מזה למעלה מעשור הרגולציה בכדורגל הישראלי תומכת בצמצום פערים בין מועדונים עתירי קהל למועדוני הנישה, היא נשענת על מספר אלמנטים מרכזיים. הראשון הוא מס ההתאחדות שמעביר לקופת ההתאחדות 10% מכל כרטיס ומנוי, דבר שהופך כמובן למשקולת כבדה על מועדונים עם הכנסות קהל מרכזיות. אציין כי בענף הכדורסל לדוגמא אין חוק כזה ואם יש צורך להעביר כסף מהכנסות המנהלת לטובת תחזוקת ההתאחדות, הרי שזה יורד כמקשה אחת מתקציב המנהלת ומשם חלוקת הכספים מתבצעת.
האלמנט השני עוסק בחלוקת העושר ובדגש על חלוקת התקציבים מכספי הטלוויזיה. גם פה, המנגנון שאומנם נותן משקל מסוים לרייטינג מופעל בצורה רכה, כך קבוצות הרייטינג וקבוצות ללא רייטינג מקבלות פחות או יותר את אותו תגמול והנושא השלישי הוא תקנון ההתאחדות ובית הדין שמוביל את הקבוצות עם הקהל מדי שבוע לדיונים, שבסופם מחולקים להם עונשים כספיים או שווי ערך כספי כמו רדיוס, סגירת יציעים ומשחקים שלמים ללא קהל.
המשמעות היא מעבר של מיליוני שקלים מקופות המועדונים עם הקהל לידי ההתאחדות ומשם חלקם במעגל חלוקת עושר לידי הקבוצות הנישתיות. צריך להבין שקהל בא גם עם הוצאות, אבטחה או תשלום שכירת אצטדיון גדול אינם דומים למה שמשלמת קבוצה כמו מכבי פ"ת או בעבר ק"ש על האצטדיון וסעיף ההכנסה.
לצד זה העובדה שחלק ממועדוני הנישה מתוגמלים מכספי ציבור בדגש עירייה, חלקם הפכו למועדוני פיתוח, חלקם נשענים על מאסת מושאלים מהקבוצות העשירות ועוד, הפער נסגר, כלכלית, אין להפועל ת"א או לבית"ר ירושלים יתרון כלכלי, שנובע מהיותם מועדונים עם קהל.
הטרנד האחרון בענף מגדיל את רעיון צמצום הפערים, עכשיו בא לעולמנו הרעיון של ענישה דרך הפחתת נקודות. ראו את הפועל ירושלים מול בית"ר ירושלים, האחת חיה על תרומות בעלי הון, מושאלים ממכבי ת"א, הזרמת הון בעלים, כספי טלוויזיה והכנסות גבוהות מקהל החוץ. בסעיף ההכנסות מקהל הבית של הפועל ירושלים נרשמות תנועות קטנות יחסית, בוודאי ביחס למקורות ההכנסה האחרים ואילו השנייה צריכה לממן פי כמה הוצאות אבטחה, סובלת מקנסות, רדיוסים, הפחתת 4 נקודות וציפיות הקהל שלה לא מאפשרות את הפיכתה לקבוצת בת של קבוצה אחרת. מבט לטבלה מראה את העיוות, לאחת 2 נקודות ולשנייה נקודה על אף פתיחה ספורטיבית שונה לחלוטין.
*
בשנים האחרונות 5 המועדונים הגדולים בליגה מבחינת קהל שאחראים על כ-90% מהצופים במגרשים החלו, כל אחד בגזרתו להכניס הרבה יותר כסף מקהל, במכבי חיפה ות"א זו מהפכה, באר שבע חולבת את המקסימום מאצטדיון מוגבל, בהפועל ת"א האצטדיון הגדול אחראי לאובדן מימד בביתיות, אך מספק הכנסות גבוהות יותר והשיקום של בית"ר בעידן אברמוב תלוי כמעט כולו בהכנסות מקהל שהולכות וגדלות.
כל הקבוצות האלה יאבדו השנה נקודות בבית הדין, חיפה ובית"ר כבר איבדו ולאחרות עונשים ע"ת שסביר להניח שיופעלו, הרגולציה בענף בנויה ככה שזה יקרה. למשחק נכנס גורם חדש והוא מענק השר מיקי זוהר, מענק שלא תלוי בכלל בקהל אלא הוא נגזרת של החלטות ניהול סגל, עוד כסף ציבורי נכנס לתמונה והופך את האטרקטיביות של קבוצה ללא קהל לגדולה יותר, למעשה בתסריט סביר קבוצה יכולה היום לבנות סגל נאה ביותר כשהיא מתבססת על כל המקורות האפשריים מלבד קהל בית.
ולכן החשיבות בשינוי גדולה כי הענף מגדיל את האטרקטיביות של חוסר בקהל ומעניש דרך שורה של תקנות את אלו שיודעות לגייס כסף מכרטיסים.
*
הדרבי התל אביבי הוא חגיגה לטוטו, לגורם המשדר ולשורה של גורמים שנהנים ממנו. הסיקור שלו יהיה בשיא, אבל ישנה קבוצה אחת שתפסיד פה כסף על אובדן הכנסות עצום ותשלם הון על דרישות אבטחה מוגברות ותסיים אירוע שאמור להיות גבוה בשורת ההכנסות שלה בהפסד ועל זה גם יכולה להגיע לדיון שיוביל לענישה.
הערכה גסה, הפסד ההכנסה של הפועל ת"א כתוצאה מהענישה בדרבי זהה לתרומה של אוהדי אשדוד במכירות מנויים או של אוהדי הפועל ירושלים בדמי חבר, עד כדי זה משמעותי.
המציאות הזאת לא אמורה להימשך, הקבוצות הגדולות חייבות לעצור את הסחף ולשרטט חוזה חדש לניהול הענף, כזה שיתגמל על יותר קהל במגרשים, כזה שיתמרץ בעלי הון להגיע לענף ולהשקיע במועדונים עם קהל ולא רק לפתח קבוצות עירייה שהם שעשוע מנג'ר מציאותי.
הכותב הוא חבר בפודקאסט צבע אדום, פודקאסט אוהדי הפועל ת"א