היה עשר: הנקודות שעשו לנו את ריו

מייקל פלפס הפך לגדול מכולם, יוסיין בולט הראה שבמסלול אין שני לו, הג'ודו הישראלי הגיע לשיאים חדשים עם ג'רבי וששון. שירי אלג'ם עם 10 נקודות שנזכור מהמשחקים בריו

שירי אלג'ם, ריו

תגיות: ריו 2016

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

זהו זה. המשחקים האולימפיים בריו מאחורינו. שנים של עבודה, ציפייה, דריכות והתכוננות התרכזו לשישה עשר ימים של אירוע הספורט הגדול בתבל. שישה עשר ימים שבהם למעלה מ-10,000 ספורטאים מ-206 מדינות מימשו את יעדם להתחרות בבמה הגדולה ביותר, מעטים מהם הגשימו את החלום הנכסף והפכו למדליסטים אולימפיים. שישה עשר ימים של רגעי שיא, הצלחות, אכזבות והפתעות כמו שרק המשחקים האולימפיים יכולים לספק. לפניכם עשר נקודות סיכום:

1. מייקל פלפס יש רק אחד. לא היינו צריכים את הבריכה האולימפית בריו כדי לדעת עד כמה השחיין האמריקני הזה ספורטאי אדיר והגדול ביותר בתחומו, אבל אם היו עוד כאלה שקצת פיקפקו אחרי שהוא הודיע שהוא עושה קאמבק, פלפס בהחלט השאיר אותם פעורי פה. ההופעה החמישית שלו במשחקים האולימפיים הסתיימה עם 5 מדליות זהב ומדליית כסף נוספת. 23 מדליות זהב בקריירה, 28 בסך הכל. אחרי המספרים האלה, אין צורך להוסיף.

השחיין הגדול מכולם. פלפס (Getty)
השחיין הגדול מכולם. פלפס (Getty)

2. מדליות לישראל הביאו ירדן ג׳רבי ואורי ששון שריגשו מדינה שלמה. הג׳ודאית (עד 63 ק״ג), אלופת העולם לשעבר וסגנית אלופת העולם לשעבר, עמדה בלחץ ובציפיות הגבוהות וזכתה במדליית הארד. ג׳רבי הוסיפה לעצמה עוד תואר יוקרתי לרזומה המפואר שצברה בשנים האחרונות והוכיחה, שוב, שהיא קורצה מחומר אחר.

יומיים לאחר שג׳רבי הפכה למדליסטית האולימפית השביעית של ישראל בכל הזמנים, ששון (100+ ק״ג), חברה לנבחרת, הקפיץ שוב את העם היושב בציון עם מדליית ארד נוספת. מבחינתו זה היה סיום מתוק במיוחד לשנה פנטסטית עטורת הישגים, בה מיצב את עצמו כאחד מהג׳ודאים הבכירים בישראל. ענף הג׳ודו הוכיח שהוא אחד מהענפים ההישגיים במדינה, אם לא ההישגי והמצליח ביותר.     

 3. מדליות זהב קטף יוסיין בולט. הפנומן מג׳מיייקה, הגדול מכולם, האגדה החיה- רק תבחרו את הסופרלטיב, שכתב בריו עוד פרק בהיסטוריה. זה היה צפוי, ידענו שזה מה שיקרה ובכל זאת התמוגגנו מכל ריצה, מכל צעד, מכל תנועה. בולט הפך לאתלט הראשון שזוכה בשלוש מדליות זהב באותם שלושה מקצים בשלושה משחקים אולימפיים רצופים, ונתן לנו את הזכות הגדולה לספר לילדים ולנכדים שראינו אותו בלייב. 

4. כמות השנים שצריך לחכות עכשיו עד למשחקים האולימפיים בטוקיו. עכשיו זה נראה כמו דבר בלתי אפשרי. איך נחכה כל כך הרבה זמן? 

ג'רבי. תואר יוקרתי לרזומה מפואר (Getty)
ג'רבי. תואר יוקרתי לרזומה מפואר (Getty)

5. אולי הכי מתסכל בתחרות הג׳ודו, תשאלו את שגיא מוקי. ככה קרוב ככה רחוק. מוקי (עד 73 ק״ג), אלוף אירופה לשעבר, הגיע לריו כשהוא מדורג שלישי בדירוג האולימפי אבל מאחורי הקלעים עבר את המשבר הגדול ביותר בקריירה שלו. שבועות ספורים לפני המשחקים הוא סבל מפריצת דיסק, שלוותה בכאבים עזים והגבילה אותו עד כדי כך שהיה חשש שיוכל לקחת חלק בתחרות.

למרות הכל מוקי התייצב לטורניר, הגיע עד לחצי הגמר ומשם הכל כבר ידוע. הוא סיים במקום החמישי והמרשים, וכונה ע״י ראשי המשלחת ״גיבור״ בשל התנהלותו והישגו. לקראת טוקיו 2020 מוקי יעלה לקטגוריית המשקל של עד 81 ק״ג, ויקווה לעלות על הפודיום ביפן. 

6. סנטימטרים הפרידו בין חנה קנייזייבה מיננקו למדליה אולימפית, מדליה אולימפית ראשונה לאתלטיקה הישראית. קופצת המשולשת, סגנית אלופת העולם וסגנית אלופת אירופה, הגיעה לגמר אחרי שלב מוקדמות חלש אבל כאחת מהפייבוריטיות לעמוד על הפודיום. למרות שעברה בחודשים האחרונים פציעה קשה בכף רגלה, הקופצת התעלתה במאני טיים וסיפקה גמר מדהים. היא קבעה 14.68 מטרים, שיא עונתי, מרחק שישה סמטימטרים כאמור ממדליית הארד, בה זכתה אולגה ריפקובה הקזחית.


 

מיננקו. הופעה מכובדת (Getty)
מיננקו. הופעה מכובדת (Getty)

7. המקום אליו הגיעו גולשת הרוח מעיין דוידוביץ׳ והג׳ודאית לינדה בולדר. דוידוביץ׳ חתומה על אחד מהימים היותר מסקרנים ומותחים שהיו למשלחת הישראלית במשחקים האלה. שיוט המדליות לנשים בגלשני RS:X היה השיוט הצמוד ביותר שידעו בשנים האחרונות, כשלא פחות משש גולשות יכלו לסיים אותו על הפודיום, ביניהן דוידוביץ׳ שהגיעה לשיוט מדורגת במקום החמישי.

למרות פתיחה טובה, הישראלית סיימה את השיוט במקום התשיעי, מה שהעניק לה את המקום השביעי. אז נכון שדוידוביץ׳ לא סיימה עם מדליה, עליה הצהירה כמטרה, אבל היא בהחלט עשתה תחרות מדהימה.

בולדר, הג׳ודאית ההולנדית-ישראלית (עד 70 ק״ג) הגיעה למשחקים אחרי למעלה משלושה חודשים ללא תחרות בעקבות פציעה קשה בברך. למרות זאת היא עלתה בנחישות גדולה למזרן והגיעה לבית הניחומים, אך הפסידה ולא הצליחה לעלות לקרב על מדליית הארד. האם בולדר תמשיך לקמפיין אולימפי נוסף? עוד לא ידוע.     

דוידוביץ'. הייתה קרובה למדליה (Getty)
דוידוביץ'. הייתה קרובה למדליה (Getty)
8. אתלטים ישראליים התחרו בריו אבל להוציא את קנייזבה מיננקו הבנו עד כמה הפער בינינו לבין העולם הוא גדול. דונלד סנפורד, רץ ה-400 מטרים, שקיווה להעפיל לחצי הגמר סיים בסופו של דבר רק במקום ה-33, ואילו הקופץ לגובה דימה קרויטר עבר רק 2.17 מטרים והיה רחוק משיאו (2.29 מטרים).

במרתון הנשים מאור טיורי סיימה במקום ה-90 המכובד אך לונה צ'מטאי לא הצליחה לסיים את הריצה בעקבות כאבים בשרירי החזה שנבעו מהפסקת הנקה. אצל הגברים מארו טפארי רשם תוצאה טובה כשסיים במקום ה-74, אך טסמה מוגס ואגז' גוואדה סיימו במקומות ה-121 וה-122 , כשהם רחוקים בכ-15 דק מהתוצאות שהכניסו אותם למשחקים.

9. מדליות אולימפיות יש לישראל בכל הזמנים, שתיים מהן כאמור מריו. יעל ארד ואורן סמדג׳ה היו פורצי הדרך בברצלונה 1992, ואחרי שבלונדון 2012 חזרה המשלחת בידיים ריקות הפעם קיבלנו תיאבון לקראת המשחקים בטוקיו והחיפוש אחר מדליה עשירית. 

10. פנדלים היו במשחק על מדליית הזהב בין ברזיל לגמרניה, שבסופם הסלסאו חגגו מדליית זהב אולימפית ראשונה בכדורגל רגע לפני טקס הנעילה. מי אם לא ניימאר נשלח לבעוט את הפנדל העשירי והמכריע ואיך לא, כבש, פרץ בבכי וסידר נקמה מתוקה על התבוסה 7:1 במונדיאל לפני שנתיים. הרגע אולי הכי משמח של הברזילאים במשחקים האולימפיים.  

ניימאר. הרגע המשמח ביותר של הברזילאים (Getty)
ניימאר. הרגע המשמח ביותר של הברזילאים (Getty)