מה הוביל לחרם של פנר? הסיפור המלא

מכות בין שחקנים ואוהדים במשחק בין פנרבחצ`ה וטרבזונספור הובילו לתמונות קשות, להחלטות גורליות ולמה שעשוי להוות את השינוי של פני הליגה בטורקיה. על התקרית שהדהימה את אירופה והעולם

תגיות: ליגה טורקית

אבי אטיאס
אבי אטיאס
זמן לשים סוף (GETTY)
זמן לשים סוף (GETTY)
שנה גודל פונט א א א א

ביום שלישי האחרון, בשעות אחר הצהריים, אלפי אוהדי כדורגל נכנסו בשעריו של אצטדיון שיקרי סראג`ולו שבאיסטנבול. הם לבשו צעיפים וחולצות של קבוצתם פנרבחצ`ה, הניפו שלטים, לא שום דבר שהאצטדיון בן ה-117 שנים לא ראה בעבר. ובכל זאת, זה היה אירוע חריג, כזה שעלול להשפיע על כל עתידו של הכדורגל הטורקי. אבל כדי להבין מה התרחש שם, צריך לחזור מעט אחורה.

ה-17 במרץ, אצטדיון פרפרה פארק. פנר מנצחת 2:3 בחוץ את טרבזונספור, ועם שריקת הסיום, מאות מאוהדי המארחת פורצים למגרש ומנסים להכות את שחקני פנרבחצ`ה, שבעצם לא נשארו חייבים והגיבו במכות משלהם, כולל סצינה שכאילו נלקחה מסרט של ברוס לי, שבה מיצ`י באטשואי, כובש שער הניצחון, שולח בעיטת קראטה מקצועית להפליא לעברו של אוהד שפרץ לדשא.

יום לאחר המשחק, התברר כי המשמעות של האירוע עלולה להיות גדולה הרבה יותר ממה שנראה על הדשא. נשיא פנר, עלי קוץ`, הכריז במסיבת עיתונאים: "אם צריך, ננתק קשר מהליגה ונרד לליגה הנמוכה ביותר במדינה אחרת. פנרבחצ`ה הייתה קורבן אתמול, מה היו עושים אם שחקן שלנו היה עובר לינץ`? הפכנו למדינה שמנרמלת אלימות, זה יכול היה להיגמר באסון". וכך, הגענו לסצינה הכמעט סוריאליסטית ביום שלישי האחרון, באצטדיונה של אחת הקבוצות הכי מפוארות בכדורגל הטורקי, שזכתה ב-19 אליפויות בעבר, מועדון עם שם גדול לא רק בזירה המקומית, אלא באירופה כולה.

למעשה, ההצבעה הייתה האם לתת לנשיא המועדון, עלי קוץ`, את המנדט לקחת את ההחלטה הגורלית. "אני יכול להבטיח לכם שלא נעבור על מה שקרה ללא תגובה", הבטיח הנשיא ל`אתלטיק`. חברי המועדון שהצביעו אכן העניקו את המנדט לקוץ`, אך נראה שכרגע, בהשאלה מהשיח אותו אנחנו מכירים מצוין מהאיזור שלנו בתקופה האחרונה, התגובה תהיה "מידתית", כאשר האיום הקונקרטי הרציני ביותר הוא להחרים את משחק הסופר קאפ נגד גלאטסראיי, שנדחה מדצמבר וייערך ביום ראשון הקרוב, כאשר אופציה נוספת שעלתה היא החרמת הגביע הטורקי לשנתיים הקרובות.

במועדון מדגישים שהם לא ויתרו על רעיון עזיבת הליגה אם דברים לא ישתנו בעתיד, והשאלה הגדולה היא, כיצד הכדורגל הטורקי הגיע למצב שאחד המועדונים הכי מפוארים שלו, מאיים ברצינות בצעד דרסטי שכזה? קוץ` סיפר בראיון: "זאת שרשרת אירועים ביזאריים, בלתי מתקבלים על הדעת, על הדשא ומחוצה לו, שהובילה אותנו לחשוב על המקום של פנר באווירה שנוצרה בכדורגל הטורקי", וכאשר קוץ` מדבר על זה, הוא לא מדבר רק על השנה-שנתיים האחרונות, אלא על מה שקורה בכדורגל הטורקי כבר כמעט 25 שנה.

כיצד ישפיע על הכדורגל הטורקי? (GETTY)
כיצד ישפיע על הכדורגל הטורקי? (GETTY)
כאשר נשיא פנרבחצ`ה מדבר על האווירה המסוכנת בכדורגל, הוא מזכיר משחקים בהם נזרקו על שחקניו חפצים מהיציע, שערוריות שיפוט, כולל פרשה שנחשפה לאחרונה ובה שופט VAR הודה שהפך החלטה לזכות גלאטסראיי בגלל לחץ של שחקניה ואנשי הנהלה, ובעיקר תחושת ייאוש מכל מי שמנהל את הכדורגל במדינה, והתחושה כי הענף לא מתנהל בהגינות, ואפילו יכול לסכן את השחקנים. העונשים של ההתאחדות הטורקית לאותו אירוע שהוביל לפיצוץ הסופי אגב, היו עונש שישה משחקים ללא קהל לטרבזונספור, ועונש הרחקה של מספר משחקים למעורבים בתקריות, למרות ששחקן פנרבחצ`ה, ברייט אוסי-סמואל, שתועד מכה נמרצות את אחד האוהדים, יצא באופן מפתיע ללא עונש, מה שגרם לטרבזון עצמה להגיב בזעם גם היא ולדרוש את התפטרות חברי ההתאחדות הטורקית.

ובחזרה לאוהדי פנר. כ-45,174 בעלי זכות הצבעה יש למועדון, כאשר רוב של 50% דרוש בהחלטות כבדות משקל מסוג אלה. להצבעה באותו אחר הצהריים ביום שלישי האחרון, הגיעו 30,000 איש. יותר מאשר אירוע כדורגל, זה התנהל כאירוע פוליטי, כולל נאומים ארוכים והבטחות של אנשי ההנהלה שדיברו במשך ארבע שעות שלמות, וחילוקי דעות שהתגלו בקהל בקשר לאופי התגובה ועד כמה חריפה היא צריכה להיות. אמרנו לכם, אירוע שלא היה מבייש את הימים הסוערים ביותר של חברי מרכז הליכוד.

התגובה הקיצונית של פנרבחצ`ה עוררה עליה גם ביקורות כמובן, כאשר נשמעו טענות לחוסר אחריות מצידה ולכך שאי אפשר למצוא קשר בין האירועים שהתרחשו לאורך השנים. במועדון עצמו מתעקשים: "אנחנו לא חושבים רק על עצמנו, אנחנו פועלים עבור כל הכדורגל הטורקי, בתקווה שהמעשים שלנו יהיו קריאת השכמה שתוביל לשינוי שהענף צריך".

בשלב הזה, הכדורגל הטורקי יכול לנשום לרווחה שלפחות איום הפרישה מהליגה כנראה הוסר, ומאבק האליפות המרתק בליגה (גלא ראשונה עם 84 נקודות, פנר שנייה עם 82), יוכרע על הדשא, אבל את ההדים של מה שהתרחש בחודש האחרון, ירגישו שם גם בעונה הבאה. "חיכינו שנים לרשויות שיעשו מעשה", אמר קוץ` וסיכם: "בסופו של דבר הכל הפך לגרוע יותר, ובדרך כזאת או אחרת, זה יהיה חייב להיפסק".

הכתבה פורסמה בפעם הראשונה ביום שישי האחרון, ולפני פיצוץ הסופר קאפ