המוביל הארצי: ישראל בונה על נבחרת הג'ודו
אחרי בצורת המדליות בלונדון, המשלחת תנסה לתקן את הרושם והישועה אמורה להגיע מהג'ודו, שהפך לענף הבכיר בזכות תכנון ארוך טווח. מה מצב הנבחרות, מי עלול להתמודד עם לחץ עצום, באיזה כושר ג'רבי ומה עושים אם לא נראה אף ג'ודאי ישראלי על הפודיום?
47 ספורטאים ייצגו את ישראל במשחקים האולימפיים בריו - המשלחת הגדולה בכל הזמנים. 4 שנים אחרי האכזבה הגדולה בלונדון - המשחקים הראשונים ללא מדליה לאחר 5 מהדורות אולימפיות רצופות - הגיע הזמן לתקן. איבוד המדליה הדרמטי של לי קורזיץ באתר השייט בוויימות' לפני 4 שנים לא היה רק סמל לחוסר ההצלחה של המשלחת אלא גם לחילופי משמרות בענפים האולימפיים - sailing out, judo in.
כאשר אורן סמדג'ה נכנס לתפקידו כמאמן נבחרת הגברים בג'ודו בינואר 2010 הוא לא היסס והיה מבין הבודדים בספורט הישראלי שהציגו תוכנית לטווח ארוך. כבר אז הוא הצהיר בפה מלא - "הגעתי לבנות סגל שיניב את הפירות לקראת המשחקים האולימפיים בריו 2016". יחד עם מאמן נבחרת הנשים שני הרשקו, שהצהיר גם מרגע כניסתו לתפקיד כי המטרה העיקרית היא הובלת הנבחרת לראשונה למשחקים האולימפיים, השניים מובילים את משלחת הג'ודו הגדולה ביותר אי פעם - 7 ג'ודאים - 3 גברים ו-4 נשים. אחרי עשרות מדליות בסבב העולמי, 3 מדליות באליפויות עולם ו-8 מדליות באליפויות אירופה במחזור האולימפי החולף, הציפייה מהג'ודוקות עם ISR על הגב היא ברורה - לחזור עם מדליה אחת לפחות. שתי מדליות ייחשבו להישג מדהים, בעוד חזרה ללא מדליות תיחשב לאכזבה עצומה נוכח סדרת ההצלחות ב-4 השנים האחרונות, מאז לונדון.
מה שווה הדירוג?
מתוך 7 הג'ודאים, 5 נמנים על השמינייה הראשונה בעולם, דבר שאמור לסדר הגרלה נוחה יחסית עד שלב רבע הגמר. מדובר בירדן ג'רבי, גילי כהן, שגיא מוקי, גולן פולק ואורי ששון. יחד עם זאת, מקרי העבר הוכיחו כי בג'ודו הכל עניין של יום נתון. בלונדון דימיטרי פיטרס הגרמני, שדורג 20 במשקל עד 100 ק"ג ערב המשחקים האולימפיים, ניצח 3 מדורגים, ביניהם אריק זאבי ב-43 שניות, בדרך לזכייה במדליה. ולא חסרות דוגמאות נוספות. "שמיניה היא לא חסינות", הודה המדורג 5 בעולם במשקל הפתוח ופעמיים ברציפות סגן אלוף אירופה, אורי ששון, בתוכנית "המגזין האולימפי" בערוץ הספורט. "דירוג יכול להקל במידה מסוימת, אבל הוא עדיין לא אומר יותר מדי". גם שני הרשקו הלך באותו קו: "דירוג הוא סוג של בונוס קטן, אבל ביום נתון למדורגות לא מובטח דבר וגם מי שלא מדורגת יכולה להתקדם".
האם הסבב העולמי מטעה?
משנת 2013 זכו הג'ודאים האולימפיים בכמות דמיונית של 91 מדליות, כאשר 82 מהן הגיעו מהסבב העולמי, 3 מאליפויות העולם ו-6 מאליפויות אירופה. העובדה שהמחזור האולימפי האחרון בג'ודו היה עמוס למדי סייעה לישראלים להגיע להישגים רבים, גם אם לעיתים פחות איכותיים.
"אין ספק שהנבחרות ואיגוד הג'ודו עמדו ביעדים יפים ומשמעותיים מבחינה כמותית ואיכותית, אבל הסבב הוא מאוד צפוף ולא תמיד מבדיל בין עיקר לתפל", מסבירה יעל ארד, המדליסטית הראשונה של ישראל - והיחידה עד כה בגזרה הנשית, "המשחקים האולימפיים, אליפות העולם ואליפות אירופה הם העיקר". המשותף למרבית הג'ודאים במשלחת הוא שהם הצליחו להתעלות בשנים האחרונות במעמדים הגדולים שארד מציינת. בין אם מדובר בג'רבי ופולק באליפויות העולם או שגיא מוקי, גילי כהן ואורי ששון באליפות היבשתית. על הנייר, יש להם את היכולת לספק את הסחורה גם בריו. סביר להניח שלפחות אחד מהם ייתן יום קרבות נהדר ויגיע להיאבק על מדליה. ושם, אנחנו יודעים, הכל פתוח.
חשש מעלייה של מפלס הלחץ
שירה ראשוני תהיה הישראלית הראשונה על המזרן במשקל עד 48 ק"ג, כאשר למחרת יעלו גילי כהן (52 ק"ג) וגולן פולק (66 ק"ג). בהמשך, על פי הסדר, יתחרו שגיא מוקי, ירדן ג'רבי, לינדה בולדר ואורי ששון. אם אחד מהג'ודאים הראשונים יזכה במדליה או יגיע להישגים משמעותיים במשקלים הנמוכים, אז הלחץ כמובן ירד מהכתפיים של מוקי, ג'רבי, בולדר וששון, שיגיעו יותר משוחררים ועם מומנטום חיובי. מנגד, אם לא יהיו תוצאות, כך יגבר הלחץ על הג'ודוקות שנותרו בתחרות. האם ששון וכתפיו הרחבות יצליחו לשאת את הלחץ שייווצר אם אף אחד מ-6 הג'ודאים שלפניו לא יעלה על הפודיום?
"זה רגע האמת של הספורטאים, עכשיו הם נבחנים וצריכים לשלב ב-100 אחוז בין יכולת פיזית וטכנית לבין יכולת מנטאלית ולספק את הסחורה. זה ההבדל בין להיות אלוף עולם באימונים לבין לעשות את זה ביום נתון לו מחכים כל החיים", סיפרה ארד במגזין האולימפי בחודש שעבר, "הג'ודו הישראלי יכול לחזור עם מדליה אחת או שתיים. יש לנו מועמדים טבעיים".
נבחרת הנשים: געגועים לחניקת ג'רבי
מבחינת הנבחרת של שני הרשקו, ברור שאין ציפיות מיוחדות משירה ראשוני, בעוד גילי כהן ולינדה בולדר יקוו להגיע לרבע הגמר ומשם לפנטז על הפתעה והגעה לפודיום, אם כי עדיין לא ברור באיזה כושר בולדר תגיע לריו. ירדן ג'רבי היא ללא צל ספק התקווה הגדולה של נבחרת הנשים, ויש שיאמרו של המשלחת הישראלית כולה. ב-2013 ג'רבי זכתה בתואר אלופת העולם לאחר שהציגה ג'ודו מרהיב, כולל חניקה מפורסמת במיוחד, שהותירה את קלריס אגבננו הצרפתייה מחוסרת הכרה בתום הגמר. כעבור שנה היא שוב עלתה על הפודיום, הפעם עם מדליית כסף. מאז החלה ירידה בהישגים ובהצלחות של ג'רבי, שחוותה שנה מאוד קשה, שכללה פציעות והפסדים, כולל לאליס שלזינגר, שתתחרה תחת דגל בריטניה.
עם זאת, חשוב להדגיש שגם בכושר פחות אופטימאלי מבחינתה ג'רבי הייתה מועמדת למדליה בכל תחרות ובלא מעט מהן הגיעה לקרב על מקום בפודיום. למרות שהיא יודעת שיש לא מעט ג'ודאיות המדורגות מתחתיה שיכולות לספק לה פייט קשה אפילו בסיבוב הראשון, המדורגת 4 במשקל עד 63 ק"ג יכולה להתפרץ בכל רגע נתון. "הדברים יותר מתחברים לי עכשיו", אמרה אלופת העולם לשעבר לפני מספר שבועות. נותר רק לקוות שהכל יתחבר לה ב-9 באוגוסט.
נבחרת הגברים: 3 ג'ודאים - 3 מועמדים
2 מדליות כסף מאליפויות אירופה ב-2015 ו-2016, תואר אלוף אירופה ב-2015, מדליית ארד מאליפות העולם האחרונה ועשרות מדליות מסבב הג'ודו העולמי. זה המאזן המשותף המרשים של פולק, מוקי וששון. השניים האחרונים נחשבים מועמדים טבעיים לזכות במדליה, לאור היציבות שלהם בסבב, אך דווקא פולק, שזכה בארד באליפות העולם האחרונה, הוכיח שהוא קורץ מחומר של מנצחים ויכול לפנטז על מקום בפודיום. וכן, גם כאן יש חשיבות עצומה להגרלה. אורי ששון, שמחזיק ביתרון איכותי על לא מעט מהמתחרים במשקל הפתוח, מגיע בכושר הטוב ביותר ויכול להיות זה שיצעד בעקבותיהם של יעל ארד, אורן סמדג'ה ואריק זאבי.
הציפיות: מדליה אחת. ומה אם לא תהיה?
ענף הספורט האולימפי הבכיר של ישראל יציג 7 תותחים בריו ומדליה אחת היא ציפייה ריאלית. עם זאת, כפי שהיה בשתי המהדורות הקודמות של המשחקים האולימפיים, יש סיכוי לא מבוטל שמשלחת הג'ודו תחזור בלי מדליה. אכזבה קשה מענף שעמד ביעדים שלו לאורך כל הדרך? בוודאי. ובכל זאת, חייבים להפנים שהג'ודו הישראלי נמצא במסלול הנכון להצלחה. אסור לכרות את הענף העבה ביותר עליו יושב הספורט האולימפי, גם אם זה אומר להמתין למדליה עוד 4 שנים. בכל מקרה, יעל ארד מבטיחה בצדק דבר אחד מובהק: "תהיה חגיגת ג'ודו ישראלית במשחקים האולימפיים". תתכוננו.