ניקו רוזברג כבר עם יד אחת על תואר האליפות

סיכום מירוץ יפן: הגרמני ניצח בקלות לאחר זינוק רע של לואיס המילטון. ותודה לורשטפן

משה פינצ'בסקי

תגיות: פורמולה 1

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

ניקו רוזברג ניצח ואפילו רדבול אחת של מקס ורשטאפן נכנסה בינו לבין לואיס המילטון. הפוך ממה שהמילטון פילל לו. מרצדס מאפשרים לנהגים שלהם להתחרות על האליפות וזה לא דבר מובן מאליו, אבל כשהמירוץ הוא בין שני נהגים אותה קבוצה, אזי תקלה או טעות קטנה, כמו הזינוק של המילטון, מספיקות בכדי להכריע את המירוץ. המילטון דווקא נתן מירוץ חזק מאד של התאוששות. תראו מה הוא עשה ומה עשו נהגי פרארי. במירוץ הזה ההבדל בין ״racer״ לבין נהג מירוצים, היה מאד מוחשי. לרייקונן הייתה מהירות, אבל לא התעוזה לבצע את העקיפות שפטל ובעיקר המילטון כן ביצעו. העקיפות בתחילת המירוץ על הפורס אינדיה ועל הרדבול של ריקארדו היו מכריעות.

מרצדס חוגגים אליפות יצרנים סגורה כבר ביפן. זה לא שהיה ספק, אלא שרמת העליונות שלהם שנה שלישית ברציפות, מדהימה. אפשר להגיד שזאת תעודת עניות לרדבול, רנו ובעיקר פרארי, אבל מרצדס דוחפים את עצמם טכנולוגית ולכל הפחות שומרים על היתרון מהאחרים, אם לא מגדילים אותו. התקלות שלהם, במיוחד אצל המילטון, אולי מאד תקשורתיות, אבל תסתכלו על ההפרש שלהם כקבוצה או כיצרן מנועים על הקבוצות והיצרנים האחרים. עם שני הנהגים שלהם ובמיוחד עם צוות התכנון והפיתוח שלהם, אינני רואה נקודת חולשה לעונה הבאה, אלא אם ניואי יגלה משהו מדהים ורנו יעשו עוד קפיצת מדרגה.

הופתעתי מכמות העקיפות במהלך המירוץ, אבל טקטיקות הצמיגים השונות ייצרו הבדלי מהירויות עצומים על מסלול שמצריך שכל אספקט במכונית יעבוד מעולה: ההצמדה, הצמיגים, האיזון, הבלמים. יש פה גם פניות מהירות ומשולבות, ישורות לא קצרות, היירפין ושיקיין איטיים, שינויי גובה וצורך לעלות על ה"קרבים". מכונית קשיחה עם הרבה הצמדה תהיה מהירה בפניות, אבל תסבול בישורות גם בהאצה מהשיקיין וההיירפין וגם במהירות הסופית ובנוסף תסבול במעבר על הקרבים וגם תצרוכת דלק גבוהה יותר. לדעתי כדוגמה ניתן לקחת את ההונדה של אלונסו מהמירוץ הזה. כלומר, הקבוצות מתמודדות עם כמות משתנים מדהימה וכל אחת מחפשת למקסם את היתרונות של המכונית שלה, תוך הסתרת או אי חשיפת החולשות ומבלי לפגוע יתר על המידה באספקטים אחרים של המכונית. זה המאבק של הקבוצות בכל מירוץ, אבל במסלול תובעני כמו סוזוקה, המאבק הטכני קשה בהרבה. נראה למשל שקבוצת האס כיווננה את המכוניות יתר על המידה למהירות מירבית בדירוג, אך לא הצליחה להשיג את היתרון שקיוותה לו במירוץ והתדרדרה לאחור.

מתקרב למטרה. רוזברג (GETTY)
מתקרב למטרה. רוזברג (GETTY)

המירוץ של המילטון היה מרתק במיוחד לאחר הזינוק הבעייתי ומראה מה נהג מעולה יחד עם המכונית הטובה ביותר וקבוצה שחושבת נכון טקטית יכול לעשות, למרות שקשה מאד לעקוף מכוניות תחרותיות. מרצדס חילקו את היתרון שלהם עם המכונית לאספקטים השונים שלה וכך היא הייתה חזקה מאד בכל מקום, בהאצה, בפניות ובבלימה. רייקונן שהיה לפני המילטון נכנס לעצירה בסוף ההקפה ה 12 יחד עם פרז בפורס אינדיה ונתקע יחד איתו בין סמנים אחוריים, לא הצליח לעקוף והמילטון שעשה עוד הקפה מהירה על מסלול נקי ייצר את היתרון לעקוף את שניהם במכה אחת בעצירה שלו. מול פטל, מרצדס עשו עם המילטון הפוך, אנדרקאט, כאשר המילטון נכנס ראשון, מנצל את יתרון הביצועים על הצמיגים החדשים, וכאשר פטל נכנס הקפה מאוחר יותר, הוא כבר יצא מאחוריו. נשאר להמילטון להסתדר על המסלול עם ורשטאפן, אבל לסגור על מקס ולעקוף את מקס הם שני דברים שונים לחלוטין, אפילו עבור המילטון. בסופו של דבר המילטון השיג יציאה טובה יותר מפניית "ספון" לישורת האחורית הארוכה ודווקא זה היה בעוכריו כאשר ניסה עקיפה אל תוך השיקיין וחטף את ה"צ'ופ" מרשטאפן, עמוק אל תוך איזור הבלימה.

קשה להעריך מה המילטון היה מצליח לעשות מול רוזברג בקרב ראש בראש, ללא הזינוק האיום, אבל עוד הזדמנות של לואיס להפעיל לחץ פסיכולוגי על ניקו חלפה. רוזברג מפגין ביצועים טובים וקונסיסטנטים ללא טעות או תקלה ובינתיים נראה, שדווקא המילטון חש את הלחץ והחל לשחק משחקים עם נציגי התקשורת, שאת חלקם האשים בסיקור לא הוגן כלפיו. באופן אישי, אני מתחיל לקבל תחושה, שהמילטון מחפש כבר אשמים בהפסד האליפות לרוזברג ומסכים עם הפרשנות של בועז קורפל בסוף המירוץ , שסוזוקה היווה נקודת הכרעה במירוץ האליפות. ברור שדבר עוד לא סגור, אבל עכשיו, כמו שאומרים באנגלית, "האליפות בידי רוזברג בכדי להפסידה". עם יתרון של 33 נקודות, רוזברג, בהיעדר תקלה או טעות, יכול לסיים מיקום אחד אחרי המילטון בכל המירוצים שנותרו ועדיין לקחת את האליפות.

אם מרצדס המשיכו לשלוט למרות החששות הטכניים שלהם לגבי המנועים, הרי שפרארי השיגו איזה שיפור לו קיוו עם השינויים, שהוצגו כבר במלזיה, אבל כמובן שהעונש של פטל יחד עם החלפת גיר מאוחרת לרייקונן, מחקו את כל מה שהושג בדירוג. מצד שני, אם הקבוצה תצליח להמשיך להראות שיפור בביצועים ללא תקלות או טעויות ועונשים, אזי הקרב עם רדבול על המקום השני באליפות היצרנים, עדיין פתוח תאורטית, אם כי לרדבול יתרון ענק של 50 נקודות ורק כ- 200 נקודות פוטנציאליות עדיין בקופה.

לואיס נותר בצל (GETTY)
לואיס נותר בצל (GETTY)

פורס אינדיה הצליחו בסוזוקה להשיג יתרון על ויליאמס ופתחו פער של 10 נקודות במירוץ למקום הרביעי באליפות היצרנים. קבוצת האס הינם המאוכזבים הגדולים ביותר לאחר שלא הצליחו להביא אפילו מכונית אחת לנקודות לאחר שזינקו 7 ו 10. מהבחינה הזאת, ויליאמס לפחות צמצמו את הנזק מול פורס אינדיה.

הסבב פונה אל אוסטין, טקסס. מסלול נהדר נוסף עם מאפיינים רבים דומים לסוזוקה. קרב האליפות נוטה יותר מתמיד לטובת רוזברג, אך היו דברים מעולם, והמסלול באוסטין הוא המקום בו המילטון הצליח לנצח את רוזברג ולהכות אותו גם מנטלית. מהפכים רבים כבר קרו בעבר כמו בעונת 2007 או בעונת 2010, אבל בשני המקרים האלה, 3 נהגים התחרו על האליפות ובשניהם, דווקא הנהג שהיה מאחור, הצליח לקחת את האליפות, מה שלא קיים כיום. רוזברג יכול לכלכל את צעדיו רק מול המילטון והיתרון של מרצדס יעזור לו לשמור מתחרים אחרים מחוץ לחישוב. ניפגש ב COTA ונראה מה יקרה.

יופי ילד. ורשטפן (GETTY)
יופי ילד. ורשטפן (GETTY)