הבלאגן שנוצר בשל משבר נגיף הקורונה מעלה לא מעט סימני שאלה בנוגע לעתיד הכדורגל הישראלי. הנושא העיקרי המדובר בתקופה האחרונה הוא לגבי החוזים של השחקנים, בהינתן והליגה לא תחזור בזמן הקרוב. המלצת המנהלת לא לשחרר כרגע את השחקנים הזרים ולשמור על המסגרת הקבוצתית. הערכה כרגע היא שהליגה בכל מקרה לא תחזור לפעילות לפני ה-15 באפריל, וזה יוצר מצב בעייתי עבור המועדונים והשחקנים, שצריכים למצוא פיתרון משותף שלא יעשה נזק גדול מדי לכל הצדדים.
- 23:40, כל לילה ב-5SPORT: "עוברים את זה ביחד"
אז מה זה אומר? קיימת האופציה שכל השחקנים יצאו לחל"ת, אבל כמובן הנושא משתנה בהתאם לקבוצה ולמצבה הכלכלי. ישנם כמובן מועדונים גדולים עם מספיק כסף, כך שהשחקנים, על פי החוזים שלהם, עדיין מרוויחים מספיק ויכולים להתפשר ולקצץ משכרם, כפי שעשו היום (רביעי) שחקני בית"ר ירושלים. לפיכך, אותן קבוצות גדולות עשויות להתנגד. מאידך, ישנם מועדונים קטנים יותר שבעד חל"ת, שכן הם משלמים לשחקנים סכום לא גדול במיוחד, ועבורם יציאה לחל"ת יכולה דווקא להיות פתרון יותר טוב.
הערכה במנהלת שקבוצות גדולות לא יוציאו לחל"ת את שחקני הקבוצה הבוגרת, שבאמת ידגלו בקיצוץ מאחר והוצאה לחל"ת תגרום להם להפסד כספי יותר גדול, מאחר וביטוח לאומי לא יוכל לשלם מעבר ל-10,000 ש"ח לחודש. כרגע מי שקובע זה המועדונים, ולשחקנים אין כל כך מילה בנידון, מה שיכול להוביל למצב של תביעות ענק של עשרות כדורגלנים. שחקן אחד אמר: "אני מרוויח בסביבות ה-30,000 אלף ש"ח, למה שאני עכשיו אקבל רק 10,000 מביטוח לאומי? זה נכון שאסור להביא לקריסת הבעלים וצריך לעזור. רק תשימו לב שבדרך לא מביאים לקריסת חלק מהכדורגלנים".
ומה עם הזרים? על פי הודעה רשמית שיצאה היום הם לא יכולים לצאת לחל"ת. המנהלת כרגע לא מתערבת בתכנית העבודה של קבוצות, מי מתאמן ומי לא, אבל הבהירה שלא כדאי לשחרר שחקנים ולשלוח אותם חזרה לארצם. בכל מקרה נראה כי מרבית הזרים גם מעדיפים להישאר בארץ לאור המצב.
בינתיים, הקבוצות הקטנות התאגדו נגד ארגון השחקנים והמנהלת ולא מוכנות לקבל את ההחלטות וההסכמות שיינתנו. לדברי ראשי אותן קבוצות, הם לא יכולים לקיים אימונים על אף המכתב שנשלח ואז לחזור בתוך חמישה ימים לפעילות מלאה, והן יעשו זאת רק אם יהיו הנחיות ברורות של משרד הבריאות שרק מרחיב את המגבלות. אגב, אותן קבוצות טוענות כי הן מעדיפות להוציא את כולם לחופשה ללא תשלום בשל החלטת האוצר שדין חל"ת הוא כדין פיטורים. המשמעות אגב שהקטנות טוענות שהן במקרה כזה, ועל פי חוות דעת משפטית שקיבלו, לא יצטרכו להוסיף כסף לשחקנים מעבר ל-10,000 ש"ח מקסימום שמקבלים מביטוח לאומי.
בעניין אחר, כעת יש גם מכשול חדש - עיריית נתניה הודיעה היום על סגירת מתקן האימונים. עיריות רבות אחרות גם בדרך לשם בהתאם לתכניות. הקבוצות שלחו מכתב למשרד הבריאות כדי להבין את הנהלים הסותרים. היום הייתה שיחת ועידה של תשעה נציגי קבוצות בליגת העל (הפועל חיפה, הפועל תל אביב, חדרה, נתניה, בני יהודה, ק"ש, נס ציונה, רעננה וכפ"ס) יחד עם מספר עורכי דין בתחום דיני עבודה. שוחחו שם על האפשרות לצאת כולם לחל"ת, למרות ההתנגדות של מנהלת הליגה. בוחנים הכל מבחינה משפטית. ייתכן ובימים הקרובים רב הליגה תצא לחל"ת.
בפגישה שנערכה היום בין ארגון השחקנים לבין המנהלת, הסבירו אנשי המנהלת כי המוסד לביטוח לאומי פועל ליצירת מסלול ייחודי אשר יאפשר הגשת פנייה מרוכזת מצד השחקנים. היו"ר ארז כלפון אמר: "אני רואה חשיבות רבה בכך שהשחקנים יתנו כתף לבעלי הקבוצות, הכורעים תחת הנטל הכלכלי, במאמץ לסיוע במציאת פתרונות למשבר הכלכלי הגדול ביותר בתולדות הכדורגל הישראלי".
מנכ"ל ארגון השחקנים משה מישאלוף: "אנחנו, במסגרת הוראות משרד הבריאות, נחל כבר מחר בסבב שיחות עם כל הקפטנים של קבוצות ליגת הבורסה לניירות ערך והליגה הלאומית על מנת לאפשר את המשך קיום הכדורגל בישראל".