עשו זאת בעצמכם: כך מכבי ת"א יכולה למחוק פער של 21 נקודות

הצהובים, שהובסו בהפרש גדול במוסקבה, מוכרחים לתקן בבית. אבל איך עושים את זה? ניצן פלד מצא פתרון: רק לפני שבוע הלייקרס נחלצו מפיגור עמוק יותר מול ניו אורלינס, כך עובדת התיאוריה. אז דייויד בלאט, המבחן המעשי כולו עליך

ניצן פלד
Getting your Trinity Audio player ready...
סמית' ובראיינט, הראשון ילמד מהשני? (gettyimages ואלן שיבר)
סמית' ובראיינט, הראשון ילמד מהשני? (gettyimages ואלן שיבר)
שנה גודל פונט א א א א

מכבי תל אביב ולוס אנג'לס לייקרס חולקות לא מעט קווים דומים. בשני המקרים מדובר במועדון הכדורסל המקצועני המצליח בתולדות המדינה, שתיהן נתפסות על ידי מי שאינו אוהד אותן כמו אימפריות מרושעות, שתיהן לובשות צהוב, וגם הכחול והסגול לא שונים יותר מדי אחד מהשני. שלא לדבר על זה שעד לא מזמן בשתי הקבוצות היה רכז נמוך שלא מרכז, צולף שלשות קריטיות ונותן את הכל בהגנה. פה קראו לו דרק, פה דריק. ממש "קוצו של יו"ד".

אפשר להמשיך עם זה עוד קצת, אבל הנקודה ברורה, והיא הוצגה רק כדי להביא אותנו לעניין המרכזי – והוא: איך קולעים 20 ומשהו נקודות כשהצד השני כמעט לא קולע כלום. משהו שמכבי צריכה, ושלייקרס עשתה רק לפני שבוע.

זו אמנם לא המטרה האחת והיחידה של מכבי במשחק שלה הערב מול חימקי מוסקבה. פשוט בגלל שגם אם תנצח ב-30 היא עוד יכולה שלא לעלות להצלבה, וגם אם תנצח ב-7 היא עוד יכולה לעלות. אבל במצב עניינים סביר למדי, ניצחון על חימקי ב-22 נקודות ומעלה יוכל מאוד לעזור למכבי בסוף שלב הטופ 16, זכר להפסד 88:67 ברוסיה. ומאחר ומדובר במשימה בכלל לא פשוטה, חשבנו שבמכבי ישמחו לקבל עזרה נפשית מאחותן הרוחנית, לוס אנג'לס לייקרס, שב-6 לחודש פיגרה ב-25 נקודות מול ניו אורלינס הורנטס, רצה 0:20 ב-6:45 הדקות האחרונות של המשחק, ויצאה משם עם ניצחון באמת מדהים.

אז בבקשה, ככה עושים זאת נכון:

1. 9:44 דקות לסוף המשחק ההוא בניו אורלינס, ההורנטס עלו ל-83:100, אחרי שכבר הובילו ב-25 נקודות מוקדם יותר במשחק. ואז זה התחיל.


(התמונות באדיבות NBA.COM)

סטיב בלייק, הרכז המחליף של הלייקרס, מצא עצמו בתוך הצבע של ההורנטס, וכשגם מטה וורלד פיס באזור, הגנת המארחים התכווצה – במיוחד אל פארוק אמינו, מספר 0, בגבו למצלמה. בלייק מצא את ג'ודי מיקס, האיש שאמינו היה צריך לסגור, בחצי הפינה לשלשה. 0:3 בריצה שלנו. מה שמכבי יכולה כמובן לקחת מזה זה את הניסיון לחדור לצבע ולכווץ את ההגנה בשביל הקלעים. להבחין מי בא עם יד חמה ובביטחון (לא דבר קל עבור שחקני מכבי בשנתם הראשונה בנוקיה, במשחקים שכאלה), ולא לפחד ללכת אליו. בלי שלשות אי אפשר לייצר ריצה שכזו.

2. 100:86, 7:13 לסיום. בהתקפה הזו לייקרס שוב מכווצת את ההגנה, אבל כשהשומרים של ניו אורלינס מתרכזים הפעם בקלעי החוץ, הוא מנצל את זה כדי למצוא שחקן פנוי בצבע – דווייט הווארד. לייקרס סידרה לקובי "אופן" קלאסי, ומאוד מרווח (שימו לב לסטיב בלייק, בצד שמאל של התמונה, מפנה לו את כל הכנף הימנית). כשקובי חודר הווארד עושה תנועה קלה אל עבר האמצע, וכששלושה שחקנים מתכווצים סביב קובי, הוא מוריד כדור להווארד להטבעה קלה. 2:5.

3. 102:89 (רובין לופס הטביע בצד אחד, הווארד קלע עונשין בצד שני), 5:21 לסיום. כמו בקרב אגרוף, כשאתה יודע שאתה חייב לגוון בחבטות שלך כדי לשמור את היריב לא מאוזן וכשהוא כל הזמן צריך לנחש, גם לייקרס הקפידה לתקוף את הגנת ניו אורלינס בזיג-זג של פנים-חוץ, ובכל פעם לנצל את מה שההגנה נתנה לה. כאן ההתקפה שוב מתחילה מהנשק היעיל של קובי והווארד בפיק אן רול בטופ-אוב-דה-קי, רחוק מהסל. אחרי שזה התחיל בשלשה (חוץ) ונמשך בדאנק של הווארד (פנים), שימו לב לעמדה של מי שאמור לשמור את מיקס – הוא בתוך הצבע. קובי מנצל את זה כדי למסור למיקס, שפנוי לגמרי – קולע שלשה נוספת (חוץ). 2:9.

4. אז אחרי שהיה לנו רצף של חוץ-פנים-חוץ, לייקרס חוזקת לאותו פיק אן רול של קובי והווארד, והפעם מבצעת אותו עוד יותר רחוק מהסל. זה גורם ללופס לתת לקובי מרחק, כיוון שהוא חושש מחדירה. קובי עושה דבר פשוט, ועולה לשלשה פנויה – מהלך שדייויד לוגאן בהחלט יכול לחקות. 2:12.

5. המהלך הזה במצב של 102:95 להורנטס קובי עשה משהו שמכבי תהיה חייבת אם היא תצטרך לייצר כזה יתרון: מזל, ויכולת אישית. אחרי שהוריד ריבאונד בצד אחד, קובי דהר כל הדרך אל הסל, ועם שלושה שומרים שנזהרים שלא לקבל שלשה, הסתבסב על השומרים האיטיים מתחת לסל של ההורנטס וסיים בעצמו, 2:14.

6. אוקיי, אז מה היה לנו עד עכשיו? זיג-זג. לייקרס בכל התקפה הנחיתה על ההורנטס מכה אחרת, בשילוב של פנים-חוץ, מה שגרם לניו אורלינס בכל פעם להמר כמו שוער בפנדל, ובכל פעם לטעות. היה לנו גם מזל (החטאות של ניו אורלינס, אחוזים טובים של לייקרס), ויכולת אישית. מכבי, כמובן, תצטרך את כל אלה – אבל זה לא יספיק. כי היא תהיה חייבת לקבל גם מתנות. כמו, למשל, המתנות שהגנת ניו אורלינס נתנה ללייקרס. מה שאתם רואים כאן הוא בלבול נוראי (ולא הנוראי ביותר, כפי שנראה בהמשך), שמשאיר את מיקס – הבחור שהרגע צלף שתי שלשות, לבד לגמרי בעמדה המועדפת עליו. מדוע כל חמשת שחקני ניו אורלינס נמצאים במרחק של קילומטר ממנו? לא ברור. הקהל בהיכל נוקיה יצטרך לעשות את המיטב כדי להוציא את שחקני חימקי משווי משקל בצורה כזו. 2:17.

7. בהתקפה הבאה לייקרס לא מקבלת מתנה מניו אורלינס, אז היא חוזרת למה שעבד לה כל כך טוב עד עכשיו, הפיק אן רול בין קובי להווארד. במכבי השחקם עם הכדור יכול להיות כל אחד מריקי היקמן, יוגב אוחיון, לוגאן או אפילו דווין סמית', למרות שאותו עדיף להשאיר בחינה פינה, כדי למתוח את ההגנה בהצבת סיכון לשלוש או להוריד כדור במקרה ושחקן יוצא אליו באגרסיביות. כאן, עם זאת, מי שנתן סוג של מתנה לייקרס הם השופטים, שפעמיים אפשרו להווארד לבצע חסימה נעה על אריק גורדון. בפעם השנייה קובי ניצל את זה כדי להגיע עד לטבעת. אז תוסיפו לרשימת הרכיבים גם שיפוט שהולך לצד הנכון. 2:19.

8. בשלב הזה הגנת ניו אורלינס כבר עמדה על קצות האצבעות שלה, איבדה את הביטחון, ולא מצאה תשובה לפיק אן רול של ברייאנט-הווארד. אחרי עוד חסימה יעילה קובי שוב נשאר מול שומר גבוה שמפחד ממנו, נותן לו יותר מדי מרחק, וקובי עולה לג'אמפ קל מקרוב. שימו לב – בכל המהלכים שהראינו עד עכשיו, זה רק השני שהוא יכולת אישית מובהקת של קובי, וגם את המהלך הזה יש למכבי שחקנים שמסוגלים לבצע.

9. לפני שאנחנו מגיעים לישורת האחרונה – בטח שמתם לב שלא דיברנו על הצד השני של המגרש. אז הנה כמה דברים בסיסיים שלייקרס עשתה, ושמכבי תצטרך לעשות גם.

קודם כל, היא שיחקה הגנה אישית, ולא נתנה לאף שחקן של ניו אורלינס מרחק. גם סטיב נאש נצמד לאיש שלו, וגם המטרייה האווירית של הווארד (שון ג'יימס?) וכמה החטאות של ניו אורלינס, שאיבדה ביטחון בכדור שלג, תקעו לה את ההתקפה.

אבל זה לא נעצר כאן. כי ניו אורלינס עשתה גם היא מה שהיא יכולה בשביל להקל על הלייקרס לחזור למשחק, ולא רק בהגנה. שימו לב כאן כיצד שני שחקנים של ניו אורלינס (בפינה הימנית העליונה של התמונה) פשוט עומדים מחוץ למגרש. כמובן, הם מאוד יעלים בעמדה הזו. לליקרס. וזה לא שברגע שהם חזרו הם עשו משהו משמעותי.

כמו כן, לייקרס שלחה שלושה או ארבעה שחקנים לריבאונד ההגנה. היא לא הימרה על שלשות של ניו אורלינס, לכן שמרה אישית, מה שהקל עליה להציב כמה וכמה שחקנים בעמדה נוחה לריבאונד הגנה. נכון, כשאתה שולח שלושה או ארבעה שחקנים לריבאונד ההגנה אתה מאבד את האפשרות לצאת למתפרצות, אבל שימו לב, לייקרס כמעט בכלל לא הייתה צריכה את משחק המעבר בשביל להרכיב את הריצה הזו. היא פשוט הוציאה לפועל בצורה מושלמת בהתקפה המסודרת.

ודבר אחרון, מוזר וחביב, שאמנם קצת קשה לראות בתמונה, אבל שימו לב כיצד סטיב נאש מוציא את כדור החוץ הזה לקובי ברייאנט – הוא פשוט עושה את זה בתנועה שמדמה זריקת עונשין. כלומר, גם כשהוא עומד בצד ולא מעורב בהתקפה הוא מוצא דרכים להישאר חם למקרה שיצטרך לזרוק. סוד קטן של הרכז הגדול? בכל מקרה, את כל הדברים הקטנים, כאלה ואחרים, מכבי תצטרך לעשות כדי לבנות יתרון של 20 נק'.

9. את אחד המהלכים הגדולים של המשחק לייקרס עשתה מתחת לשל של עצמה – עם חסימה גדולה של הווארד על רובין לופס, בניסיון הטבעה. אתם יודעים מי האיש במכבי שיכול לעשות דברים כאלה.

10. ולבסוף, אחרי שראינו כיצד מכבי, סליחה, הלייקרס, הוציאה לפועל בהתקפה בשיטת זיג-זג, אחרי שראינו כיצד היא ניצלה פרצות בהגנת ניו אורלינס וקיבלה שני סלים מיכולת אישית של קובי, כיצד שמרה קרוב ואישי בהגנה והלכה חזק לריבאונד ההגנה, כיצד נהנתה ממזל בשיפוט ובקליעות ובהחטאות של ההורנטס, וכיצד נהנתה מטפשות של ניו אורלינס... קבלו את המהלך הכי מטופש אולי בתולדות ה-NBA, או בטח אחד המועמדים לתואר המכובד הזה.

שימוב לב לתמונה הזו? סטיב בלייק מכניס כדור. שחקני ניו אורלינס שומרים בין הלייקרס לבין הסל שמימין בתמונה. תראו את התמונה הזו לכל אחד – כל אדם שראה דקת כדורסל בחייו – ותשאלו אותו "לאיזה צד תוקפת הלייקרס?", והתשובה תהיה אחת: ימינה. הנה, עובדה, שחקני ניו אורלינס שומרים בינם שחקני לוס אנג'לס לבין הסל הימני. ובכן, חבריי וחברותיי הקוראים, בפיגור 2, 25 שניות לסיום, החבורה של מונטי וויליאמס שומרת על הסל הלא נכון. מיד אחרי הרגע שמונצח כאן בתמונה, קובי מתחיל לרוץ אל הצד השני, מקבל כדור, וקולע כשהוא לבד לגמרי, וסוגר את המשחק. הסל הזה עשה 102:106, מה שאומר – ריצת 2:23. בדיוק 21 ההפרש שמכבי הפסידה במוסקבה. 5 שניות לסוף, אחרי עוד התקפה רעה ומבולבלת של ניו אורלינס, קובי קלע פעמיים מהקו והשלים ריצת 2:25, או 0:20 ב-6:45 הדקות האחרונות של המשחק.

עכשיו מכבי רק  צריכה לקוות שחימקי תהיה טיפשה כל כך כמו ניו אורלינס.