עשרה תארים, ארבע ירידות: סיכום ליגיונרים
כך נראתה עונת 22/23 של הנציגים שלנו בחו"ל. הפירוט בפנים
עונת 2022/23 הסתיימה באופן סופי בליגות השונות, גם אצל הליגיונרים המייצגים אותנו בחו"ל, והגיע הזמן לסכם. לא מעט כדורגלנים ששיחקו מחוץ לישראל רשמו עונות סבירות, על מעטים אפשר להגיד שהייתה להם עונה טובה ומעלה, ואילו רבים אחרים חוו עונות רעות במיוחד שירצו לשכוח.
בסך הכל, אם מרכזים את הנתונים והמספרים מכל הליגיונרים (כאלה שרשמו עונה מלאה בחו"ל), נרשמו זכיות בעשרה תארים, בעוד ארבעה ליגיונרים ירדו ליגה. אז מה כל אחד עשה מבחינה אישית ולאן הקבוצה שלו הגיעה העונה? הפירוט פה למטה.
ברשימה הזאת אנו לא מכלילים את השחקנים שלא רשמו עונה מלאה בחו"ל, כלומר הגיעו לקבוצה החדשה שלהם בינואר (אוסקר גלוך, עדן קארצב, גיא חדידה וסינטיאהו סלליך) או חזרו לארץ בחלון ההעברות בחורף (דיא סבע, אילון אלמוג, דור חוגי, אלעד שחף). כמו כן, שחקנים שהעונה שלהם התחילה לאחרונה (עונה קלנדרית) גם כן לא נמצאים כאן, דוגמת גדי קינדה בארה"ב, נטע לביא ביפן ועופרי ארד בקזחסטן.
מנור סולומון, פולהאם, ליגה אנגלית: הגיע לליגה הטובה בעולם אחרי הצרות שחווה באוקראינה, וכבר במחזור הראשון מול ליברפול נפצע ונעדר לתקופה ממושכת. חזר בינואר, סיפק תקופה מדהימה עם ארבעה שערים בליגה ואחד בגביע (בחמישה משחקים ברצף), ואחרי שלושה משחקים נוספים בהם לא כבש, קיבל עד לסיום העונה הרבה פחות דקות. בסך הכל רשם 19 הופעות בפרמייר ליג ו-5 בגביע, קבוצתו סיימה במקום העשירי וברבע גמר הגביע.
מואנס דאבור, הופנהיים, ליגה גרמנית: החלוץ פתח את העונה טוב מאוד עם ארבעה שערים בעשרת המחזורים הראשונים ועוד צמד בגביע מול שאלקה, אבל בהמשך המספרים שלו היו הרבה פחות טובים. בסך הכל סיים את העונה עם 6 שערי בונדסליגה ועוד שני בישולים ב-21 משחקים. קבוצתו סיימה במקום ה-12 בטבלה ונמנעה מירידה רק לקראת סיום העונה.
אופיר מרציאנו, פיינורד, ליגה הולנדית: השוער ישב על הספסל כל העונה ולא ראה דקת משחק אחת. קבוצתו זכתה באליפות.
שון וייסמן, גרנאדה + ויאדוליד, ספרד: החלוץ רשם את העונה הכי פחות מוצלחת שלו כליגיונר. הוא סיים את העונה הזאת עם שער אחד בליגה השנייה (במדי גרנאדה), שער אחד בליגה הראשונה (עוד במדי ויאדוליד בתחילת העונה) ושער אחד בגביע (גם כן עם ויאדוליד), ובסך הכל 29 הופעות. הקבוצה אליה הוא הושאל עלתה לליגה הבכירה מהמקום הראשון, וכעת היא גם חויבה לרכוש אותו על פי סעיף בהסכם ההשאלה.
ליאל עבדה, סלטיק, ליגה סקוטית: עוד עונה טובה לכישרון הצעיר, שכבש 13 שערים בכל המסגרות והוסיף 9 בישולים, ובסך הכל רשם 47 הופעות, כולל חמש בליגת האלופות. הירוקים מגלאזגו זכו בכל התארים המקומיים. את הטרבל הם השלימו ממש לאחרונה עם הזכייה בגביע כשעבדה תרם שער ובישול בגמר.
ביברס נאתכו, פרטיזן בלגרד, ליגה סרבית: קפטן נבחרת ישראל לשעבר המשיך עם היכולת הגבוהה שלו בחו"ל וסיים את העונה עם דאבל-דאבל של 13 שערים ו-11 בישולים ב-46 הופעות בכל המסגרות. מבחינה קבוצתית פרטיזן דווקא קצת ירדה במיקום שלה, וסיימה רביעית בטבלה עם הכרטיס למוקדמות הקונפרנס ליג.
אלי דסה, דינמו מוסקבה, ליגה רוסית: בניגוד לקפטן הנבחרת הקודם, הקפטן הנוכחי פחות ירצה לזכור מבחינה אישית את העונה הזאת, עם מעבר לקבוצה שלא יכולה להילחם על כרטיס לאירופה ובעיקר משחקים בודדים בלבד בלי ספיגה וסיום במקום השביעי בטבלה. המגן רשם שני בישולים ב-30 הופעות בכל המסגרות, ובשלושת המחזורים האחרונים של העונה הוא בכלל סופסל.
תאי בריבו, וולפסברגר, ליגה אוסטרית: אמנם לא בליגה מאוד בכירה או קבוצה שהגיעה להישגים, אבל מבחינה אישית מדובר בליגיונר עם המספרים הטובים ביותר העונה - 24 שערים בכל המסגרות (17 בליגה) וחמישה בישולים. במחזור האחרון של הפלייאוף התחתון הוא כבש צמד שהעלה את וולפסברגר לפלייאוף על הכרטיס לקונפרנס ליג, וגם שם הוא כבש, אך קבוצתו הודחה. בגביע האוסטרי הוא הבקיע חמישה שערים בארבעה משחקים, קבוצתו הפסידה ברבע הגמר.
דורון ליידנר, אוסטריה וינה, ליגה אוסטרית: פתח את העונה בקבוצת המשנה של אולימפיאקוס וכמעט לא שיחק, ואז עבר בחורף בהשאלה לקבוצה האוסטרית. רשם 10 הופעות, שער ובישול. ואז הוא נפצע לתקופה ארוכה, והחמיץ את המשחקים המכריעים על ההעפלה למוקדמות הקונפרנס ליג.
מתן בלטקסה, אוסטריה וינה, ליגה אוסטרית: 7 הופעות בליגה הראשונה, 5 בליגה השנייה (בקבוצת המשנה) והופעה אחת בקונפרנס ליג (מול הפועל באר שבע). כבש שער ליגה אחד, והיה שותף בשני המשחקים על הכרטיס למוקדמות הקונפרנס ליג.
איתמר נוי, פירסט וינה, ליגה אוסטרית שנייה: הקשר בן ה-22 רשם העונה 27 הופעות (הרוב בהרכב), 4 שערים ו-4 בישולים. קבוצתו סיימה במקום השביעי בטבלה.
ליאור רפאלוב, אנדרלכט, ליגה בלגית: הקשר הוותיק לא כבש שער מאז תחילת נובמבר. סיים את העונה עם 6 שערים ו-7 בישולים בכל המסגרות, ב-45 הופעות בסך הכל. קבוצתו סיימה את העונה בצורה מאכזבת במקום ה-11 בליגה. לעומת זאת, הוא עזר לה להגיע לרבע גמר הקונפרנס ליג (הפסידו בפנדלים לאלקמאר).
אושר דוידה, סטנדרד ליאז', ליגה בלגית: עונת בכורה בחו"ל לא מוצלחת לשחקן הכנף. אמנם הוא רשם 24 הופעות, אבל במרביתן עלה מהספסל בשלבים מאוחרים של המשחקים. דוידה לא היה מעורב בשערים כלל העונה. קבוצתו הגיעה למקום השישי בתום העונה הסדירה ושיחקה בפלייאוף על הקונפרנס ליג, אבל לא השיגה שם ניצחונות בכלל ובסוף סיימה במקום השמיני.
יונס מלדה, מכלן, ליגה בלגית: רשם שני שערים בגביע ועזר לקבוצתו להגיע לגמר, שם לא שותף בהפסד לאנטוורפן. רשם גם שני בישולים בליגה ו-32 הופעות בסך הכל העונה. הקבוצה סיימה במקום ה-13.
דני גרופר, לודוגורץ, ליגה בולגרית: חוסר מזל עם פציעה לא נעימה מנע ממנו לקחת חלק בסיום העונה הסדירה, כל משחקי הפלייאוף העליון וגם בשלבים המכריעים בגביע. בכל מקרה, הוא רשם 27 הופעות בכל המסגרות (כולל שלושה מפעלים אירופיים - מוקדמות אלופות, בתים באירופית ונוק-אאוט בקונפרנס), ואף כבש שער אחד ובישל שניים. כעת יש לו ברזומה טרבל מקומי בבולגריה.
רועי הרמן, בוטב פלובדיב, ליגה בולגרית: המגן הצעיר שיחק ב-24 משחקים בכל המסגרות (כולל כמה בקבוצת המשנה בליגה נמוכה יותר), כבש שער אחד ובישל ארבעה. קבוצתו סיימה את העונה במקום העשירי.
עילאי אלמקייס, הופנהיים II, ליגה גרמנית רביעית: הקשר שנחשב לפני 3-4 שנים להבטחה גדולה קצת נעלם, אבל העונה הוא היה שותף מלא וקבוע לעונה הלא רעה של קבוצת המשנה של הופנהיים, שסיימה במקום השלישי בטבלה. הוא בישל חמישה שערים ב-28 הופעות (רובן בהרכב).
ג'וזף גנדה, סנדהאוזן, ליגה גרמנית שנייה: פספס חלק גדול מהעונה בגלל פציעה, רשם בסך הכל 10 הופעות, בעיקר מהספסל, ולא היה מעורב בשערים. קבוצתו ירדה לליגה השלישית מהמקום האחרון.
תאי עבד, פ.ס.וו איינדהובן, קבוצת הנוער: קשר נבחרת הנוער הצטיין עם קבוצתו שזכתה באליפות בהולנד (עד גיל 18). הוא כבש העונה 11 שערים.
מקסים פלקושצ'נקו, הונבד, ליגה הונגרית: הקשר שיחק ב-17 משחקים וסיפק שני בישולים בעונה די מאכזבת, בסיומה קבוצתו ירדה לליגה השנייה.
בוריס קליימן, וולוס, ליגה יוונית: עד לפרשה המתוקשרת, השוער רשם 29 הופעות, ספג 43 שערים וסיים 10 משחקים ללא ספיגה. אחרי הפרשה קבוצתו הפסידה את כל ששת המשחקים הנותרים וספגה בהם 20 שערים(!). וולוס סיימה את העונה במקום השישי (האחרון בפלייאוף העליון).
עומרי אלטמן, אא"ק לרנקה, ליגה קפריסאית: הקשר סיפק עונה לא רעה עם 11 שערים בכל המסגרות, ב-36 הופעות, כולל צמד בליגה האירופית ב-3:3 מול דינמו קייב, וגם שלושער במשחק ליגה. היכולת ירדה במהלך הפלייאוף העליון, ולמעשה את שבעת המשחקים האחרונים מתחילת אפריל הוא החמיץ ולא היה בסגל. אא"ק סיימה במקום השלישי עם הכרטיס למוקדמות הקונפרנס ליג.
עידו שחר, אפולון לימסול, ליגה קפריסאית: ב-35 הופעות בכל המסגרות (כולל שתיים מול מכבי חיפה), הקשר שהושאל ממכבי תל אביב רשם העונה שני שערי ליגה ובישול אחד בקונפרנס ליג. בפלייאוף העליון הדקות שלו צומצמו משמעותית, והקבוצה בסוף סיימה במקום החמישי ובלי כרטיס לאירופה.
עומר קורסיה, פרלימני, ליגה קפריסאית: עוד אחד מארבעת הליגיונרים שירדו ליגה. הבלם הצעיר (רק בן 20) רשם 22 הופעות בכל המסגרות, ואפילו כבש שער אחד בגביע. הוא סיפק יכולת לא רעה בכלל בפלייאוף התחתון בניסיון לשרוד, עם חמישה משחקים בהם הוא שותף שקבוצתו לא ספגה. זה לא מנע את ירידת הליגה מהמקום ה-12 מתוך 14.
עטאא ג'אבר וקני סייף, נפטצ'י באקו, ליגה אזרית: הקבוצה מבירת אזרבייג'ן סיימה במקום השלישי בליגה עם הכרטיס למוקדמות הקונפרנס ליג, כששני הליגיונרים היו שותפים מלאים וקבועים, כולל להגעה לגמר הגביע ולהפסד לגבאלה. סייף סיים עם 8 שערים ו-12 בישולים ב-41 הופעות בכל המסגרות, ג'אבר תרם 5 שערים ו-6 בישולים ב-37 הופעות.
פראס אבו עאקל, גבאלה, ליגה אזרית: הקשר לקח חלק פעיל בעונה הטובה של קבוצתו, שזכתה בגביע האזרי וסיימה במקום הרביעי בטבלה עם הכרטיס למוקדמות הקונפרנס ליג. הוא רשם 2 שערים ו-2 בישולים ב-38 הופעות בכל המסגרות, כמעט כולן בהרכב. הוא נפצע לקראת סיום העונה והחמיץ את גמר הגביע.
ג'ואל אבו חנא, לכיה גדנסק, ליגה פולנית: שחקן ההגנה, שהושאל מלגיה ורשה בתחילת העונה, הופיע 15 פעמים בליגה הבכירה בפולין, כאשר בשאר הזמן ישב על הספסל או שלא נכלל בסגל. הוא לא עזר למנוע מקבוצתו ירידת ליגה מהמקום ה-17 (אחד לפני אחרון).
בן לדרמן, ראקוב צ'נסטוכובה, ליגה פולנית: הקשר בעל האזרחות הישראלית-פולנית-אמריקנית זכה עם קבוצתו באליפות מרשימה למדי, והיה שותף בלא מעט משחקים - 32 בכל המסגרות למעשה. הוא בישל ארבעה שערים. קבוצתו גם הגיעה לגמר הגביע, אך הפסידה ללגיה ורשה בפנדלים.
לידור כהן, בנגקוק גלאס וקון קאן יונייטד, ליגה תאילנדית: הקשר רשם 25 הופעות בסך הכל בשתי הקבוצות בהן שיחק, כבש ארבעה שערים ובישל שישה. הקבוצה השנייה אליה עבר סיימה את העונה במקום ה-13 וניצלה מירידה לליגת המשנה.
בן אז'ובל, אוסטרליה ותאילנד: הליגיונר שעשה את המסע המעניין ביותר העונה, מפרת' גלורי בחצי הראשון ועד בנגקוק גלאס בחצי השני. הוא שיחק ב-18 משחקים בסך הכל, וכבש שער אחד לצד בישול אחד במסגרת גביע הליגה של תאילנד. הוא סיים עם קבוצתו את העונה במקום התשיעי בטבלה.
ומתחת לרדאר לחלוטין שיחקו גם שני שוערים ליגיונרים בליגה הרביעית בגרמניה - עומר חנין (פרנקפורט FSV) ותומר הרן (באבלסברג). הראשון שיחק באופן קבוע בהרכב וקבוצתו סיימה במקום החמישי בטבלה. הוא ספג 30 שערי ליגה ושמר 7 פעמים על רשת נקייה ב-27 משחקים. השני עבר בחורף מהליגה השנייה בסלובניה ושיחק רק משחק אחד, בהפסד 3:0 במחזור האחרון. בשאר הזמן הוא ישב על הספסל.