"הדור של היום אוהב MMA, ולא איגרוף"

אגדת הלחימה, רנדי קוטור, בראיון מיוחד לערוץ הספורט

סבסטיאן רודריגס

תגיות: רנדי קוטור

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

יש לוחמים שאי אפשר להישאר אדיש אליהם, כאלה שכאוונגרדים פרצו את הדרך לדורות של היום, הגדירו מחדש את את הענף, שברו שיאים והוכיחו לכולם פעם אחר פעם שהגיל אינו פאקטור.

בלאטור 209 ייצא לדרך בהיכל מנורה מבטחים ביום חמישי ומביא איתו סוללה של כוכבים וביניהם אחד שיהיה קשה להתעלם מנוכחותו המרשימה. רנדי "קפטן אמריקה" קוטור, אגדה חיה ונושמת, אדם שזכה בכל הישג שיש לעולם ה-MMA להציע, חבר היכל התהילה היוקרתי של ה UFC. רגע לפני, קוטור דיבר בראיון מיוחד לערוץ הספורט וסיכם את הקריירה ושלח מסר לדורות הבאים.

בלאטור, הארגון השני בחשיבותו בעולם ה MMA, יגיע בפעם השלישית לתל אביב ובכך נותן את הבמה לכישרונות מקומיים להראות את כישוריהם ובתקווה גם להרשים מספיק בשביל להרוויח חוזה ארוך טווח עם האירגון. קוטור, אשר מגיע בכדי להתייצב לצד בנו ריאן קוטור אשר יתמודד בקרב חוזר מול חיים גוזלי.

את הקרב הראשון ביניהם בבלאטור 108 אשר התקיים בניו יורק ניצח ריאן וכעת לגוזלי יש הזדמנות לנקום על אותו הפסד. "מחנה האימונים שעשה ריאן לפני הקרב היה מצויין והוא מוכן לעוד קרב קשוח, תיהיה התוצאה אשר היא", רנדי התייחס להכנות לקראת הקרב של בנו.

קריירת הלחימה של רנדי החלה הרבה לפני שרוב העולם בכלל שמע על המושג ה-MMA, לאחר קריירה ענפה על מזרן ההיאבקות, קוטור החליט להיכנס לכלוב ולערוך את הופעתו הראשונה בשנת 1997 באירוע UFC 13. האמינו או לא, באותם ימים היה נהוג לערוך טורנירים יומיים, משמעות הדבר הייתה שלוחם יכול היה למצא עצמו נלחם עד שלוש פעמים בערב אחד. לקוטור לא היה קשה לתרגם את יכולות ההיאבקות שלו לניצחונות באוקטגון ועד מהרה אף הספיק לזכות פעמיים באליפות במשקל כבד נגד מוריס סמית' ופעם נוספת מול קווין רנדלמן זכרונו לברכה. 

קוטור היה מהלוחמים הבודדים בהיסטוריה שזכו בשתי חגורות אליפות בשתי קטגוריות שונות. לאחר שהפסיד את האליפות במשקל כבד ירד קוטור לקטגורית משקל קל כבד וגם שם קצר הצלחה וזכה באליפות שעל הדרך סיפק לעולם כמה קלאסיקות בדמות קרבות מרהיבים מול צ'אק לידל, ויטור בלפורט וטיטו אורטיז. עם זאת, האגדה ושמה רנדי קוטור החלה להיווצר כאשר החליט רנדי לעלות בחזרה למשקל כבד ובגיל 43 קרא תיגר על האלוף דאז טים סילביה, אשר היה גדול פיזית בצורה משמעותית מרנדי, אותו קרב אי שם בשנת 2007 שימש כהשראה ללוחמים רבים בכל העולם. "במהלך הקריירה היו לי הרבה ניצחונות אבל אני חייב להודות שהניצחון על טים סילביה הוא ללא ספק האהוב עלי ביותר", קוטו הצהיר, שכן הרי לא בכדי פרשן ה-UFC, ג'ו רוגן, הכריז מיד לאחר הקרב שרנדי קוטור הוא הגיבור שלו באחד המשפטים הכי מפורסמים שלו. 

הבן יגיע להילחם בישראל (getty(
הבן יגיע להילחם בישראל (getty(

לאחר שקוטור הגן בהצלחה על החגורה מול גבריאל גונזגה (שהגיע במומנטום מטורף לאחר נוק אאוט אדיר על מירקו קרו קופ), התפנה קוטור לאתגר הקשה בחייו - קרב הגנה על התואר מול ברוק לסנר ב-UFC 91. כאשר שאלתי את רנדי מהיכן הצליח לייצר פעם אחר פעם את המוטיבציה להילחם מול מתמודדים צעירים וגדולים פיזית ממנו דוגמת ברוק לסנר, תשובתו של קוטור הייתה חדה וחלקה: "הכי קל זה להגיע כאנדרדוג לקרב כי אז אין יותר מידי ציפיות. בחוסר הלחץ, אתה פשוט נכנס לקרב ומתמודד בצורה הכי טובה שאתה יכול".

הקריירה של קוטור לא רק התבטאה בשבירת שיאים אלא גם נודעה כאחת שהייתה רוויה בלא מעט תאקלים מול ה-UFC, במיוחד בשל הצורך העז לגן על זכויות הלוחמים. במהלך השנים פעל רנדי נרחבות בכדי ליישם את רפורמת עלי' (Ali Act) ב MMA', רפורמה אשר מיושמת בענף האיגרוף ומקנה זכויות יסוד ללוחמים. קוטור אף פעל להקים איגוד לוחמים עולמי שיסדיר את התנאים של כלל לוחמי ה-MMA מכל האירגונים ובנוסף כמענה לדומיננטיות ה-UFC על הענף, קוטור פעל ליצירת שוק חופשי: "האתגר הגדול בישומו של איגוד לוחמים וגם יישום 'רפורמת עלי' ב-MMA בסיסו בעיקר בחינוך לוחמי העתיד וזאת על ידי הסברה שתגרום ללוחמים להבין שהרפורמות יטיבו עימם. אם אכן נצליח ליישם את אותה רפורמה, אז גם ניצור שוק פתוח ב-MMA ובין האירגונים תיהיה תחרות מאוזנת. לפי דעתי זה עניין של זמן עד שהרפורמה תהפוך לשיגרה גם ב-MMA". 

במידה שאותה רפורמה הייתה מיושמת, אחת התקוות הגדולות של אוהדי ה-MMA ברחבי העולם כנראה והייתה מתממשת וזאת לאחר שה-UFC רכשו את האירגון PRIDE בשנת 2007, רכישה זו יצרה נדידה מאסיבית של כוכבי MMA שנלחמו ביפן והגיעו להילחם בארה"ב. למרות גיוס מרשים של השמות הכי חמים בענף, ב-UFC השקיעו מאמצים רבים לשים את ידם על השם הכי חם דאז אך כשלו שלא הצליחו להחתים את פדור אמיליאננקו. רנדי קוטור ניסה לשכנע את ראשי ה-UFC במשך 13 חודשים לארגן לו את הקרב, דבר שלצערו של קוטור מעולם לא התממש וזאת בעקבות חוסר הרצון של ה-UFC לעשות הפקה משולבת עם האירגון הרוסי M1, אירגון שנמצא בבעלותו של סוכנו של פדור, ואדים פינקלשטיין.

"הרפורמה תהפוך לשגרה" (getty)
"הרפורמה תהפוך לשגרה" (getty)
"אפשר לומר שזה בהחלט הקרב היחיד בקריירה שלי שרציתי ולעולם לא התממש", קוטור הודה. כיום אגב, יש שיתןף פעולה מלא בין שני האירגונים אולם בעיתוי מאוחר מדי לקריירה של אנדי. בשנת 2009 התרחש אחד הקרבות המכוננים בקריירה הארוכה של קוטור כאשר נכנס לזירה מול אגדה נוספת בשם אנטוניו רודריגו נוגיירה באירוע  UFC 102. אותו קרב נגמר בניצחון של נוגיירה וזכה בתואר קרב השנה לשנת 2009 (ובאופן אישי אחד הקרבות האהובים עליי), לקוטור זה היה רגע מיוחד ביותר "למרות שאת אותו קרב הפסדתי, אני נתתי את כל כולי באותו קרב. זה קרב שגרם לי לגאווה רבה".

מאז הפרישה מהזירה מתרכז רנדי קוטור בעיקר בקריירת משחק (הוא כיכב בסרט הבלתי נשכחים) וגם החל לפרשן קרבות בארגון PFL. עם זאת, מאחר שנקבע באופן מפתיע קרב טרילוגיה בין יריביו הוותיקים טיטו אורטיז וצ'אק לידל, קוטור נשאל האם יש סיכוי לראות אותו חוזר לזירה בשלב מסויים: "לפרשן קרבות זו עבודה מאוד מהנה עבורי אך הזמן שלי מתחלק בין זה לבין קריירת המשחק שלי, בגיל 55 אין לי תוכניות לחזור להילחם".

בקריירה הענפה שלו זכה קוטור להתמודד עם מיטב הלוחמים שהיה באותה העת לעולם להציע. בהתאם לכך ראיתי לנכון לשאול את אחת השאלות שהכי סקרנו אותי - באיזה קרב במהלך הקריירה חטפת את האגרוף /בירכיה /בעיטה הכי עוצמתית, קוטור בחר לציין קרב אחד ספציפי "הקרב השני שלי מול צ'אק לידל, אותו קרב הפסדתי בנוק אאוט". הקריירה של קוטור שימשה כהשראה לדורות הבאים וכיום ביססה את ההווה ב MMA ויש לו גם מסר להעביר לדורות הבאים: "לדעתי ענף הלחימה שמאפיין את הדור הנוכחי הוא MMA, לעומת העבר שענף האיגרוף היה הדומיננטי ביותר".

בין אם אתם נמנים בין מעריציו ובין אם לא, רמת הערכה שיש כלפי קוטור ברחבי העולם וגם מחוץ לענף הינה חוצת גבולות. אם אי פעם השתמשתם בגיל כתירוץ לחוסר הגשמת חלומותיכם אז קחו בחשבון שרנדי קוטור נלחם את הקרב האחרון שלו מול ליוטו מאצ'ידה בגיל 47. כשהמציאות עולה על כל דימיון.