הימור פרוע

לוק ג'קסון היה מכונת קליעה בקולג', נבחר 10 בדראפט, עשה צרות לבראיינט ואז הכל קרס. ניתוחים, פציעות וירידת ליגה שלחו אותו לירושלים

אייל גרוסברד

Getting your Trinity Audio player ready...
ג'קסון (gettyimages). מלברון לנעימי
ג'קסון (gettyimages). מלברון לנעימי
שנה גודל פונט א א א א

לפני 6-7 שנים היה נחשב לוק ג'קסון לשחקן מגוון, סופר אינטליגנטי ומכונת קליעה שיכולה לייצר נקודות מכל מצב. הבחירה ה-10 בדראפט 2004 היה אמור לספק פאנץ' לחמישיה השניה בקליבלנד של לברון ג'יימס הצעיר, ויכולותיו לשחק במספר עמדות היו אמורות להפוך אותו בהדרגה לשחקן חמישיה. אלא שלחיים תכניות אחרות: ג'קסון עבר שני ניתוחים בגבו ואחד בכף ידו, בתווך עוד היה מועמד לקבוצות אירופאיות בכירות ביניהן מכבי ת"א, אך בגיל 29 הבין שכדי להמשיך ולהתפרנס עליו לנדוד לאירופה. שנה אחרי, כשברזומה ירידת ליגה עם פררה האיטלקית ועונה אישית סבירה אך נטולת כל משמעות, ג'קסון הגיע לירושלים בעיקר כדי לחוות. את עצמו כנוצרי, וכשחקן שרק רוצה להתפרנס מהזמן שנותר לו.

קראתם נכון. הזר הראשון שעודד קטש החתים הקיץ בהפועל ירושלים ושלא שיחק מעולם בארץ, מודה כי שינה פאזה, אולי מהשלמה עם חוסר מזלו. "כדורסל הפך לחלק משני בחיים שלי, משני להרבה דברים כמו הבן שלי, אבל עדיין יש לי אהבה ותשוקה למשחק. אני עדיין יכול לשחק", אמר לאחרונה בראיון. "אני מאמין שאני עדיין יכול ושתהיה לי עונה טובה". עד הגעתו ג'קסון, נוצרי מאמין, למד על ישראל, התנ"ך והמקומות ההיסטוריים בהם הוא מתכנן לבקר בצוותא עם בני משפחתו. למרות שהכל נשמע נחמד, ספק אם ללוק ג'קסון הזה התכוונו בהפועל ירושלים.

לפני הגעת ג'קסון קטש לא החתים בבירה זר שלא הופיע קודם לכן בארץ ולא היה מודע למה שיביא עימו למגרש. מצבת הזרים במלחה בעונה שעברה כללה אף כאלה ששיחקו אצל המאמן בגליל. עודד כבר הודה בשיחות עם אנשי הקבוצה כי הוא אינו מכיר היטב את שוק הזרים, אך ההחלטות הסופיות הינן בעיקר שלו אחרי עריכת קלטות וקיצורן תוך שימת דגשים מיוחדים על הדברים שברצונו לראות. את דיז'ון תומפסון קטש מאוד רצה בירושלים, כעוגן מרכזי לצד בראיין רנדל, וביקש מההנהלה לעשות הכל כדי להחתימו. ירושלים הייתה מוכנה לשלם לפורוורד, ששיחק בעונה שעברה בספרטק סנט פטרסבורג אצל צביקה שרף, כ-400 אלף דולרים, אולם העסקה נפלה מסיבות כאלה ואחרות. את ג'קסון ירושלים החתימה ב-150 אלף דולרים בלבד.

ב-NBA ג'קסון כשל, בעיקר בגלל פציעות. מי שהיה סקורר ענק במכללת אורגון מבין כיום את התאמתו הגדולה לסגנון הכדורסל האירופאי. "הוא כמו עוד מאמן ורכז על המגרש", הסביר דרור כהן, עוזר מאמן ירושלים. משחקו הטוב בקריירה היה כששיחק במדי פילדלפיה וקלע 30 נק'. באחד אחר קלע 12 נקודות במחצית אחת על ראשו של אחד, קובי בראיינט. "השיטה האירופאית מתאימה לי יותר כי חשוב לי להיות שחקן בקבוצה", אומר ג'קסון. "בקבוצה אתה לא רק קולע, אלא גם שומר ומוסר. שיחקתי כשלצדי לברון, שאקיל, ווייד, פירס וברניאני, אבל החיים לוקחים אותך לעתים למקומות אחרים".

חוסר המזל של הקלעי, שבעבר כונה "הקלע השמאלי הטוב ביותר שיצא מאורגון", פגע בו מספר פעמים. שלוש פעמים במהלך הקריירה, כולל פעם אחת באירופה, נפצע רגע לפני חתימה על חוזה. מי שנבחר לפני ג'וש סמית ואל ג'פרסון בדראפט לא רק שלא הצליח להציל את פררה מירידה, אלא שאף לא נכנס, לדברי עיתונאים איטלקים, לתפקיד המנהיג שכל כך ציפו שיהיה. "לוק ג'קסון הגיע כשחקן NBA וברור שגם כשחקן המוכשר ביותר בקבוצה, אבל הוא לא היה מה שציפו ממנו - דוגמא לצעירים ואחד שיסחוף אחריו למעלה מועדון", נכתב בשלהי העונה באיטליה.

גם אחרי שצלף 40 נק' ב-20 דקות מול נאפולי המתפרקת לא זכה לתהילה. "אני רק נהנה כל יום מהעובדה שאני הולך, יכול להתאמן בחדר כושר ולשחק כדורסל", הוא טוען. "הכדורסל לקח אותי למסע ארוך, מה-NBA לקבוצות בליגת הפיתוח שם אתה משתכר עד 24 אלף דולר לעונה. מרגעים גדולים ועד לכאבים ולרגעים מרים. ברגע אחד הפכתי מאחד משחקני הכדורסל הטובים בעולם לבחור ששוכב ללא יכולת לזוז בבית חולים בקליבלנד. לאחד שתוהה האם אוכל להתכופף ולקשור את שרוכי הנעליים".

ג'קסון סיפר לאחרונה כי קיבל במהלך העונה שעברה כ-7 הצעות, בהן מרומא ומקבוצות יורוליג נוספת, אולם את העונה הצליח להשלים בפררה. האם זהו השחקן שיכול להוות עוגן מרכזי לצד בראיין רנדל או שמדובר בשירת הברבור של שחקן מוכשר אך חסר מזל? דבר אחד בטוח: מדובר בהימור הגדול ביותר שלקח עד עתה עודד קטש, גדול עוד יותר מהבאתו של וויל סולומון.