כשאומרים שאיסלנד היא אחת המדינות היפות והמיוחדות בעולם, ממש לא מגזימים. כבר עם הנחיתה, הדבר ראשון שמשך את העין, אצלנו הישראלים, הוא שהשוטרים המקומיים לא הולכים עם אקדחים. הם מסבירים שאין צורך, שהמדינה משקיעה בחינוך ובריאות ולא בענייני ביטחון, אפילו צבא אין. ככה זה כשאתה על אי בודד.
366 אלף תושבים יש באיסלנד. החשמל זול מאוד כי הכל עובד על אנרגיה טבעית. גם על מים לא משלמים אפילו שקל אחד. ארנונה? גרושים. מחירי הדירות זולים יותר מישראל, השכירות די דומה. המטבע חלש, 100 קרונות איסלנדיות שוות לכ-2.5 שקלים וחצי, ועדיין השכר הממוצע עומד על כ-11 אלף שקלים נטו לאדם. דוח חנייה אם תשלמו באותו יום יפחת בחצי, ולא יעלה בכל מקרה על 100 שקלים.
בטלוויזיה משדרים בעיקר חדשות חוץ כי במדינה עצמה הכל שלו ורגוע. באיסלנד חצי מבתי הסוהר (המעטים) ריקים. נחלים ומפלים שוצפים בכל פינה, כאילו לכל אדם יש פה מפל אישי משלו בחצר הבית, אזורים של אדמה מבעבעת, נחלים חמים, גייזרים ובריכות חמות טבעיות, רק לפשוט את הבגדים ולטבול. מהעבר השני, קרחוני ענק, הרי געש וקניונים מרהיבים ביופיים.
רייקיאוויק היא עיר הבירה, בה תשחק הנבחרת שלנו נגד איסלנד והיא מונה כ-180 אלף תושבים. השפה איסלנדית, אבל גם אנגלית הם יודעים היטב. במאה ה-19 הוקם ארגון לקידום זכויות נשים באיסלנד (הרבה לפני שזה היה נפוץ בעולם), ואף ייסדו מוסד להשכלה גבוהה שמיועד לנשים, גם זה צעד תקדימי לאותה התקופה. ב-1915 הונהגה זכות בחירה לנשים מעל גיל 40 וב-1980 נבחרה אישה להנהיג את איסלנד, קראו לה ויגדיס פינבוגדוטיר, והיא הייתה האישה הראשונה שעמדה בראש המדינה ועשתה זאת בהצלחה למשך 16 שנים.
בחזרה לימינו אנו - איסלנד היא המדינה הראשונה בעולם בשוויון זכויות לנשים, נשים וגברים זוכים לחופשת לידה של 9 חודשים, אי אפליית נשים מעוגנת בחקיקה והפער בשכר בין נשים לגברים הוא הכי קטן בעולם (ועדיין, לא אפסי). גם היום יש לאיסלנד ראשת ממשלה, קתרין יקובסדוטיר. גם במקום שנראה סוף העולם מישראל, מפתיע לראות ישראלים, בטח כאלה עם זיקה ברורה לכדורגל, דוגמאת מעיין יאני, בתו של אגדת העבר הכפר-סבאי אלי יאני.
"נמרוד ואני היינו ביחד בחטיבה ובתיכון אבל לא החלפנו מילה, רק אחרי שנמרוד עבר לאיסלנד התחלנו להתכתב בפייסבוק והתחלנו לצאת", היא מספרת על ההיכרות עם בעלה. רק לפני כמה ימים הם חזרו מישראל מחופשת מולדת למקום בו בקיץ אין חושך ואפשר לראות שמש בחצות. בחורף לעומת זאת, יש חושך כמעט בכל שעות היום. פקקים כמעט ואין, רוב האוכלוסייה ברייקיאוויק מעדיפה אופניים על רכב.
מעיין יאני רון גרה כאן כבר עשור עם בעלה נמרוד. הוא נגן טובה מהטובים בעולם שזומן על ידי התזמורת הפילהרמונית של איסלנד, שהמדינה משקיעה בה לא מעט כספים וחשב שיגיע לשנה שנתיים עד שיתקדם, אבל התאהב במקום וכך גם אשתו. אחרי שטיילו ביחד לאורכו ולרוחבו של האי, השניים הקימו את אתר 'החוויה האיסלנדית' לתכנון מסלולי טיול ייחודיים באיסלנד.
״העובדה שאנחנו מתגוררים כאן באי כבר עשור, ויש לנו המלצות שנובעות מהניסיון שלנו ומהזווית כמטיילים וכתושבים ולא כמדריכי תיירים, היא היתרון המרכזי של המסלול שלנו. בנוסף, אנחנו מעדכנים כל הזמן את המסלולים אונליין בהתאם לתנאי השטח, אם יש חסימות כבישים, מפולות שלגים, אורות צפון, המטיילים שלנו מקבלים מאיתנו דיווחים שוטפים״.
בתכנון המסלול שלהם הם מציעים ״מסלולים קלאסיים״ לתיירים הישראלים שרוצים לפקוד את המקומות הכי יפים באיסלנד וגם את המקומות הפחות מוכרים ומתויירים, ו-״מסלולים אישיים״ למי שרוצים התאמת מסלול אישית, כמו טיול צלמים למקומות הכי מעניינים באיים לצלם את היופי המרהיב במדינה, זוגות שמחפשים ירח דבש מיוחד, והרפתקנים שחולמים על טיול אקסטרים שכולל בתוכו ביקור בהר געש, גייזרים, מפלים, אופנועי שלג, טיפוס על קרחונים, שחייה עם לווייתנים באמצע הלילה ודברים מטורפים אחרים.
לפני שלוש שנים נולד שקד, שמדבר איסלנדית שוטפת. "יש פעמים שאני לא מבינה מה הוא אומר" אומרת מעיין, "האיסלנדית שפה קשה אבל כנראה שכשאתה בן שלוש - הכל אפשרי״. כבר בגיל של בנם שקד, יש קבוצות אימון לכדורגלנים צעירים. הכדורגל הוא הספורט המוביל במדינה, שמצטיינת גם בכדור יד, התעמלות אמנותית ובקרוספיט.
נבחרת הכדורגל הנוכחית שונה מזו שגברה על אנגליה ביורו 2016, ניצחון שאחריו חגגו האיסלנדים כמו לוחמים ויקינגים עם מחיאות כפיים רועמות שהרעידו את כל המגרש. "ההצלחה אז לא באה משום מקום. אחד מ-800 תושבים הוא מאמן כדורגל. באנגליה זה אחד 1 מ-12,000", מסבירה מעיין, "בניגוד לישראל התשתיות פה מדהימות בספורט. מלא מגרשים, רובם סינטטיים בגלל מזג האוויר פזורים לאורך אפילו עיירות נידחות ולא רק בערים הגדולות".
למסלולי הטיול של נמרוד ומעיין, שמנגישים את איסלנד למטייל