פיל לבן: על הבעיות של ריאל מדריד

חוסר מחץ, היעדר רכש והחלק של זיזו. הדרבי יביא שינוי?

אריק רייניש
אריק רייניש
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

במהלך פגרת טרום העונה, כשפסימיות אפפה את ברצלונה עקב הכשלים המקצועיים והניהוליים, רבים הכתירו את ריאל מדריד כפייבוריטית הברורה לקחת את האליפות, על אף חסרונותיה הברורים. אלא שאחרי 11 משחקים, הבלאנקוס עם 20 נקודות בלבד, מרחק שש נקודות ומשחק עודף מהיריבה העירונית אתלטיקו מדריד, רגע לפני הדרבי שעשוי להפוך את מאבק האליפות לכמעט בלתי אפשרי עבורה. גם בליגת האלופות הקבוצה לא ליקקה דבש, והעפילה רק במחזור האחרון. אז מה השתבש? ניסינו לנתח.

מחץ
ישנם שחקני התקפה רבים בסגל הקבוצה, אך אף אחד מהם אינו אמון על מלאכת הבקעת השערים - העבודה הבולטת ביותר במשחק הכדורגל. לראייה, ריאל מדריד היא הקבוצה שייצרה העונה הכי הרבה מצבי הבקעה בליגה (109), אבל הבקיעה מהם 17 בלבד – רק 15.5 אחוזי הצלחה.

הזאר אמור היה לספק רגעי קסם ויצירתיות,  אך מעולם לא נודע בזכות יכולות הכיבוש שלו, ובין כה וכה לא הצליח להישאר כשיר לאורך זמן. את כישורי הכידרור והפריצה המופלאים של ויניסיוס קשה מאוד לרכוש, אך קבלת ההחלטות שלו בשליש האחרון לוקה בחסר באופן מחפיר לרמות אלו.

רודריגו ואסנסיו לא מצליחים לשמור על יציבות, יוביץ' לא השתלב, מריאנו דיאז מעולם לא הצליח להוכיח שהוא ברמה המתאימה לריאל מדריד, ואת שיא הקריירה של כרים בנזמה העביר החלוץ בנסיון למשוך את תשומת לב שחקני הגנת היריב כדי להקל על הסקורר שלצידו להבקיע. נכון, קשה ואסור להמעיט ביכולותיו של הצרפתי, אבל במשחקים רבים מדי ריאל חסרה באופן מובהק ברגל המסיימת הנחוצה כדי להכריע משחקים. הבעיה הזו לא חדשה, אך ככל שמפשיטים את הקבוצה מכלים, כך היא מחמירה.

ויניסיוס. קבלת החלטות לוקה בחסר (Getty)
ויניסיוס. קבלת החלטות לוקה בחסר (Getty)

בשלוש העונות האחרונות בהן רונאלדו שיחק בקבוצה היא כבשה כמעט או יותר מכפול ממה שהקבוצה כבשה בתאריך הזה בליגה (32, 40 ו-30 באחרונה, לעומת 17 העונה), וכך גם בעונה שעברה (32), כששחקני ההתקפה זכו ליותר תחרות. אפילו בעונת הבלהות עם לופטגי וסולארי היא כבשה יותר (23). כשצריך מספר רב של מצבים כדי להבקיע, קשה מאוד לנצח, וכמאמר הקלישאה – כשלא מבקיעים, סופגים.

היעדר רכש
רבות דובר על אסטרטגיית המועדון שקבע הנשיא פולרנטינו פרז, מי שעד לפני כמה שנים כונה "מלך שוק העברות". מיטב הכסף הושקע בשחקנים צעירים ומוכשרים שיהיו הפנים של המועדון במקרה האופטימי, או שישמשו כקלפים בהם ניתן לסחור במקרה הפסימי.

כאחד המועדונים המעוטרים ביותר בספורט העולמי, ריאל מדריד מעולם לא התיימרה להיות מקפצה לשחקנים צעירים, אלא להיות מועדון שמתמודד על כל תואר בכל עונה, וכשסכום הרכש שהוקצה בארבע העונות האחרונות (588.75 מיליון אירו) נמוך מ-9 קבוצות עילית אחרות - ביניהן אינטר (685.40), ארסנל (592.44) או היריבה העירונית, אתלטיקו מדריד (667.70), קשה להתמודד על כל התארים.

ובכלל, אם בוחנים את הסכום שהוקצה בשנים הללו לרכש בניכוי הכנסות ממכירות, מגלים כי לא פחות מ-50 קבוצות הוציאו יותר מריאל - ביניהן בטיס, גנואה, ססאולו, וולפסבורג, ראן, ליל, שאנגחאי, ועוד. כדאי ואף רצוי להשקיע בעתיד, וכשמשווים את המאזן הכספי של המועדון ביחס לשאר קבוצות הפאר – קשה שלא להתפעל. אך הסגל הנוכחי חייב ריענון, ניסיון וחיזוק בנקודות ספציפיות. במצבו הנוכחי, הוא מדיף משובע מצד אחד, וחוסר נסיון ברור מהצד השני.

המאמן
זידאן היה, ונשאר, המאמן המתאים ביותר לריאל מדריד. קבוצות שונות דורשות כישורים שונים, והתאמת המאמנים למועדונים לאו דווקא קשורה למעמדם. בקבוצה עטורת כוכבים המאמן זקוק בעיקר ליכולות ניהול ולכריזמה, ואת אלו יש לזידאן בשפע, ודאי כשלוקחים בחשבון את רזומה הכדורגל העשיר שמאחוריו, ואת עברו במועדון.

הזאר. בעיקר פצוע (Getty)
הזאר. בעיקר פצוע (Getty)

כשהוא הבוס, רוטציות לניהול הסגל יתקבלו ביראת כבוד ושינויי מערכים בהתאם ליריבה יפורשנו בהערכה כי בכל זאת, מדובר בזינאדין זידאן. אלא שריאל נוצצת פחות ממה שהורגלנו, ופתאום הקבוצה זקוקה להפגנת כישורים אחרים ממאמנה. לדוגמא, לתבניות התקפיות מיוחדות במטרה להפיק משחקניו מעבר, או לתגובות מהירות בהתאם למתרחש על המגרש.

ובשונה מהפרגמטיות שמאפיינת את זידאן בנוגע לקביעת ההרכב או לשיטת המשחק, החילופים שהוא מבצע במהלך המשחקים נוטים להיות צפויים ומאוחרים, וגם עקשנות מסוימת בנוגע לשחקנים ספציפיים, דוגמת בנזמה, לוקאס ומנדי מצד אחד, או יוביץ', מיליטאו, חאמס ורגילון מצד שני - גורמת לכך שהבלאנקוס לא מנצלים היטב את כל הכלים שיש להם ביד.

זידאן היה ונשאר המאמן המתאים ביותר לריאל, ואסור לה לוותר עליו. אבל כל עוד החיזוק ימאן להגיע, הסגל הנוכחי יתקשה להתאים את עצמו למטרותיה של ריאל מדריד, וכך זידאן יתקשה להתאים את עצמו אליו.

חשוב לומר, מצבם של ה‫מדרידיסטס לא רע. אל תרחמו עליהם.‬‬‬ הקבוצה הנוכחית עשויה לשמש כבסיס לעונות הבאות, האמצעים הכלכליים של המועדון יכולים לפתור את הבעיות העכשוויות (מישהו אמר אמבפה  והולאנד?), ובזכות היכולת החלשה של יריבותיה – הם עוד עלולים לזכות בתארים בעונה הנוכחית, כפי שזכו באליפות אשתקד. אך חשוב להבין שהסגל הנוכחי לא תואם לציפיות שנלוות לשם המועדון, ואם ימשיכו להתעלם מהבעיות הקיימות – כפי שעשו בעונות הקודמות – הן רק יחמירו.

זידאן. לא הכל אבוד (Getty)
זידאן. לא הכל אבוד (Getty)