אליוד קיפצ'וגה עשה היום (שבת) את מה שנחשב לבלתי ייאמן - חצה את קו הסיום בריצת מרתון בפחות משעתיים. עם זאת, הריצה ההיסטורית הזו של הקנייתי לא תיחשב לשיא עולם, זאת מאחר שלא הושגה בתחרות רשמית ונערכה תחת "תנאי מעבדה", עם מכתיבי קצב מתחלפים שחסמו עבורו את הרוח.
אז האם יש איזושהי "כוכבית" על הריצה של אליוד קיפצ'וגה ומה צופן העתיד של ריצת המרתון? רותם כהן, הפיזיולוגית הראשית של מכון וינגייט, ניסתה לעשות סדר בראיון לאתר ערוץ הספורט.
האם יש להישג הזה משמעות מעבר להשגת התוצאה?
ההישג הוא לשם התוצאה. מכיוון שזה הושג כמעט ב"תנאי מעבדה" ולא בתחרות רשמית, אז הריצה לא תוכר כשיא עולם. דרך אגב, קיפצ'וגה מחזיק בשיא העולם הנוכחי, 2:01:39, תוצאה שאותה רשם בברלין בשנה שעברה".
מה התנאים שאיפשרו את התוצאה?
"מסלול סטרילי, כארבעים 'מכתיבי קצב' שהתחלפו ביניהם, סמן לייזר שהנחה את הקצב, מזג אוויר אידיאלי (9 מעלות - וכמעט ללא רוח), ויכולת מנטלית ופיזיולוגית מדהימה של הרץ עצמו".
כמה רחוק/קרוב היום שמחסום השעתיים לא יהווה פקטור במרתון?
"ירידה משעתיים עדיין לא התרחשה במרתון רשמי, אבל עצם זה שהמחסום נשבר, ייתכן שעוד רצים יאמינו שהם יכולים ונראה בעתיד הקרוב/רחוק גם ירידה מתחת לגבול השעתיים במרתון רשמי. בכל אופן, ההישג של קיפצ'וגה הוא פנומנלי ודורש יכולות פיזיולוגיות מאוד גבוהות".
האם גם אישה, לונה צ'מטאי לדוגמא, יכולה להגיע להישג דומה עם תנאים אופטימליים?
"בין גברים ונשים קיימים פערים פיזיולוגיים גדולים. שיא העולם במרתון לנשים הוא 2:15 שעות ולא נשבר הרבה שנים. לכן, לדעתי, גם בעתיד הקרוב לא נראה ירידה מתחת לגבול השעתיים אצל נשים, אבל זה בהחלט עשוי לגרום לנשים לשבור את שיא העולם".
האם ניתן יהיה לרדת מטווח השעתיים בטוקיו 2020?
"בטוקיו לא. ראשית, מזג האוויר הוא פקטור משמעותי. בטוקיו התנאים יהיו קשים - טמפרטורה גבוהה וגם לחות גבוהה - ולשם קביעת תוצאות אופטימליות במרתון צריך תנאים קרים. שנית, מדובר על ריצה לשם זכייה במדליה, ולכן היא תהיה מאוד טקטית ולא לשם שבירת שיא עולם".
מה הדבר הבא בריצת המרתון?
"לנסות לסיים בפחות משעתיים במרתון רשמי ולא בתנאי מעבדה".