זה מתקרב: תמונת מצב המשלחת לפריז 2024
עד כה הבטיחו כרטיס 86 ספורטאים וספורטאיות מישראל. הפירוט המלא בפנים
עוד חודש לטקס הפתיחה! המשחקים האולימפיים בפריז 2024 מתקרבים, כשב-26 ביולי יודלק הלפיד בעיר האורות, שלוש שנים אחרי האולימפיאדה בטוקיו (זכר לדחייה בשנה בעקבות התפרצות נגיף הקורונה). לאור העובדה שאנחנו מתקרבים בצעדי ענק לאירוע הגדול של השנה, זה זמן טוב לבחון את מצב המשלחת הישראלית. מי הבטיחו כרטיס? באילו ענפים בוודאות נשתתף? ומי עוד עשוי להתברג ברגע האחרון? עושים פה סדר.
כרגע המשלחת כוללת, באופן רשמי, 86 ספורטאיות וספורטאים: 53 גברים ו-34 נשים (שזה יוצא סך הכל 87, אך אחד או אחת מתוך הנבחרת של הרכיבה על סוסים נחשב/ת כרזרבה). נכון לעכשיו יש לישראל נציגים או נציגות ב-20 ענפים או תתי ענפים. רק לשם השוואה, בטוקיו המשלחת השתתפה ב-19 ענפים או תתי ענפים, ושם המשלחת מנתה 90 ספורטאים/יות.
אופניים - 4
תחילה, ישראל זכתה בשתי מכסות למשחקים באופני כביש, אחת בנשים ואחת בגברים. הכרטיסים לא היו שמיים, כלומר הרוכבים הישראלים היו צריכים להיאבק זה מול זה וזו מול זו על הזכות להגיע לפריז. בסופו של דבר, רותם גפינוביץ' תייצג אותנו בנשים, בעוד איתמר איינהורן נבחר בגברים.
בהמשך נודע כי מיכאל יעקבלב השיג את הקריטריון באופני מסלול, והוא יתחרה גם במקצה הספרינט וגם בקיירין. האחרון שמשלים את המשלחת בענף האופניים הוא תומר זלצמן, שהבטיח את מקומו בפריז באופני ההרים.
אתלטיקה - 5
עד כה חמישה נציגים מישראל הבטיחו כרטיס, שלושה גברים ושתי נשים, וכולם במרתון. לונה צ'מטאי סלפטר (אלא מי) תתחרה בנשים לצד מאור טיורי, כאשר עבור שתיהן מדובר בהופעה שלישית במשחקים. בגברים איגוד האתלטיקה היה צריך לקבל החלטה מי יהיו השלושה, שכן היו יותר מועמדים לקבל את הכרטיסים, ובסוף הוחלט - בעקבות התוצאות שלהם בשנה האחרונה - שהנציגים שירוצו בפריז הם מארו טפרי (סגן אלוף העולם), גשאו איילה (שיאן ישראל) וגירמה אמרה.
כאמור, עבור צ'מטאי סלפטר מדובר באולימפיאדה שלישית, אחרי שאת המרתון בריו דה ז'ניירו 2016 היא לא סיימה, ובטוקיו היא הייתה קרובה מאוד למדליה ונעצרה לקראת הסיום (ובסוף חצתה את הקו במקום ה-66). יהיה מעניין לראות איך היא תגיע לפריז.
בדמינטון - 1
ישנם שני ספורטאים ישראלים במשלחת הזאת שירשמו הופעה רביעית במשחקים האולימפיים. אחד מהם הוא מישה זילברמן בן ה-35. בלונדון, ריו וטוקיו הוא לא עבר את שלב הבתים, ויקווה לפחות להשיג ניצחון אחד בפריז.
ג'ודו - 12
ה-ענף שתמיד בונים עליו שיעשה לנו כבוד, עם 6 מדליות אולימפיות מתוך ה-13 שלנו עד כה. בהתאם לניקוד המצטבר של כל הג'ודאים והג'ודאיות מישראל, בסופו של דבר בכל שבע קטגוריות המשקל בנשים יש נציגה, אך בגברים יש נציגים בחמש קטגוריות.
ואלה שמות מי שהבטיחו את הכרטיס: שירה ראשוני (עד 48 ק"ג), גפן פרימו (עד 52 ק"ג), תמנע נלסון לוי (עד 57 ק"ג), גילי שריר (עד 63 ק"ג), מאיה גושן (עד 70 ק"ג), ענבר לניר (עד 78 ק"ג), רז הרשקו (78+ ק"ג), ים וולצ'ק (עד 60 ק"ג), ברוך שמאילוב (עד 66 ק"ג), טוהר בוטבול (עד 73 ק"ג), שגיא מוקי (עד 81 ק"ג) ופיטר פלצ'יק (עד 100 ק"ג). עבור מוקי וראשוני זוהי הופעה שלישית במשחקים, ויש כאן עוד לא מעט מהמשלחת לטוקיו שלקחו חלק בזכייה במדליית הארד בתחרות הקבוצתית, בה גם השנה ישראל תשתתף.
גלישת גלים -1
ענת ליליאור, הנציגה הראשונה שלנו אי פעם בענף זה שהתחרתה גם במשחקים בטוקיו, תהיה פעם נוספת הנציגה שלנו גם בפריז. היא תהיה היחידה מהמשלחת שלא תתחרה על אדמת צרפת, שכן ענף גלישת הגלים יתקיים בטהיטי (חלק מהפולינזיה הצרפתית).
התעמלות - 8
הענף הזה מתחלק לשלוש תת קטגוריות, וישראל כבר שנים רבות שולחת נציגים/ות לשתיים מהן - התעמלות מכשירים והתעמלות אמנותית. במכשירים יש לנו נציג ונציגה: בגברים זהו האלוף האולימפי מטוקיו, ארטיום דולגופיאט, שזכה בשנה שעברה גם באליפות העולם. בנשים תייצג אותנו ליהיא רז, שגם עבורה זו תהיה אולימפיאדה שנייה (הייתה בת 17 בלבד בטוקיו).
בהתעמלות האמנותית ישראל השיגה קריטריון בתחרות הקבוצתית, כשהנבחרת המצוינת שלנו סיימה במקום השני בקרב רב באליפות העולם עוד ב-2022 (שנה לפני הזכייה בזהב באליפות העולם 2023). חמש בנות נרשמו לפריז בנבחרת: רומי פריצקי, אופיר שחם, דיאנה סברצוב, שני בקנוב והדר פרידמן. ביחידות, דריה אטמנוב הבטיחה את מקומה בניסיון להיות היורשת של לינוי אשרם.
טאקוונדו - 1
מדליסטית הארד מאולימפיאדת טוקיו, אבישג סמברג, תנסה לשחזר את ההישג שלה ואולי אף לשפר אותו, אחרי שהיא השיגה את הקריטריון בתחרות הקדם בחודש מרץ האחרון. לא יטוסו איתה נציגים אחרים בענף.
טריאתלון - 1
עוד ספורטאי שהיה בטוקיו ויתחרה גם בפריז - שחר שגיב. במשחקים הקודמים הוא השתתף בתחרות הטריאתלון יחד עם אחיו הצעיר, רן שגיב, שכבר פרש מהענף. בטוקיו שחר סיים במקום ה-20, והוא מאמין שעשה התקדמות מאז ויכול להגיע למיקום גבוה יותר.
כדורגל - 18
ההישג אולי המשמח ביותר מהקיץ האחרון, כשהנבחרת הצעירה הגיעה עד לחצי הגמר ביורו U21, מה שעזר להשיג את הכרטיס למשחקים בענף הכדורגל לראשונה מאז מונטריאול 1976. זה הענף שמגדיל משמעותית את המשלחת, עם 18 שחקנים שיוכלו להירשם, כמו שקרה בטוקיו עם נבחרת הבייסבול (ענף שלא ישוחק הפעם בפריז). הסגל הסופי של גיא לוזון יפורסם בקרוב.
סייף - 1
לראשונה מאז בייג'ין 2008, יש לנו נציג בענף הסייף, וזהו יובל פרייליך, שמתחרה בסגנון הדקר.
קליעה - 1
בנוסף למישה זילברמן, הנציג השני שירשום הופעה רביעית במשחקים האולימפיים הוא סרגיי ריכטר, ששוב הבטיח קריטריון ברובה אוויר מ-10 מטרים. הישג השיא שלו הוא המקום התשיעי בלונדון 2012.
קשתות - 2
ממש השבוע התקבלה הודעה רשמית מאיגוד החץ וקשת של ישראל שרועי דרור ומיכאלה משה הבטיחו את הכרטיס. אחרי שאיתי שני היה הקשת הראשון של ישראל במשחקים אי פעם, הפעם אנחנו שולחים שני נציגים, כולל קשתית ראשונה.
רכיבה על סוסים - 3
בענף הזה אין הפרדה מגדרית, כך שלאורך זמן רב מאז קביעת הקריטריון לא היה ידוע מי יהיו הרוכבים או הרוכבות שייצגו את ישראל. כעת יצאה ההודעה הרשמית כי שני גברים ושתי נשים ייקחו חלק בנבחרת: דניאל בלומן (עם לדריאנו Z), אשלי בונד (עם דונטלו 141), רובין מוהר (עם גלקסי HM) ואיזבלה רוסקוף (עם סי. פיר 2). אחד או אחת לא יהיו בספירה הסופית, ולכן מדובר ב-3 במשלחת ולא ב-4. הקריטריון שהובטח יהיה רק לקטגוריה של הקפיצות, גם ביחידים/ות וגם בתחרות הקבוצתית, כאשר לקראת התחרות עצמה יוחלט מי השלושה שיתחרו בתחרות האישית. בטוקיו התחרו נציגים מישראל בפעם הראשונה בהיסטוריה בענף זה, ובקיץ הקרוב זו תהיה הפעם השנייה.
שייט - 8
זהו הענף שסיפק לנו כבר שלוש מדליות אולימפיות בעבר, ומאז 1984 ישראל שולחת בין 4-7 נציגים/ות. הפעם, נכון לעכשיו, יטוסו לפריז 8 במשלחת, ארבע נשים וארבעה גברים. במוקד, בתחרות גלישת הרוח בדגם ה-IQFOIL, אלופת העולם שרון קנטור נבחרה לייצג את ישראל בנשים, בעוד תום ראובני יתחרה בגברים.
עוד צמד שיטוס הם ניתאי חסון ונועה לסרי, שיתחרו במפרשיות 470 זוגות מעורבים. כמו כן, ישראל הבטיחה השתתפות גם בגלישת קייט נשים וגברים וכן שני קריטריונים בגלישת לייזר נשים וגברים. המכסות ניתנות למדינה וזהות הנציגים הוכרזה בהמשך: שי קקון (לייזר נשים), עומר ורד וילנצ'יק (לייזר גברים), גל צוקרמן (קייט נשים) דור זרקה (קייט גברים).
שחייה - 17
מאז האולימפיאדה הראשונה בה ישראל לקחה חלק בהלסינקי 1952, בכל האולימפיאדות שלחנו לפחות נציג אחד בשחייה - הענף היחיד עם הנתון הזה. כעת נודע כי נבחרת השחייה של ישראל בעיר האורות תהיה הגדולה בכל הזמנים, עם לא פחות מ-17 נציגים ונציגות (לא כולל המים הפתוחים).
אלה השמות של שחיינים שהבטיחו קריטריון במשחים אישיים, לפי התוצאות שלהם בתחרויות שונות: מירון חרותי (50 מטרים חופשי), מרטין קרטאבי (50 מטרים חופשי), תומר פרנקל (100 מטרים חופשי ו-100 מטרים פרפר), דניס לוקטב (200 מטרים חופשי), גל כהן גרומי (100 מטרים פרפר), אדם מראענה (100 מטרים גב), דוד גרצ'יק (200 מטרים גב), רון פולונסקי (200 מטרים מעורב אישי), אביב ברזלי (200 מטרים גב), לאה פולונסקי (200 מטרים מעורב אישי) וכמובן אנסטסיה גורבנקו (100 מטרים גב, 200 מטרים גב, 100 מטרים חזה, 200 מטרים מעורב אישי ו-400 מטרים מעורב אישי).
מעבר למשחים האישיים, ישראל הבטיחה קריטריונים גם למספר משחי שליחים (100X4 מטרים חופשי גברים, 200X4 מטרים חופשי גברים, 200X4 מטרים חופשי נשים ו-100X4 מטרים מעורב מיקס). בעקבות כך, באיגוד השחייה החליטו לשלוח עוד נציגים ונציגות, על מנת שיהיה אפשר להתחרות במשחים האלה. השמות שהתווספו: בר סולובייצ'יק, אלכסיי גליבינסקי, איתן בן שטרית, אנדי מורז, דריה גולובטי ואיילה ספיץ.
שחייה אמנותית - 2
מאז לונדון 2012, בכל אולימפיאדה אנחנו שולחים שתי נציגות בענף זה לתחרות הדואט. גם הפעם שלי בובריצקי תהיה אחת מהן, לאולימפיאדה השנייה שלה אחרי טוקיו. לצידה תתחרה גם אריאל נשיא.
שחייה במים פתוחים - 1
בדומה לטוקיו, גם הפעם מתן רודיטי השיג את הקריטריון וינסה להפתיע, אחרי שבמשחקים האולימפיים הקודמים הוא הגיע למקום הרביעי המרשים ביותר.
מה הלאה?
אז זו תמונת המצב כרגע, ויש כאמור עוד קצת זמן לתוספות. המשלחת הזאת לא יכולה לגדול עוד הרבה, אך היא כן אולי יכולה להתקרב עוד קצת למספר הנציגים והנציגות שהיו בטוקיו - 90. אז מי עוד יכולים להבטיח את הכרטיס?
ישנם ענפים שאנחנו נדע לגבי ההתווספות של הנציגים למשלחת רק כשנתקרב למשחקים עצמם, שכן הם מסתמכים על דירוג בלבד, דוגמת האתלטיקה, שם יש סיכוי לראות נציג או שניים במרחקים קצרים או במקצועות השדה. מנגד, בענפים כגון טיפוס, סקייטבורד וברייקדאנס (הענף החדש שיערוך בכורה במשחקים האולימפיים הקרובים) היו ניסיונות של ישראלים להשגת קריטריון, אך ללא הצלחה. לכן כבר עכשיו אנחנו יכולים לומר כי לא יהיו עוד הרבה תוספות.