"זו הנורמה". בתוך הוועדה של פרשת נערות הליווי
שני חברי הוועדה לקביעת קוד אתי, גבי לסט ומעוזיה סגל נזכרים: "זה היה טרנד שהולכים לבחורות בנבחרת, היו שאמרו 'חטאנו, פשענו'", אך מוסיפים: "קשה לנו היה לבסס ראיות"
רגע לפני שנבחרת ישראל שוב עולה למשחקי הפלייאוף, אנחנו חוזרים 20 שנה אחורה וצוללים אל הסיפור שטילטל את הכדורגל הישראלי - פרשת נערות הליווי לפני המשחק מול דנמרק במוקדמות יורו 2020. בעקבות הדו"ח של הוועדה לקביעת הקוד האתי לנבחרות ישראל, והשאלות שעלו ממנו, שוחחנו עם שניים מחברי הוועדה - ניצב בדימוס גבי לסט ופעיל הספורט, מעוזיה סגל.
"היו נערות ליווי בוודאות", סיפר סגל על הבעיה הגדולה בעמדה בפניהם, "אף אחד לא הכחיש את זה, אבל אמרו 'זה לא אנחנו'. החל ממאמן הנבחרת וכלה באחרון השחקנים. אי אפשר היה להוכיח מי באמת היה עם נערות הליווי. היו אפילו שחקנים שאיימו שאם נפרסם שהם היו עם נערות ליווי, הם יתבעו אותנו. לא היינו יכולים לשים את האצבע על אדם כזה או אחר. אנחנו לא ועדת חקירה. גם בחקירה שנעשתה בחברת החקירות הפרטים גילו שהיו נערות ליווי, אבל לא יכלו לשים את האצבע".
סגל הוסיף: "הבעיה הייתה שכולם כיסו על כולם. לא היה לנו שום כלי להכריח אותם להודות או להביא אותם למצב שהם מודים. אנחנו לא חוקרי משטרה. אלה עבירות אתיות ולא פליליות. הוא שכב עם מישהי לפני המשחק, זה לא בסדר.... שישבור את הראש עם אשתו או עם החברה שלו. לכן עסקנו בעיקר בכתיבת הקוד האתי וההתאחדות אימצה אותו". גם לסט המשיך באותו קו: "ידענו מי השחקנים. הכל היה ברמה של דיבורים. לא היינו יכולים לבסס ראיות משפטיות לגבי אף אחד. עמדנו על כך שלא יכולים לקחת שחקן ולהאשים אותו. ואם שגינו?".
גם סגל וגם לסט עומדים על כך שהחשיבות של כתיבת הקוד האתי גדולה, גם בגלל העדויות להן נחשפו במהלך הוועדה. "זה היה טרנד בנבחרות שהיו הולכים לבחורות ומביאים נערות ליווי. משנים אחורה. לא מהתקופה של אותה נבחרת. זה היה חלק מהתרבות, זו הייתה נורמה. נפגשתי עם שני שחקנים. אחד מהם אמר לי בבירור 'זה היה. היינו פה, היינו שם'. הוא הודה. היה ברור שזו הנורמה. מדובר בשחקן בכיר מאוד שעד היום נמצא בענייני הכדורגל. מאז הוועדה, או שהם הצליחו להסתיר שאף אחד לא יודע או שלא היה".
לסט חיזק: "היו שחקנים ותיקים שדיברו ושמענו איך היה בעבר. היו כאלה שאמרו 'חטאנו ופשענו' לא פחות ממה שאתם בודקים עכשיו. לכן כתיבת הקוד האתי הייתה חשובה לנו ושיעמדו עליו ועל קיומו ככתבו. יש לנו בעיה אינהרנטית של חינוך או תרבות של ספורטאי. אם ההתאחדות יקפידו על מה שכתבנו אז, ולא יהיו סלחניים, זו התשובה לאיך צריך לנהוג בנבחרת ישראל".
ומה היה קורה אם דבר דומה היה מתרחש היום. התשובה של לסט ברורה: "אני מדיח אותם מנבחרת ישראל לשנתיים. אם אני יודע מי הם, אני לא רוצה לראות אותם בנבחרת. לא מעניין אם זה הכוכב הכי גדול. יש מסר אחד - הוא מייצג את מדינת ישראל ולא את עצמו. ברגע שהוא חוטא בזה, מבחינתי, אני לא רוצה לראות אותו בנבחרת".