רוצים להתמקצע? שחקני פיפ"א מחלקים טיפים

טובי שחקני הפרו קלאב בארץ עוזרים לכם להשתפר במשחק

תגיות: Fifa 18

יובל כהן
שנה גודל פונט א א א א

לא הרבה יודעים, אבל כבר כמעט שנתיים רצה בישראל מערכת ליגות פיפ"א מקצועית שמכילה למעלה מ-10 קבוצות שמשחקות פעמיים בשבוע, בשעות קבועות ממש כמו במציאות, כאשר כל המשחקים משודרים בשידור ישיר ב-TWITCH/YouTube. הליגה משוחקת במוד הפרו קלאבס (Pro Clubs), כאשר כמעט בכל המשחקים עולים כ-22 שחקנים, 11 נגד 11.

מצב ה-Pro Clubs הוא מצב במשחק פיפ"א כבר משנת 2009, בו כל משתמש מגלם שחקן אישי משלו, אשר מלווה אותו לאורך כל המוד ומשתפר ככל שמתמידים ומשחקים יותר. במצב זה לא ניתן לשחק לבד, אלא רק בקבוצות של 2 עד 11 שחקנים. בשבוע שעבר דיברנו עם ראשי הקהילה והשבוע הסתקרנו כיצד ניתן לככב בכל עמדה שנרצה.

המדריך הבא נוצר כדי לפתוח לכם את כל האופציות, בין אם החלום שלכם הוא להיות הרגל המסיימת, הפליימקר החכם או התחנה האחרונה בהגנה. ריכזנו לכם את הטיפים הטובים ביותר לכל עמדה מטובי המומחים בישראל.

שוער (GK):
בעמדת השוער הבאנו שניים מטובי השוערים בארץ: אורי עזרא מ"אפטר פרטי", ונועם שרעבי מ"שחצנים", וזהו המסר שלהם אליכם: "קודם כל, חייבים להבין ששוער זה תפקיד מאוד גדול במגרש. חייבים לבוא לכל משחק מוכנים בצורה הטובה ביותר ולהיות מרוכזים, צריכים להסתכל על היריב, ולהיות ערוכים לכל מצב במגרש. תחילה, עליכם להתמקם עם L2 או LT (תלוי בקונסולה), מקש זה ימקם אותך בעמדה הנכונה בתרחיש הנוכחי ויעזור בכדי לפתוח את הגוף, כמו כן חייבים לחכות עם הזינוק עד שיוצאת בעיטה לעבר השער ולא לגעת בסטיק לפני בשום אופן אחרת בוודאי תשארו מאחור.

כמו כן אתם צריכים להגיב מהר לכדורים, לפעמים יש בעיטות מפתיעות מאוד ושוער גדול נמדד ביכולת שלו להגיב אליהן, נסו ולכוון את הסטיק לכיוון הנכון ובצורה הטובה ביותר ובכך תוכלו להציל את הכדורים האלו.
במצבים נייחים- להתמקם בעצמכם עם הסטיק של התזוזה, כדי שלא תעמדו רחוק ותספגו שער במצב.
דבר נוסף והכרחי הוא לדבר עם ההגנה: אם יש כדור שאתם יוצאים אליו להודיע כדי שלא תתקעו אחד בשני או תפספסו את הכדור.
הטיפ האחרון והכי חשוב:  לא להתייאש. כי כולם מתחילים לא טוב וחוטפים גולים שטותיים . לא לוותר. "

בלם (CB):
בעמדות הבלם, שניים מהבלמים התותחים בארץ מדברים: אליאור כהן מ"אפטר פרטי", ונדב קפלן מ"האנגובר" וזהו המסר שלהם אליכם: "להיות בלם בפרו קלאב זה לא תפקיד פשוט, אתה צריך לסדר את הקבוצה, להנהיג, לשמור על סדר בהגנה ולשים לב שהשחקנים לא מתבלגנים.
כדאי לבוא בגישה שאתה הכי חלש ויש לך הכי הרבה מה להוכיח, כל הקבוצה עליך ואתה צריך להגן על השער שלך בכל מה שיש לך, אין דבר כזה לוותר על כדור בחיים בעמדה הזאת.

כמו כן כדאי לשחק עם גובה של לפחות 1.88, מפני ששיש חשיבות רבה למשחק הראש ועלינו להגיע ראשונים לכדורי הגובה. מעבר לזה חובה לא לתקוף את השחקן ישר, אלא לחכות לו עם L2 ו-X ואם הוא מספיק קרוב אליך ואז לתת את הטאקל. שימו לב שאתם צריכים להיות האחראיים ביותר, כל טעות תעלה בשער, אז תשמרו על ריכוז מקסימלי ותנו בראש".

מגן ימין / שמאל (RB/LB):
בעמדת המגן הבאנו שניים מהמגנים המוערכים בארץ, דניאל נעים ואושר זוהר מ"בית"ר טוברוק", וזהו המסר שלהם אליכם: "העמדה של המגנים היא אחת העמדות הכי חשובות בכדורגל המודרני, תוסיפו לכך את העובדה שרוב הקבוצות המקצועיות משחקות במערכים צרים ללא שחקני כנף, החשיבות של מגן איכותי עולה כפליים.
כמגן יהיה עליכם לנווט את ההתקפות שמתחילות מהאגף שלכם, להכתיב את קצב המשחק עם פסים קצרים ולהוציא התקפות מההגנה דרך הקישור.

כמובן שאסור לכם לשכוח את המטלות ההגנתיות שלכם והפקרות הגנתית או חוסר אחריות שמגיעה מפעולות לא נכונות (כמו לדוגמא דריבל מיותר או מסירה רשלנית) תוביל לחיסרון מספרי בהגנה אשר עלול להוביל לגולים קלים. כדי לשמור על עצמכם הגנתית, מומלץ לא לרוץ ישר על השחקן ולהתפתות אלא לתת לו מעט מרחק ורק שהוא מתקרב ללחוץ אותו חזק כדי שלא יעשה עליך דאבל פאס ויעבור אותך בקלות.

כמגן יש לכם כמה אפשרויות לבניית השחקן שלכם, מגן קטן וזריז שמתגנב בין השחקנים, מגן פיזי וגדול (באופן יחסי) שמפתיע את חלוצי היריבה עם כוח פיזי. ברמה האישית אני (דניאל) משחק 11'5 או 1.80. הבניה האהובה עלי היא להתמקד קודם כל בפיזיות ומסירות ארוכות על פני זריזות או מהירות."


קשר הגנתי (CDM):
בעמדת הקשר האחורי הבאנו שניים מה"בלוקים" המפחידים בארץ, אלדר מייקון מ"שחצנים" ודור ברנס מ"קנזי ובניו", וזהו המסר שלהם אליכם: "עמדת הקשר אחורי היא עמדה קשה וחשובה אשר מחברת בין ההגנה לבין הקישור וההתקפה, תפקיד חשוב מאוד שאם לא תבצעו אותו בצורה טובה - תפגע האיכות הקבוצתית. אתם העוגן מאחורה של הקבוצה, תשתדלו לכוון מאחור את חבריכם לקישור ואת המגנים, ממרכז המגרש אתם לפעמים רואים דברים שהם לא רואים.


הקשר האחורי צריך לחלץ כדורים ולהוציא למתפרצות במהירות, אינכם צריכים להחזיק בכדור יותר מדי אך עליכם לשחק עם ביטחון - כמו כן, עליכם לתמוך בהתקפה מאחור במקרי הצורך ולתת אופציה נוספת למסירה אך לא להתפתות משום שאתם העוגן ההגנתי של הקבוצה. חשוב לשים דגש על חילוץ הכדורים שנעשה בעמדה הזאת, כך שהמון לחץ יורד משחקני ההגנה והרבה התקפות נעצרות דווקא אצל הקשר האחורי - לכן הוא מכונה ה"בלוק" בקבוצה.

מומלץ לשחקנים אשר משחקים בעמדה זו לשחק עם שחקן גבוה (בערך מטר שמונים וחמש, תלוי מה נוח לכם, יש גם קשרים אחוריים נמוכים אשר מעדיפים את הזריזות והניידות) כך ניתן לשלוט גם בכדורים גבוהים ולמנוע התקפות רבות תוך כדי מילוי תפקידך בצורה הטובה ביותר. מומלץ להתמיד ולשחק, כי ככל שתתמידו השחקן שלכם ישתפר ותרגישו גם שיפור במשחק שלכם כי תקבלו שחקן הרבה יותר נייד שידוע למסור בדיוק מיטבי.
הדבר האחרון שחשוב בעמדה הזאת הוא המיקום, שימו לב להשאר במיקום נכון באמצע ולא לברוח לאגפים אלא במקרים מסויימים שדורשים עזרה, כמו כן - תשתדלו להחזיק את הL2 ולתקוף את הכדור רק כשאתם בטוחים שתוכלו להשיג אותו. "

קשר מרכזי (CM):
בעמדת הקשר המרכזי הבאנו שלושה מהפליימיקריים המוצלחים בארץ, סהר זילכה ויעד רוזן מ"שחצנים" ועומר אלון מ"האנגובר", וזהו המסר שלהם אליכם:"הקשר המרכזי הוא לב ליבו של המשחק, הוא בעל הבית במשחק והוא צריך לנהל אותו ולהכתיב את הקצב. הקשר במרכזי תמיד צריך לשים לב למיקום, לנוע לכיוון הכדור ולבקש אותו ולעשות תנועה חכמה.

כמו כן בתור קשר מרכזי עליך  כל הזמן לדבר עם השחקנים מסביבך, והכי חשוב וזאת טעות נפוצה -  לא תמיד לעלות להתקפה, לעלות רק במידה ואתה יכול לתרום וההתקפה באה מהצד שלך, בעמדה זו הגדולים אומרים תמיד, קודם הגנה ורק אחר כך ההתקפה. הקשר המרכזי תמיד צריך לשחק עם ביטחון, במידה ואיבדתם כמה כדורים, מומלץ לחזור לחפש את הפסים הבטוחים עד שהביטחון יחזור אליכם, כשהביטחון חוזר, נסו לשחק עם ביטחון ולהפתיע את ההגנה, אם עולה לכם רעיון מטורף בראש, תנסו להריץ אותו ותראן מה קורה. תמיד תנסו להיות מגוונים, בעיטות מרחוק הם אופציה נהדרת אך האופציה מספר אחת שלכם תמיד היא לחפש כדור עומק או את הפס שיפתח את המשחק."

קשר התקפי (CAM):
בעמדת הקשר ההתקפי הבאנו שלושה מהגאונים בארץ, מעיין פולק מ"קנזי ובניו", אורי עוזר מ"ביתר טוברוק ורועי פלדמן מ"האנגובר", וזהו המסר שלהם אליכם:"ראשית כל, צריך להבהיר שעמדת הקשר ההתקפי היא ללא ספק מהמסובכות שיש במגרש והיא דורשת המון תכונות אופי ייחודיות כמו בגרות, אחריות, חוכמה ופרגון.  לא תמיד אתה צריך לשחק בצורה הכי כיפית ביותר ולדחוף קדימה, אלא לעיתים עליך להניע את המשחק לאט לאט כדי להתחיל התקפות טובות יותר.

צריך לזכור שהקשר ההתקפי הוא ללא ספק פקטור בקביעת קצב המשחק, הוא צריך לקרוא את המשחק ולהחליט האם לרגע נתון במשחק עדיף משחק מהיר ומתפרץ או משחק רגוע וחכם. גם בעמדה זאת, הבעיה מרחוק היא אופצייה נהדרת, אך על הקשר ההתקפי להיות כל הזמן בריכוז ולחפש את המסירה הנכונה, בין אם לחלוצים או בין אם לקשר/מגן שעושים תנועה טובה בהתקפה. בנוגע למשחק ההגנה, שהקבוצה שלך יתרון, מומלץ בדקות האחרונות לרדת ולעזור הרבה בהגנה כדי למנוע ספיגת שער מאוחר.

כמו כן, רבים חושבים שעליך לחפש קודם כל לשחק בקבוצות הקטנות יותר בעמדה הזאת, להראות שם את היכולות שלך ובכך להתקדם לאט לאט אל הקבוצות הגדולות - אם תיהיה טוב ותספק מספרים אתה תגיע לקבוצות הטובות בארץ - מבטיחים."

חלוץ (ST):
בעמדת החלוץ הבאנו ארבעה מהסקוררים המוכרים בארץ, טל רגס מ"קנזי ובניו", עידו חסדאי מ"שחצנים", עמית גילפז מ"האנגובר" ואור יצחק, שחקן הפיפ"א של מכבי חיפה, וזה המסר שלהם אליכם:"חלוץ היא עמדה מאוד מיוחדת, הטובים בה באמת הם שחקנים מסוימים מאוד. אין ספק שכמעט כל שחקן שנכנס לתחום רוצה להתחיל בחלוץ, אבל רק יחידי סגולה מצליחים באמת לממש את הפוטנציאל ולהפוך לשחקני טופ בעמדה, זאת בעזרת תכונות מאוד מסויימות.

קיימים שני סוגים של חלוצים: "חלוץ 9" (פחות נפוץ, כמו שטל רגס משחק), מדובר על חלוץ גבוה, על החלוץ הגבוה לנסות לעשות לבלמים צרות בעזרת משחק הראש והפיזיות שלו. הדבר לא נפוץ במיוחד בליגה, כך שניתן בהחלט להפתיע הגנות כחלוץ מהסוג הזה, עליכם להשתדל לפתוח לקבוצה עוד אופציה כל הזמן, בכדורים ארוכים או באוויר ובכך לשפר את המשחק הקבוצתי בכמה רמות.

מהצד השני, קיימים חלוצים יותר זריזים ומהירים (אם כי לא נמוכים כמו הקשרים ההתקפיים), אצל חלוצים אלו יש בעיקר דגש על התנועה ללא כדור, עליך לנסות כל הזמן לנוע כדי לקבל את הכדור באזורים מסוכנים. בשני המקרים, אתה מקבל את הכדור באזור המסוכן אם אתה עובד נכון, אבל מה עליך לעשות מכאן? כולם מסכימים, הכי חשוב זה לעשות את הדבר הלא צפוי, אם תהיה מקובע באותם דברים, מהר מאוד תאבד את האיכויות שלך וההגנה תסגור בקלות, עליך לחשוב תמיד איך להפתיע את היריבים ולבצע את הפעולות במהירות, כך גם אם תמסור (כן, גם החלוצים צריכים למסור, ואפילו חייבים במקרים רבים בהם הם יכולים לסדר לחבר מהקבוצה שלהם מצב טוב יותר), תבצע דריבל מהיר או תבעט לשער - ההגנה לא תיהיה ערוכה בזמן ותוכל לכבוש שערים רבים או לבשל לחבריך לקבוצה.

יש לציין שבתור חלוץ, דאבל פאסים הם כלי חשוב מאוד ועליך לחפש אותם רבות (אך שוב, באיזון), גם במחיר של ויתור על בעיטה לשער לפעמים. כמו כן, כדאי לשים לב מתי אתם משחקים מול שוער "בוט" (כלומר לא שחקן אמיתי) ומתי אתם משחקים מול שוער "קסטום" (כלומר שחקן אמיתי), מול שוער בוט תנסו לבעוט בדרך הרגילה והידועה שאתם יודעים שעובדת לכם, אבל מול שוער מותאם אישית, תשתדלו להפתיע אותו עם דברים לא צפויים."

הכתבה נכתבה ע"י יובל כהן מקבוצת Pro Club (FIFA)-FCC Israel