה אלא ניסיון סרק שלא יצלח".

אייזנברג. מה יגיע קודם, הכסף או התלונה?
אייזנברג. מה יגיע קודם, הכסף או התלונה?