ברוח סערה: הפריצה המטאורית של קטי ספיצ'קוב
עוד לפני שהיא חוגגת 22, הגולשת קטי ספיצ'קוב הפכה לאחת התקוות שלנו למדליה. שורה של הצלחות במאני טיים ופרשיה שהשאירה מאחור הפכו אותה לכזו. פרוייקט מיוחד: כוכבי המשלחת
בעוד מספר ימים ייצאו לדרך המשחקים האולימפיים בטוקיו, בצל מגיפת הקורונה שמשתוללת בעולם והביאה את העיר המארחת להחליט כי תאסר כניסת צופים לאצטדיונים השונים. אם זה ישפיע על הספורטאים הישראלים או לא, נדע בקרוב, אבל רגע לפני שהתחרויות יוצאות לדרך סימנו עבורכם שבעה יהלומים נוצצים במשלחת של קרוב למאה ספורטאים. אלה שעשויים לחזור עם תכשיט נוצץ על הצוואר, אבל לא רק, אלא גם להוות השראה ודוגמא עבור המשלחת כולה. הפעם: הגולשת קטי ספיצ'קוב.
את ה-28 בספטמבר 2019 ספיצ'קוב לא תשכח לעולם. זה היה היום של הפריצה הגדולה שלה. היום בו הוכתרה לסגנית אלופת העולם בפעם הראשונה בקריירה שלה. אחרי שבוע מצויין של שיוטים, הגולשת הישראלית הצליחה לעלות על הפודיום בטורניר היוקרתי והפכה לישראלית הראשונה שעושה זאת מאז לי קורזיץ ב-2014. מאז ספיצ'קוב הוכיחה שזה לא היה עניין חד פעמי, לא איזו הבלחה של תחרות אחת, ושנתיים אחרי, וכשהיא רק בת 21, היא נחשבת לאחת מהגולשות הטובות בעולם, גם אם לא תשמעו את זה ממנה.
ספיצ'קוב נולדה ב-6 באוגוסט 1999 באילת לזוג הורים שעלו מאוקראינה. מהילדות היא הייתה מחוברת לספורט, והמפגש הראשון שלה עם התעמלות אמנותית היה בגיל שש. במקביל היא החלה גם להתאמן בטריאתלון, ובגיל עשר הכניסה לחייה גם את הים, כשהחלה לגלוש במועדון הימי באילת. בגיל 13, כשהיה לה כבר קשה לשלב בין הענפים, החליטה להישאר רק עם הגלשן. "נורא התחברתי לים, היה לי יותר שקט, פחות אנשים מסביב וגם הצלחתי יותר בשייט אז החלטתי להישאר רק בזה", סיפרה הגולשת.
ואכן ספיצ'קוב בלטה בגילאים הצעירים. ב-2015 היא הוכתרה לאלופת העולם עד גיל 17, ושנה לאחר מכן שוב קטפה את הזהב באליפות העולם עד גיל 19. ברזומה שלה גם שתי מדליות כסף מאליפות אירופה עד גיל 21. הפריצה הגדולה, על הבמה של הבוגרות הגיעה, כאמור, באליפות העולם 2019 בגארדה שבאיטליה. לאורך כל ימי התחרות הגולשת הישראלית שמרה על יציבות, הגיעה לשיוט המדליות כשהיא מדורגת במקום השלישי, סיימה אותו במקום השני, שהעניק לה בסופו של דבר את מדליית הכסף היוקרתית.
מאז ספיצ'קוב "משחקת אותה" במאני טיים. היא אמנם לא עלתה על הפודיום באליפות העולם בפברואר 2020 וסיימה במקום השישי, אך באליפות אירופה באותה השנה, שהפכה להיות התחרות הגורלית שתקבע מי תהיה הנציגה הישראלית לטוקיו, היא סיימה שוב על הפודיום עם מדלית הכסף על הצוואר, ובכך גם הבטיחה לעצמה סופית את הכרטיס לטוקיו. פחות מחצי שנה לאחר מכן, בתחרות הבינלאומית הגדולה האחרונה לפני הדבר האמיתי, היא הוכתרה בפעם השנייה בקריירה לסגנית אלופת העולם.
התוצאות הללו מדהימות כשלעצמן, ועל אחת כמה וכמה כשנזכרים מה עבר על הגולשת הצעירה הזו במהלך השנה וחצי האחרונות. זמן קצר אחרי שזכתה בכסף באליפות העולם ב-2019, נחשף כי היא ומאמן הנבחרת דאז פייר לוקה הצרפתי מנהלים מערכת יחסים רומנטית, דבר שהוביל לפרשה רועשת, אמוציונאלית ולא פשוטה בכלל מבחינתה של הגולשת, שפתאום מצאה את עצמה בלב הסערה והכותרות, ולא בזכות התוצאות הטובות שלה בים.
חברותיה לנבחרת פתחו במאבק משפטי שכלל השמצות וטענות קשות, בין היתר שספיצ'קוב קיבלה יחס מועדף. לוקה פוטר מאימון הנבחרת באופן מיידי וקמה ועדת בדיקה של האיגוד, שבסופו של דבר הגיעה למסקנה כי לא הייתה אפליה בין גולשות הנבחרת. אולם הכותרות לגבי הפרשה לא הפסיקו לזרום, וספיצ'קוב, שהייתה אז רק 20, הייתה צריכה להתמודד עם כל הרעש סביבה, כשהיא נלחמת לא רק על החלום שלה, להתחרות במשחקים בטוקיו, אלא גם על שמה הטוב. היכולת שלה להצליח להתנתק מכל ההד התקשורתי, לא ליפול ולהשיג כאלה הישגים פנטסטיים, וכל זה כשהיא צעירה כל כך - מעוררי השראה. "הייתי חזקה ואני עדיין חזקה" אמרה בעניין הזה ספיצ'קוב, "אני מתרכזת בעצמי וזה מה שעוזר לי להמשיך הלאה" הסבירה.
ספיצ'קוב לגמרי המשיכה הלאה, והיא מגיעה למשחקים בטוקיו, שיהיו הראשונים שלה בקריירה, בכושר נהדר וכאמור עם תואר סגנית אלופת העולם המכהנת. בשנה וחצי האחרונות, מאז שנפרדה מהנבחרת הישראלית, היא התאמנה בעיקר בחו"ל עם גולשות זרות (אמה ווילסון הבריטית, גולשת אסטונית ועוד אחת דנית), דבר שלטענתה שיפר אותה מאוד. לוקה, שעדיין נמצא בחייה האישיים, כבר לא מאמן אותה (הוועד האולימפי לא הסכים לכך), כשלפני מספר חודשים חברה אל אליוט קרני האנגלי.
ספיצ'קוב מאוד מגוונת, יודעת לשוט טוב בתנאי מזג אוויר שונים, גם ברוחות חלשות וגם ברוחות חזקות, דבר שגורם לה להיות מאוד יציבה במהלך שבוע של תחרות, שזה יתרון משמעותי. אתר השייט האולימפי מאופיין גם הוא בתנאי מזג אוויר משתנים, מה שיכול לשחק לטובתה של ספיצ'קוב. מה שעלול להיות בעוכריה הוא שרוב גולשות העלית ותיקות ומנוסות יותר ממנה.
כך למשל שרלין פיקון הצרפתייה, בת ה-36, האלופה האולימפית מריו שברזומה שלה שש מדליות מאליפויות העולם ועוד שבע מאליפויות אירופה (חמש מזהב!), ליליאן דה חוס ההולנדית, בת ה-30, אלופת העולם המכהנת (עם מדליות נוספות באליפויות עולם ואירופה), שסיימה רביעית בריו נגיעה ממדליה אולימפית וסופיה קלפקה הפולנייה, מדליסטית הארד מלונדון 2012, בת 36, אמא לשניים שזכתה במדליית הארד באליפות אירופה האחרונה.
עוד יריבה מעניינת של הישראלית היא לו הסינית, אלופת העולם מ-2019, שמאז לא התחרתה בתחרויות בינלאומיות. גם אמה ווילסון הבריטית, בת גילה של ספיצ'קוב, שהתאמנה איתה, יריבה חזקה. "אני תופסת את עצמי עדיין כמישהי צעירה, יש לי פחות ניסיון מהגולשות בטופ העולמי אבל בשביל זה אני עובדת קשה, מקווה שאני עובדת נכון ושזה יבוא לידי ביטוי" אמרה על כך ספיצ'קוב.
למרות המתחרות החזקות, ועל אף גילה הצעיר, ספיצ'קוב הוכיחה בשנתיים האחרונות שהיא לגמרי שייכת לרמה הגבוהה ביותר. ראשי המשלחת סימנו אותה כמועמדת למדליה בטוקיו, טייטל שהיא מעדיפה להתחמק ממנו. "אני חושבת שאני גולשת טובה, אני לא אסתיר את זה אבל אני לא מרימה לעצמי יותר ממה שצריך" הבהירה בראיון לערוץ הספורט. אז אנחנו נעשה את זה בשבילה. עבור ספיצ'קוב - מדליה בטוקיו, היא לגמרי לא מילה גסה.
אחלו לקטי ספיצ'קוב הצלחה ברשת החברתית >>