שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הפתעת העונה: כך הפך רותם חטואל לחשוב בשחקני הפועל באר שבע

הסודות מאחורי המספרים המטורפים העונה והתלות של אליניב ברדה בו בניסיון להפוך את מאבק האליפות למשולש. האם החלוץ שוב ימנע נפילה? ניתוח מקצועי מעמיק

אבירן גרין
אבירן גרין
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בכל סיפור טוב יש דמות בלתי צפויה. כנראה שבהתחלה כלל לא מדברים עליה, מדי פעם היא מגיחה לאיזה חצי סצינה עם משפט משעשע וברגע האמת היא פתאום שם: מופיעה במלוא הדרה, מצילה את הגיבור ודואגת שלא תשכחו אותה, גם אחרי שסגרתם את הספר או כיביתם את המסך. אם נקביל זאת להפועל באר שבע מודל 2022/23 יש שחקן אחד עיקרי שיכול לענות על ההגדרה הזו - רותם חטואל.

מכבי תל אביב ומכבי חיפה קיבלו את הפוקוס העיקרי בחלון ההעברות של הקיץ ורבים משוכנעים ששתיהן ירוצו עד הסוף במאבק האליפות, אבל גם הפועל ב"ש עבדה קשה בקיץ כדי לוודא שהקרב על הצלחת יהיה תלת ראשי. כסף רב נשפך על מספר שחקנים מסקרנים, תומר חמד חזר לישראל במהלך מפתיע מאוד וחטואל? הוא בדיוק סיים עונה של שלושה שערי ליגה ותשעה בכל המסגרות. גם עכשיו אפשר להגיד שהוא עדיין לא הפך לשחקן הרכב קבוע, אבל אין ספק שנכון לסוף אוקטובר הוא האס בשרוול של אליניב ברדה.

המספרים מוטרפים בכל קנה מידה. חמישה שערי ליגה כבש חטואל עד כה העונה בתשעה משחקים בלבד כאשר רק בשלושה מהם פתח בהרכב. מספר 77 האדום כובש שער בכל 77.6 דקות ואם מוסיפים גם את שני הבישולים אז הוא מעורב בשער כל 55.4 דקות כשהוא על כר הדשא. את חמשת השערים הללו כבש חטואל מ-15 איומים בלבד על השער מה שאומר שהוא זקוק לשלושה איומים כדי למצוא את הרשת. לצורך השוואה: עומר אצילי, מלך השערים הנוכחי של הליגה, כובש כל 5.8 איומים על השער, ג'ורג'ה יובאנוביץ' מוצא את הרשת כל 6.6 ואיתמר שבירו כל 4.

זקוק ל-3 מצבים כדי לכבוש. חטואל (ברני ארדוב)
זקוק ל-3 מצבים כדי לכבוש. חטואל (ברני ארדוב)

כוח האש שיש להפועל ב"ש בחלק הקדמי, כאמור, מוביל לכך שחטואל בעיקר עולה מהספסל וכך יצא שמתוך כל עשרת השערים שלו בכל המסגרות רק אחד נכבש במחצית הראשונה: ב-1:4 על הפועל ירושלים. החלוץ שיחק רק ב-43 אחוזים מסך הדקות של האדומים בליגה, אבל מעורב ב-35 אחוזים מסך כל השערים שלהם ולצד זה השערים שלו סידרו חמש נקודות ליגה: שני שערי שוויון מול סקציה נס ציונה והפועל חיפה ושער ניצחון מול בני סכנין).

לחטואל יש איכויות רבות שהופכות אותו לאיום התקפי. מצד אחד הוא שחקן כנף שניחן ביכולות טובות באחד על אחד ובדריבל מעולה. יחד עם זאת, הוא מצטיין בתנועה לתוך הרחבה ומציאת השטח הפנוי בה כדי להגיע למצב מסוכן. החלוץ האדום גם מאוד מגוון באיומים שלו על השער: מתוך 15 האיומים שלו בליגה 8 היו בנגיעה (4 מ-5 השערים שכבש גם היו בנגיעה), אבל 6 היו בשתי נגיעות ומעלה. חמשת השערים שכבש בליגה מתחלקים לשניים ברגל ימין, שניים בשמאל ואחד בנגיחה. הכל מהכל.

אז בואו נתחיל עם מה שהחלוץ יודע לעשות כשהוא עם הכדור. כפי שנכתב מקודם, חטואל הוא דריבליסט טוב והעונה הוא השחקן השני שכדרר הכי הרבה מבין שחקני ב"ש אחרי שאפי סולימנוב עם 14/28 דריבלים מוצלחים. חטואל לא מרבה לבצע דריבלים על שטח קטן וקרוב לרגל אלא שולח את הכדור קדימה ומנסה להרוויח אותו תוך שהוא מסתמך על המהירות והשליטה שלו בגוף. מול בני סכנין ניתן לראות דוגמה לכך בה משתמש בשתי הרגליים ומוציא מאיזון את שחקני ההגנה:

 

שני בכדרורים בב"ש (אלן שיבר)
שני בכדרורים בב"ש (אלן שיבר)

מול זה יש להציב את היכולת שלו לשמור על הכדור גם עם הגב, כמו בשער שכבש ב-2:2 מול הפועל חיפה: ההשתלטות הראשונה של חטואל על הכדור לא הייתה מוצלחת. נסיון בעיטה בשמאל עלול להיות בעייתי בגלל שהיה נסגר עד שהיה מגיע למצב אידאלי לבעיטה, אז במקום זה הוא מסתובב על דודי טוויטו, מרוויח זמן ושטח לבעיטה. יופי של גול.

 

עם כל הכבוד ליכולת שלו עם הכדור, מה שהופך את חטואל לשחקן התקפה מסוכן באמת היא הדרך בה הוא מוצא את השטחים הפנויים ברחבה ומייצר כאלה לעצמו. השער שכבש ב-1:3 על לוגאנו במוקדמות הקונפרנס ליג היה דוגמה מעולה לכך, אז לקח החלוץ צעד אחורה בתוך הרחבה שבלבל את השומר שלו ותקף את השטח בדיוק בכדור הרוחב שהעביר חאתם עבד אלחמיד.

גם שער הניצחון ב-1:2 על נתניה נכבש תודות ליכולת התנועה של חטואל ללא הכדור. מסירה קצרה לשאפי, זיהוי היציאה הרעה של רז שלמה לתקוף את הכדור וכניסה לאותו הבור שנפער כתוצאה מכך. זה אמנם לא נספר בתור בישול משום ששי אליאס כבש בריבאונד מבעיטה של עצמו, אבל החלק של מספר 77 היה גדול לא פחות.

 

מחזיק גם בתנועה ללא כדור (אודי ציטיאט)
מחזיק גם בתנועה ללא כדור (אודי ציטיאט)

אין ספק שגם בעונה הנוכחית וגם תחת אליניב ברדה כלי הנשק העיקרי של הפועל ב"ש הוא המצבים הנייחים: 19 איומים לשער רשמו האדומים ממצבים נייחים בליגה (לא כולל בעיטות חופשיות ישירות ופנדלים), שישה מהם הפכו לשער. אם בעונה שעברה אלה היו מיגל ויטור וניקיטה רוקאביצה שהיו היעדים העיקריים לכדורים ששלח רמזי ספורי, העונה חטואל, יחד עם תומר חמד, נכנס לוואקום הזה וגם המספרים בהתאם.

אמרנו ששישה שערים כבשה ב"ש ממצבים נייחים בליגה, נכון? אז שלושה מהם נכבשו ע"י חטואל והוא כבש אותם בארבעה איומים על השער. בשער מול בית"ר ירושלים אפשר לראות כיצד בעזרת התנועה הבלתי פוסקת שלו וזיהוי החוליה החלשה - אופיר קריאף - מצליח החלוץ להגיע למצב שהוא פנוי לגמרי. דחיקת קפטן בית"ר לפינה השמאלית של השער, שינוי כיוון בשבריר שנייה ונגיחה מדויקת פנימה. גול נהדר.

 

כדי להפוך את החלום ללכת עד הסוף בליגה יחד עם מכבי חיפה ומכבי ת"א, המשחק בטרנר יהיה גורלי מאוד עבור הפועל ב"ש, במיוחד בהתחשב בעובדה שכבר הפסידה לאלופה בביתה ואחד נוסף גם לצהובים ייצור פער קשה מאוד לסגירה של תשע נקודות מהפסגה. האם חטואל יהיה שם שוב כדי למנוע נפילה גורלית?

 

ימנע נפילה גורלית? חטואל (אודי ציטיאט)
ימנע נפילה גורלית? חטואל (אודי ציטיאט)