יוסף חדאד: פעיל ההסברה שכבש את עולם הספורט
האהדה למכבי ת"א ("אבא רצה שאהיה אוהד חיפה, אבל התאהבתי"), הכדורגלן שביקר אותו אחרי שנפצע במלחמת לבנון, העזרה מזהבי ("התקשר ותוך 5 דקות סידר הכל"), ברק בכר ("השפיע יותר מהפוליטיקאים") וסערת הפוסטים ("יש פחד לדבר בחברה הערבית. מאיימים לפגוע בהם. הפתרון? להגיד שהם נגד חמאס, גם הערבים נגדם"). יוסף חדאד, פעיל ההסברה הבולט בארץ, בראיון על הספורט הישראלי. קריאת חובה
יוסף חדאד הוא אחד מפעילי ההסברה הבולטים ביותר מאז תחילת המלחמה. באולפני החדשות השונים ובעיקר ברשתות החברתיות, הוא מפיץ סרטונים, יוצר השפעה ומנסה להאיר את האמת על מה שקורה בין ישראל לארגון הטרור, חמאס. מי שעוקב אחרי חדאד, הבחין בוודאי על הקשר ההדוק בינו לבין הספורטאים השונים.
מערן זהבי ועד מנור סולומון, הספורטאים הבכירים בישראל משתפים את התכנים שלו, מגיבים לו ונמצאים ביחסים מצוינים איתו, גם מחוץ למרחב הווירטואלי. בזמן שהוא בשיא מאבק ההסברה, חדאד התפנה לראיון מיוחד לערוץ הספורט, ובו סיפר על הקשר המיוחד שלו לכדורגל. הקבוצה אותה אוהד, איך ערן זהבי עזר לו בהסברה, סערת הפוסטים בכדורגל הישראלי ועוד. ראיון עם אדם מיוחד, עם השקפת עולם מיוחדת.
"נימני ביקר אותי כשנפצעתי במלחמת לבנון, זהבי? תוך 5 דקות סידר לי את הטיקטוק"
יוסף חדאד מעיד על עצמו שאחת מהאהבות הכי גדולות שלו היא האהדה לכדורגל. הוא רואה ספורט בלי הפסקה (לא בזמן מלחמה), ויודע לדקלם את השמות של השחקנים בליגות השונות, אבל האהבה הכי גדולה שלו היא מכבי ת"א.
"אני מנצרת. אבא שלי ב-1996 לקח אותי לקרית אליעזר כדי שאתחיל לאהוד את הקבוצה של הצפון - מכבי חיפה", הוא נזכר, "הוא לקח אותי למשחק של מכבי ת"א מול מכבי חיפה, בו מכבי ת"א ניצחה 1:3 אחרי שהייתה בפיגור 1:0. קלינגר דריקס ונימני עשו מהפך, ומאותו רגע התאהבתי. אני ממש לא אוהד הצלחות, הייתי בימים של לוני ובימים הקשים, אבל זו אהבה שלי. אני אוהד את מכבי ת"א".
השחקן האהוב על חדאד היה אבי נימני, איתו היה לו רגע מיוחד. "ב-2006 נפצעתי במלחמת לבנון השניה, ואז באה לי עמותה שאמרה לי שהיא תגשים כל חלום שארצה. אמרתי להם שאשמח לפגוש את נימני", חדאד נזכר, "וואלה הביאו את אבי נימני, ולא סתם. הוא בא עם כדור חתום ומנוי. לא אשכח לו את זה בחיים".
היום חדאד נמצא בקשר טוב עם כוכב אחר של מכבי ת"א, ערן זהבי. הם משתפים פוסטים אחד של השני, מחמיאים אחד לשני בתגובות, וחדאד מספר כיצד זהבי אף עזר לו במערכה האחרונה במאמץ ההסברה.
"אני בקשר עם ערן זהבי ומה שהוא עושה מבחינת ההסברה הישראלית ואיך שהוא נלחם ומתבטא מבלי להתבייש, זה מדהים", חדאד מספר, "הצד שלו ושל יוסי בניון, שאני גם בקשר איתו, היה מדהים. בתקופה כזאת שהמדינה חווה את האסון הגדול בתולדותיה, הם ידעו לשים את הכל בצד. זה דוגמא לכל הילדים ומרים את מורל הציבור".
"בוא אני אגיד לך משהו שאתה לא יודע על ערן זהבי", חדאד אומר לי, "לא רק שאנחנו מדברים, ערן גם מאוד עזר לי בהסברה של ישראל בעולם. היה מקרה שטיקטוק הגבילו את החשבון שלי בגלל שהפצתי תכנים על ישראל. פירסמתי על זה סטורי, ואחרי 5 דקות אני מקבל הודעה מערן זהבי. הוא אמר לי 'שלח לי את החשבון שלך, אני אדאג לטפל בזה".
"לא שאלתי שאלות, וכמה דקות לאחר מכן ההגבלה הוסרה", חדאד צוחק, "אין לי מושג איך הוא עשה את זה. זה מוכיח כמה זה בוער בו שהנושא של ההסברה יהיה הכי טוב שיכול להיות. יש באישיות שלו יש המון המון מימדים של מנהיגות ושל אכפתיות, ואת זה רואים בהרבה מקומות שהוא נוגע בהם. עצם זה שהוא השקיע מהזמן והקשרים שלו ואמר יש פה פעיל הסברה שעובד למען ישראל, ודאג לי. זה מעיד על האדם שהוא".
"סולומון? משלם על האמת שלו"
חדאד מלבד התכנים הוא מפיץ על מה שקורה בישראל, רואה גם את האנשים האחרים בישראל שמשפיעים על ההסברה של ישראל ומהדהד את התכנים שלהם. אחד מהם הוא מנור סולומון, שספג אש ברשתות באנגליה בגלל התמיכה הבלתי מסויגת בישראל.
"מנור סולומון משלם מחר כי הוא אומר את האמת", חדאד טוען, "יש באנגליה הרבה אנשים שלא מבינים שחמאס זה דעאש, שחמאס זה ארגון טרור שרצח ילדים. מנור סולומון הוא פטריוט, ששיתף את התחושות שעברו על כל ישראלי וישראלי. אני יודע והוא יודע שהוא ישלם מחיר על זה אולי אצל חלק מהקהל, אבל אני לא רואה אופציה אחרת. אתה כישראלי לא יכול להתנתק ממה שעובר על העם והמדינה שלך. זו החובה שלך, ומנור סולומון מבין את החובה שלו, ויהיה המחיר אשר יהיה. זה התפקיד של הכדורגלנים שיש להם המון מעריצים, וזה נכון לא רק אליו, אי אפשר לסתום את הפה ברגע הזה - חייבים להפיץ את האמת".
הליגיונר שמתמודד עם הסיטואציה הכי קשה הוא ליאל עבדה. אוהדים פרו פלסטינים של סלטיק מניפים מאות דגלים, למרות שיש להם שחקן ישראלי, והוא מצדו ממשיך יחד עם המועדון להאבק בהם. "ליאל עבדה חווה אנטישמיות מגעילה, אני לא מתבייש להגיד את זה - הלוואי וסלטיק ירדו ליגה", חדאד אומר, "זו קבוצה שחלק בקהל שלה תומך בחמאס, וזה מרגיש שאין גיבוי בכלל מרוב הקהל, אז מה יש לו לחפש שם?
"אני אקח דוגמא. בכל קהל יש קומץ קטן וגזעני לצערי. במכבי ת"א כשיש קריאה גזענית מצד אדם אחד, אתה רואה את כולם משתיקים אותו", חדאד מספר, "בסלטיק אתה מרגיש שיש אנטישמיות מובנית, שיש רוב בקהל, ולא 1 או 2 שכולם משתיקים אותו. גם ההודעות של המועדון מרגישות כמו לצאת מידי חובה, אין מאבק אמיתי בגזענות. מנטאלית אני לא רואה איך הוא יכול להמשיך לשחק בקבוצה כזאת".
"בכר גרם להרבה מתלבטים בעולם לעבור לצד של ישראל. המון בעולם שאלו אותי עליו"
הנאום הכי ויראלי בתקופה האחרונה היה זה של ברק בכר, שניצל את הבמה הכי גדולה של ליגת האלופות, כדי להפיץ את הכאב של ישראל והאמת על חמאס.
"מסיבת העיתונאים של בכר בליגת האלופות שברה אצלי את הרשת, לא היה צפיות כאלה לתוכן של ספורט", חדאד מספר, "זה הגיע לעולם הערבי והמערבי. קיבלתי הודעות מאנשים שלא יודעים כדורגל, ואמרתי להם דמיינו מאמן שמדבר בגמר NBA על ישראל, זה מטורף שהוא ניצל את המעמד הזה כדי להפיץ את המסר הזה. הוא דיבר במשך 4 דקות, פתח את הלב וסיכן גם את עצמו בכדורגל האירופי, כי יש מי שימחק אותו על זה. צפיתי בראיון של בכר כבר 4 פעמים כי זה ריגש אותי".
"לבכר יש השפעה גדולה כמאמן כדורגל מרבים מהפוליטיקאים", חדאד בטוח, "ההשפעה שלו והאותנטיות של הדברים, נוגעת במי שצופה בו. שאלו אותי עליו בלי הפסקה על בכר, גם בעולם הערבי וגם המערבי".
"יש לנאום שלו כמה אפקטים. מצד אחד, זה מחזק את הישראלים מאוד ואת הרוח שלהם, וגם, לא פחות חשוב, זה השפיע המון על ה-50-50, אלה שלא היה להם דעה על הסיפור בישראל, והשתכנעו בגלל בכר שאנחנו הצד הנכון. אני אומר מידיעה שהוא השפיע על המון אנשים בעולם".
"יש חשש לערבים להביע את דעתם בגלל איומים, אני בטוח שכולם נגד חמאס. הדרישה לפוסטים? זה כי יש להם מעמד ציבורי. אם היו כותבים שהם נגד ארגון הטרור חמאס, אף אחד לא היה אומר כלום"
אחד הנושאים הכי טעונים בספורט הישראלי בזמן המלחמה הוא נושא הפוסטים של הכדורגלנים השונים, היהודים והערבים. מי גינה יותר ומי פחות, איזה ניסוח יותר נגע ואיזה פחות. לחדאד יש על הנושא הזה דעה מוצקה.
"קודם כל, צריך להיות ברור. זה לא משנה אם אתה שחקן כדורגל, רופא, עורך דין או כל תפקיד אחר, אתה כערבי ישראלי חלק ממדינת ישראל", חדאד מצהיר, "אם מישהו תומך במה שקרה ב-7 באוקטובר, זה לא יכול לעבור בשתיקה, אבל זה פשוט לא המקרה. השחקנים הערבים נגד חמאס".
היה טענות שהם לא דיברו מספיק או על תוכן הפוסטים שלהם
"נשבע לך, אני מבין אותם, ואני אסביר. בלב שלהם מבפנים האמונה שלי שכולם נגד מה שקרה ב-7 באוקטובר, הם גם מתפללים שארגון הטרור הזה לא ינצח יותר. אני אומר את זה מידיעה. יש פחד לאנשים מהחברה הערבית לדבר בקול רם, אני יודע כי אני חווה את זה על עצמי".
"אני לא שמתי פילטרים בפה ואני מזה 6 שנים חוטף איומים על גבי איומים ושנאה מתוך החברה הערבית", חדאד אומר, "תקפו אותי ואת משפחתי במטוס חזרה מדובאי ואמא שלי שברה את היד שלה, אתה מבין שזה פשוט מסוכן, ולכן הם שוקלים מילים. יש מיעוט קטן מאוד בחברה הערבית, שהוא מסכן את הרוב השפוי. אותם כדורגלנים למעשה נרתעים מהמיעוט הזה וחוששים מהאיומים שיקבלו".
"אני תמיד מסתכל על שני הצדדים, ואני גם מבין אותם", חדאד אומר, "זה ברור שאף שחקן ערבי ישראלי לא תומך בחמאס, אין פה בכלל ספק".
כמה כדורלגנים ערבים כתבו "מה אני צריך לעמוד במבחן נאמנות", אתה מבין אותם?
"אני מבין למה הם מתכוונים. הם אומרי לעצמם 'מה, אני צריך להגיד שאני נגד טרור למרות שזה ברור מאליו?'', חדאד אומר, "מצד שני, יש פה אסון גדול שהוציא כאב מהעם עצמו, ולכן מצפים לגינוי שלהם"
"שחקני הכדורגל הם דמות להערצה, מפה באה הציפייה לפוסט שלהם", חדאד מסביר, "הם דמות לחיקוי. אתה מצפה משחקן כדורגל לתפוס מנהיגות ולהגיד משהו מאוד ברור. הציפייה היא בגלל שהם ספורטאים בכירים, ולא בגלל שהם ערבים. יש להם קהל, והם צריכים לדבר לקהל הזה".
"אני לא נכנס לניסוחים שלהם, אבל אני אומר לך שמשפט אחד היה חוסך את כל הביקורת הציבורית", חדאד אומר, "הם היו צריכים להגיד 'אני נגד הטרור של חמאס', ואף אחד לא היה אומר להם כלום. אותם ספורטאים היו צריכים לצאת נגד ארגון הטרור עצמו, כי אני בטוח שהם נגדם, ואני אומר לך שרוב ערביי ישראל נגד חמאס".
"זה לא קשור לזכויות של העם הפלסטיני ולא לשטחים, שזה נושא רגיש", חדאד אומר, "זה נושא שהוא קונצנזוס וזה מה שהם היו צריכים להגיד. אין שום מניעה לשחקן ערבי ישראלי להגיד שה-7 באוקטובר הייתה פעולת טרור והם מתנגדים לארגון הטרור חמאס, ובזה נגמר הסיפור".
"אם אני הייתי מייעץ לשחקנים האלה, זה מה שהם היו צריכים להגיד והקהל היה מעריך את זה", הוא אומר, "הם היו צריכים נטו לצאת נגד ארגון חמאס, ואז זה היה מתקבל גם בחברה הערבית. הרי הם נגד טבח, וזה לא קשור בכלל לזכויות העם הפלסטיני, אלא נטו נגד ארגון הטרור. מה שהשתנה בתקופה האחרונה הוא שגם רשויות החוק התחילו לפעול נגד מי שמביע תמיכה בחמאס. הבעת תמיכה בחמאס? החנות שלך תיהרס, וזה טוב מאוד. איך זה קשור? אני מאמין שאם הספורטאים יגידו שהם נגד חמאס, אף אחד לא יעז לצאת נגד פומבית ולא פומבית".
יש פה אתגר כשהכדורגל יחזור. אחרי כל סערות הפוסטים. יש חשש מאיך שהקהל יקבל שחקנים מסוימים
"אני חושב שהכאב במתקפת הטרור הארורה הזאת הוא של כולם. גם של היהודים וגם של הערבים הישראלים. יש המון ערבים שהקריבו את חייהם ונרצחו בידי ארגון הטרור חמאס. אתה רואה שערביי ישראל נגד הארגון הזה".
"אנשים צריכים להבין שאם הם מבקרים שחקן ערבי אחד, יש השפעה על כל השחקנים הערבים, לפחות ברמת התחושה", חדאד מסביר, "ההתאחדות צריכה לצאת בקמפיין הסברה - שחקנים יהודים וערבים יחד, לפני חזרת הליגה. השחקנים הערבים נגד חמאס, כולם, אני בטוח, ואתה גם רואה את התרומה בקהילה של רבים מהם עם ילדי העוטף וחיילים וכו'. אני חושב שיש לנו מלחמה גדולה, מלחמת קיום, והדבר האחרון שאנחנו צריכים זה להלחם בתוך עצמנו. עם ישראל חי".