לא יודעת 'להרוג משחק': הסיבות לבעיה של מכבי ת"א
הצהובים מאבדים יתרונות גבוהים פעם אחר פעם ולא מצליחים לצאת מהסחרור. המספרים יוצאי הדופן, חולשת הסגל שמשפיעה והחלק של עודד קטש בסיפור
עוד לפני שהגענו למחצית העונה ביורוליג, מכבי תל אביב נראית כמי שנמצאת מחוץ לתחרות על הפלייאוף והפליי-אין כשהיא עומדת במקום ה-16 בלבד, עם מאזן מביך מבחינתה של ארבעה ניצחונות ו-11 הפסדים.
מי נבחרי השנה שלכם? הצביעו לקראת משדר הסיכום של הטוטו וערוץ הספורט
האזינו לפרק החדש של יורוסטפ-פוד >>>
הקיץ הקשה שעבר על הצהובים בגזרת הרכש - והמשיך גם בפתיחת העונה עם עזיבתו של ג'ורדן לויד והגעת מחליפים לא ראויים - יחד עם העובדה שהקבוצה לא מארחת בביתה ביורוליג עונה שנייה ברציפות, הציבו את הקבוצה של עודד קטש כאחת הקבוצות החלשות ביותר ביורוליג.
אם נגיד את האמת, מכבי תל אביב נמצאת כרגע בדיוק במקום שבו היא אמורה להיות בהתאם לנסיבות ולהשקעה בסגל העונה. עם זאת, מלבד לעובדה שקבוצתם לא תחרותית כפי שהתרגלו, האוהדים הצהובים יוצאים מתוסכלים כמעט מכל משחק יורוליג העונה בגלל ההפסדים הצמודים, שעל רבים מהם צריך להחמיא לקטש רק על עצם ההגעה למשחק צמוד במאני טיים מול קבוצות טובות ומוכשרות הרבה יותר מזו שלו.
הדבר הבולט ביותר בהפסדים הצמודים של מכבי העונה, היא העובדה שלקטש אין שחקני הכרעה. אם בעונה הקודמת היה יכול המאמן לתת את הכדורים האחרונים לשחקנים כמו ווייד בולדווין או לורנזו בראון בראש שקט, העונה היה אמור להיות זה ג'ורדן לויד שיקבל את ההחלטות המכריעות, אך הוא כאמור עזב בשלב מוקדם, כאשר גם מחליפו בתפקיד, סייבן לי, נעלם כלא היה (והספיק לתת דוגמא מול ריאל מדריד בנוגע לאיך נראה שחקן הכרעה).
במצב שבו אין שחקנים שיכולים להכריע משחקים צמודים, נראה שהדבר הכמעט יחיד שיכול להעניק למכבי ניצחונות, זה 'להרוג את המשחק', כלומר לנצל את הדקות הטובות שלה על מנת לפתוח פער שממנו היריבה לא תצליח לחזור.
מכבי הראתה העונה מול כמעט כל יריבה ביורוליג, שעל אף הסגל הלא מרשים וכל הבעיות שלה, היא מסוגלת לייצר ריצות ולהחזיק ביתרון מרשים. לצערה, היא רעה במיוחד בכל מה שקשור ל'הריגת משחקים', כפי שראינו באופן מאוד בולט בשני המשחקים האחרונים שלה. עד כמה רעה? ככה רעה >>>
מתוך 11 הפסדים העונה של מכבי ת"א, בשבעה מהם היא הובילה בתשע נקודות ומעלה והפסידה בסופו של דברמול מונאקו: מכבי הובילה ב-10 במהלך ברבע השני
מול פרטיזן בלגרד: מכבי הובילה ב-9 במהלך הרבע הראשון
מול פנרבחצ'ה: מכבי הובילה ב-11 במהלך הרבע השלישי
מול פנאתינייקוס: מכבי הובילה ב-12 במהלך הרבע השני
מול אולימפיאקוס: מכבי הובילה ב-13 במהלך הרבע השלישי
מול ברצלונה: מכבי הובילה ב-16 במהלך הרבע השלישי
מול באיירן מינכן: מכבי הובילה ב-15 במהלך הרבע השלישי
אז למה זה קורה למכבי פעם אחר פעם?
סגל קצר
מעל הכל, הקיץ שעבר על הצהובים בתוספת האירועים בפתיחת העונה, הובילו לכך שמכבי תל אביב מחזיקה בסגל שלה מעט שחקני יורוליג מוכחים, כשיחד עם ג'יילן הורד וליוואי רנדולף שהוכיחו שהם ראויים להיות שחקני יורוליג, ניתן לספור 5-6 שחקנים ברמה הזאת.
בסופו של דבר, גם אם החמישייה המובילה של מכבי מצליחה לייצר יתרונות כפי שאנחנו רואים פעם אחר פעם גם מול קבוצות חזקות יותר על הנייר, כמעט כל חילוף שמבצע קטש מוריד את הקבוצה בכמה רמות שכן לשאר קבוצות היורוליג סגל רחב טוב הרבה יותר מזה של הצהובים.
החלק של קטשכפי שנכתב למעלה, העובדה שהצהובים מצליחים לייצר דקות טובות רבות מול קבוצות חזקות יותר ובכלל מגיעים למצב של יתרון משמעותי שייכת קודם כל לקטש, שהרגיל אותנו לכך שהוא מצליח להוציא יותר מכל שחקן ושחקן. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהחלק שלו בקאמבקים של הקבוצות היריבות.
אחת הביקורות המוכרות ביותר נגד קטש, שנשמעות נגדו כבר שנים, היא חוסר השימוש בפסקי זמן ברגעים נחוצים. גם בעונה הנוכחית, ובעיקר במשחקים שבהם קבוצתו איבדה יתרון משמעותי, המאמן כושל פעם אחר פעם בתזמון פסקי הזמן שלו ונראה שמחכה איתם יותר מידי.
כך למשל במשחק מול ברצלונה, מכבי עלתה ליתרון 16 במהלך הרבע השלישי והיריבה החלה לנגוס בהפרש. עד לסיום הרבע ברצלונה הורידה את הפער לשתי נקודות בלבד, וקטש מבחינתו לא הזעיק אפילו פסק זמן אחד בזמן הזה (לקח צ'אלנג' ב-10 הפרש).
בנוסף, לצערו של קטש, תמיר בלאט ורוקאס יוקובאיטיס הם שני השחקנים היחידים בקו האחורי של הקבוצה שנראים טוב העונה. בשל כך, ובשל העובדה שהם ראויים (ומשחקים) בין 23 ל-30 דקות למשחק כל אחד ביורוליג, קטש לא יכול להרשות לעצמו מצב שבו השניים נמצאים יחד על הספסל, דבר שקרה במשחקים האחרונים והעמיד את הצהובים בדקות קשות ללא מוביל כדור שניתן לסמוך עליו.
גם בחלוקת הדקות של כל שחקן ושחקן, ובמיוחד של תמיר בלאט, ניתן למצוא בעיות שפוגעות בניסיון של מכבי 'להרוג את המשחקים' וגורמות למכבי להישאר חשופה, אך כפי שנאמר קודם לכן, העובדה שהסגל האיכותי כל כך קצר, הופכת את העבודה של קטש לקשה במיוחד בנושא זה.
הפן המנטלי לצד כל הסיבות המקצועיות, גם לפן המנטלי חלק בהפסדים החוזרים של מכבי. כמו האוהדים הצהובים, שמרגישים שהקאמבק עומד להגיע פעם אחר פעם, גם לשחקנים הצהובים זה כבר 'יושב בראש'. עם כל ריצה כזו שמתחילה, מלבד לטירוף של הקבוצה היריבה שיודעת מול מי יש לה עסק, ניתן לראות את הפאניקה שתוקפת את שחקני מכבי ת"א, שרק לפני דקות קיבלו החלטות טובות יותר מאלו שיקבלו כעת.
במקרים כאלו, שבהם נוצר קיפאון, צריך את השחקן שיוכל להפשיר את המצב, אך כפי שנכתב למעלה, למכבי תל אביב אין את השחקן הזה העונה. במצבה הנוכחי, נראה שמה שהקבוצה של קטש צריכה כדי לצאת מהסחרור זה למנוע קאמבק של היריבה, להצליח 'להרוג משחק' ובעיקר לצבור את הביטחון אחרי הצלחה שכזאת.