למה שהפעם מכבי תצליח?
יש הרבה דמיון בין מכבי של 02/03 לזו הנוכחית: הסגל צעיר, שחקנים בולטים נטשו והעומס גדול. מה נשתנה? בלאט הפך לאחד המאמנים הטובים בתבל
לפני 9 שנים נכנסה מכבי תל אביב לעידן חדש אך גם קצר, כשהצטרפה לליגה האדריאטית לעונה אחת ושיחקה בשלוש מסגרות. גם אז, כמו בעונה שעתה נפתחת, על הקווים עמד דייויד בלאט והסגל שנבנה היה עמוק יותר וצעיר במטרה להתמודד עם העומס הצפוי של בין 65 ל-85 משחקים בעונה. בעונת 2002/3 מכבי ההיא נסמכה על זרים כבנו אודריך בן ה-19, קווינסי לואיס המאכזב ומרכוס גורי שהיה צעיר, מוכשר ונלהב אך בלתי מנוסה, כשבלאט מוצא עצמו נקלע למצב ביש כשאודריך וגורי נפצעו לתקופות לא קצרות, הקבוצה צלעה והתלוננה על הנסיעות התכופות והעייפות, והודחה מפיינל פור היורוליג לראשונה לאחר שלוש שנים.
מספר קווי דמיון ניתן למצוא בין העונה הנוכחית לזו של 2002/3. גם אז הייתה זו עונתו השניה של בלאט כמאמן ראשי של הצהובים. גם אז מכבי פתחה את הליגה הנוספת קצת אחרי הופעה בפיינל פור (עם האפמן, מקדונלד, בשוק, הנפלד, פארקר, צ'ורה וחבריהם, כשיותם הלפרין הצעיר משמש כשחקן האחרון בסגל) וסגל שונה לחלוטין חודשים ספורים אחר כך. במועדון הגדירו את חוויית האדריאטית ההיא, שהסתיימה עם הפסד מפתיע למרקו פופוביץ' וזאדאר בגמר, כ"ניסוי וטעיה" ובטוחים כי הפעם, מעבר לתנאים הכלכליים המשופרים בגללם נכנסה מכבי שוב להרפתקה הזו, הניסיון שצבר בלאט אמור לסייע לקבוצה להצליח בכל המסגרות. אחרי עונה בה הכניס רוח חדשה, השיב את התלהבות האוהדים ויצר מכבי מקורית, מפתיעה ומרעננת, מגיע המאמן לעונה כאיש המפתח. בדיוק כפי שהיה לפני 9 שנים בדיוק.
בניית הסגל
לפני 9 שנים חוו בלאט ושחקניו עומס יוצא דופן. השיטה של המאמן והקושי ב-3 משחקים בשבוע הביאו אותו לביצוע חילופים רבים, כשבלא מעט משחקים הכניס את כל 10 השחקנים בסגל למגרש עוד ברבע הראשון. בנוסף, דורון שפר חזר מפרישה כשלקבוצה היה מאזן שלילי ביורוליג, ולמרות שלא הזכיר את שפר של פעם הקבוצה נראתה טוב יותר. ומה הפעם?
בלאט: "אנחנו מנסים לבנות סגל באותה איכות של העונה שעברה, אבל גם לקחת בחשבון שיש להרחיב את הסגל כדי לעמוד בדרישות הנוספות שיש עם הכמות הנכבדה של משחקים. יש לנו קבוצה טובה ועמוקה, וניתן לעשות עוד מהלכים אם וכאשר יש את האפשרות לעשות אותם".
הפקת הלקחים
הקושי בהתמודדות בשלוש המסגרות הוביל את מכבי לעונה שהסתיימה עם דאבל בארץ ולא יותר. פיינל פור היורוליג לא רק שלא הגיע, אלא שהצהובים עלו לטופ 16 מהבית המוקדם רק מהמקום החמישי עם מאזן 7:7, בעוד שבאדריאטית החלשה בהרבה ניצבו מהפתיחה בראש הטבלה. בסיום אותה העונה פינה בלאט את תפקיד המאמן הראשי לפיני גרשון וחזר לשמש כעוזרו בקבוצה שטרפה את היבשת וזכתה בשני גביעי אירופה. בשנים שעברו בלאט השתמש בשיטות הגנה אחרות, קיצר את הרוטציות ולעתים תכופות בעונה שעברה שיחק למעלה מרבע שלם עם אותה החמישיה.
בלאט: "בסופו של דבר אותה עונה הייתה מאוד מוצלחת. אני מסיק מאותה עונה שצריך להבין ולהראות ולהתייחס הרבה יותר בסבלנות וסובלנות להתפתחויות ולדינמיקה של השנה, כי זה משהו שונה בתכלית מעונה רגילה. צפויות הרבה יותר עליות וירידות עקב העומסים, הנסיעות, ההרכבים והפציעות וכל דבר שיכול לקרות בעונה שהיא עמוסה מאוד. לכן, צריך להפגין אורך רוח ולהישאר נאמנים לדרך, למטרה ולא לאבד פרופורציות. יחד עם זה, עדיין לעבוד לכיוון המטרות הסופיות שיש לנו".
השאיפות
מכבי ת"א עברה תהליך של שינוי בשנים האחרונות. הפסד כבר לא נתפש בהיסטריה, ואיש לא לוחץ על כפתור הפאניקה במקרה של בעיות סביב המועדון או בתוכו. מעל לכל, ערך הניצחון הוא עדיין המטרה המקודשת, אבל הדרך אליו נכונה יותר. בעונה שעברה, הרבה בזכות כדור ההרגעה שהכניס בלאט למערכת, מכבי חזרה ללב הקונצנזוס וידעה היטב להשיב לביתה אלפי אוהדים שכבר נטשו בגלל אירועים כאלה ואחרים שאפפו את המועדון.
בלאט: "מכבי תל אביב רוצה קבוצה טובה, איכותית ועם אותה אישיות והתנהגות, וכמובן שבאיכות שהייתה לנו בשנה שעברה. יחד עם זאת, הקבוצה רוצה להצליח כי זה הייעוד שלנו. הגישה השתנתה ביחס לעבר. התמונה הכוללת של המועדון והאווירה במועדון היא ערכית, ייצוגית ואיכותית יותר מאשר רק מבחינת התוצאות".
המסקנות
אוהדי מכבי לא אהבו את חוסר ההצלחה אז באירופה. בלאט ספג לא מעט שריקות בוז מהאוהדים ביד אליהו, אלה שהורגלו לניצחונות ולפיינל פור במינימום. גם האדריאטית נתפשה כמפעל שמפריע לקבוצה לצבור מומנטום, והתלונות, גם אם המרומזות שהשמיעו חלק מהשחקנים, יחד עם הפציעות, הובילו להחלטה להיפרד מקבוצות הבלקן לאחר עונה אחת וסגנות.
בלאט (סיכום שנתן יום אחרי הגמר ההוא עם זאדאר): "היינו גאים במה שעשינו. שיחקנו טוב, הסתובבנו בעולם ופתחנו פתח לעוד קבוצות ישראליות. עמדנו בעומסים אדירים ואני גאה כי בסך הכל זו הייתה חוויה".
מה היה מ-2003?
האדריאטית העונה תכלול 14 קבוצות לעומת 12 אז, כאשר רק 4 קבוצות הופיעו בשני השנתונים. הליגה עצמה הפכה למודל כלכלי מוצלח למדי בבלקן וגיבשה שורה ארוכה של ספונסרים מקומיים ובין-לאומיים התומכים בה. אך ההבדל המהותי, והחשוב מאוד גם למכבי, הוא שבניגוד לעבר מופיעות בה כיום הקבוצות הבכירות של מדינות יוגוסלביה לשעבר כלובליאנה ופרטיזן. בנוסף, קבוצות כצדוויטה זאגרב עברו שיעור אירופאי בעל ערך רב במסגרות היורוקאפ והיורוצ'לנג', ומגיעות עם ניסיון, בניגוד לקבוצות חלשות שהיו בשר תותחים עבור הצהובים ב-2003 כבוראץ ולאשקו.
ומה יהיה?
השיקול העיקרי של מכבי הפעם מחושב יותר והוא כמעט כולו כלכלי. את החשיפה וההכרה הבינ"ל בכל פינה ביבשת יש לצהובים, המגיעים אחרי עונה פנטסטית בה הגדירו מחדש את המונח "כנגד כל הסיכויים". מנגד, גם הפעם ניתן להשתמש במילים של בלאט מלפני 9 שנים ("חוויה") ושל דרק שארפ עוזרו, שהיה מצוין במשחקים רבים באדריאטית ("היה קשה, אך זו גם הרפתקה מגבשת") ,ולהניח שמכבי תעבור מסע מחשל. עוד מסע מחשל, בעצם. בלאט הגדירו הכי טוב כשאמר: "אנחנו יודעים שלא תהיה לנו עונה חלקה ונקיה כמו זו הקודמת, אבל נהיה איכותיים". כמו אז, מכבי מגיעה גם הפעם עם שינויים בסגל. מאידך, מאמנה ומנהיגה כבר היה שם, למד וידע לתקן ולהפוך עצמו ממאמן צעיר ומבטיח לאחד החשובים, הנחשבים ובטח שהבכירים באירופה. ואולי זהו הפקטור החשוב ביותר לעונה סטייל NBA שכזו.
סייע בהכנת הכתבה: רועי גלדסטון