באה לטרוף: ענבר לניר, הג'ודאית הכי מלהיבה במשלחת

ענבר לניר לא רק מנצחת, אלא גם עושה זאת בדרך מלהיבה. מיוחד: ענקי המשלחת

ארד ירושלמי
ארד ירושלמי
שנה גודל פונט א א א א
בכל משחקים אולימפיים, הספורטאים שנהנים הכי הרבה הם אלה שמגיעים בפריים שלהם, בכושר הטוב בקריירה ובפסגת היכולת שלהם. עבור ענבר לניר, הג'ודאית המצטיינת של המשלחת הישראלית, גם כן מדובר בתזמון מצוין להתחרות בבמה הגדולה ביותר שיש. היא בפריים, היא בכושר נהדר ובשנה האחרונה היא הייתה בפסגת היכולת שלה.

לניר, בת ה-24 בלבד, הפכה לשם הכי חם בג'ודו הישראלי מאז המשחקים האולימפיים האחרונים בטוקיו, ובאופן די מהיר היא גם סומנה בתור אחת המועמדות הבכירות למדליה אולימפית בקיץ הזה בבירת צרפת. יש שיגידו שזה בא קצת משום מקום, בעקבות הטיפוס המטאורי ביכולת שלה ביחס לתוצאות שהיא הציגה בשנים שלפני כן, אבל זה לא מקרי בכלל, והיא הרוויחה את הכניסה שלה לרשימת המועמדים הטבעיים ביושר.

עד כמה ביושר? היא מגיעה לפריז עם מדליית זהב באליפות עולם 2023 ברזומה שלה. כן, זהב. רק שניים בהיסטוריה של ישראל עשו זאת לפניה בענף הג'ודו - ירדן ג'רבי ושגיא מוקי. ג'רבי עשתה זאת שלוש שנים לפני שזכתה במדליית הארד האולימפית בריו דה ז'ניירו, ולניר לגמרי נמצאת שם מבחינה פיזית, מנטאלית ומבחינת היכולות שלה לעומת היריבות שלה בקטגוריית המשקל עד 78 ק"ג.

הזכייה באליפות העולם בשנה שעברה הייתה נקודת המפנה בה חובבי הספורט בישראל פתאום החלו להבחין במה לניר מסוגלת לעשות. עד אותו הישג עצום, היא קטפה 10 מדליות פה ושם בטורנירי גרנד סלאם וגרנד פרי, שהחלו ב-2021 עם שלוש בצבע ארד בלבד, ועם הזמן קיבלו גוון בהיר יותר עם 4 מדליות כסף. עד האליפות הגדולה בקריירה שלה במאי 2023 בדוחא, היא לא עמדה בראש הפודיום, ואז היא החליטה לטרוף את כל מה שזז על המזרן ועשתה זאת בענק, כשההמנון הלאומי הושמע בקטאר בזכותה.
פנומנית (איגוד הג`ודו)
פנומנית (איגוד הג`ודו)

שם החל רצף מדהים של זכיות ואפס הפסדים, גם בגרנד סלאם אולן בטור שבמונגוליה וגם בטורניר המאסטרס היוקרתי בהונגריה. את חצי השנה האחרונה היא חתמה עם שתי מדליות ארד באליפויות אירופה שונות, כולל האחרונה באפריל, ועם עוד פודיום בגרנד סלאם בטוקיו. התקופה הנהדרת הזו העלתה אותה גבוה מאוד בדירוג העולמי, כאשר בתקופה מסוימת היא איישה את המקום הראשון. כעת היא במקום השלישי, ובעקבות כך את התחרות בפריז היא תתחיל אוטומטית משמינית הגמר.

אבל מעבר למדליות ולתוצאות הסופיות, אי אפשר שלא להתייחס לדרך שבה השיפור הזה הגיע. הדרך היא כמובן האופן בו לניר מתחרה על המזרן. הג'ודאית מתחילה קרבות כאילו היא יוצאת מלוע של תותח, וכבר בשניות הראשונות מנסה להגיע למצבים שיעניקו לה ניקוד. היא עושה זאת עם אחוזי הצלחה די גבוהים בשנה האחרונה, כשדי הרבה קרבות היא מכריעה עם איפון, לא עניין של מה בכך, בטח בעידן הנוכחי בו הרבה מתחרים משתמשים בטקטיקות אחרות לגמרי שגוררות את הקרב לניקוד זהב וענייני עונשים. השיפור הזה הוביל לכך שהיא רשמה ב-2023 קרוב ל-76% הצלחה בקרבות. הצלחה מסחררת.

לניר הראתה, עם רוח הלחימה האדיר שלה והפוטנציאל שעוד יכול להמשיך לגדול, שהיא לא סתם עוד יריבה בסבב העולמי, אלא היא אחת ששייכת לטופ ויכולה ביום נתון ללכת עד הסוף. עד כדי כך שקשה לסמן יריבה אחת בקטגוריית המשקל שלה שבוודאות אין לה סיכוי מולה, שכן גם מול שאר המתחרות בצמרת הדירוג יחד איתה, היא כבר השיגה ניצחונות בעבר, דוגמת אליצ'ה בלנדי האיטלקייה ואודרי צ'ומאו הצרפתייה.

מי שהיה פקטור חזק מאוד בצמיחה של לניר ובשינוי שהיא חוותה שעזר לה להגיע לנקודה בקריירה בה היא מסוגלת לנצח כל יריבה, הוא לא אחר מאשר המאמן שני הרשקו. אם יש מאמן במשלחת האולימפית הזאת לפריז, בכל ענף ספורט שהוא, שכבר יש לו ניסיון עצום והוא יודע לספק תוצאות בבמות הגדולות, זהו הרשקו. תחתיו ישראל הביאה מדליות באליפויות עולם ובאולימפיאדה (ירדן ג'רבי) ולניר יכולה להיות בטוחה שלצידו היא יכולה לשאוף הכי גבוה.

מודל לחיקוי
מודל לחיקוי
אז סמנו לעצמכם את התאריך 1 באוגוסט, שם תתחרה לניר בבוקר-צהריים בשלבים המוקדמים, ובתקווה שבערב גם בקרב על מדליה. אם אף אחד אחר ממשלחת הג'ודו לא הצליח לעשות את זה קודם, הרבה יהיה תלוי על הכתפיים שלה. בשיטה של ענף הג'ודו, מדובר במוטיב חוזר, שכן התחרויות של המשקלים הכבדים יותר מתקיימות מאוחר יותר, אבל בשנה האחרונה ראינו עד כמה לניר מסוגלת, ושום רעש מסביב לא מפריע לה. נקווה שנקבל את המשך המומנטום הזה גם בעיר האורות.