הארי פותר: השפל והגאות של מגווייר

דווקא הבלם הגמלוני, שהיה מושא ללעג ומוקצה מחמת המיאוס לפני הטורניר, יעצור את הרכבת הדוהרת של אמבפה וצרפת? אבי מלר על עוף החול האנגלי

אבי מלר
אבי מלר
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א
באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן

זה ארע בשבוע שעבר בפרלמנט של גאנה. אמנם הנבחרת שלה כבר היתה בדרך החוצה מהמונדיאל, אבל נבחרי העם הוכיחו שזיקתם לכדורגל לא מתחילה ונגמרת באחים ג'ורדן ואנדרה איו. בזמן דיון על המדיניות הפיננסית של ממשלת אקרה, נקטע לפתע נאומו של סגן שר האוצר, בקריאת ביניים. "אתה הארי מגווייר הכלכלי", זעק לעברו חבר אופוזיציה, ולא היה איש בין כתלי הפרלמנט שלא הבין את הקונטקסט ולא פרץ בצחוק.

ועכשיו הארי מגווייר אומר שאנגליה יכולה לזכות בגביע העולם, ולשם היא מכוונת. מגווייר בן ה-29, שנגד צרפת יערוך את הופעתו ה-53 במדי האריות, מסביר שלפני ארבע שנים ברוסיה 2018, כאשר נבחרתו הודחה בחצי הגמר בהארכה על ידי קרואטיה, התחושה בסגל לפני המשחק ובמהלך הטורניר היתה ש"חצי גמר זה הישג". לא היתה שאיפה מעוגנת ומדוברת על "ללכת כל הדרך". הפעם, טוען בלם מנצ'סטר יונייטד, קיימת בתוכנו אמונה שאנחנו עומדים לזכות בטורניר הזה".

למי שמגחך או מרים גבה לנוכח הצהרה שכזו, יש קייס. אנגליה פוגשת ברבע הגמר נבחרת טובה ממנה. בשלב נוק-אאוט, אנגליה לא ניצחה מעולם יריבה מהצמרת העולמית מחוץ לוומבלי. בכל שש שנותיו של גארת סאותגייט כמנג'ר, ניצחו חניכיו שישה משחקי הכרעה (קולומביה, שבדיה, אוקראינה, דנמרק, סנגל) מול נבחרות נחותות עד סבירות. רק הניצחון על גרמניה 0:2 בלונדון בשנה שעברה בשמינית היורו היה יוצא דופן.

אבל מה מגווייר למעשה אומר, זה שהנתונים הללו יכולים להיות משמעותיים בדיוק כמו אלו ההפוכים, לפיהם אנגליה כבר פגשה את צרפת פעמיים במונדיאל (בתים) וגברה עליה בשתי ההזדמנויות. הווה אומר: לא משמעותיים. עידן אחר, יום אחר, נבחרות עם זהות שונה. אמנם  אף אחד לא יכול להסיר מאנגליה את תווית האנדרדוג, אבל דווקא מגווייר הוא הדוגמה הטובה ביותר לשינוי תדמית ומסלול, להליכה נגד הזרם, למאבק נגד כל הסימנים המטרימים, שעד עתה היה מוצלח.

הנבחרת האנגלית מאמינה במגווייר (Photo by Christopher Lee - UEFA/UEFA via Getty Images)
הנבחרת האנגלית מאמינה במגווייר (Photo by Christopher Lee - UEFA/UEFA via Getty Images)

עם כל הכבוד לקיליאן אמבפה, איש המונדיאל עד כה, הסיפור של מגווייר הרבה יותר מעניין. אמבפה רוקד טוויסט על המגרש, מגווייר הוא טוויסט בעלילה. לא היה מעולם כדורגלן נבחרת אנגלית שהגיע לטורניר רשמי עם קופת שרצים ציבורית בגודל של הארי מגווייר. הוא איבד את מקומו במנצ'סטר יונייטד. פתח רק משחק ליגה אחד העונה. ספג מהקהל שלו קריאות שמחה כאשר הוחלף במשחק ליגה אירופית נגד ריאל סוסיאדד. הוא היה הפנים והסמל של הצניחה של השדים האדומים תחת אולה גונאר סולשאר ורלף רנגניק. והוא גם ספג שריקות בוז צורמות מאוהדי אנגליה ביציעים בליגת האומות. מדובר במתכון לא רק לכישלון, כי אם לקריסה מנטלית.

לא פלא, איפוא, שהתקשורת ורוב הציבור באנגליה סברו שלמגווייר אין מקום על המטוס לקטאר. כאשר הוא הוזמן לסגל, היו מאוחדים הפרשנים בדעתם שהוא הבחירה הרביעית של המנג'ר ל-11 הראשונים. והנה, סורפרייז סורפרייז. הפתעה באמת כפולה: הארי פותח והארי פותר. בארבעת משחקי אנגליה עד כה היו לו מספר רגעים רעועים, במיוחד ברבע השעה הראשונה מול סנגל בשמינית. אבל גם עמוד התווך לידו, ג'ון סטונס, לא היה בדיוק  במיטבו בפתיחה. אבל השניים התגברו על ההססנות, ונראו - כמו בשלב הבתים – צמד אמין והולם.

אז לא רק שמגווייר לא התרסק, תקומת עוף החול שלו עוד מסוגלת לכתוב פרק מאוד יוצא דופן. מאיגרא רמא (היה בנבחרת היורו אשתקד) לבירא עמיקתא, לאיגרא רמא. "פרט לליונל מסי ולכריסטיאנו רונאלדו (לא ממש הדוגמא הטובה ביותר כרגע...), אין כמעט שחקן בעולם שלא חווה צלילה ביכולת, אבל השאלה היא איך אתה יוצא מזה", אמר מגווייר, אבל הבעיה שלו כעת היא שהוא צריך להמשיך ולהציג את עקומת ההתאוששות לא רק נגד אמבפה, אלא גם מול אנטואן גריזמן ועוסמן דמבלה, ואלופת עולם פייבוריטית בצדק.

מטוטלת הדעות באנגליה מתחילה לזוז (Getty)
מטוטלת הדעות באנגליה מתחילה לזוז (Getty)

האם הוא ואנגליה באמת מסוגלים? האם מה שראינו מהאריות, התקדמות אבולוציונית לרבע הגמר תוך כיבוש תריסר שערים וספיגה של שניים בלבד – רשת נקיה מאז המשחק הראשון עם איראן – הוא אינדיקציה לתמורה אמיתית בסגל, בהרכב ובאופי, או רק תוצר של הגרלה נוחה? הסוגיה הזו מסקרנת שבעתיים משום שאנו למדים שאנגליה מתכוננת למפגש הזה כבר שנתיים. טים דיטמר, המאמן הראשי של ההתאחדות האנגלית, הקים צוות סקאוטינג וניתוח מיוחד שעקב והכין תכנית מפורטת על כל האספקטים של המשחק הצרפתי. ביום ראשון בערב הדיחה אנגליה את סנגל. כבר ביום שני בתשע בבוקר התאספו סאותגייט, מספר 2 שלו, מאט הולנד, דיטמר ויתר המאמנים, לסקירה ראשונית על המשוכה שבדרך. "זה מעולה שיש לנו חמישה ימי הכנה", אמר דיטמר, "ככה לא נחמיץ אף פרט".

גם הסגן הולנד אמור לתרום את חלקו. הוא המומחה ל"בלימת כוכבים". הוא עבד בעברו עם ז'וזה מוריניו ואנטוניו קונטה, ולפני עשור היה אחד מאנשי הצוות של צ'לסי כאשר היא הניפה את גביע ליגת האלופות אחרי הניצחון על באיירן מינכן בפנדלים. הסיוע שלו למנג'ר רוברטו די מתיאו התבטא בפיתוח שיטות לעצור את מסי בחצי ואת אריין רובן בגמר. האם אתם מאמינים שבאמת ניתן כך לנטרל כך את צרפת? אני בספק. יותר מדי אנשים מיומנים ויומרנים כבר גילו שיש גבול לפטנטים ולדקדקנות טאקטית כאשר סופה של ביטחון עז וכישרון יוקד קמה עליך לכלותך.

אבל איך אומרים האנגלים - "ההוכחה נמצאת בפודינג". וההוכחה של הולנד היא ב-2012. אז זה (אולי) עבד. והיום? הולנד, דיטמר ("המשחק הזה פיפטי-פיפטי") וסאותגייט משוכנעים שהדילוג לחצי הגמר אפשרי. מגווייר מדבר על זכיה. לפחות לפני בעיטת הפתיחה, זהו סוג של תפנית בעלילה.

סוף

האתגר הכי גדול (Getty)
האתגר הכי גדול (Getty)