עוד חוזר הניגון: מצעד הפתיחים הכי גדולים של תוכניות הספורט

לבד בסלון, בפאב עם חברים או על הדשא ביישוב. תמיד חיכינו לצליל שמסמן שזה מתחיל. הכינורות של ליגת האלופות, הסינטיסייזר של גביע אירופה בכדורסל או האות של "שירים ושערים"? לכבוד יום העצמאות, קבלו דירוג נוסטלגי במיוחד

גיא רז

תגיות: פתיחים

Getting your Trinity Audio player ready...
מה לדעתכם הפתיח הטוב ביותר? טקבקו לנו
מה לדעתכם הפתיח הטוב ביותר? טקבקו לנו
שנה גודל פונט א א א א
אזהרה. אם אתם מהאנשים ששונאים נוסטלגיה תעצרו כאן. גלילה של הדף כלפי מטה תעורר אצלכם פריחה קשה. מצד שני, אם אתם לא נמנים על אותה חבורה צינית אתם מוזמנים ליהנות מדירוג - שרירותי לחלוטין - של 10 פתיחי תכניות הטלוויזיה הגדולים ששודרו בישראל. ברור שקשה לבחור, יש אינספור דעות, אבל הדירוג הזה לא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות. למה? כי ספורט הוא לא רק המעקב היומיומי אחריו - מה עשו היום מכבי והפועל - אלא גם זכרונות שהוא חורט בצורה שונה אצל כל אחד שבאמת אוהב אותו.  צלילים מוכרים מהילדות, משחקים איקוניים, שמות שנשכחו, אבל רק אתה זוכר. גם לתוכניות הספורט עליהם גדלנו יש חלק גדול בכך. המטרה היא שפשוט תלחצו על הנגן ולפחות קטע אחד יעיר מחדש רגעים, או סתם מנגינה שאהבתם.
 
מקום 10: שידורי הפרמייר-ליג
לא מזמן התעוררתם אחרי לילה של הוללות. ליגת העל מתחילה עוד כמה שעות, בערב מחכות לכם בארסה, ריאל או כמו שקורה לאחרונה "הצגה כפולה" מרגשת, אבל בינתיים בממלכה מתחילים לשחק בערך בשעות של ליגת העל לנוער. לכם זה ממש לא איכפת - אתם שומעים את הנעימה הזו ויודעים שככה פותחים שבת. מי שאחראים לה אגב הם להקת האינדי הבריטית "Kasabian", שהפתיח עצמו מבוסס על שירה Fire, אותו תוכלו לשמוע בלינק הזה.

מקום 9:  NFL ON FOX
למרות הנסיון לייצר התלהבות מהסופרבול, אי שם באיזור פברואר מדובר בסך הכל, כפי שהגדיר זאת היטב אחד מחברי המערכת, "בענף ספורט איזורי". ענף שמעניין 300 מיליון אמריקנים ועוד בודדים על פני יתר הגלובוס שהיו מעדיפים להיוולד בבולטימור/גרין ביי, ויסקונסין. אלא שגם בור שכמוני בכל הקשור לג'ו מונטנה, ג'ו פטרנו או ג'ו עמר התוודע לא פעם לקטע הבא. הרבה בזכות ערוץ המזרח התיכון.

 

מקום 8: חמישיות
האמת היא שמדובר בכלל בשיר שסוגר תוכנית. כזו שכבר אינספור פעמים אמרו עליה שהיא מהטובות על המסך שלכם. אלא שבהיעדר פתיח דומיננטי המנגינה הזו היא שהפכה למזוהה ביותר עם שימי ריגר, ח"כ עופר שלח וחבריהם. אה, וגם זרים משעשעים שעולים על המטוס קצת אחרי כתבת הצבע שעשו עליהם - ונעלמים מהתודעה. מי שאחראי לשיר הוא ההרכב הוותיק Kool & the Gang והוא נקרא Big fun. בצדק.

מקום 7. מבט ספורט
כשבונים רשימה שכזו, מקום של כבוד מגיע גם לזקנת השבט. תוכנית הספורט הראשונה של הטלוויזיה הישראלית עלתה לאוויר אי שם בסוף שנות ה-60 ובמשך שנים היתה ספינת הדגל של שידורי הספורט בארץ. לפתיח שלה לא היתה ברירה, אלא להיכנס לפנתיאון. האחראים: דן שילון שבחר את הנעימה Jägerlatein של המלחין הגרמני James Last.  

מקום 6: הליגה הספרדית
ב-2003 הקטע המצויין Pistolero (של ההרכב Juno Reactor) לא ממש הצליח להרים את הסרט הקצת פחות מצויין "היו זמנים במקסיקו". למרבה המזל בחדרי העריכה של ערוץ זה היה מי שזיהה את הפוטנציאל. איפשהו בנקודת הזמן הזו הוא הפך בין לילה את "פיסטולרו" לפסקול היחיד שמתקבל על הדעת כאשר חושבים על הליגה BBVA. מה שלנו עוד עשוי להישמע כהזוי הוא שישראל היא ככל הנראה המדינה היחידה בעולם בה השיר הזה מזוהה עם מסי, רונאלדו וכל השאר. הימור לא פרוע: הם בכלל לא מכירים אותו. מנגד, עכשיו אתם כבר בטוח יודעים איך קוראים לו.

מקום 5: המנון ליגת האלופות
אין אוהד כדורגל אחד שלא מכיר. כנראה שאין גם אוהד כדורגל אחד שלא המציא גירסא מביכה משלו למילים הלא מובנות של השיר הזה, שמורכב מאנגלית, צרפתית וגרמנית - השפות הרשמיות של אופ"א. מלווה אותנו כבר 20 שנה (מבוסס על לחן שנכתב כבר ב-1727) ומפמפם עוד קצת אדרנלין רגע לפני שהקצפת של אירופה עולה על הדשא ושניה אחרי ה"תבלו" של מודי. אז למה הוא מדורג רק כאן? האמת, קצת חרוש. כאן תוכלו למצוא את הפתיח הקצר וזה ההמנון המלא:

מקום 4: פתיח מכבי ת"א באירופה - ערוץ 1
במהלך שנות ה-90 שמות כמו רנדי ווייט, ראשרד גריפית', גיא גודס, מוטי דניאל, טיטי פופה ואחרים עיטרו את הסגל של מכבי ת"א, שבניגוד לשנים האחרונות, התרגלה לעוף בדרך כלל כבר בשלב ההצלבה. את אותה תקופה ליווה הפסקול המיתולוגי של ערוץ 1 ששידר את מה שכונה אז "גביע אירופה לאלופות" מההיכל "ביד אליהו". נכון, לא מדובר ביצירת מופת אבל פרץ הנוסטלגיה שתתמלאו בו בעוד כמה שניות שווה לגמרי את המיקום הגבוה יחסית. מצד שני אם אתם לא מחסידי "הקבוצה של המדינה" - הבחילה מובטחת.

מקום 3: NBA ON NBC
אם כתבה שכזו היתה מתפרסמת בארה"ב סיכוי גבוה שהפתיח הזה היה מדורג בראש. אחד מקטעי הספורט הכי קליטים שיש, שליווה את הפריחה הגדולה של ה-NBA בשנות ה-90. מי שאחראי לו אגב הוא המלחין ג'ון טש. בקונצרט בו הופיע סיפר טש על הדרך בה הביא לעולם את הקטע שנקרא Roundball Rock. מיד אחר כךהוא גם  דפק ביצוע שלא ימאס לכם לשמוע עוד הרבה זמן.

מקום 2: שירים ושערים
אתם צודקים, לא מדובר בכלל בתוכנית טלוויזיה. אבל מה, לא נעשה כבוד לנכס צאן ברזל שכזה? ברור שכן. אם אתם אוהדי כדורגל בעשור השני לחייכם ומעלה בטוח גדלתם עליו. מול הרדיו בבית, על הדשא בקיבוץ/מושב או כמובן עם הטרנזיסטור באחד מהיציעים ברחבי הארץ - מעדכנים את היושבים לצידכם, ומדי פעם מוכרים מידע מוטעה - בשביל הצחוקים. מצד שני,  אם אתם יותר צעירים, סביר להניח שגם ככה אתם לא יודעים מה זה כדורגל ישראלי. בכל מקרה, ולמרות "ששירים ושערים" עדיין חיה ובועטת, מדובר כנראה עבור רבים בקטע שמסמל תקופה אחרת שכבר לא תחזור - לטוב ולרע. אליך אליהוא.

מקום 1: משחק השבת
הימים בהם היה משודר רק משחק אחד בטלוויזיה. יש שיאמרו שזו גם הסיבה מדוע אנשים מוכנים להישבע שפעם הכדורגל פה היה טוב יותר. הם פשוט לא היו חשופים בלייב לקצב עוצר הנשימה במפגש בין צפרירים חולון לבית"ר ת"א. במקום זאת הם קיבלו 3 דקות ממיטב הביצועים של מרקו בן ברוך ומשה אייזנברג על גבי תיאוריו מלאי הכריזמה של יהודה סנפירי בתוכנית סיכום המחזור של ערוץ 1. רק שלתוכנית הזו, ומספר משדרים אחרים של מחלקת הספורט, היה את אות הפתיחה שאותי הכי מרגש. מיושן? ברור. אבל לשמוע את המנגינה המוכרת עולה רגע אחרי שמאיר אינשטיין זועק "פנימה / וזה ברשת"? הפרחים לרוממה.  

נשארו בחוץ, אבל ראויים לאיזכור: NBA on ESPN ; שידורי היורוליגNBA on TNT ; הדקה ה-91, תכנית סיכום המחזור של ערוץ 2