קלע על ההדק: כך מכבי תל אביב תעצור את מרקוס הווארד
איך הגיע לאירופה, המספרים הפסיכיים והמתכון (אם בכלל קיים כזה) שיכול להאט אותו. רגע לפני המפגש מולו בפלייאין, ניתוח מעמיק של אחד הגאנרים הגדולים ביורוליג בכל הזמנים
מאני טיים, הזמן של השחקנים הגדולים. הכסף נמצא על השולחן, כל פוזשן קובע ועונה שלמה נמצאת על הכף. עכשיו כשסיימנו עם הקלישאות, מכבי תל אביב תפגוש הערב (שלישי, 20:00, ישיר ב-5SPORT) את באסקוניה למפגש גורלי על המקום השביעי שמוביל לפלייאוף היורוליג וסדרת ענק מול פנאתינייקוס. לקבוצה הספרדית יש את אחד הסקוררים הטובים באירופה, גם בראייה היסטורית, שנמצא בכושר הטוב ביותר בקריירה לו - מרקוס הווארד.
המשימה הבאה שלו היא ניצחון על הצהובים. אז איך הוא בכלל הגיע לאירופה, מה המספרים החריגים שלו, איך למען השם (אם בכלל) עוצרים את האיש, מי במכבי יכול לשמור אותו ומה התרגילים שמשחקים עליו? ניתוח מעמיק של אחד השחקנים הכי קטלניים ביבשת. (אזהרה: גאנר על לפנייך).
למה הוא כאן ולא בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות?
להווארד (1.78 מ', כן?) הייתה קריירת מכללות מדהימה. הוא שיחק במארקט במשך 4 שנים ובכל שנה ממוצע הנקודות שלו רק המשיך לעלות. בעונתו האחרונה הוא קלע 27.8 נקודות עם 41.2% מחוץ לקשת, זכה בתואר מלך הסלים של ה-NCAA ורשם עונה רביעית ברציפות עם אחוזים דומים לשלוש.
אחרי שניגש לדראפט ה-NBA בשנת 2020, הקלע לא נבחר, אבל קיבל חוזה דו-כיווני בדנבר, במטרה להגשים חלום. בשנתיים יחד, שיחק הווארד 65 משחקים מתוך 164, הרבה פחות מחצי, התקשה למצוא את מקומו עם 5.5 דקות בממוצע למשחק, ובוודאי אמר לעצמו: "בשביל מה אני צריך את זה? נארוז הכל וניסע לנתניה, סליחה, ויטוריה".
בקיץ 2022, הגיעה ההצעה מאחת ממחלקות הסקאוט הטובות ביותר באירופה, אולי הטובה ביותר, שיודעת להצמיח כשרונות ואגדות יורוליג. הרשימה כל כך ארוכה, שלרשום כמה דוגמאות רק יעשו עוול (טוב נו, מייק ג'יימס ושיין לארקין. וליאור אליהו. נתקדם). הווארד הגיע לראשונה לאירופה, ומכאן, נקפוץ לספרד.
הופה, פה זה אירופה
ההסתגלות לכדורסל ביורוליג ובמיוחד בספרד (ד"ש לאווירון) היא לא פשוטה לשחקן שכל כך מתאים במאפיינים שלו לכדורסל האמריקאי. עם זאת, הווארד נכנס כבר בעונתו הראשונה לרשימת הטופ-סקוררים במפעל, אך לא הצליח להוביל את הקבוצה לפלייאוף כשהוא קולע 14.2 נקודות למשחק ו-36.5% מחוץ לקשת.
העונה הנוכחית נפתחה, חואן פנארויה פוטר והגיע דושקו איבאנוביץ'. מונטנגרי משוגע? לא בטוח. האיש והקוקו (פיזית) נותן לשחקן הכי טוב שלו את החופש שלו, משחק *המון* תרגילים שיכולים ולרוב גם מצליחים לשרת אותו, כשהוא ממקסם את כל היכולות האישיות שלו בדרך למספרים היסטוריים, לא פחות.
שיעור מתמטיקה
צמד המילים למעלה אמור לעשות תחושות רעד והזעה לחלק מאיתנו, אבל כאן זה מספרים שקשורים בכדור וסל, אז זה מתקבל. כל הנתונים של הווארד העונה, יבשים, מתקדמים, ליגה, יורוליג, מצביעים על כך שהוא הסקורר הטוב ביותר ביבשת, להלן המספרים.
הכוכב של הספרדים סיים כמלך הסלים של העונה הסדירה ביורוליג עם ממוצע נקודות אדיר של 19.4 בממוצע למשחק ב-23 דקות בלבד! הכי הרבה מאז אלכסי שבד בעונת 20/21, כל זאת עם 3.7 שלשות בממוצע למשחק ו-125 בסך הכל, שיא כל הזמנים ביורוליג. אם זה לא מספיק, בקריירת היורוליג בת שתי העונות שלו, הגאנר מוביל את המפעל בכל הזמנים בנקודות פר 40 דקות עם 30.9, במקום השני נמצא אלפונסו פורד האגדי עם 26.3 נקודות פר 40 דקות (כל זאת כשהוא עולה מהספסל, כן?)
מספריו של הווארד העונה ביורוליג: 19.4 נקודות, 1.7 אסיסטים, 1.3 ריבאונדים, 1.9 איבודים, 50.8% לשתיים, 39.7% לשלוש, 83.6% מהקו, 1.07 נקודות פר פוזשן, 23 דקות.
הוא ממוקם במקום השני במפעל בכמות זריקות אחרי חסימות שמתצבעות עבורו (3.2 למשחק, בלינלי ראשון עם 4.2), במקום השלישי במהלכי בבידוד (1.8 למשחק, לארקין עם 1.9 ומייק ג'יימס עם 5.0! נמצאים לפניו), במקום ה-14 במהלכי פיקנ'רול כמוביל כדור.
הנתון הבא פשוט משוגע. מתוך 14.9 זריקות שהווארד זורק מכל הטווחים בממוצע למשחק, 13.7 מתוכן מגיעות תחת שמירה (CONTESTED בלעז), והוא קולע אותן ב-42.7%, חריג. מאוד.
מדד היוסג' (USG%), כלומר האחוז שבו התקפות של הקבוצה מסתיימות בידיים שלו כשהוא נמצא על הפרקט, עומד על 37.4%, הכי הרבה ביורוליג, בפער גדול. קנדריק נאן, במקום השני עם 32%, ווייד בולדווין עם 28.7%, הכי גבוה במכבי. הוא שחקן שהולך גם ימינה וגם שמאלה, הוא במקום השלישי ביורוליג בהליכה לטבעת לצד ימין, ובמקום ה-19 בצד שמאל.
הווארד קולע ב-48.4% בזריקות קאץ' אנד שוט, אחוזים גבוהים במיוחד בהתחשב בכך שרובן המוחלט מחוץ לקשת ותחת שמירה. קודם כל, יש מוכנות למבחן חמש יחידות במספרי הווארד.
ב-11 המשחקים האחרונים של באסקוניה בכל המסגרות, הווארד קלע 8 פעמים מעל 25 נקודות, 5 פעמים מעל 30 נקודות, עם ממוצעים שלא רואים באירופה בדמות 26.4 נקודות ו-41% מחוץ לקשת, עם 55 שלשות משותפות, 5 בממוצע למשחק. שימו לב לרצף הנקודות המדובר: 37, 26, 37, 26, 14, 15, 2, 35, 36, 34, 28, חריג בכל קנה מידה.
כל הנתונים שהועלו כאן לא משאירים ספק, הוא סקורר שלא נראה כאן לא מעט שנים. ברמת ייצור הנקודות במספר דקות מועט, האחוזים הגבוהים והשימוש של הקבוצה בו (הכי הרבה באירופה). אז מה עשה העונה נגד מכבי ואיך אפשר לעצור אותו? ננסה לענות (יש גם סרטונים).
על חומות בלגרד הפקדתי שומרים
בשני המשחקים מול הצהובים העונה, הווארד קלע 19 נקודות (5/11 לשלוש) בהפסד 89:81 בבלגרד, בניצחון 82:92 בוויטוריה הצטיין הווארד וקלע 26 נקודות (5/8 לשתיים, 5/9 לשלוש) והיה בלתי ניתן לעצירה.
שימו לב למהלך הבא. הווארד עם הכדור ב-TOP OF THE KEY, קורא לאדון צ'ימה מונקה לבוא לפיקנ'רול גבוה. החסימה מתבצעת, בולדווין שומר אותו והטיפול של סורקין בחסימה הוא DROP (שימו לב למיקום וההליכה האיטית אחורנית). בולדווין לא מגיע בזמן, סורקין כבר חזר למונקה, ג'יימס ווב מגיע לעזור (לא באמת) והווארד מניח שתיים קלות
הווארד יעיל מאוד דווקא ללא הכדור. האחוזים יותר גבוהים משמעותית במהלכי קאץ' אנד שוט מאשר מזריקות לאחר כדרור. במהלך הבא הווארד יוצא על חסימה מדורגת, הוא מתחיל בפינה ועולה על שתי חסימות, של מונקה וקוטסאר. הוא מקבל את הכדור, בולדווין שוב לא מספיק להגיע והוא מסיים בפלואטר שהיה אופייני לאיזה אליהו ששיחק פעם בבאסקוניה
מטרתו של הווארד היא להתיש את המגן. פספסת לשבריר שנייה, קיבלת שלשה על הראש. שוב בולדווין שומר אותו, הווארד מתרוצץ מצד לצד, מקבל חסימה מקוטסאר ונשאר לבד, התוצאה? נו מה, שלשה
לעולם אל תקפוץ מול שחקן שעולה לקליעה - אחת האמירות הכי שגרתיות בכדורסל. כאן הווארד עושה הטעיית קליעה, בראון מבוהל (בצדק כנראה), קופץ, הווארד מוריד עוד כדרור וקובר עוד שלשה
במשחק הזה היו לא מעט מהלכים בהם הווארד לקח את בולדווין לסל בקלות מרגיזה, אך ישנן גם דרכים לעצור את האיש. במהלך הבא, בולדווין נדבק לו לעורק הראשי ולא מאפשר לו לנוע, ידיים אפקטיביות בשילוב עבודת הגנה אדירה של ג'וש ניבו ולורנזו בראון, גורמת לאיבוד כדור ומפרצת קלילה בצד השני
אנטוניוס קליבלנד, טפיל מארץ הטפילים, הופקד על הווארד במחצית השנייה של המשחק השני. במהלך הבא הוא לא נרתע מהחסימה הזה שמקבל, קליבלנד נשאר צמוד צמוד להווארד ועם עבודת ידיים גדולה כופה איבוד נוסף
גם כאן, עבודת הגנה טובה. אחרי חילוף, קולסון נשאר עם הווארד. שימו לב לעודד קטש על הקווים, דורש מניבו לעזוב את השחקן שלו ולעזור, הווארד לא יכול לחדור וההגנה הכריחה זריקה קשה שגרמה לשבירת הקרש
נסכם, הווארד הוא אחד הסקוררים הכי טובים וקטלניים באירופה, אם יש על כך ויכוח אחרי כל החפירה הזו כנראה שכשלתי. הוא השחקן מספר 1 בבאסקוניה ויעשה הכל כדי להרחיק את מכבי מהפלייאוף.
עם זאת, למדנו שיש גם דרכים לעצור אותו. ההגנה ללא הכדור מאוד חשובה, קליבלנד עשה את זה טוב מאוד במשחק האחרון. הוא יוצא על המון חסימות ללא כדור, אסור לעזוב אותו לרגע. צריך להכריח אותו לקבל החלטות ולקחת זריקות אחרי כדרור, הוא הרבה פחות יעיל בדרך הזו. תמיר בלאט ודיברתולומאו (אם ישחק) יתמודדו מולו, ניבו אחרי חילופים יפגוש אותו. בסופו של דבר, הוא תלוי קודם כל בעצמו, אבל התאמות הגנתיות (אולי בוקס אנד וואן, ע"ע לורנזו מול וירטוס בעונה שעברה) יכולות למזער את הנזק, שהאיש החם באירופה יכול לגרום.