סיבוב פרסה: השיטה החדשה של מכבי ת"א
אחרי שלמד את הקבוצה, אייטור קראנקה התחיל לשנות עם מערך שהביס את מכבי חיפה וצפוי להפוך לדרך הקבועה בה תשחק. היתרונות של ערן זהבי וג'ורג'ה יובאנוביץ' והפעולות שעושים כדי למקסם אחד את השני וגם את חבריהם לקבוצה. יעשה את ההבדל גם בדרבי של תל אביב?
מציאת השיטה המתאימה ביותר לקבוצה בהתאם לכלים שעומדים לרשותו, היא משימה לא פשוטה עבור מאמן וכנראה שעבור מי שהחזיק בתפקיד המאמן של מכבי תל אביב בשנה וחצי האחרונות היא אפילו מסובכת יותר. ממערך של 4-3-3 אותו הציב פטריק ואן לוון, דרך ה-4-4-2 בוורסיות השונות שלו שהציג מלאדן קרסטאיץ' ועד למערך שלושת הבלמים של ולדימיר איביץ' - לכל אחד מהם היו יתרונות, חסרונות וגם מחיר שהוביל לכך שהצהובים איבדו אליפות נוספת ורחוקים חמש נקודות מהפסגה.
כעת, לפני קצת יותר משלושה שבועות, הגיע אייטור קראנקה לרשת את מה שאיביץ' הותיר מאחוריו. סגל עמוס בכוכבים מצד אחד, אבל עם כמה מגרעות שאילצו אותו לבצע חישוב מסלול מחדש. המאמן החדש הביט, נתן לקבוצה הצהובה לרוץ בלי לשנות יותר מדי ואז, דווקא מול מכבי חיפה, הגיעה ההצהרה. מערך של 4-4-2 "פרסה" עם שני קשרים התקפיים - אוסקר גלוך ופארפה גויאגון - ועם ערן זהבי וג'ורג'ה יובאנוביץ' בחוד, שלט ביד רמה במשחק הגדול בבלומפילד בו ניצחו הצהובים 0:3 מוחץ ואם נלך לפי הקלישאה של "סוס מנצח לא מחליפים", סביר להניח שמדובר בשיטה שתרוץ בתקופה הקרובה.
המערך הזה איפשר לקראנקה להניח את כל הכשרון שלו בחלק הקדמי על המגרש, ועם כמה שחבל להבין שזאת הייתה הפעם האחרונה שגלוך ישחק יחד עם שלושת האחרים, נתמקד באלו שנשארים. שניים שממוקמים ראשון ושלישי בטבלת כובשי השערים בליגת העל - זהבי ויובאנוביץ'.
כשזהבי חזר לישראל, החוד של מכבי ת"א כבר כלל את יובאנוביץ' וסטיפה פריצה - שסיימו חצי עונה פוריה מבחינתם, למרות שהקבוצה עצמה סיימה במקום השלישי - הנמוך ביותר שלה מזה עשור. היה ברור לכל שמדובר בבזבוז להושיב אחד מהם על הספסל, בטח ובטח שניים מהם ולשחק עם חלוץ אחד, אבל בסופו של דבר רק זהבי ויובאנוביץ' נותרו בחלק הקדמי. הפתרון של איביץ', כאמור, היה 3-5-2, מתוך ההבנה שאין לו שחקני כנף מתאימים לשיטה אחרת.
אמנם זה הוביל לכך שאיביץ' עזב את מכבי ת"א כשהיא מציגה את ההתקפה וההגנה הטובה בליגה, אבל היו פגמים בשיטה, כמו העובדה שישנו שחקן פחות בחלק הקדמי לטובת בלם. במשחקים מסויימים, היו כאלה שחשבו שאחד מבין זהבי או יובאנוביץ' צריך לשבת על הספסל וכי יש צורך לחלק ביניהם את 90 הדקות מדי שבוע, אבל ככל שהזמן עבר, הכימיה בין השניים השתפרה פלאים ובמשחק מול מכבי חיפה, עם המערך החדש, היא הגיעה לכדי שלמות.
אז בגלל שעד כה מכבי ת"א שיחקה משחק אחד בלבד עם ה-4-4-2 של קראנקה, נצביע על הנקודות בהן זהבי ויובאנוביץ' הצליחו לבוא לידי ביטוי. ומדובר כמובן בחתיכת משחק לדוגמא. החלוץ הסרבי לא מצא את הרשת, אבל בישל שער אחד מתוך השניים של מספר 7 ומלבדו שיתוף הפעולה ביניהם עשה הרבה צרות להגנה של מכבי חיפה.
עבור זהבי, מעבר לצמד שכבש, היה מדובר באחד המשחקים הטובים שהציג מאז שחזר לישראל. הוא ניסה לשלוח שלוש מסירות מפתח, הכי הרבה מבין כל השחקנים על המגרש (אחת הגיעה ליעד), הוא ביצע חמישה תיקולים - הכי הרבה מבין שחקני מכבי ת"א וחילץ שלושה כדורים בחצי המגרש של מכבי חיפה, מקום ראשון מבין כל השחקנים שלקחו חלק במשחק. באופן לא ממש מפתיע השחקן לו הוא שלח הכי הרבה מסירות מבין חבריו הצהובים הוא יובאנוביץ' וגם, כאמור, קיבל בחזרה בישול.
אז איך בעצם השתלבו השניים במערך החדש? מכיוון שזהבי ויובאנוביץ' יודעים לרדת אחורה כדי להשתתף בהנעת הכדור, קראנקה ניצל זאת באופן מקסימלי. מספר 7 שיחק בכל מקום בחלק הקדמי ועזר לייצר יתרון מול הקישור הירוק. בווידאו הראשון אפשר לראות כיצד עוזר זהבי ללחוץ בכדור חוץ באגף השמאלי וברגע חטיפת הכדור, שולח מסירה ליובאנוביץ' ומבצע תנועה אלכסונית כך שהוא השחקן הימני ביותר בחלק הקדמי.
במקרה אחר, זהבי ביצע תנועה לקו ימין כדי לעזור לפארפה. בזמן הזה, יובאנוביץ' כבר מתפנה ברחבה, אבל גלוך, שמקבל את הכדור בסופו של דבר מעדיף לבעוט בעצמו.
במערך החדש של מכבי ת"א, אין בדיוק שחקני קו ועמדת המוצא של שני הקשרים ההתקפיים הוא בין האגף למרכז (האלף ספייס). בדרך כלל הם אלה שאחראים לרווח את המשחק, אבל במשחק האחרון אפשר היה לראות משהו אחר. בווידאו הזה, פארפה יוצא לדריבל במרכז המגרש, ובתגובה זהבי ויובאנוביץ' מבצעים תנועה לכיוון ההאלף ספייס. התנועה הזאת מושכת את ההגנה של היריבה ועל הנייר מאפשרת לשחקן שעם הכדור זווית נוחה יותר למסירה או בעיטה.
ובשער הראשון במשחק, אפשר לראות כיצד בדיוק התבנית הזאת באה לידי ביטוי. בזמן שגלוך משתלט על הכדור שמציל שחר פיבן, זהבי הוא השחקן ההתקפי שצמוד לקו ימין ויובאנוביץ' מקבל את המסירה כשהוא הכי שמאלי. הסרבי מזהה את התנועה של גלוך, מוצא אותו ונכנס לרחבה כדי למשוך את ההגנה של מכבי חיפה, מה שמשאיר את גויאגון פנוי לגמרי לשתי בעיטות ופנימה.
במילים פשוטות, המערך החדש מאפשר לשחקני ההתקפה של מכבי ת"א יותר חופש פעולה, ניידות ואפשרות להיכנס ולפנות שטחים לחברים. נסיים עם המהלך בגול הראשון של זהבי, בו יובאנוביץ' מקבל את הכדור באגף ומנצל את התנועה של גלוך וזהבי כדי למצוא את האחרון פנוי מול קו ההגנה של מכבי חיפה, בדיוק באיזור שהוא אוהב. כמה שזה קל.
והיום (שבת), תהיה לקראנקה ולמכבי ת"א הזדמנות נוספת ליישם את השיטה החדשה, הפעם מול יריבה אותה התרגלו לנצח בשנים האחרונות - הפועל תל אביב. גלוך כבר לא יהיה חלק ממנה, אבל עם זהבי ויובאנוביץ' יש לצהובים בהחלט סיבות להיות אופטימיים.